שתף קטע נבחר

הקואלות בסכנה באוסטרליה וקרב צבאים בהרי י-ם

ממשלת אוסטרליה הכריזה כי הקואלות האפורות נמצאות בסכנת הכחדה בחלק מהאזורים במדינה עקב ירידה חדה במספרן. מלחמה בין צמד צבאים תועדה ע"י אנשי החברה להגנת הטבע בהרי ירושלים, בסין צולם לראשונה השנה נמר אמור נדיר וברוסיה נצפה לראשונה לוויתן קטלן לבקן בטבע

הקואלות הוכרזו על ידי הרשויות באוסטרליה כבעל חיים שעתידו בסכנה באזורים מסויימים ברחבי המדינה, עקב ירידה חדה במספרן מאז שנות ה-90.
 

ברשויות טוענים כי הגורמים לירידה במספר הקואלות נובעים מכריית מחצבים באזורי המחייה של הקואלות, כריתת עצים המהווים את מקום המחייה והמזון של היונקים הקטנים לטובת הרחבת ערים ופיתוח תשתיות וחקלאות, דריסות רבות על ידי רכבים, תקיפות כלבי פרא ואפילו מחלות. כל אלה הביאו לפגיעה באוכלוסיית הקואלות באזור קווינסלנד, ניו סאות' וויילס וגם באזור סידני.  

 

 

במשרד הסביבה באוסטרליה טוענים כי אוכלוסיות הקואלות צנחו בשיעור של 40 אחוז מאז שנות ה-90 באזור קווינסלנד וניו סאות' וויילס. בעוד שברשויות הממשלתיות ציינו כי הקואלות אינן בסכנת הכחדה בכל המדינה, ובאזורים אחרים מספרן יציב, ארגוני שימור לא ממשלתיים טוענים כי היה צורך להעניק לקואלה מעמד של בעל חיים בסכנת הכחדה בכל רחבי אוסטרליה.

 

גם לאקלים יש השפעה על הקואלות. הבצורות הקשות שפקדו את המדינה לפני כ-20 שנה, פגעו במקור המזון היחיד של הקואלות - אזורי יערות נרחבים התייבשו לחלוטין וללא עצים, הקואלות לא תוכלנה לשרוד, הזהירו החוקרים.

 

הקואלות הוגדרו באזורים מסויימים במדינה כמין פגיע שעתידו בסכנה. משמעות הדבר היא כי אם לא יינקטו בפעולות להגנה על הקואלות, באזורים בהם הוגדרו הקואלות בסכנת הכחדה, מספרן צפוי להמשיך לרדת ב-30 אחוז בעשור הקרוב.

 

ההכרזה הרשמית נובעת מירידה מדעית מוכחת בגודל האוכלוסיה של הקואלות באזורים הללו. יש לציין כי באזורים מסויימים אף זכתה הקואלה למעמד של בעל חיים בסכנת הכחדה, שמשמעותו כי האוכלוסיה צפוייה לרדת באותם אזורים בשיעור של כ-50 אחוז בעשור הקרוב.

 

מספר הקואלות בניו סאות' וויילס צנח לטענת הרשויות עד לשנת 2010 מ-31 אלף פרטים ל-21 אלף פרטים ובצפון מספרם ירד ב-43 אחוז. התקווה הגדולה היא כי בעקבות ההכרזה על סכנת ההכחדה הרובצת על אחד מבעלי החיים המפורסמים בעולם, תסייע להגן על איזורי המחייה שלו בעתיד.  

 

כיום אין אומדן מדוייק לגבי גודל האוכלוסיה של הקואלות ועל פי הערכות מספרן נע בין 40 אלף פרטים למאות אלפים.

 

קרב בהרי ירושלים

אנשי החברה להגנת הטבע שהיו בסיור בהרי ירושלים נתקלו במרחק של כמה עשרות מטרים, בשני זכרים צבאים ארצישראלים, בעיצומו של קרב שליטה על הטריטוריה. הזכרים נלכדו בעדשת המצלמה ונצפו רבים זה עם זה במשך פחות מדקה עד שהמשיכו במאבקם הרחק מעדשת המצלמה.  

 

 

מלחמות השליטה בין הזכרים יכריעו בסופו של דבר לא רק את גודל הנחלות בהן ישלטו הצבאים, אלא גם את סיכויהם להתרבות עם נקבות שיחלפו באזורי הנחלות. בחברה להגנת הטבע ציינו כי הקרב שצולם רק מדגיש את הצורך בהמשך השמירה על שטחים פתוחים ולא מגודרים בהרי ירושלים, בהם התנהל בשנה האחרונה מאבק להסרת וצמצום גידור של אזורי כרמים.

 

הפתעה בסין: תיעוד נדיר של נמר אמור

16 מצלמות מעקב הוצבו בשמורת "Hunchun" בה חיים טיגריסי ונמרי אמור,  לאחר שבחורף שעבר התגלו עקבות של הטורפים בשלג. מול המצלמות חלפו במועדים שונים - צמד מהטורפים הנדירים בעולם.

 

האגודה לשימור חיות הבר בארה"ב  (WCS) וקרן הטבע העולמית (WWF) התומכות בפרויקט, ציינו כי נערך סקר מקיף באזור, במהלכו נצפו בצפון סין 8-11 נמרי אמור. לטענת החוקרים, יתכן שתיעוד הנמרים מצביע על כך שהם שבים לחיות בצפון המדינה.

 

צילום: Hunchun National Nature Reserve

 

 

בחורף שעבר הצליחו ארגוני שימור בינלאומיים לתעד 29 נמרי אמור באזור הגבול עם רוסיה, שם הוכחר שטח עצום לטובת הטורפים המצויים בסכנת הכחדה חמורה. עד לפני מספר שנים, הוערך מספרם של נמרי האמור החיים באזור רוסיה, סין וקוריאה בכ-35 פרטים בלבד. הם ניצודו באכזריות על ידי ציידים תאבי פרוות, בעלי חוות כבשים ירו בהם למוות כנקמה על טריפה של חיות והגידול המואץ באוכלוסיה איימו על המשך הישרדותם בטבע. כיום מוערך מספרם של נמרי אמור בין 40 ל-50 פרטים בלבד.

 

גם מצבם של קרוביהם הגדולים במשפחת החתולים, טיגריס אמור (הידוע בכינוי הרווח "טיגריס סיבירי") משתפר בהדרגה. על פי נתוני קרן הטבע העולמית (WWF) והקרן לרווחת בעלי חיים (IFAW) נותרו כ-450 טיגריסי אמור החיים באזור רוסיה, צפון סין וצפון קוריאה. הטורפים הגדולים מצויים כיום בסכנת הכחדה עקב ציד, קונפליקטים בין החיות לרועי צאן ובקר כתוצאה מירידת טרף טבעי, האוכלוסיה המעטה שנותרה נחשבת ליציבה למדי. 

 

ולקינוח: צפו בתיעוד ראשון של לוויתן קטלן לבקן נדיר ברוסיה

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יצליחו לשרוד? קואלות אפורות באוסטרליה
צילום: רויטרס
צילום: AFP
"אייסברג", לוויתן קטלן לבן בוגר תועד לראשונה ברוסיה
צילום: AFP
צילום: Hunchun National Nature Reserve
טיגריס אמור בסין
צילום: Hunchun National Nature Reserve
מומלצים