שתף קטע נבחר

תעלומה: מי הרעיל 100 כבשים ביער בדרום?

מקווה מים ביער שרשרת בדרום שזוהם על ידי אלמונים, גרם למותן של יותר מ-100 כבשים שלגמו מהמים. רועה הצאן שהגיע לרעות את הכבשים באזור, נותר חסר אונים וצפה בכבשים מתות בזו אחר זו. החשש: הרעלת משנה שתפגע בחיות בר שיגיעו לאכול מהפגרים. המשטרה פתחה בחקירה

למעלה מ-100 כבשים מתו אתמול (ד'), לאחר שככל הנראה שתו מים ממקווה מזוהם ביער שרשרת.

 

אנשי המשרד להגנת הסביבה, משרד החקלאות ופקחי רשות הטבע והגנים הוזעקו למקום כדי לבדוק את הגורם לזיהום ולקחת דגימות ממקווה המים. משטרת נתיבות בראשות המפקד סגן-ניצב אילן שושן, פתחה בחקירת נסיבות האירוע.

 

בשעות אחר הצהרים המאוחרות הגיע רועה הצאן יחד עם העדר הגדול לאזור המרעה, במהלכו החלו הכבשים ללגום מים מהמקווה. רועה הצאן הבחין כי הן החלו לחוש ברע ומתו בזו אחר זו כשעה לאחר שתיית המים.

 

צילום: אתר פאנט

 

 

במשטרה ציינו כי אנשי משרד החקלאות והגנת הסביבה הגיעו למקום ולקחו דגימות מים מהמקווה. במשטרה חושדים כי באם אכן מקור המים הינו מזוהם, מדובר בהרעלה חיצונית. לדבריהם, רק לאחר לאחר בדיקת דגימות המים ואיתור סיבת הזיהום, ייתכן שניתן יהיה להתחקות אחר הגורם המזהם.

 

בעל העדר: "כנראה אנשים שפכו רעל במים"

סאלם אל עסאם, בעל העדר, המתגורר בתל שבע סיפר ל-ynet על המראות הקשים ביער. "כנראה אנשים שפכו רעל במים. העדר עדיין ממשיך ליפול. יש בלגן. "יש לי 500 ראשים ואני משכיר את שטח המרעה מקק"ל".

 

לדבריו מדובר באזור מתוייר של מטיילים. "אני לא רוצה לחשוב מה היה קורה אם ילד היה שותה משם או אם רועה העדר היה שותה", אמר והוסיף כי וטרינר שהוזעק למקום, לקח חלק מהכבשים לבדיקה. "כשראיתי את מה שקרה קיבלתי חום. הזדעזעתי. הרשויות בינתיים לא מסייעות".

 

החשש הגדול הוא מהרעלת משנה של חיות בר, שיגיעו לאכול את הפגרים בשעות הלילה והיום. רשות שמורות הטבע והגנים אמרו כי הם מטפלים בנושא פינוי הפגרים. במשרד להגנת הסביבה הסבירו כי כונן של המשרד נמצא במקום. היות וקיים חשש להרעלות משנה, מנסים כעת לטפל בפינוי הפגרים ובודקים את האזור החשוד בהרעלה.

 

בעקבות ההרעלה: חשש מהרעלת משנה של חיות בר

במחקר שהתפרסם ב-2009 ע"י רשות הטבע והגנים, נטען כי אלפי חיות בר מורעלות למוות בזדון מדי שנה כתוצאה משימוש בחומרי הדברה מסוכנים, על ידי חקלאים או כתוצאה מסכסוכים בין חקלאים. מדובר בחיות בר המזיקות לחקלאות - מכרסמים, יונקים גדולים יותר - אך במקרים רבים נגרמת הרעלה משנית של חיות בר אחרות. חיות אלה ניזונות מהפיתיונות המורעלים, או מפגרי חיות שהורעלו ונותרו בשטח.

 

במחקר, שכאמור נערך במהלך כמה שנים, תיעדו ברשות מאות אירועי החשודים כהרעלות. שועלים, תנים, צבועים, גיריות וקיפודים משלמים בחייהם כתוצאה מההרעלות הקשות. מבין בעלי הכנף, העופות הדורסים נפגעים קשה.

 

מניתוח הנתונים עולה כי השימוש ברעלים מסוכנים פוגע בעיקר בדורסים וביונקים הנחשבים לטורפי על. הפגיעה בהם לא רק שגורמת לצמצום ואף להכחדת אוכלוסיות של מינים מסויימים, היא גם גוררת אחריה פגיעות משנה בחיות אחרות ושיבוש של האיזון במערכות הטבע המקומיות.

 

כך למשל, בשנים האחרונות הביאו הרעלות של בקר וטורפים לפגיעה אנושה באוכלוסיית הנשרים המצומצמת בישראל, וכן להרג של דורסים נדירים כדוגמת עיטם לבן זנב, עיטי צפרדעים ועיטי שמש, המצויים בסכנת הכחדה עולמית.

 

ברשות מצביעים על כך כי קיים קשר הדוק בין מפגעי תברואה - מזבלות ומשחטות לא חוקיות, השלכת פגרי חיות ופסולת חקלאית במקומות לא מוסדרים - להתרבות מיני בעלי חיים הניזונים מהפסולת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חוסיין אלעוברה, אתר פאנט
פגרי הכבשים היו מפוזרים ביער
צילום: חוסיין אלעוברה, אתר פאנט
צילום: חוסיין אלעוברה, אתר פאנט
עשרות מתו לאחר כשעה מלגימת המים
צילום: חוסיין אלעוברה, אתר פאנט
צילום: חוסיין אלעוברה, אתר פאנט
כבשים רועות ביער שרשרת בדרום
צילום: חוסיין אלעוברה, אתר פאנט
צילום: חוסיין אלעוברה, אתר פאנט
ניידת חומרים מסוכנים של המשרד להגנת הסביבה בזירת האירוע
צילום: חוסיין אלעוברה, אתר פאנט
מומלצים