שתף קטע נבחר

ד"ש משנות ה-80: דורס נדיר נצפה בנגב

עקב מכנסיים, דורס יום בגודל בינוני שחי באזור סקנדינביה, צפון רוסיה וארה"ב, הגיע לביקור נדיר בשדות הנגב המערבי. הפעם האחרונה בה תועד עקב מכנסיים בארץ היתה בינואר 1985. משה כהן, צלם טבע מחצור תיעד אותו במקרה בדרכו הביתה. "הבנתי באותו הרגע שמדובר בדורס לא רגיל, אבל לא ידעתי כמה הוא נדיר"

27 שנה לאחר שנצפה לאחרונה בישראל, הגיע לביקור עוף דורס נדיר - עקב מכנסיים - דורס יום ממשפחת הניציים, שנפוץ באזור צפון ארה"ב, צפון רוסיה, סקנדינביה ואסיה.

 

מי שתיעד אותו באזור הנגב המערבי בשדות פתוחים, היה משה כהן, מנהל קהילה בקיבוץ חצור,  צלם טבע וחבר ועד ב"אגודה הישראלית לצילום טבע".

 

כהן שב ביום שישי בשעות הצהריים בחזרה מספירת נשרים בנחל צין ובדרכו עצר כדי לתעד עופות דורסים בשדות חקלאיים.

 


צילום: משה כהן

(צילומים: משה כהן)

 

"לא ידעתי כמה הוא נדיר"

"רציתי לתעד שם עיטי שמש ואף הבחנתי באחד, אבל פתאום הבחנתי בקרבתו בעקב - עוף דורס קטן יותר. היה לו מראה מוזר וזנב לבן שמשך את תשומת לבי. הוא ירד אל הקרקע ולרגע התלבטתי ביניהם בכל הנוגע לתיעוד. בסוף החלטתי להתמקד בדורס השני", הוא אומר ל-ynet.

 

כהן שמר על מרחק של כ-30 מטר מעקב המכנסיים והספיק לתעד אותו. "הבנתי באותו הרגע שמדובר בדורס לא רגיל, אבל לא ידעתי כמה הוא נדיר. לא היה הרבה אור בחוץ שאיפשר לי להמשיך לצלם בתנאים טובים, אז המשכתי בדרכי הביתה".

 


צילום: משה כהן

 

בשעות אחה"צ המאוחרות העלה כהן את התמונות לפורום ציפורים וצפרות בטבע באתר תפוז ותהה לגבי זהותו של הדורס שצילם.

 

"במגדיר הציפורים שמסייע לזהות את מיני הציפורים בישראל, הוא נראה לי כמו עקב המכנסיים, אבל מאחר שהיו רק שתי תצפיות בישראל, לא רציתי לצאת בהכרזות וצירפתי סימן שאלה לתיעוד", הוא אומר.  

 

בשעות הערב כשבילה עם משפחתו בחדר האוכל בקיבוץ, החל זרם של טלפונים מחבריו לתחום הצפרות שאישרו את זהות העוף הדורס. בסוף השבוע האחרון כבר פקדו את האזור צפרים שהגיעו לחפש ולצלם את הדורס הנדיר.

 

על פי "לקסיקון שמות החולייתנים בישראל" שנכתב על ידי חיים מויאל, המנהל החינוכי של המרכז הבינלאומי לחקר נדידת ציפורים בלטרון, משמעות שמו המדעי בלטינית של עקב המכנסיים (Bueto lagopus)  הוא רגלי ארנבת, מאחר שרגליו העבות המעוטרות בנוצות הדומות לרגלי ארנבת שעירות ולבנות.

 


צילום: משה כהן

 


צילום: משה כהן

 

תצפיות בודדות ב-30 השנים האחרונות

לדברי הצפר ברק גרניט, מדובר בתצפית השנייה או השלישית עד כה בישראל בעשורים האחרונים.

 

"בדצמבר 1984 ובינואר 1985 נראו שני פרטים של עקב מכנסיים במרחקים של כ-40 ק"מ, אך להערכתי מדובר באותו פרט ששוטט כאן במהלך החורף ונצפה פעמיים", הוא אומר. "זהו מין של דורס שלא מגיע לפה בשיגרה ולכן זה נחשב לאירוע חריג מאוד. העקב המדובר דוגר בטונדרה הארקטית ובעצם חי באזור הצפוני של כדור הארץ, מצפון רוסיה, סקנדינביה וגם בצפון אמריקה".

 

לדברי גרניט, העקב ניזון ממכרסמים ויונקים קטנים. "למרות שהוא דורס בגודל בינוני, אחד הדברים היפים בתעופה שלו, הוא רפרוף הכנפיים באוויר בדומה להתנהגות של בז מצוי והוא עושה זאת כל הזמן. זה מחזה יפה לראות אותו פתאום בנגב המערבי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: משה כהן
צילום: משה כהן
צילום: משה כהן
צילום: משה כהן
מומלצים