שתף קטע נבחר

מתחת למים: שני צבי ים ירוקים נתפסו על חם

הפתעה משמחת ציפתה למטפלים של המרכז הארצי להצלת צבי הים של רשות הטבע והגנים במכמורת. שני צבי ים ירוקים נדירים, תועדו מזדווגים במשך דקות ארוכות בבריכה. כיום ישנם 29 צבים בגרעין הרבייה שנועד להציל את הזוחלים מהכחדה

במרכז להצלת צבי ים של רשות הטבע והגנים לא עוסקים רק בהצלת צבי ים פצועים, אלא גם בגידול דור העתיד של צבי ים ירוקים המצויים בסכנת הכחדה חמורה בטבע.

 

עוד בערוץ בעלי חיים ב-ynet:

 

החודש הגיעו המטפלים להאכיל ולבדוק את מצבם של 29 צבי ים ירוקים בחמש בריכות מיוחדות, הממוקמות בסמוך למרכז ההצלה, בשטחה של חברת חקלאות ימית "סאקורה" במכמורת.

 

למטפלים המתינה הפתעה משמחת. זכר ונקבה היו עסוקים בפעילות הזדווגות נמרצת על קרקעית הבריכה, כשהם עולים בכל מספר דקות אל פני המים כדי לשאוף אוויר. השניים הזדווגו במשך כשעה בשעות הבוקר.

 

 
צבי הים מסוגלים להזדווג במשך חמש שעות ברציפות ולדברי יניב לוי, מנהל המרכז להצלת צבי ים, ישנם תיעודים בעולם של של צבי ים שהזדווגו במשך יותר מ-30 שעות. לדבריו, "היו נסיונות הזדווגות של הצבים שלא תועדו ובחודשיים האחרונים נרשמו שני מקרי הזדווגות שנמשכו כחמש דקות".
 

לוקחים את הזמן: בגרות מינית אחרי 12 שנה בשבי

בספטמבר 2002 הקימו ברשות הטבע והגנים פרויקט הצלה של צבי הים הירוקים, המצויים בסכנת הכחדה ממשית באזור ישראל ובים התיכון. כדי לנסות ולסייע לאוכלוסיה בטווח הארוך, הוקם גרעין רבייה שמטרתו למנוע את ההכחדה. לשם כך נאספו עשרות צבי ים ירוקים שבקעו בחופי הארץ במטרה לגדלם בשבי ובמרוצת השנים, נאסף גם צב ים ירוק צעיר שנפצע קשה בגפיו ולא יכול היה לשוב לטבע.

 

זמן הוא מרכיב קריטי בחייהם של צבי הים. על פי הערכות הם מגיעים לבגרות מינית בגיל 12-15 שנים בשבי ורק אז יוכלו להתרבות ולהטיל ביצים פוריות. בטבע מדובר בהמתנה ארוכה יותר ועל פי הערכות הם מגיעים לבגרות מינית בגיל 30 שנה ומעלה.

 

כיום ההערכות הן כי ישנן פחות מעשר נקבות צבות ים ירוקות שמגיעות להטיל בחופי הארץ מדי שנה וברשות מקווים כי הצבים בגרעין הרבייה, יצליחו להגדיל משמעותית את מספר צבי הים הירוקים המתרבים בחופי הארץ.

 

לקראת יוני צפויה הנקבה להטיל את הביצים, אך ברשות מציינים כי הם ינסו להציל את הביצים אך העריכו כי כל התטולות של הנקבות יאבדו עד שיוקם מרכז ההצלה החדש ובו ייבנו חופי הטלה מלאכותיים.

 

בדו"ח שפורסם לאחרונה על ידי רשות הטבע והגנים, צויין כי תוצאות גרעין הרבייה יתגלו רק בעוד עשרות שנים ובינתיים מושקעים משאבים גדולים בהשבת פרטים משוקמים לטבע לאחר שנפצעו, במטרה להעלות את מספר הפרטים המתרבים באוכלוסיה הטבעית. למרות זאת, צבי ים עדיין נפגעים ומתים בכל הים התיכון, עקב דיג, זיהום ופיתוח של אזורי החופים.
 
צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים

 

 

הצצה ראשונה למרכז העתידי להצלת צבי ים 

 
הצבים נמצאים תחת מעקב וניטור כדי לוודא שהם בריאים ומתפתחים כשורה. הצבים שהחלו את דרכם במשקל של מספר גרמים בודדים, התפתחו והגיעו כבר למשקל של יותר מ-40 קילוגרם בממוצע. הם אמורים להגיע למשקל שיא של כמאה קילוגרם בממוצע לקראת 2019.
 
ברשות החלו השנה בגיוס תקציבים לתחילת בניית מרכז חדש הצלת צבים, שיהווה לא רק מרכז רפואי להצלת זוחלים ימיים, אלא ימוקם בו דור העתיד של הצבים.
 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים
צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים
צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים
צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים
צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים
צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים
מומלצים