שתף קטע נבחר

יה מאן! טפיל ימי זעיר נקרא ע"ש בוב מארלי

חוקרים מארה"ב גילו במקרה באיים הקאריביים טפיל קרקעית זעיר חדש למדע, שתוקף דגים וניזון מדמם כדי לשרוד. החוקרים החליטו לקרוא לטפיל ע"ש אמן הרגאיי המנוח, בוב מארלי. "הטפיל הוא ייחודי לאיזור הקאריביים, בדומה למארלי", אמרו המדענים

בשבוע שעבר זכה הנסיך צ'ארלס זכה למחווה חייתית בדמות צפרדע חדשה למדע, שהתגלתה ביערות הגשם ע"י חוקרים באקוודור. המדענים בחרו לשלב את שמו של הנסיך בשמה המדעי של הצפרדע, לאות הערכה על פעילותו להצלת יערות הגשם. כעת הגיע תורו של פול סיקל, חוקר אקולוגיה ימית וביולוג ימי מאוניברסיטת ארקנסו, בארה"ב.

 

כתבות אחרונות בערוץ בע"ח:

  • צפו: הנחש הכי נדיר בעולם התגלה בקאריביים

 

סיקל גילה מין חדש למדע של טפיל קרקעית זעיר - בעל חיים חסר חוליות ימי שמתארח על גופם של דגים שונים המצויים בשוניות האלמוגים במזרח הקאריביים. הוא כינה את הטפיל החדש בשם המדעי הלטיני "גנתי'ה מארלאי" (Gnathia marleyi), על שם המוסיקאי ואמן הרגאיי בוב מארלי המנוח.

 

הטפיל הזעיר התגלה לפני כעשר שנים על ידי החוקר, אך במשך תקופה ארוכה שיער סיקל כי מדובר במין נפוץ של טפיל קרקעית ימי. רק לאחר ששלח אותו לבדיקה מעמיקה בקרב עמיתיו בדרום אפריקה, התגלה כי מדובר במין חדש למדע.

 

הטפילים הללו נוהגים למצוא את מזונם בקרב דגים וכרישים. חלקם אף מבלים את ימיהם הצעירים כטפילים על דגים ולאחר מכן, משוטטים באופן חופשי בים עד שמגיעים לבגרות מינית.  

 

הטפיל הזעיר ובוב מארלי. החוקרים כינו את השניים כ"פלאי הטבע" (צילום: John Artim,gettyimages, ) (צילום: John Artim,gettyimages, )
הטפיל הזעיר ובוב מארלי. החוקרים כינו את השניים כ"פלאי הטבע"(צילום: John Artim,gettyimages, )

 

נטפלים לדגים בים ומוצצים את דמם

הטפילים הללו הם למעשה גירסה ימית של קרציות שנטפלות לכלב או חתול, רק כשהיעד הנוכחי שלהם הוא הדג, המשמש כמארח (פונדקאי). 

 

הטפילים מסוגלים להסוות ולהתחבא בתוך שברי שוניות, אצות וספוגים ואז לצאת למתקפת פתע על דגים מזדמנים. לאחר שהטפיל נצמד לדג, הוא הופך אותו למסעדה ניידת ומוצץ את דמו במשך תקופה קצרה, עד שהוא ניזון בכמות מספקת ויכול להמשיך לשלב ההתפתחותי הבא בעולם.

 

"אנו מאמינים כי הטפילים הבוגרים חיים במשך שבועיים או שלושה שבועות תודות לתזונה שלהם כשהיו צעירים ואז מתים, בתקווה כי הם הצליחו להתרבות עד אז", סיפר סיקל.

 

המחקר שפורסם בחודש שעבר בירחון המדעי  "Zootaxia", מומן בחלקו על ידי הקרן הלאומית למדע (nsf) בארה"ב ולדברי המחבר, חלפו יותר משני עשורים מאז שהתגלה מין חדש למדע של טפיל קרקעית בקאריביים.

 

חבורת צעירים ניזונים מדם. רק הצעירים מתפקדים כטפילים פעילים (צילום: Ann Marie Coile, Department of Biology, Arkansas State University ) (צילום: Ann Marie Coile, Department of Biology, Arkansas State University )
חבורת צעירים ניזונים מדם. רק הצעירים מתפקדים כטפילים פעילים(צילום: Ann Marie Coile, Department of Biology, Arkansas State University )

 

מארלי והטפיל - פלאי טבע ייחודיים

החוקר סיפר בהודעת הארגון על הסיבות שהובילו אותו לבחירת השם לטפיל. "הענקתי לטפיל את השם מארלי, כי מבחינתי הוא פלא של הטבע. אני מכבד ומעריך את המוסיקה של מארלי. בנוסף, מין זה של טפיל הוא ייחודי לאיזור הקאריביים, בדומה למארלי".

 

אחת הסיבות לקיום המחקר על הטפילים היתה דאגה למצב הבריאותי של שוניות האלמוגים בקאריביים, שנפגעו ממחלות שונות. החוקרים ציינו כי הם בודקים את הקשר בין בריאות שוניות האלמוגים לאוכלוסיות הטפילים.

 

קבוצת המחקר בה חבר סיקל מנסה לבדוק בנוסף את ההשפעות האקולוגיות של דיג יתר ונסיגה של שוניות. "אנו חושדים כי הנסיגה של השוניות, גורמת לעלייה בבתי הגידול של טפילים חיצוניים, המאפשרת להם "לשגר מתקפות" על דגים מארחים", הוא סיכם. "כשהמספר הפוטנציאלי של הדגים המארחים פוחת, כל מארח שנותר, יסבול מכמות טפילים גדולה יותר".  

 

דג גממית צרפתי שהותקף על ידי הטפילים הצעירים בקאריביים (צילום: Elizabeth Brill) (צילום: Elizabeth Brill)
דג גממית צרפתי שהותקף על ידי הטפילים הצעירים בקאריביים(צילום: Elizabeth Brill)

 

יותר טפילים, פחות דגים

לדבריו, "מדובר בטפילים חיצוניים נפוצים ביותר בשוניות וכי 80 אחוז מכל האורגניזמים המצויים בשוניות האלמוגים מוגדרים כטפילים. טפילי הקרקעית הם מעבירי מחלות בדומה לקרציות או יתושים ביבשה".

 

"הם מהווים גם מקור מזון חשוב לדגים נקאים וגם כלי מפתח להבנה של סימביוזה של ניקוי בסביבה הימית. מערכת החיסון של הדגים תלוייה בבריאות הכללית של שוניות האלמוגים, הידועות גם כ"יערות הגשם של הים", תודות למגוון הביולוגי העצום אותו הן מאכלסות".

 

החוקרים הסבירו כי ככל שיהיו יותר טפילים, כך גם יפחת מספר הדגים, דבר שעלול לגרום לפגיעה באוכלוסיות של בעלי חיים המסתמכות עליהם לקיומן. החוקרים מקווים כי ניתן יהיה להציג את הטפילים לציבור במוזיאון הטבע הלאומי בניו-יורק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: John Artim, Department of Biology, Arkansas State University
גנתי'ה מארלאי. חסר חוליות זעיר
צילום: John Artim, Department of Biology, Arkansas State University
צילום: Ueli Frey: http://www.drjazz.ch
כבוד למארלי
צילום: Ueli Frey: http://www.drjazz.ch
מומלצים