שתף קטע נבחר

חדשים בעולם: זיקית ננסית וקופים מסתוריים

עשרות אלפי מיני בעלי חיים חדשים למדע מתגלים מדי שנה ברחבי העולם. הצצה לנבחרת קטנה וצבעונית שהתגלתה ב-2012: זיקית עלים ממדגסקר באורך של 29 מ"מ, קופים בעלי אף סולד ביערות מיאנמר, נחש עם קרניים בטנזניה, צפרדע קולנית באורך 7.7 מ"מ, צפרדע ע"ש הנסיך צ'ארלס ומין חדש של עכביש ע"ש הנשיא אובמה

 

הכי קטנה בעולם

חוקרים מגרמניה וארה"ב גילו במדגסקר ארבעה מינים חדשים של זיקיות גמדיות. המדענים טוענים כי המינים שהתגלו נחשבים למיני הזיקיות הקטנים ביותר בעולם.

 

הקטנה שבחבורה, זיקית העלים הגמדית ממדגסקר (Brookesia micra), נמצאה ביערות צפון מזרח האי ולאחר שנמדדה, התגלה כי מדובר בזוחל באורך של 29 מילימטר.  

 


צילום: Glaw et al / PLoS ONE 

זיקית micra צעירה על גפרור (צילומים: Frank Glaw / PLoS ONE) 

 

משמעות שמה ביוונית של הזיקית הקטנטנה הוא קטן או זעיר. החוקרים גילו זיקית זכר המגיע לאורך של 16 מ"מ ללא זנב וציינו כי האורך המקסימלי בקרב הזכרים והנקבות מגיע לפחות מ-30 מ"מ בלבד.

 

הזיקיות שהתגלו היו דומות מאוד זו לזו מבחינה חיצונית ורק לאחר בדיקות גנטיות, התגלה כי מדובר בארבעה מינים חדשים של זיקיות.  

 


צילום: Glaw et al / PLoS ONE

זיקית micra צעירה על קצה האצבע

 

תיעוד ראשון בטבע: קופים במיאנמר

הם התגלו לראשונה למדע ב-2010, אך רק לפני מספר חודשים בתום שנה של מעקבים בתנאי מזג אוויר קשים, הושג תיעוד ראשון בטבע של קופים נדירים ממין חרומף בעל אף סולד בצפון מיאנמר (בורמה).

 

בתחילת 2010 הגיעו עדויות ראשונות לקיומו של מין חדש למדע של קוף חייזרי, בעל פאות פנים עבות בהרים נידחים בצפון מיאנמר. תודות למבנה פניו המיוחדים המצויידים באף פחוס ומעט סולד, הוא זכה לשמו - חֲרוּמַף בעל אף סולד. 

 


צילום: Fauna & Flora International, BANCA and PRCF

זכר חרומף ביער (Fauna & Flora International, BANCA and PRCF)

 

הקופים תוארו למדע לראשונה בזכות פגר של קוף שנאסף על ידי צייד מקומי, אך עד כה לא היתה לנו הוכחה ממשית כי הקופים אכן מצויים בטבע", אמר בתחילת השנה בראיון מיוחד ל-ynet ממיאמנר, פרנק מומברג, מארגון הטבע "Fauna & Flora International", שהוביל את משלחת החיפושים הראשונה שגילתה את הקוף הנדיר לראשונה למדע.

 

בשפת המקומיים מכונה החיה "קוף עם אף סולד" ועל פי האמונות הרווחות בקרב התושבים, הקוף נוהג לשבת עם ראשו בין רגליו בזמן הגשמים ואף מתעטש בקול, דבר שמקל על מציאתו בטבע. להערכת החוקרים, מבנה פניו של הקוף גורמים לכך שטיפות הגשם חודרות לאפו וגורמות לו להתעטשויות רבות. 

 

צילום: Fauna & Flora International, BANCA and PRCF

 

לגלריית קופי החרומף במיאנמר

 

"מדובר באחד המקומות האחרונים באסיה שעדיין נחשב לשממה פראית. זהו אזור במזרח הרי ההימלאיה, בנקודה הנושקת לגבול בין טיבט ליונאן (דרום סין). ההרים הם קשים ביותר למעבר. מעקב אחרי חיות בר באזור נחשב למשימה קשה ותובענית ביותר מבחינה פיזית", הוא אומר.

 

לדבריו, "הקושי הגדול נובע מהעובדה כי הקופים עצמם הם ביישנים ביותר עקב פעולות ציד של שבט מקומי שהולכות וגוברות. היה דרוש לנו רק שבוע כדי להגיע לסביבת המחייה של הקופים. שלגים כבדים מדצמבר ועד פברואר הופכים את משימת התקנת המצלמות לכמעט בלתי אפשרית".

 

למרות שלגים כבדים וגשמים בלתי פוסקים שמיררו את חיי משלחות החיפוש, הצליחו בסופו של דבר להתקין עשר מצלמות מעקב במעמקי היערות. המצלמות הוצבו בתחילת השנה שעברה, אך רק לאחר חמישה חודשים התגלו סימנים ראשונים לקיומם של הקופים.

 

העובדה כי נצפו גורים מחזקת את הערכת החוקרים כי הקופים מצליחים להתרבות ואוכלוסייתם מונה פחות מ-200 פרטים בטבע, דבר המעמיד אותם בסכנת הכחדה קיומית.

 

למור עכברי קטן במדגסקר

חוקרים ממדגסקר וגרמניה גילו מין חדש של למור עכברי קטן ביערות מזרח מדגסקר. הקיפוף הקטן ממין למור עכברי גֶרְפּ, התגלה לאחר מסע חיפושים ממושך של חוקרים ביערות במהלך השנים 2008-2009 כדי לתעד את מיני הלמורים המצויים באיזור. 

 

החוקרים לכדו מספר למורים (Microcebus gerpi) ביער כדי למדוד את מימדי גופם ולקחו מהם דגימות גנטיות. בתום המדידות והתיעוד, שוחררו הלמורים בחזרה לטבע.

 


צילום:  B. Randrianambinina

(צילום: Blanchard Randrianambinina)

 

רק לאחר ניתוח הדגימות בגרמניה, גילו החוקרים מהמכון הזואולוגי באוניברסיטת האנובר, כי הלמור העכברי שנמצא ביער הינו חדש למדע. לדברי החוקרים, ישנם מיני למורים עכבריים קטנים יותר בשמורה המרוחקת עשרות קילומטרים מהיער בו נמצאו הלמורים החדשים.

 

החוקרים ציינו כי הלמור העכברי הוא פעיל בעיקר בשעות הלילה, נחשב לאוכל כל ובתפריט מזונו, ניתן למצוא לא רק צמחים, פרחים ועלים, אלא גם חרקים קטנים ואפילו זוחלים. הוא מצוייד בעיניים גדולות, זנב פרוותי ארוך ומשקלו מוערך בכ-60-70 גרם. הוא נחשב ללמור עכברי גדול בהשוואה למיני למורים עכבריים אחרים.

 

זעירה ומקרקרת

היא באורך של 7.7 מילימטרים - פחות מסנטימטר, קולנית כחרק ומסוגלת לנתר למרחק של פי 30 מאורך גופה. הכירו את הצפרדע הקטנה ביותר בעולם, שהתגלתה לפני כשלוש שנים ביערות פפואה גינאה החדשה על ידי קבוצת חוקרים מארצות הברית.

 

הצפרדע הקטנטנה התגלתה יחד עם עוד שלושה מינים של צפרדעים זעירות ונחשבת כיום כבעלת החוליות הקטנה ביותר בעולם. 

 


הצפרדע על מטבע (Dr. Christopher Austin, Louisiana State University)

 

היינו ביער נידח במדינה וחיפשנו במהלך שעות הלילה אחרי צפרדעים. ניסינו להתחקות אחרי קריאות החיזור שלהן. סיורים בשעות החשיכה ביערות מספקים אתגרים רבים, במיוחד במפגש מפתיע עם עם נחשים ארסיים", גילה אז בראיון מיוחד ל-ynet ד"ר כריסטופר אוסטין, שהוביל את משלחת החוקרים.

 

ד"ר אוסטין חיפש יחד עם החוקר אריק ריטרמאייר ביערות פפואה גינאה החדשה אחר צפרדעים ודו-חיים במהלך קיץ 2009, במשך שלושה חודשים. "אני זוכר ששמענו קריאה גבוהה של חרק ברקע, מה שהסתבר לאחר זמן קצר, כי היתה זו צפרדע קטנטנה ולא חרק", הוא נזכר.

 

צילום: Prof. Indraneil Das/ Institute of Biodiversity and Environmental Conservation

 

 

הצפרדע הקטנה שזכתה לשם הלטיני "Paedophryne amauensis", נמצאה יחד עם שלושה מינים חדשים למדע של צפרדעים זעירות, ביניהם גם מין חדש של צפרדע זעירה (Paedophryne swiftorum), המגיעה לאורך של 8.6 מילימטרים. ככל הנראה הצפרדעים ניזונות מחרקים זעירים אותן הן לוכדות ביבשה, אך גם בסמוך למקורות מים.

 

המאמר על התגלית התפרסם בתחילת השנה, פרק זמן ממושך מאז שהתגלתה ביערות עד לפרסום. הדבר נבע עקב סדרת בדיקות גנטיות ממושכות. רק בסיומה יכלו החוקרים להכריז כי מדובר במינים חדשים וזעירים של צפרדעים.

 

מתילדה עם קרניים

שלושה חוקרים מארה"ב, טנזניה ואיטליה גילו מין חדש של נחש צבעוני ביערות נידחים בדרום מערב טנזניה.הנחש ממין "צפעוני שיחים מתילדה" (Matilda’s Horned Viper - Atheris matildae), מגיע לאורך של כ-60 סנטימטרים וככל הנראה ארסי.

 

מעל לעיניו ישנן צמד "קרניים" חדות והוא נוהג לארוב לטרף בסמוך למקורות מים, שם הוא מנסה לצוד צפרדעים ודו-חיים בשעות הלילה. את מרבית מזמנו, מבלה הנחש על עצים.

 


צילום:  Tim Davenport  / WCS

 

הנחש הצבעוני לא זכה במקרה לשם המיוחד. טים דבנפורט, מנהלת שלוחת אגודת שימור חיות הבר (WCS) בטנזניה ואחד מצוות החוקרים, העניק לנחש את שמו החדש כמחווה לבתו מתילדה, בת השבע.

 

טבע פראי בסורינאם

1,300 מינים שונים של בעלי חיים תועדו במהלך מחקר שארך שלושה שבועות בדרום מערב סורינאם, ביניהם 46 מיני בעלי חיים הנחשבים כחדשים למדע, כך עולה מדו"ח שפרסם  ארגון השימור הבינלאומי (CI) בארה"ב, שציין השנה 25 שנות פעילות ברחבי העולם.

 

למעלה מ-50 חוקרים מכל רחבי העולם, ביניהם נציגי שבטים מקומיים וסטודנטים, אספו מגוון מרהיב של דגים, זוחלים, דו-חיים, ציפורים, יונקים קטנים וגדולים כאחד, וחרקים צבעוניים ביניהם חגבים, שפריריות, שפיריות, חיפושיות מים וחיפושיות זבל.

 

צילום: Kenneth Wang Tong You

 

 

החוקרים מצאו מין חדש של שפמנון משוריין (Pseudacanthicus sp), המצוייד במיגון דוקרני במיוחד שנועד להגן עליו מפני תקיפות של דגי הפיראנה הגדולים בנהרות סוריאנם.

 

הדג מצוייד בקשקשים חדים המכסים את חלקו החיצוני של עמוד השידרה שלו ומקנות לו הגנה. לדברי החוקרים, הדג הנדיר התגלה לאחר שאחד ממדריכי השטח המקומיים דג אותו במים והתכוון לאכול אותו, עד שבמקרה הבחינו המדענים בדג המיוחד.

 


צילום: Paul Ouboter

(צילום: Paul Ouboter)

 

תגלית נוספת חדשה למדע היא צפרדע עצים צבעונית (Hypsiboas sp), שניחנה בגדילים (קצוות) לבנים לאורך רגליה ומעין דורבן בחלקן האחורי. החוקרים סבורים כי דבר המקנה לרגליה מראה של מגף בוקרים (קאובוי). הצפרדע התגלתה על ענף עץ בשעת לילה בביצה הסמוכה לנהר.

 

גן עדן בפרו 

חוקרים מפרו ומקסיקו גילו גן עדן של בעלי חיים בצפון הרי האנדים בפרו. משלחת החוקרים טוענת כי מצאה באיזורי יערות הרריים לפחות שמונה מינים חדשים של יונקים ושלושה מיני דו-חיים.

 

לדבריהם, זו אחת התגליות הביולוגיות החשובות בשנים האחרונות באיזור ובעלי החיים התגלו בשמורה קטנה, המוקפת ביערות הסובלים מכריתה מאסיבית, התיישבות של כפריים ופעולות לכריית מחצבים, וכן ציד בלתי חוקי, סמוך לגבול עם אקוודור.  

 

צילום: Alexander Pari

 

 

לצפייה בגלריית התמונות מפרו

 

באיזור תועדו מאות מינים מוכרים למדע. ביניהם 85 מיני יונקים, 326 מיני ציפורים ו-23 מיני זוחלים ודו-חיים. לדברי החוקרים, המקלט המוגן מהווה מקום מפלט למינים בסכנת הכחדה והם מקווים להשיג תקציבים כדי לאפשר שמירה על האזור העשיר במינים לשנים הבאות.

 

צפרדע לנסיך צ'ארלס ועכביש לאובמה

הנסיך צ'ארלס זכה להוקרה על פעילותו למען בעלי חיים בסכנת הכחדה ושימור יערות הגשם בדרום אמריקה, בדמות צפרדע עצים חדשה למדע שנקראה על שמו. ב-2008 גילו חוקרים ביערות באקוודור מספר מצומצם של צפרדעים ולאחר הליך בדיקה שנמשך תקופה ממושכת, הם הכריזו כי מדובר בשני מינים חדשים למדע.

 

כדי לשפר את המודעות למצבן ההולך ומידרדר של הצפרדעים ודו-חיים בעולם, הוחלט על ידי נציגי יוזמה בינלאומית להצלת דו-חיים מהכחדה, להעניק לאחת הצפרדעים את השם המדעי בלטינית: Hyloscirtus princecharlesi, בו מאוזכר שמו של הנסיך צ'ארלס. 

 


צילום: s A. Coloma

הצפרדע החדשה למדע. מחווה לנסיך צ'ארלס (צילום: S A. Coloma)

 

הצפרדעים הנדירות שהוגדרו בסכנת הכחדה חמורה, סובלות מפגיעה באיזורי המחייה שלהן עקב כריתת יערות למטרות פיתוח חקלאות. המחקר פורסם לאחרונה בכתב העת המדעי "Zootaxa" ובו ציינו החוקרים כי מספר פרטים צעירים נלקחו מהטבע כדי להקים גרעין רבייה בשבי, במידה שהצפרדעים ייכחדו מהטבע.

 

הצפרדעים שהתגלו באקוודור סבלו מירידה חדה במספרן, לא רק כתוצאה מאובדן שטחי מחייה לטובת פיתוח הקרקע. מאז 1998 פוגעת פטריה קטלנית בעשרות מיני-דו חיים ברחבי העולם. הפטריה, ששמה Chytridomycosis, כבר הרגה מאות אלפי צפרדעים וקרפדות. ומדענים חוששים כי היא הסיבה העיקרית להכחדתם של מינים רבים.

 

הנסיך צ'ארלס לא היה היחיד שזכה לאזכור שמו בשמה המדעי של חיה חדשה למדע. השנה הנשיא אובמה זכה למספר מחוות, כשהאחרונה היתה בדמות עכביש חדש ("Aptostichus barackobamai"), אחד מתוך 33 מינים חדשים שהתגלו בקליפורניה בארצות הברית.  

 


צילום: Jason E.Bond

עכביש ע"ש הנשיא ברק אובמה (צילום: Jason E.Bond) 

 

יה מאן! טפיל ימי זעיר נקרא ע"ש בוב מארלי

פול סיקל, חוקר אקולוגיה ימית וביולוג ימי מאוניברסיטת ארקנסו, בארה"ב,  גילה מין חדש למדע של טפיל קרקעית זעיר - בעל חיים חסר חוליות ימי שמתארח על גופם של דגים שונים המצויים בשוניות האלמוגים במזרח הקאריביים. הוא כינה את הטפיל החדש בשם המדעי הלטיני "גנתי'ה מארלאי" (Gnathia marleyi), על שם המוסיקאי ואמן הרגאיי בוב מארלי המנוח.

 

הטפיל הזעיר התגלה לפני כעשר שנים על ידי החוקר, אך במשך תקופה ארוכה שיער סיקל כי מדובר במין נפוץ של טפיל קרקעית ימי. רק לאחר ששלח אותו לבדיקה מעמיקה בקרב עמיתיו בדרום אפריקה, התגלה כי מדובר במין חדש למדע.

 


הטפיל הזעיר ובוב מארלי. החוקרים כינו את השניים כ"פלאי הטבע" (צילום: John Artim,gettyimages, )

הטפיל הזעיר ובוב מארלי. החוקרים כינו את השניים כ"פלאי הטבע" (צילום: John Artim,gettyimages )

 

הטפילים הללו נוהגים למצוא את מזונם בקרב דגים וכרישים. חלקם אף מבלים את ימיהם הצעירים כטפילים על דגים ולאחר מכן, משוטטים באופן חופשי בים עד שמגיעים לבגרות מינית.   חוקר סיפר בהודעת הארגון על הסיבות שהובילו אותו לבחירת השם לטפיל. "הענקתי לטפיל את השם מארלי, כי מבחינתי הוא פלא של הטבע. אני מכבד ומעריך את המוסיקה של מארלי. בנוסף, מין זה של טפיל הוא ייחודי לאיזור הקאריביים, בדומה למארלי".  

 

אחת הסיבות לקיום המחקר על הטפילים היתה דאגה למצב הבריאותי של שוניות האלמוגים בקאריביים, שנפגעו ממחלות שונות. החוקרים ציינו כי הם בודקים את הקשר בין בריאות שוניות האלמוגים לאוכלוסיות הטפילים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Glaw et al / PLoS ONE
זיקית גמדית. הקטנה בעולם
צילום: Glaw et al / PLoS ONE
צפרדע זעירה בפפואה גיניאה החדשה
צילום: Dr. Christopher Austin, Louisiana State University
צילום: AFP
צפרדע נדירה על שם הנסיך צ'ארלס
צילום: AFP
יעד פופולרי לבע"ח חדשים למדע. ברק אובמה
צילום: AP
מין חדש של קוף התגלה בקונגו
צילום: AFP PHOTO /John HART
נחש עם קרניים בטנזניה
צילום: Tim Davenport / WCS
צילום: Jason E.Bond
עכביש שהתגלה השנה בקליפורניה ע"ש אובמה
צילום: Jason E.Bond
מומלצים