שתף קטע נבחר

מוחמד בכרי ינהל את תיאטרון א-סראיה ביפו

השחקן מוחמד בכרי מונה לתפקיד בתמיכת חברי הוועד המנהל של התיאטרון, שנכנסו לכוננות ספיגה. יעקב אגמון תומך, אבל מזהיר את ראשי המוסד היפואי מהסערה שהצעד יעורר: "הם ייאלצו לחיות עם הקשיים, כחלק מהקיום במדינה המטורפת הזו"

השחקן והבמאי מוחמד בכרי ינהל את תיאטרון א-סראיה ביפו. בכרי, שיחליף בתפקיד את אדיב ג'השאן ממייסדי התיאטרון, נבחר ברוב קולות על ידי חברי הוועד המנהל וייכנס לתפקידו כבר בימים הקרובים.

 

"זה כבוד ואחריות גדולה מבחינתי לנהל אמנותית תיאטרון ואני מאד שמח על המינוי. זה חשוב לי במיוחד כיוון שיש מעט תיאטרונים מקצועיים טובים ואנשים שיודעים לעשות את העבודה במגזר הערבי שתקציביו מזעריים, מה שמקשה מאד על העבודה. אני רואה במינוי הזה הזדמנות שאפשר לנצל לטובת הכלל ואני מתכוון למגזר הערבי והיהודי", אומר בכרי בראיון ראשון לאחר המינוי.

 

מוחמד בכרי ב"קברט וולטייר" בהתיאטרון הערבי-עברי ביפו (צילום: מרב יודילוביץ') (צילום: מרב יודילוביץ')
מוחמד בכרי ב"קברט וולטייר" בהתיאטרון הערבי-עברי ביפו(צילום: מרב יודילוביץ')

 

"התיאטרון ביפו הוא מקום סמלי שבו תחת קורת גג אחד יש תיאטרון יהודי וערבי. סמלים לא יכולים להישאר כותרת ריקה, צריך למלא אותם בתוכן. אני מקווה להפוך את שיתוף הפעולה בין שני הגופים האלה לאמיתי ומשמעותי ואחת התכניות שהעליתי כתנאי היתה שכל הצגה שתעלה בתיאטרון, תתורגם לעברית".

 

בכרי, 59, נולד ומתגורר בכפר בענה ובעקבות המינוי בכוונתו לחלוק את זמנו בין יפו לגליל. "אני לא מפחד מעבודה קשה וקצת שינוי בחיים זה לא רע", הוא אומר, "אני לא מהעייפים ולא מהמתעייפים. לנהל תיאטרון מבחינה אמנותית זו עבודה קשה ממילא שכוללת הרבה שעות של קריאת חומרים, חקירה לעומק של נושאים ובחירה מדויקת של רפרטואר. זה לא מרתיע אותי".

 

יוצר מוכשר ושנוי במחלוקת

בכרי נחשב לאחד השחקנים הבכירים בתיאטרון ובקולנוע הישראלי. לאחר שסיים את לימודיו בחוג לתיאטרון באוניברסיטת תל אביב השתלב בתיאטרון הבימה ושיחק בתפקידים מרכזיים בהפקות מדוברות בהן "הדיבוק" ו"חתונת הדמים". לאורך השנים שיחק בכרי גם בתיאטרון העירוני חיפה ובתיאטרון החאן, בתיאטרון אל-קסאבה בירושלים ובתיאטרון אל-מידאן בחיפה. בין סרטי הקולנוע הבולטים בהם השתתף "מאחורי הסורגים", "גמר גביע" וכן "כיכר החלומות", הפקות שזכו להצלחה מרובה והוצגו גם בחו"ל. בשנת 2011 שיחק בתפקיד ראשי בסדרת הטלוויזיה "אדמה" של רני בלייר. בכרי חתום גם על כתיבה ובימוי של סרטי התעודה "מאז שהלכת" ו"זהרה".

 

סרטו "ג'נין ג'נין", שנוצר בעקבות קרבות קשים שניהל צה"ל במהלך מבצע חומת מגן במחנה הפליטים של ג'נין ובמהלכם נפגעו עשרות ונהרסו בתים רבים, עורר תגובות קשות בקרב לוחמי צה"ל שהשתתפו בקרב. הסרט נפסל להקרנות מסחריות בישראל על ידי המועצה לביקורת סרטים ורשתות הכבלים והלווין סרבו להקרינו ואף הודיעו כי יחסמו את שידורו בערוץ ארטה האירופי. אך בשנת 2003 קיבל בג"ץ את העתירה נגד ההחלטה והתיר את הקרנתו. גם תביעת דיבה ייצוגית שהגישו חמישה חיילי מילואים שהשתתפו בלחימה בג'נין, נדחתה בסופו של דבר אחרי כשש שנים על ידי בית המשפט העליון.

 

פעילי ימין מפגינים נגד מוחמד בכרי בצוותא (צילום: עופר עמרם) (צילום: עופר עמרם)
פעילי ימין מפגינים נגד מוחמד בכרי בצוותא(צילום: עופר עמרם)

 

בעקבות המשפט המתוקשר והסערה הציבורית שעורר נמנעו התיאטרונים הרפרטוארים הישראליים מהעסקתו של בכרי וההצגה האחרונה בה שיחק בתיאטרון הממסדי היתה "שבוע" שהציגה ב-2003 בהבימה. אחרי שנים שלא נראה על במת התיאטרון דובר עברית השתתף בכרי בשנה האחרונה בהפקת הפרינג' "קברט וולטיר" בתיאטרון הערבי-עברי ביפו. השתתפותו בהפקת "בית ברנרדה אלבה" של בית הספר לאמנויות המופע בתל אביב שהוצגה בצוותא לוותה בהפגנות מחאה של ארגוני ימין.

 

שרת התרבות, לימור לבנת, גיבתה אותם ואמרה: "הייתי מצפה מהנהלת צוותא להפעיל שיקול דעת עצמאי נוסף לפני שהיא נותנת במה ומעלה הצגה בכיכובו של מי שסרטו תואר על ידי שופטי בית המשפט העליון כסרט גדוש שקרים שנועד לעוות את המציאות כדי להכפיש את לוחמי צה"ל".

 

בצוותא פרשו את דבריה של לבנת כאיום לפגיעה בתקציבי המוסד, וגם בהנהלת תיאטרון א-סראיה לוקחים בחשבון שמינויו של בכרי עלול לגרור לסערה. מנהלו האדמיניסטרטיבי של התיאטרון, ברנרד טאנוס, אומר היום ל-ynet: "זה מינוי מקצועי שמטרתו להצעיד את התיאטרון קדימה באופן מוחשי ולהפוך את א-סראיה למרכז תרבות לא רק ליפו, אלא גם לתושבי לוד, רמלה והמגזר הערבי ככלל. מוחמד בכרי הוא דמות מאד משפיעה בנוף התרבותי ואין לנו ספק שהתיאטרון יתברך ביצירה שלו ובשפע הרעיונות שהוא מביא איתו".

 

קונצנזוס במגזר הערבי

בנוגע לחשש מפגיעה בתקציב התיאטרון אומר טאנוס: "המצב הכלכלי של התיאטרון קשה כמו בכל מוסדות התרבות במגזר הערבי שמקבלים פרומיל מהתקציב המצומצם גם ככה שמשרד התרבות מקצה לכלל המוסדות. ההחלטה למנות את בכרי, מעבר לכישוריו האמנותיים, קשורה גם למחשבה שיש ביכולתו למשוך לתיאטרון בזכות הרקורד המוכח שלו גם יוצרים משמעותיים וגם תומכים.

 

"אנחנו משערים שאחרי הפרסום יופעלו לחצים על התיאטרון, אבל אין זה מעניינו של אף אחד להגיד לנו מה לעשות ואיזה החלטות לקבל. בכרי הוא יוצר גדול בעל שיעור קומה ולמרות זאת הוא הסכים לעבוד בשכר מביש כי הוא מבין את חשיבות התפקיד. אנחנו חיים על גבול רדיפה אידיאולוגית ועדיין, כאזרחי המדינה, רוצים להשתלב בה וזה נכון גם לתחומי התרבות והכלכלה. מה שעושים לבכרי זו אינקוויזיציה והגיע הזמן לשים לזה סוף. בכרי הוא קונצנזוס במגזר הערבי".

 

מוחמד בכרי בדיון בבג"צ בנוגע לסרטו "ג'נין ג'נין" (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
מוחמד בכרי בדיון בבג"צ בנוגע לסרטו "ג'נין ג'נין"(צילום: גיל יוחנן)

 

יו"ר הוועד המנהל של התיאטרון, עומר סיקסיק, שמכהן גם כראש העמותה למען ערביי יפו, אומר היום בתגובה: "ההחלטה על מינויו של בכרי התקבלה ברוב קולות. מדובר בשחקן ידוע ומוערך, איש מקצוע עם רקורד שיכול להצעיד את התיאטרון קדימה. לקחנו בחשבון שהמינוי עלול לעורר התנגדות, אבל זו מדינה דמוקרטית ומותר למוסד תרבותי לקבל באופן עצמאי החלטות פנימיות כמו מינוי מנהל ללא התערבות מבחוץ".

 

יגאל עזרתי, מנהל התיאטרון העברי ביפו, שפועל במקביל לתיאטרון א-סראיה תחת גג משותף, מברך על המינוי ואומר: "בכרי הוא איש תיאטרון וקולנוע עם עבר מוכח. הוא חבר שלנו ואנחנו נשמח לשתף איתו פעולה. מטבע הדברים בקרב המגזר הערבי שפועלים בו תיאטרון אל מידאן בחיפה ותיאטרון א-סראיה בלבד, המינוי מעורר עניין רב".

 

יעקב אגמון, שמכהן כעת מנכ"ל התיאטרון העברי ביפו וכמנהל הבית המשותף לשני התיאטרונים, אומר בתגובה: "כיוון שמדובר בשני גופים שפועלים בעצמאיות לא הייתי שותף להחלטה, אבל אני מברך עליה. אנחנו חיים בתקופה שבה האווירה הולכת ומתקצנת ולא קל לשרוד אותה. אבל אנחנו לא פה בגלל העברית או הערבית אלא בגלל התיאטרון". אגמון הוסיף ואמר כי הוא משער שהתגובות לא יאחרו להגיע, אך מדגיש כי ההנהלה תידרש להתמודד עם החלטותיה: "הם ייאלצו לחיות עם הקשיים כחלק מהקיום במדינה המטורפת הזו".

 

ההכרזה על כניסתו הרשמית של בכרי לתפקיד תיערך ככל הנראה ב-6 במאי במסגרת אירוע הנעילה של פסטיבל "יום האישה הערבייה" שעורך התיאטרון זו השנה השישית. את הפסטיבל מנהלת השחקנית ראודה סלימאן ובין המשתתפים בו הזמרת סנא מוסא ולהקתה, אנסמבל הפרינג' מנצרת, להקת הדבקה היפואית, האמנית תמאם אלאכהל, הבימאית עביר חדד.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מרב יודילוביץ'
מוחמד בכרי. קונצנזוס במגזר הערבי
צילום: מרב יודילוביץ'
לאתר ההטבות
מומלצים