שתף קטע נבחר

כשסין תנהל את העולם, הוא יהיה צודק יותר?

ביום בו טירפדו סין ורוסיה את ההחלטה לקרוא לאסד לוותר על כיסאו, הפכה מועצת הבטחון של האו"ם לזירה של אי הבנה בין-תרבותית. יש בכך שיעור שיכול לסייע לנו להבין מה עובר בראשם של הסינים מבחינה מדינית - אבל גם מבחינה כלכלית - ולתת לנו כלים לצפות איך ייראה העולם בו סין מעצמה מובילה

בסוריה מתנהל בימים אלה מרחץ דמים שבו טובחים כוחות הממשלה העלאווים באנשי ההתנגדות הסונים ובאוכלוסיה האזרחית שסביבם, ועל רקע זה מתנהלת התמודדות בין מעצמתית באו"ם. המחלוקת לכאורה פשוטה: מדינות ערב והמעצמות המערביות דוחפות להעברת החלטות שילחצו על ממשלת סוריה לשנות את דרכה, אך הצעת ההחלטה שלהן נדחית על ידי וטו משותף של רוסיה וסין, ולאחר מעשה מצהירה נציגת ארה"ב כי הווטו הזה מעורר בה גועל.

 

 

ביום בו הרימו הנציגים של סין ורוסיה את ידם לאות וטו בעת הדיון על הצעת ההחלטה הנוגעת לסוריה, הפכה מועצת הבטחון של האו"ם לזירה של אי הבנה בין-תרבותית. יש בכך שיעור שיכול לסייע לנו להבין את מחשבת סין, הן מבחינה מדינית והן מבחינה כלכלית ואף עסקית, ואולי גם לתת כלים לצפות את יום המחר בו תהפוך סין למעצמה מובילה.

 

רוסיה מתנגדת להצעות ההחלטה וזה צפוי - יש לה אינטרסים של מכירת נשק בסוריה, היא מציגה עצמה כמעצמה הנחלצת לעזרת המדינות הנרמסות תחת המדיניות המערבית ולכן היא מטילה וטו על הצעות ההחלטה. אך מה באשר לסין?

 

מאז שהצטרפה לאו"ם ב-1971 וקיבלה מושב קבוע במועצת הבטחון משתמשת סין לעתים רחוקות מאוד בזכות הווטו שהוענקה לה. עד פרוץ המשבר הנוכחי בסוריה היא עשתה זאת רק 6 פעמים. היא לא תחרוג מכך ותשתמש בכלי חריג זה על מנת לשמור על האינטרסים שלה במשטרו של אסד (אין לה כאלה) וגם לא על מנת לשמור על מערכת יחסים טובה עם פוטין, הימנעות בהצבעה יכולה היתה להספיק לשם כך. צריך להעמיק אל תוך החשיבה הסינית, שנוכחת גם בהתנהלות העסקית הסינית, על מנת להבין את הצעד הזה.

 

סין: העולם יותר משחור-לבן

תהום עמוקה מפרידה בין ראיית העולם הסינית הבסיסית לבין זאת של המערב. החשיבה המערבית מחלקת את האנשים לטובים ולרעים, ואת האירועים לנכונים וללא נכונים, לצודקים ולטועים, ולעתים קשה לנו לראות דרך אחרת להבין את הדברים. אם נשוב אל שורשי החשיבה שלנו נגלה כי מאחורי זאת עומדת הלוגיקה היוונית מבית מדרשו של אריסטו, ועומדת החשיבה הנוצרית-יהודית שבה יש אל יחיד ולכן גם אמת יחידה.

 

כל אלה אינם נחלת המזרח. הראיה הסינית, שבה היין והיאנג מעורבים זה בזה, רואה יותר משתי אפשרויות להבין את הדברים. הנרי קיסינג'ר ציין בשעתו כי בעוד שהמערב חותר לפתור משברים, סין חותרת לנהל אותם. מי שרואה את העולם במושגים של "נכון" ו"לא נכון" יחתור להביא את הסיטואציה אל פתרונה, כלומר אל מצב נכון וטוב, אך לעומתו מי שרואה את המציאות כזורמת ומשתנה ישאף להתנהל בתוך אי הבהירות, כאשר עמימות והיעדר פתרון הם לגיטימיים ולעתים אף רצויים.

 

אתם עושים עסקים עם אנשי מזרח אסיה? שאלתם פעם את איש הקשר שלכם שאלה של "כן" או "לא"? בסין, כמו בשאר המדינות שסביבה, יש 50 דרכים להגיד "לא" בלי להשתמש במילה הזאת, כי אין הכרח לחתור אל סיום חד משמעי של השאלה, וניהול מצב העמימות נושא לא פעם פירות עדיפים. איש הקשר שלכם בחברה הסינית יודע זאת וכך גם הנציג הסיני במועצת הבטחון.

 

לא בטוח שדמוקרטיה עדיפה

לתפישתה של סין לא ברור שדמוקרטיה בסוריה עדיפה על פני המצב הנוכחי, לא בטוח שהטבח של הסונים בידי העלאווים היום עדיף על פני הטבח של העלאווים בידי הסונים, שמן הסתם יתרחש במידה ואסד יפול. לא בטוח שיש צד בסוריה שצודק יותר מהצד האחר, ובעצם גם לא ברור אם קיים דבר כזה "צדק", אבל כן ברור שהתערבות בענייניה הפנימיים של מדינה כלשהי עלולה להצדיק התערבות של קהילות העולם בנעשה בתוך סין, וזה כבר משמעותי הרבה יותר.

 

חשוב להבין זאת, כי כך מתכוננת סין לנהל את העולם ביום בו תוכר כמעצמה מובילה. עליית הכלכלה של סין מקרבת אותה אל מצב של עליונות כלכלית על פני ארצות הברית, שעל פי מיטב ההערכות יתרחש בעוד שנים לא רבות. המאבק באו"ם בנושא סוריה יכול להכין אותנו לקראת היום ההוא.

 

סין, בניגוד לארצות הברית, צרפת ובריטניה, לא צפויה להשליט צדק כזה או אחר באפריקה או במזרח התיכון, היא לא תגדיר צד צודק או צד טועה, היא תדאג שאיש לא יתערב בנעשה בטיבט, בכיכר טיאן-אן-מן ובמחוז סינג'יאנג, וכמו שהתנהלה עד כה תמשיך לפעול בזירה הבינלאומית על מנת להשיג הרמוניה, ולשרת את השגשוג והבטחון שלה ושל אזרחיה. מישהו אמר "צדק"?

 

כל אלה אינם רק מאפיינים של סין אלא של מזרח אסיה בכללותה, המרכז הבא של כלכלת העולם. כמו סין גם יפן והודו לא מבטאות הערכות הנוגעות לצדק וממעטות לעסוק במדיניות הפנים של מדינות אחרות. כשהן מגנות צד זה או אחר הן בדרך כלל עושות זאת כמי שכפאו שד רק לאחר שמרבית העולם כבר התאחדה סביב אותה החלטה, ועל מנת שלא להיות הכבשה השחורה במשפחת האומות. זה גם נכון לגבי קוריאה, טייואן, סינגפור ובעצם כלל מדינות מזרח אסיה.

 

עקב כך מצטרפת הודו לגינויים של ישראל באו"ם בעת הצורך, אך שומרת איתה על קשרים בטחוניים מעולים, עקב כך נמנעת יפן בעקביות מהצטרפות לכוחות שמירת שלום באופן אקטיבי ברחבי העולם, ומאותן סיבות בדיוק שומרת סין על קשרים טובים עם מפיקי הנפט של אירן ועם חברות ההייטק הישראליות בעת ובעונה אחת. מישהו אמר "צדק"?

 

ההתנהלות הזאת נובעת משורשי תרבויות המזרח, וכאמור כל אלה גם משפיעים על הכלכלה ועל ההתנהלות העסקית באסיה. מי שכבר פועל שם יודע כי הבעת דיעה על הנעשה במדינה המארחת אותך היא דבר בלתי נסלח עוד יותר מאשר בכל אזור אחר בעולם, הוא יודע כי ניתן לצפות ליותר מתשובה אחת על שאלות של "כן" ו"לא", והוא יודע כי משא ומתן אינו מסתיים בעת החתימה על החוזה.

 

איש העסקים בסין, בדיוק כמו הנציג הסיני באו"ם, יודע כי את המשברים מנהלים, שומרים על ההרמוניה ומתמקדים בשאלות מעשיות ולא בשאלות עקרוניות, ומי שמעוניין לעשות עסקים בסין חייב להבין זאת, כי בסין הדרך אל ההצלחה הכלכלית עוברת דרך ההבנה הבין-תרבותית.

 

טל רשף מנהל את פורום אסיה – ישראל לעסקים, יועץ, מרצה ומפתח עסקי לעסקים בסין , מחבר הספר המדריך הישראלי לעסקים בסין . מרצה לתרבויות בחברות ובחוגי בית.


פורסם לראשונה 19/03/2012 23:52

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
החומה הסינית
צילום: shutterstock
טל רשף
מומלצים