שתף קטע נבחר

לאחר 123 שנה: קרנף נדיר נולד באינדונזיה

האם ראטו והאב אנדאלאס חוגגים גור בכור בשמורת טבע מוגנת של קרנפי סומטרה נדירים באינדונזיה. זו ההמלטה החמישית בלבד ב-123 השנים האחרונות של קרנפי סומטרה בשבי. בטבע נותרו פחות מ-250 פרטים בלבד. ציד וכריתת יערות מאיימים על הישרדותם

בשמורת טבע מוגנת באינדונזיה, המהווה מקלט לקרנפי סומטרה נדירים ובסכנת הכחדה חמורה, אירעה אתמול (שבת) המלטה של גור קרנף בריא, לאם ראטו ולאב אנדאלאס.

 

זו הפעם החמישית ב-123 השנים האחרונות שנולד קרנף סומטרי בשבי והפעם הראשונה בה נולד קרנף במקלט קרנפים באינדונזיה. ב-1889 תועדה לראשונה המלטה של קרנף סומטרי בגן החיות בכלכולתה בהודו ומאז היו שלוש המלטות בלבד של קרנפים סומטריים בגני חיות בארה"ב.   

 

ראטו בשמורת הטבע מספר ימים לפני ההמלטה

 

הנקבה, ראטו, נולדה בטבע לפני 12 שנה, נמצאה משוטטת מחוץ ליער והובאה למקלט הקרנפים. זו ההמלטה הראשונה המוצלחת שלה, לאחר שהפילה ולד בפעם הראשונה. ראטו המליטה את הגור לאחר חצות ולדברי המטפלים, היא מצליחה לטפל בו היטב ואף נצפתה מיניקה אותו.

 

במקלט נערכו גם לנתח את ראטו, במידה והיו קשיים בהמלטה באופן טבעי. בממשלה המקומית ובארגוני שימור בעולם בירכו על ההמלטה הנדירה, בתקווה שהדבר יעניק סיכויי הישרדות לקרנפים הנדירים.

 

האב נולד בארה"ב והושב לאינדונזיה

גם אביו של הגור החדש, עבר מסע חובק עולם בדרך לשימור תת המין הנדיר. בזכות הסכם משותף שנחתם בין מלזיה וארה"ב, נשלח לפני מספר שנים הוריו לגן חיות באוהיו, על ידי ממשלת אינדונזיה, שם המליטו את אנדאלאס ב-2001.

 

אנדאלאס היה למעשה גור הקרנף הסומטרי הראשון הגיח לעולם בתנאי שבי.  הגור הצעיר, שכונה על שמו המקורי של האי סומטרה, הועבר ב-2007 בחזרה לאי, בו נולדו הוריו.

 

בשלושים השנים האחרונות אוכלוסיית קרנפי הסומטרה צנחה בכ-80 אחוזים וכיום מספרה עומד על פחות מ-250 פרטים בוגרים בטבע ומספרם צפוי להמשיך לרדת ב-60 קרנפים בעשור הקרוב.

 

ראטו הנקבה והזכר אנדאלאס שנולד בארה"ב נפגשים לראשונה ב-2009

 

קרנפי הסומטרה נמצאים בסכנת הכחדה חמורה ביותר והם נחשבים לנדירים ביותר מכל מיני הקרנפים הקיימים כיום. מרביתם חיים באיזורי יערות סבוכים במלזיה ואינדונזיה, המהווים בית לפילים, טיגריסים ומינים נוספים בסכנת הכחדה.

 

המצב קריטי: מנסים להרבותם בגני חיות

ציד לא חוקי של הקרנפים לטובת מכירת קרניהם לתעשיית התרופות הסיניות המסורתיות, הרס שיטתי של היערות על ידי איכרים מקומיים והתפשטות האיזורים האורבניים בשטחי המחייה הטבעיים של הקרנפים, יצרו שילוב מאיים על הקרנפים.

 

האכלה של נקבת הקרנף ראטו, לפני ההמלטה

 

ארגוני חיות עולמיים בשיתוף עם ממשלות מקומיות נחלצו למען הצלת היונקים הנדירים. עם הירידה המתמשכת במספר הקרנפים הסומטרים בטבע, החלו כבר בשנות ה-80 מגעים בין ממשלות אינדונזיה, מלזיה וארה"ב על מנת לקיים תוכנית רבייה בגני חיות למינים בסכנת הכחדה.

 

אוכלוסיית הקרנפים הסומטרים היא כה זעירה וכיום ישנם כ-20 פרטים בשבי בכל העולם במסגרת של תוכניות רבייה. במצב כה פגיע של המין הנדיר, כל רבייה עשויה לתרום להצלת המין מהכחדה מוחלטת בטבע. השמורה הגדולה מאפשרת להם לזהות זה את זו בעזרת חוש הריח ולהזדווג ללא התערבות חיצונית של בני אדם. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
האם ראטו, המליטה גור בריא בשבת
צילום: AP
צילום: איי פי
האב אנדאלאס, נולד בארה"ב והועבר לאינדונזיה
צילום: איי פי
צילום: AFP/ International Rhino Foundation/Bill Konstant
הזדווגה עם קרנף שנולד בארה"ב. פחות מ-250 קרנפי סומטרה נותרו בטבע
צילום: AFP/ International Rhino Foundation/Bill Konstant
מומלצים