שתף קטע נבחר

עשרות פרות, שועלים ותן הורעלו למוות בגליל

21 פרות הורעלו למוות בשבת באזור מרעה בגוש חלב. על פי החשד, אלמונים פיזרו לחמניות ספוגות ברעל קטלני. שלושה שועלים ותן מתו לאחר שאכלו מהפרות והלחמניות המורעלות. "הגילוי המוקדם מנע הרעלת משנה גדולה", אומרים ברשות הטבע והגנים. "אם ילדים היו נוגעים ברעל זה היה נגמר באסון"

סכסוך בין רועי בקר באזור גוש חלב בגליל העליון גבה מחיר כבד מבעלי החיים. אתמול (שבת) בבוקר הגיע בעל מרעה הבקר כדי לבדוק את מצב העדר המונה עשרות פרות ועגלים.

 

בשטח היו פזורות 21 פרות מתות. בעל העדר הזעיק למקום כוחות משטרה ומג"ב שהחלו לסרוק את הזירה ומצאו עדויות להרעלה הגדולה.

 

נתן באינסוביץ', פקח גליל מזרחי ברשות הטבע והגנים הוזעק למקום עקב הפגיעה בפרות ומציאת ארבעה פגרים נוספים של חיות בר בסמוך אליהן.

 


צילום: נתן באינוסוביץ', רשות הטבע והגנים

הפרות המתות בשטח המרעה. אתמול (שבת). (צילום: נתן באינסוביץ', רשות הטבע והגנים)

 

"זהו סכסוך רועים שהסתיים בצורה רעה מאוד לחיות והרעל פוזר באמצעות לחמניות ספוגות בחומר אפור בשטח המרעה", הוא מספר ל-ynet.

 

"שוטרי מג"ב מצאו את הלחמניות הספוגות שפוזרו בחלקה של אחד מהרועים מגוש חלב. מישהו פשוט הניח סביב הפרות את הלחמניות המורעלות. מאחר שאנחנו רק בתחילת עונת פריחת הירק והעשבים בשטח, עדיין יש מחסור במזון, הפרות ככל הנראה אכלו את הלחמניות בלילה ומרביתן מתו".

 

שתי פרות נוספות נפגעו מאכילת הלחמניות המורעלות, אך וטרינר שהוזעק למקום על ידי בעל העדר, העניק להן טיפול תומך ולדברי הרשות, הן התאוששו.

 

"אם ילדים היו נוגעים ברעל זה היה נגמר באסון"

"החשד הראשוני שלנו הוא כי מדובר ברעל מסוג טמיק והלחמניות שבהן נמרח הרעל, נראות כמו לחמניות עם פרג", מסביר אייל דרור, פקח מדור ניטור רעלים ביחידה הסביבתית של רשות הטבע והגנים.

 

"זו עונת ליקוט הפטריות בשטח ואם מטיילים או ילדים היו נוגעים או טועמים את הרעל, זה היה נגמר באסון".

 

דרור הגיע לזירה עם עופר שנהר, פקח הר מרון ונציג הסיירת הירוקה, כדי לבחון את בעלי החיים שנפגעו ולערוך סריקות נוספות לאיתור הלחמניות המורעלות וחיות נוספות שעלולות היו להיפגע. 

 

לדבריו, לחמניות רבות עם פתיונות הרעל נאספו משטח של מספר מאות מטרים. "רוב הפרות שנפגעו היו מרוכזות בשטח קטן, אבל מצאנו גם לחמניות עם פתיונות בשטחים מרוחקים יותר", הוא אומר. "שלושה שועלים ותן שבאו לטרוף את הפגרים, גם אכלו ונפגעו".

 


צילום: נתן באינוסוביץ', רשות הטבע והגנים

תן זהוב שנפגע בהרעלת הפרות (צילום: נתן באינסוביץ', רשות הטבע והגנים)

 

דרור מציין כי שעת הגילוי המוקדמת של ההרעלה מנעה הרעלת משנה גדולה יותר של חיות הבר, כדוגמת עופות דורסים שהיו מגיעים במהלך היום כדי לאכול מהפגרים.

 

"לצערי, ניתן היום להשיג חומרי הדברה רעילים בקלות ולמרות שטמיק יצא משימוש, עדיין ישנן כמויות גדולות ממנו שנותרו ולא צריך כמות גדולה כדי להרעיל", הוא מסכם.

 

פגרי השועלים והתן נשלחו לנתיחה שלאחר המוות בבית החולים הווטרינרי בבית דגן ובימים הקרובים אמורים ברשות הטבע והגנים לקבל זיהוי לסוג הרעל בו נעשה שימוש.   

 

הרעלה המונית גם בדרום הארץ

ביום שלישי שעבר דיווח סייר השדות של קיבוץ רביבים על זאב מת בשטחי כרמי הזיתים של הקיבוץ.

 

לדברי ערן היימס, פקח חולות מערב הנגב ברשות הטבע והגנים שהגיע למקום עם צוות מתגבר של פקחים, גילו חתיכות של כבש שהיו ספוגות ברעל מסוג לנט. בסריקות מקיפות בשטח נמצאו פגריהם של שבעה תנים זהובים, שישה שועלים מצויים ועקב חורף (עוף דורס. א.א).

 

"הציבור צריך להבין שאם מפזרים פתיונות, לפעמים חולפים מספר ימים עד שמוצאים את כל החיות שאכלו מהם", מסביר היימס שמצא בשבת בערב  פגר של נקבת קרקל מתבגרת שנפגעה מההרעלה, לא הרחק מהאזור בו נמצאו שאר הפגרים. 

 


צילום: נתן באינוסוביץ', רשות הטבע והגנים

שלושה שועלים מצויים נפגעו בהרעלה (צילום: נתן באינסוביץ', רשות הטבע והגנים)

 

הרעלות בקר - סכנה לחיות הבר

במחקר שהתפרסם ב-2009 ע"י רשות הטבע והגנים, נטען כי אלפי חיות בר מורעלות למוות בזדון מדי שנה כתוצאה משימוש בחומרי הדברה מסוכנים, על ידי חקלאים או כתוצאה מסכסוכים בין חקלאים.

 

מדובר בחיות בר המזיקות לחקלאות - מכרסמים, יונקים גדולים יותר - אך במקרים רבים נגרמת הרעלה משנית של חיות בר אחרות. חיות אלה ניזונות מהפיתיונות המורעלים, או מפגרי חיות שהורעלו ונותרו בשטח.

 

מניתוח הנתונים עולה כי השימוש ברעלים מסוכנים פוגע בעיקר בדורסים וביונקים הנחשבים לטורפי על. הפגיעה בהם לא רק שגורמת לצמצום ואף להכחדת אוכלוסיות של מינים מסויימים, היא גם גוררת אחריה פגיעות משנה בחיות אחרות ושיבוש של האיזון במערכות הטבע המקומיות.

 

כך למשל, בשנים האחרונות הביאו הרעלות של בקר וטורפים לפגיעה אנושה באוכלוסיית הנשרים המצומצמת בישראל, וכן להרג של דורסים נדירים כדוגמת עיטם לבן זנב, עיטי צפרדעים ועיטי שמש, המצויים בסכנת הכחדה עולמית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נתן באינוסוביץ', רשות הטבע והגנים
עשרות פרות מתות בשטח המרעה
צילום: נתן באינוסוביץ', רשות הטבע והגנים
צילום: נתן באינוסוביץ', רשות הטבע והגנים
שועל מצוי שנפגע בהרעלה
צילום: נתן באינוסוביץ', רשות הטבע והגנים
מומלצים