שתף קטע נבחר

מאבטח: "פיטרו אותי כי הצלתי ציפורים מזיהום"

מאבטח במתקן לטיהור שפכים שחילץ כ-80 ציפורים שנפגעו באירוע זיהום של בוצה בסוף השבוע, טוען כי פוטר לאחר שדיווח על התקרית לרשות הטבע והגנים. בהנהלת חברת GES טוענים מנגד כי העובד התרשל בתפקידו וכי אין עדות לפגיעה המונית בציפורים

מחלוקת סביב פיטוריו של מאבטח במתקן לטיהור שפכים בתימורים, בעקבות אירוע של הזרמת בוצה שגרמה למותן של כ-80 ציפורי בר בסוף השבוע האחרון.

 

תחילת הפרשה בסוף השבוע. בוצה ראשונית גלשה במתקן לטיהור שפכים המופעל על ידי חברת GES בתוך שטח המתקן. מאבטח המתקן, לירון וקיל, העובד במקום באמצעות חברה קבלנית בשנתיים האחרונות, גילה את הבוצה והבחין כי עשרות ציפורי שיר וחופמאים, שהגיעו לחפש מזון בבוקר, נלכדו בבוצה, טבעו או נחנקו למוות.

 

וקיל החל לחלץ את הציפורים בכוחות עצמו והזעיק למקום את רשות הטבע והגנים. יורם שפירר, פקח מתנדב וצלם טבע, הגיע למתקן ראשון וראה את וקיל נכנס ללא ציוד מיגון אל הבוצה שהגיעה לדבריו לעומק של כ-10 ס"מ ובתוכה היו לכודות ציפורי שיר ממינים שונים וכן סיקסקים. "הוא עשה זאת למרות שמרבית הציפורים לא הראו סימני חיים והתעקש להציל כל אחת מהן", אמר שפירר ל-ynet.

 

הציפורים שחולצו נשטפו על ידי וקיל והובהלו על ידי שפירר ופקח רשות הטבע והגנים אורי קייזר אל בית החולים לחיות בר. עו"ד עמית גורביץ, מומחה לדיני עבודה שמייצג את המאבטח שלח השבוע מכתב להנהלת חברת GES וטען כי פיטוריו של המאבטח ללא שימוע או הודעה מוקדמת מנוגדים ונבעו לכאורה עקב פנייתו לרשות הטבע והגנים "במתן דיווח אמת ובתום לב על מצוקת הציפורים ופגיעתם, והכל תוך ניסיון אמת להצילם בלבד".  

 

צילום: יורם שפירר

 

 

וקיל טען באמצעות גורביץ כי הוא הועסק בלילות ובסופי שבוע בשכר מתחת לשכר המינימום והתבקש לבצע פעולות שלא הוכשר להן, ביניהן כיבוי משאבה ראשית, פעולה שלדבריו "אינו בקיא במלאכה מקצועית זו, וביצעה לדבריו בפועל לראשונה באותו השבוע ולחץ לדבריו בתום לב על הוראה במחשב המפעילה את המשאבה במקום לכבותה".

 

"בניגוד לכל דין, כללי בטיחות או הגדרת תפקידו, הכשרתו וידיעותיו, התבקש מרשי במהלך חודשי עבודתו לעבוד בפועל בלילה בתפקידים מקצועיים בשטח האתר אשר הוטלו עליו בלא רצונו, ובהם כיבוי המשאבה, תפעול הצנטריפוגה, כיבוי מנועים מעל ברכות מים, ומשימות נוספות אחרות, המצריכות הכשרה, השכלה ומיומנות בעשייתן, וזאת נוכח האחריות המוטלת על מבצען", כך כתב גורביץ במכתב ודרש את השהיית פיטורי המאבטח.

 

כפי שנחשף לראשונה ב-ynet, מרבית מהציפורים לא שרדו את הזיהום. 73 מתו ורק שבע נותרו בחיים תודות לטיפול רפואי בבית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי ברמת-גן. לדברי וטרינרים בבית החולים, בתום בדיקות לציפורים, נשללה לאחרונה ההערכה כי הציפורים מתו כתוצאה מרעלים זרחניים וכי הנזק העיקרי נגרם לכך שהן בלעו בוצה שהכילה חיידקים או טבעו.

 


צילום: יורם שפירר

לירון וקיל על רקע מתקן הטיהור, השבוע (צילום: יורם שפירר)

 

וקיל טוען כי פוטר בהתרעה מיידית לאחר שדבר מותן של הציפורים והבוצה שגלשה הגיעו לידי התקשורת. "הממונים עלי כעסו שעשיתי רעש בגלל הזיהום והציפורים המתות. אני עכשיו חסר בית כי התגוררתי בשטח המתקן. מה יהיה עם כל בעלי החיים והצמחים שגידלתי איתי שם? מי יטפל בהם? עשיתי את מה שעשיתי בגלל האהבה שלי לחיות וכנראה שאני משלם את המחיר". לדבריו, נאסרה עליו הכניסה למקום וחפציו הושלכו מאזור המתקן.

 

חברת GES: "העובד לא ביצע את תפקידו כהלכה"

בהנהלת החברה דוחים בתקיפות כי אירעה תקלה במתקן וכי הסיבה לזיהום ולמות הציפורים הינן באשמת וקיל, ובעקבות תפקוד לקוי, פוטר מעבודתו. "במהלך סופ"ש וחגים פועל המט"ש במתכונת מצומצמת, ובמקום נמצא עובד אשר תפקידו לפתוח ולסגור את המשאבות, פעולה פשוטה המבוצעת בלחיצת כפתור, בשעות קבועות, ולסייר בשטח המתקן בכדי לוודא שהכל פועל כשורה.

 

מתחקיר שביצענו במקום, עלה כי בלילה שבין שישי לשבת , 17-18.6, העובד שעבד במתקן לא ביצע את תפקידו: שכח להפסיק את המשאבה בשעה היעודה ולא סייר במתקן כלל ולכן לא שם לב כי המיכל עלה על גדותיו. העובד גילה זאת רק בשעות הלילה, ואז התקשר לעדכן את מנהל המפעל, שלאחר תשאול קצר התברר לו כי העובד לא ביצע את תפקידו כהלכה.

 

לאחר הבירור נשלח העובד לסגור את המשאבה, ובוצעה בדיקה נוספת להפסקת המשאבה. במקביל וידא עימו מנהל המפעל בשיחה טלפונית כי הנזק אינו חמור, היינו - אין נזק לחיי אדם או לסביבה ומי הבוצה לא גלשו אל מחוץ למתקן, ולכן החליט המנהל שלא להפעיל כלים מכניים כגון ביובית, שתפקידה לשאוב את המים.

 

למחרת בבוקר ראה העובד, לדבריו, כי המים שגלשו משכו ציפורים (אשר נמשכות למים במתקן, בדומה למתרחש במט"שים אחרים), שהתלכלכו בשל הבוצה המעורבבת במים, ולכן הזמין את פקחי רשות הטבע והגנים, לטענתו, משום שהרגיש שהתוצאה נגרמה מאי מילוי תפקידו כהלכה.

 

בנוסף על כל אלה, יש לציין כי זוהי אינה הפעם הראשונה והעובד היה אחראי למספר תקלות שהתרחשו במקום בעבר, אך הפעם, בשל המעילה בתפקידו וחוסר האחריות הברור שהפגין, אשר היה עלול לגרום לנזק לחיי אדם ולסביבה, הוחלט להפסיק את עבודתו במט"ש תימורים.

 

בשל האירוע חודדו הנהלים הנוגעים לתפעול המתקן בשעות בהם כוח האדם מצומצם ובמיוחד בכל הקשור בהפעלת והפסקת משאבות ושעות הסיור, בכדי למנוע הישנות מקרים כגון אלה בעתיד".

 

בחברה טוענים כי אין עדות להצלת או טביעת הציפורים

עוד מציינים בהנהלת החברה כי כמות הבוצה שזרמה לא יכלה להביא לפגיעה כה חמורה בציפורים ושוללים את גרסתו של המאבטח כי הציל את הציפורים שכוסו ונלכדו בבוצה.

 

"מפלס המים שגלשו מהמיכל הגיע לכל היותר לגובה של 5 ס"מ ולכן אין זה יתכן שהציפורים טבעו במפלס מים כה נמוך. מהתמונות (שפורסמו בכתבה ב-ynet) נראה בבירור כי הציפור כוסתה היטב בבוץ וזהו אינו מצב שיכול להיגרם משתיה במים רדודים.

 

גם אם אכן הציפורים נלכדו במים וטבעו, והמאבטח במתקן הציל אותן ושלה אותן מהמים, לא היתה לכך עדות בשטח: כאשר הגיע מנהל המתקן למקום מספר שעות לאחר מכן, הבוץ נראה היה בשכבה אחידה. לא נותרו משקעים ו/או סימנים כתוצאה מהוצאתם מהבוצה, בעיקר שמדובר היה בכמות של 80 ציפורים כפי שנטען.

 

בניגוד לטענת הוטרינרית בכתבה, המים מהן כביכול שתו הציפורים, אינם מעורבים ב"חומרים רעילים בריכוזים מאוד גבוהים"; במים ישנה בוצה בריכוז של 5% לכל היותר, והבוצה הינה אורגנית לחלוטין. למתקן לא מגיעות ציפורים בכמות כה גדולה; מדובר תמיד במספר ציפורים בודדות, וגם אז - הן שותות ממי הברז הנקיים ולעולם לא מהמיכל ממנו גלשו המים".

 

רשות הטבע והגנים: צל"ש לשומר שהציל חיות

גורמים ברשות הטבע והגנים מציינים כי "תודות לפעולותיו של השומר הצלחנו להציל את חייהן של חלק מהציפורים, שאין ספק שנפגעו כתוצאה משהותן בבוצה, ועל כך מגיע לו ציון לשבח מצידם של שומרי הטבע. התנהגות בעלי המפעל מעוררת חשד כאילו לולא השומר לא היה האירוע מדווח כלל וכלל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סיקסק שחולץ מהבוצה
צילום: יורם שפירר
לירון וקיל על רקע הבוצה במתקן, השבוע
צילום: יורם שפירר
ציפורי השיר המתות
צילום: יורם שפירר
מומלצים