שתף קטע נבחר

קול קורא: שמעתם שעיר בחשיכה?

פרויקט ההאזנה לשעיר מצוי, דורס לילה קטנטן בעל קריאה מונוטונית מיוחדת במינה, יוצא זו השנה השנייה לדרך ביוזמת החברה להגנת הטבע. המטרה: לאתר שעירים מקננים. רוצים לעזור? פקחו עיניים ואוזניים

לאחר ההצלחה הגדולה בשנה שעברה של סקר ההאזנה לשעירים המצויים, דורסי לילה קטנטנים בעלי קריאה מיוחדת במינה, במרכז הצפרות הישראלי של החברה להגנת הטבע השיקו לאחרונה שוב את "פרוייקט שעיר", ומזמינים את הציבור בישראל לפקוח את האוזניים והעיניים כדי לאתר את השעיר המצוי (Otus scops).

 

בשנה שעברה, הגיעו למעלה מ-1,400 דיווחים על תצפיות בשעירים מכל רחבי הארץ, דבר שסייע לחוקרי החברה לזהות מספר ריכוזים גדולים של אוכלוסיית שעירים, ביניהם בלטו במיוחד השעירים הקולניים בכפר סבא, פרדס חנה-כרכור, קרית טבעון ובאזור רחובות וגדרה.

 

"הכמות העצומה וההיענות הגדולה של האנשים שנרתמו לנושא הפתיעה אותנו ועזרה לנו לקבל מידע איכותי מכל רחבי הארץ", אומר ל-ynet  יואב פרלמן, חוקר במרכז הצפרות של החברה להגנת הטבע.

 

"בשנה שעברה התחלנו את הסקר מוקדם, בעיצומה של תקופת הנדידה של השעירים. מניתוח הנתונים גילינו שרק עשרות בודדות מתוך כלל התצפיות, העידו על שעירים שנשארו לקנן בארץ. לכן בחרנו השנה להתחיל את הסקר דווקא בעיצומה של תקופת הקינון כדי לנסות לבדוק את כמות השעירים המקננים".

 

 
 
 

קול קורא לצעוק, לצעוק

השעירים הם דורסי לילה קטנים ממשפחת הינשופיים, אורכו של שעיר הוא 18 – 19.5 ס"מ ומשקלו כ-65 – 90 גרם בלבד והוא ניזון ממכרסמים, חרקים ובעלי כנף קטנים.
 
בעת עונת הדגירה על הביצים מצויים השעירים במרכז וצפון המדינה. בתקופת הקינון והדגירה, קולם הרם של השעירים נשמע למרחקים. 

 

לדברי פרלמן, המידע שיתקבל מהגולשים יסייע לחוקרים לקבל תמונת מצב אמיתית ומעודכנת יותר לגבי הזוגות המקננים בארץ.

 

"יש עכשיו פחות שעירים שצועקים לאחר תום תקופת החיזור, אבל הם פה איתנו. אי אפשר להתחמק מהם".

 

רוצים לקחת חלק בסקר? אם אתם עדיין לא מכירים את קריאת השעיר, אתם מוזמנים להאזין לה בקובץ הקול המופיע בראש הכתבה. 
אפשר להשתגע מהנאה או מעצבים. הם כאן איתנו (צילום: לביא לילו)
 
בדרך כלל השעירים מתחילים להשמיע את השריקה המונוטונית שלהם עם רדת החשיכה. הזמן המומלץ ביותר להאזין להם הוא החל מ-מ-19:30 ועד 23:00 בלילה, פרק הזמן השעירים בו פעילים ביותר עד לפנות הבוקר.
 
אם שמעתם או ראיתם שעיר באזור מגוריכם או בטבע, אפשר להזין את הנתונים בטופס מיוחד באתר החברה להגנת הטבע. בסיוע מפת גוגל אפשר גם להזין את המיקום המדוייק בו שמעתם את קריאות השעיר. פרויקט ההאזנה לשעיר יימשך עד סוף חודש יוני ובחברה להגנת הטבע יפרסמו את הממצאים בתום ניתוח הנתונים. 

 

  • לדיווח על שעירים מצויים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שעיר מצוי. אי אפשר לפספס אותו
צילום: לביא לילו
מומלצים