שתף קטע נבחר

צפו: המצלמות שהפתיעו צבוע וחתול בר

מצלמות המעקב של פקחי מחוז מרכז ברשות הטבע והגנים מספקות הצצה פראית וקרובה במיוחד אל צבוע מפוספס בשעת לילה, חתול בר מופתע ושועל במערת בית גוברין, וגם גיריות שהפכו מחצבה לבית שוקק חיים

צבוע מפוספס גדול מגיח באפילה באזור נחל שיקמה בחיפוש אחר מזון. הוא מתקרב אל מצלמת מעקב שהתקין קובי סופר, פקח מישור חוף הדרומי ברשות הטבע והגנים במסגרת מעקב שוטף אחרי חיות הבר.

 

חיישני התנועה במצלמה מפעילים אותה והיא מתעדת את המבקר השעיר מולה. הלילה לא מהווה מכשול למצלמה. תאורת אינפרא אדומה מאפשרת למצלמה לצלם גם בתנאי חשיכה ואחד הטורפים הנדירים המדינה, המצוי בסכנת הכחדה, מרחרח אותה מקרוב וממשיך בדרכו.

 

 

הצבוע הנוכחי התייחס הפעם בעדינות סלחנית למצלמה, חבריו למשפחה באזור נחל שיקמה כבר תועדו כשהם מחריבים ולועסים מצלמות מעקב.  

 

תיעוד של אחד הטורפים הגדולים שנותרו בשטחי ישראל מאפשר גם להעריך את גודל האוכלוסייה שלהם באזורים מסויימים. על פי הערכות שונות אוכלוסיית הצבועים מוערכת במאות פרטים בלבד.

 

גירית חופרת, חתול בר מופתע

גם המצלמה שהתקין אורי קייזר, פקח שפלה דרומית במחצבה באזור המרכז הניבה תיעוד מרשים של גירית מצויה, בסמוך למחילה שלה. הגירית המצויה נמצאת בסכנת פגיעות בטבע, בעיקר כתוצאה מאובדן שטחי מחייה, פגיעות מכלי רכב ואפילו תקיפות של כלבים.

 

קשה להבחין בה בטבע מאחר שהיא פעילה בעיקר בשעות הלילה והיתרון הגדול של המצלמה הוא היכולת להשתמש בה מבלי נוכחות של אדם בסביבה, שברוב המקרים מרתיעה את בעלי חיים.

 

במצלמה שהוצבה במערה בגן הלאומי בבית גוברין ע"י קייזר ושרון טל, מנהל גן לאומי בית גוברין, התגלתה פעילות רבה במערה באור יום ועד שעות הלילה. משפחת דרבנים הודיים הגיחה לביקור, חבורת חוגלות (עופות קרקע) סיירה באזור ועלתה על הסלעים הגדולים כדי לתצפת על השטח. שועל מצוי הגיע במהירות ונעלם. לקינוח, חתול בר סקרן שפער עיניים גדולות לאחר שנעמד קרוב אל המצלמה. 

 

חתול בר במערת גן לאומי בית גוברין (צילום: אורי קייזר ושרון טל, רשות הטבע והגנים) (צילום: באדיבות רשות הטבע והגנים) (צילום: באדיבות רשות הטבע והגנים)
חתול בר במערת גן לאומי בית גוברין (צילום: אורי קייזר ושרון טל, רשות הטבע והגנים)

 

מצלמות מסביב לשעון

ד"ר יריב מליחי, אקולוג מחוז מרכז ברשות הטבע והגנים מספר כי תיעוד בעלי החיים מתבצע "במסגרת ניטור חיות הבר בשמורות גנים ושטחים פתוחים", הוא מסביר ומציין כי המצלמות מפוזרות במערות, מאורות של בעלי חיים, אחרות מוצבות בשבילים בהם עוברים בעלי חיים ואחרות בשטחי חקלאות או מעברים המשמשים בעלי חיים לנוע מאזור לאזור.

 

המצלמות מסוגלות לצלם בכל שעות היממה, עמידות בקור ובגשמים. ניתן להשאירן בשטח גם למספר שבועות והן נחשבות לכלי מחקר מועיל כדי להעריך את מצב מיני בעלי החיים באזורים מסויימים. במקרים אחרים, תיעוד בעלי החיים יכול לשמש גם ככלי הסברה למקבלי החלטות, במידה שבאותו אזור יש כוונה לבצע בנייה או פגיעה שעלולה לסכן את קיום חיות הבר.

 

לדבריו, באתרי הצילום שנבחרו בקפידה, המצלמות מספקות בין 30 למאה סרטונים מדי שבוע וכן תמונות בהן מככבים בעלי חיים ממינים שונים. "בחלק מהמקרים אני מבצע ניתוח סטטיסטי של המינים, שעות הפעילות שלהם ותיעוד הפרעות לאדם", הוא מסכם. "כיום פועלות במחוז מרכז כ-15 מצלמות וכמות הנתונים לניתוח היא עצומה".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: באדיבות רשות הטבע והגנים
הכי קרוב שאפשר. צבוע מפוספס
צילום: באדיבות רשות הטבע והגנים
צילום: באדיבות רשות הטבע והגנים
גירית מצויה בביתה ליד מחצבה נטושה
צילום: באדיבות רשות הטבע והגנים
מומלצים