שתף קטע נבחר
זירת הקניות

טיפים לחיים ירוקים: כך תהיו יותר אקולוגיים

לקנות מזון באריזות גדולות, להשתמש במי המזגן להשקייה, לכבות את האור כשאין צורך, להביא שקיות בד לקניות בסופר - כך תחיו חיים יותר אקולוגיים וגם תחסכו כסף. להיות משפחה ירוקה

רמת הצריכה העולמית, ובין השאר גם בישראל, עולה עם השנים וגורמת לשימוש רב ובזבזני במוצרי גלם ואוצרות טבע, כמו מים ונפט.

 

בכדי לחיות חיים קצת יותר ירוקים, שיעזרו להיטיב את רמת החיים של כולנו על הפלנטה הזו, הנה כמה טיפים פשוטים שכל אחד יכול לנקוט, ועל ידי כך לעזור לכדור הארץ לשמור על המשאבים הכל-כך יקרים שלו.

 

 

להפחית ייצור אשפה

כשני קילוגרמים הוא משקל הפסולת הממוצע שאנחנו מייצרים מדי יום. איך להשבית (לפחות חלקית) את מפעל הזבל הביתי. אריזות קרטון ופלסטיק ריקות, שיירי מזון שלא נאכל, מוצרי נייר ושקיות ניילון, בגדים שסר חינם, צעצועים ישנים, שרידי מכשירי חשמל ביתיים שהוחלפו, פריטי ריהוט שהתבלו - וזו רק דגימה מקולקציית האשפה שמארח פח זבל ישראל מצוי.

 

מה עושים?

  • ותרו על מוצרי חלב ובשר, דגנים או חטיפים באריזות אישיות, וקנו מוצרים באריזות גדולות.
  • במקום לקנות בקבוקי מים מינרלים, ארחו בבית מתקן טיהור מים או מתקני מים מינרלים.
  • המירו את האוכל המוכן, קפוא או טרי, במזון טרי בתפזורת מתוצרת מקומית. לבד מהאריזות המיותרות, אחסון האוכל המוכן במרכולים מצריך שימוש במקפיאים ומקררים זוללי אנרגיה - ושינועו ממקום למקום דורש דלק מזהם.
  • הפכו את האריזות הריקות לצעצועים יצירתיים שישמשו את ילדיכם. זוכרים את החנוכיות שעיצבנו מפקקי מתכת והבובות שהופקו מגלילי נייר טואלט? אולי הגיע זמן הקאמבק שלהן.
  • תרמו בגדים ישנים לעמותות לנזקקים. "ויצו", למשל, מפעילה חנויות יד שנייה המשמשות מעוטי יכולת בכל רחבי הארץ.
  • הזמנת אוכל בטייק-אווי ממסעדות אולי הכרחית כשהקיבה מייסרת, אבל היא גם מניבה מיכלי פלסטיק רבים, סכום חד-פעמי ושלל אריזות. בפעם הבאה שאתם מזמינים, בקשו שהארוחה תשוגר אליכם נטולת סכו"ם.
  • והכי חשוב: חישבו פעמיים לפני כל קנייה. האם אתם באמת, אבל באמת, זקוקים למוצר החדש שקורץ אליכם מהמדף?

 

אנחנו מייצרים מדי יום 2 ק"ג אשפה. תתחילו לצמצם (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אנחנו מייצרים מדי יום 2 ק"ג אשפה. תתחילו לצמצם(צילום: shutterstock)

 

להפחית צריכת חשמל

ככל שצריכת החשמל העולמית עולה, כך גדלה ההתחממות הגלובלית מתעצמת. הדרך היחידה לצמצם את הנזק היא חיסכון בחשמל. בישראל מרבית החשמל מיוצר בתחנות כוח פחמיות, תהליך שתוצאותיו הן השפעות סביבתיות ובריאותיות הרסניות. עד המעבר המיוחל לייצור אנרגיה סולרית, הקמת חוות רוח או שימוש בשיטות אלטרנטיביות וירוקות יותר, הדרך היחידה לצמצם את הנזק היא פשוט חיסכון בחשמל.

 

מה עושים?

  • נתקו מהחשמל מכשירים שאינכם משתמשים בהם באופן קבוע. הם צורכים אנרגיה גם כשהם כבויים. נתקו גם את המטען של הטלפון הסלולרי, המצלמה הדיגיטלית, הבטריות הרב-פעמיות או כל מטען אחר כשאתם מסיימים להשתמש בהם. 
  • השתמשו באור השמש בחוכמה במהלך היום. מי צריך תאורה מלאכותית כשאת הבית מאירה החמה בכבודה ובעצמה. אל תשכחו לכבות את האור כשאתם יוצאים מהחדר. כל חדר. כן, אנחנו מתכוונים גם למשרד.
  •  החליפו את כל הנורות בבית לנורות CLF חסכוניות.

    נורות הפלורסנט הללו צורכות 60% אנרגיה פחות מנורות ליבון רגילות ואורך החיים שלהן גבוה פי 10 מזה של נורה רגילה. תוכלו לקנות אותם בכל חנויות העשה זאת בעצמך הגדולות.

  • העלו את טמפרטורת המזגן בקיץ בשתי מעלות - ובחורף הורידו אותה בשתי מעלות. כן, לפעמים צריך להקשיב לפרסומות של חברת החשמל.

  • כשאתם רוכשים מכשירי חשמל חדשים, הקפידו שתתנוסס עליהם תווית Energy Star הבינלאומית המעידה כי צריכת האנרגיה שלהם יעילה. למרות שהם אינם נפוצים וצריך להתאמץ כדי למצוא אותם, השליכו את הסוללות המשומשות למיכלי האשפה המיוחדים לכך בלבד.

  • מתאווים לקנות מחשב חדש? הרשו לנו לצנן את ההתלהבות, להציע לכם להסתפק בשדרוג המחשב הישן ולחסוך מהכדור את הנזק לו גורמת פסולת אלקטרונית.

  • הפקידו את הטלפונים הסלולריים הישנים, בטריות אלקטרוניות עתירות חומרים מסוכנים ומתכות כבדות, בתחנות השירות של ספקי הסלולר.


 

בחורף הורידו את הטמפ' במזגן בשתי מעלות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בחורף הורידו את הטמפ' במזגן בשתי מעלות(צילום: shutterstock)

 

להפחית שימוש בשקיות ניילון

הסביבה משלמת את מחירן של השקיות שאנחנו מקבלים בחינם (כמה? על-פי ההערכות, מדובר בכשני מיליארד בשנה). 

 

כ-400 עד 1,000 שנה יעברו בטרם תתכלה כל שקית, ועל הדרך היא תספיק לקפד את חייהם של כ-100,000 לווייתנים, ציפורים, כלבי ים וצבים מדי שנה. אבל עוד טרם הושלכה, תהליך ייצורה של כל שקית יניב זיהום אוויר, צריכת אנרגיה מיותרת ופליטת גזי חממה. ועוד לא הזכרנו את העובדה שהניילון, כמו כל חומר פלסטי, הוא תוצר לוואי של נפט.

 

מה עושים?

  • כשאתם פוקדים את השוק או הסופרמרקט, השתמשו בשקיות ניילון שאספתם. במקום להושיט את היד ולתלוש שקית חדשה מהמתלה, פשוט שלפו שקית משומשת.

  • לכו לסופרמרקט עם תיק בד או סל גדול ואל תיקחו את שקיות הניילון שמחולקות בחינם בקופות. את התיק/סל השאירו במכונית או

    ליד דלת הבית כדי לא לשכוח אותם. זה הרגל 'מגונה' שרכשתי בחו"ל שעובד מצוין גם בארץ. 

  • אל תשמשו בשקית להעברת מוצרים באריזות גדולות עם ידית נשיאה, כמו חיתולים חד-פעמיים, נייר טואלט, מגבות נייר, אבקות כביסה וכדומה.

  •  את ארוחת העשר של הילדים ארזו בקופסת פלסטיק רב-פעמית. בתי ספר רבים הנהיגו את השימוש בקופסאות, וכך העלימו את הלעג בו לעתים נתקלים ילדים ידידותיים לסביבה

  • במקום לעטוף זרי פרחים בנייר צלופן מרשרש, שמושלך מיד שהזר הונח באגרטל, אפשר לוותר על העטיפה לגמרי. בארצות רבות, מתברר, הפרחים נעטפים בנייר עיתון או בנייר ממוחזר.


 

לכו לסופרמרקט עם תיק בד או סל גדול במקום שקית (באדיבות עירין ענבר-אייזינגר) (באדיבות עירין ענבר-אייזינגר)
לכו לסופרמרקט עם תיק בד או סל גדול במקום שקית(באדיבות עירין ענבר-אייזינגר)

 

תתחילו למחזר

במקום לייצר עוד ועוד פסולת אפשר לבחור בשיטת הרב-פעמיות. חוזרים למקורות - לתרבות סחר החליפין מימים עברו. יש לא מעט דברים שאנו קונים ומשמשים אותנו לרגע קט בלבד, ויש לא מעט דברים שאנו קונים אך אין לנו באמת צורך בהם. במהלך חיינו מלווים אותנו לא מעט חפצים שיכולים להיות מנוצלים פעם נוספת ולשרת אותנו או את האחרים נאמנה, לפני שיתפסו מקום במטמנות האשפה ויתחילו להתפרק לגורמים.

 

מה עושים?

  • חולצות ישנות של הילד או הילדה הגדולים, שלא עברו במשלוח הרגיל לחברים או נתרמו לעמותות, יכולות לשמש למגוון של שימושים: סינר למשל. הרי כשהצאצא הצעיר אוכל פסטה ברוטב עגבניות או מעדן חלב, אין סיכוי שהבגדים שהוא או היא לובשים יישאר נקיים. במקום לרכוש סינרים חד פעמיים, אפשר להלביש אותם בחולצה של האח או האחות הגדולים. בגלל שהיא מגיעה לקטנים עד הברכיים, היא מכסה גם את החלק העליון וגם את התחתון.
  • בקבוקי הליטר וחצי שלא השלכתם לכלובי המיחזור, אפשר להפוך לאדניות עם פרחים או עשבי תיבול. צריך רק קצת אדמה וזרעים. זרעים אגב, לא חייבים לקנות - אפשר לקחת אותם מירקות שאוכלים (עגבניות שרי למשל) שלא לדבר על נענע, לואיזה וכו' אה - ולא חייבים להמשך לסבול את השקוף, הירוק או הכחלכל - אפשר לקשט את חצי הבקבוק כמה שרוצים.

  • באינטרנט יש מגוון אתרים בהם אפשר למכור את החפצים הישנים שלכם. שם גם תוכלו לרכוש חפצים משומשים של מישהו אחר. נכון, זה לא חדש מהניילון, אבל אם מדובר ברהיטים - קצת צבע עושים את העבודה מצויין. המחיר זול, לא נוצלו חומרי גלם חדשים, מפעלים לא פלטו זיהום ולא צרכו שוב אנרגיה, לא נדרשה הובלה ימית ויבשתית כך שלא נצרך דלק ולא זוהם האוויר וגם לא נזרק דבר לאשפה.

  • כשאתם מתחילים לצבוע את הקירות, השתמשו בצבע ישן לשכבת הצבע התחתונה. אנחנו לא נגלה. סיימתם? באמת צבעתם מאוד יפה, אבל במקום להשליך שאריות הצבע בגמר העבודות, ניתן לתרום אותן למוסדות ציבור, לבתי ספר, לתנועות נוער לארגוני צדקה ואפילו ליחידים, כדי שישתמשו בהם לצורכיהם.

  • קופסאות נעליים, צנצנות, מיכלי גלידה, סלסלות רשת פלסטיות של תותים ומיכלים פלסטיים של מזון מהיר יכולים להישאר בבית. בקופסאות הנעלים שמים את כל הגלויות והתמונות שכואב הלב לזרוק. בצנצנות אפשר לקחת מרק לעבודה או אפילו להשקיע ולהכין ריבה או סתם לאחסן על המדף את הקטניות בצבעים השונים.


 

להמעיט בצריכת נייר

גם בעידן האלקטרוני אנחנו צורכים כמות עצומה של נייר, ועל הדרך משמידים עשרות אלפי דונמים של יערות. תאוות הקריאה, שלרוב מוזכרת בהקשר חיובי, רק מקרבת את קצם של עוד ועוד עצים. שכן מדי 30 שניות מודפס ספר היכנשהו ברחבי העולם, וב-50 השנים האחרונות עלה מספר הספרים המיוצרים מדי שנה מ-250,000 למיליון. לכן הנייר האקולוגי ביותר איננו זה הממוחזר - הוא כלל אינו נייר, אלא המחשב הפרטי שלכם.

 

מה עושים?

  • במקום להדפיס מסמכים - קראו אותם על מסך המחשב. ותרו ככל האפשר על שליחת מכתבים והסתפקו בשיגור אימיילים.
  • בקשו מכל ספקי השירותים, חברת החשמל, בזק, הרשות המקומית, חברות האשראי, ספקי האינטרנט ועוד, לשלוח אליכם חשבונות באימייל ולא בדואר.
  • את הקפה המשרדי לגמו מכוסות קרמיקה או זכוכית במקום מכוסות נייר חד-פעמיות
  • החליפו את מגבות הנייר החד-פעמיות, גם אלה העשויות מנייר סופג ועמיד ומיועדות לשימוש רב-פעמי, במטליות ובמגבות מבד.
  • הורים גאים לעולל? בבתי טבע ובאתרי אינטרנט מתמחים תוכלו להצטייד בחיתולים אקולוגיים רב-פעמיים. הם עשויים כותנה אורגנית ונראים ממש כמו חיתולי הנייר החד-פעמיים - אולם אינם מכילים כלור המשמש להלבנה, ניתנים לכביסה וידידותיים פי כמה לתינוק.
  • ואם אתם כבר משתמשים במוצרי נייר, קנו רק כאלה העשויים מנייר ממוחזר שלא הולבן באמצעות כימיקלים. ייצורו דורש 90-70% פחות מהאנרגיה המושקעת בהפקת נייר רגיל, ותהליך ההלבנה שלו אינו מזהם את הסביבה.
  • במקום לרכוש ספרים חדשים - פשוט החליפו ספרים בספרייה השכונתית.
  • עד שהמחוקק יפעל נגד הפלאיירים, העיתונים המקומיים, העלונים ושאר דואר הזבל שמגיע לתיבות, הדביקו עליהן תווית המבקשת לא לקבל דואר כזה.

 

השתמשו בנייר ממוחזר. חבל על העצים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
השתמשו בנייר ממוחזר. חבל על העצים(צילום: shutterstock)

 

לחסוך מים

יש בזבזני מים גדולים מכם, אבל זה לא אומר שאתם יכולים להמשיך להתפנק באמבטיות ממושכות, או להשאיר את הברז פתוח בזמן צחצוח השיניים. כיוון שאי אפשר להמשיך ולסמוך על חסדי השמיים, עלינו לא רק לחסוך במים אלא גם לנצל את המים בהם אנחנו משתמשים.

 

נו, אז מה עושים?

  • מקלחת הבוקר, הכוללת זמן המתנה למים החמים, מספקת הזדמנות טובה להתחיל לחסוך. לא חבל על המים הקרי-פושרים-מתחממים-חמים-לוהטים שזורמים הישר אל הביוב? אפשר להניח גיגית או דלי מתחת לזרם המקלחת ולאגור את המים. כל עציץ או גינה ישמחו להרוות בהם את צימאונם.
  • את אותה השיטה אפשר ליישם גם מתחת לברז הכיור, טרם מתחילים לצחצח שיניים או להתגלח. למהדרין: ניתן לחסוך מים 'משומשים' באופן קבוע אם תחברו את מנגנון הניקוז לצינור, ותעבירו אותם בצינור לדלי המונח דרך קבע מתחת לכיור.
  • סגרו את הברז בזמן צחצוח השיניים והגילוח. האוסטרלים, שסבלו מבצורות קשות, הנהיגו קמפיין חיסכון לאומי שחינך את הציבור לעשות את הפעולה הזו בדיוק. התוצאות היעילות הפתיעו גם את היוזמים.
  • הנה כמה נתונים שכדאי לזכור: מקלחת זריזה צורכת כ-50 ליטר מים; תכפילו בשישה מיליון בני אדם ותקבלו 300 מיליון ממ"ק של מים; מקלחת נינוחה בת כ-20 דקות תגבה ממשק המים הלאומי כ-200 ליטר מים; ואילו אמבטיה ממוצעת מכילה כ-130 ליטר מים. המסקנה: תחשבו שוב לפני שאתם מתפנקים.
  • הידעתם? 30% מצריכת המים הביתית מופנית להדחת האסלה. כל משיכה בידית מיכל ההדחה משחררת לביוב תשעה ליטר של מים בממוצע. כדי להפחית את הכמות אפשר לרכוש מנגנון הדחה חסכוני, שמאפשר הדחה של המיכל כולו או של חצי מכמות המים לפי הצורך.
  • טיפ לחוסכים מתקדמים: טלו בקבוק פלסטיק ריק בנפח ליטר וחצי, מלאו אותו במים וסגרו את הפקק. רוקנו את מיכל ההדחה של האסלה והניחו בתוכו את הבקבוק המלא באופן שלא יפריע להפעלת מנגנון ההדחה. מה עשיתם? צמצמתם את נפחו של מיכל ההדחה בליטר וחצי לערך. מעכשיו, בכל הדחה, מלאה או חלקית, יוזרמו לביוב פחות מים.
  • הפעלתם את המזגן - למה לא לחסוך את המים שהוא מייצר? בחורף, מדובר לעתים ב-30 ליטר ביום. את המים ה'נובעים' מהמעיין-מזגן אפשר לאגור במיכל, להוסיף להם דשן ולהשקות את הגינה, או להשתמש בהם לשטיפת הרצפה והדחת האסלה.
  • עשו סיבוב בבית ובגינה וחפשו ברזים דולפים. כל זרזיף מצטבר לכמות משמעותית של מים אבודים. אגב, מניעת דליפות בחצר משמעה גם פחות יתושים בקיץ. והרי לכם בונוס.
  • השקו את הגינה לעת ערב או בלילה. החשיכה יפה לממטרה, ודאי אם זוכרים שהמים בהם אתם משקים את הגינה בשעות הצהרים מתאדים.
  • פירות וירקות עדיף לשטוף בקבוצות ולא כל אימת שחותכים סלט; בזמן סיבון הכלים נא לא לשכוח לסגור את הברז; ואת המדיח מלאו עד תום לפני כל הפעלה.
  • יש לכם מכונת כביסה מעודכנת? תתפנקו - אבל מלאו גם אותה עד תום. למה לסמוך על התוכנית האוטומטית אם אנחנו יכולים לחסוך במים בעצמנו?

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים