שתף קטע נבחר

לא צריך מורה פרטית: ללמד הילדים אנגלית בבית

בין אם ילדיכם מתקשה בלימודי האנגלית בבית הספר או שאתם סתם רוצים להנחיל לו שפה שנייה - אנגלית אפשר ללמוד בבית, עם ההורים, בלי להוציא שקל. איך עושים זאת ולמה חשוב להקפיד שתהיה גם הנאה תוך כדי הלמידה? מדריך

במציאות הגלובלית של היום לא מעט הורים מגיעים כבר בשלבים מוקדמים של התפתחות ילדם לרגע שבו הם שואלים את עצמם האם נכון והאם כדאי להתחיל ללמד אותו אנגלית. מבלי שנודה בכך, לרוב ההחלטה לכך מושפעת גם מסביבה תחרותית לא בריאה שבה ההורים נמצאים כיום ומחוסר הערכה לרמת הלימודים במערכת החינוך הפורמלית.

 

אך לא תמיד חייבים לשלוח את הילדים למורה פרטית ומכוני לימוד. מסגרות פורמליות כאלה יכולות לסייע אולי בציון גבוה יותר במבחן הבא שלהם, אך לא בהכרח בהנאה מהשפה ומהסקרנות הטבעית. את אלה יש לעודד ולחזק בדרכים יותר יצירתיות ומעניינות.

 

הכתבות האחרונות בנושא חינוך בערוץ הורים:

"ואם יצחקו עליי?"; להתמודד עם לחץ חברתי

"ואם אמות בלילה בחלום?": פחד מוות אצל ילדים

דמוקרטיה גם בבית? איך לתת לילדים חופש לבחור

 

כהורים, חשוב לשדר לילדים מסרים אוהדים בכל הקשור לשליטה בשפה האנגלית ולתרגול השפה בשעות הפנאי בבית. צריך לזכור שילדים לומדים אנגלית באופן שונה ממבוגרים. לרוב הילדים ישנה יכולת מולדת לקלוט שפה חדשה, תוך כדי השתתפות בפעילויות ומשחקים יצירתיים. ככל שתכניסו "חיים" באופן בו אתם מתרגלים איתם אנגלית, כך תגדל היעילות של הטמעת התכנים. לכן אל תהססו להתאים את התכנים באופן אישי למה שילדיכם אוהבים.

 

איך מתחילים?

ראשית, נסו להקצות פינה מיוחדת או שולחן המוקדש ללימוד אנגלית. כך תעניקו מיקוד

ייעודי לתרגולי השפה. הפינה תהווה אזור פעילות ואחסון למשחקים ויכולה לכלול גם מיני-ספריה עם ספרים ותקליטורים באנגלית, "עלון קיר" עם כרזות, ציורים, עבודות יצירה ומיצגים של תרבות אנגלית המורכבת מתמונות, דגלים ועוד. הכנת חומרים כמו כרטיסיות או כרזות מוסיפה ייחודיות לפעילות ומעניקה מימד של הישגיות. הקפידו להתחיל תיעוד ומעקב שמסכם את התקדמות הילד ואת התכנים שהועברו בכל פעילות.

 

כיצד ניתן לתרגל באופן מהנה ומועיל?

ניתן, למשל, תוכלו לעשות איתם עבודות יצירה. אלה בדרך כלל מועילות יותר כשהן בעלות מטרה. הקדישו פעילויות לציון ימי הולדת וחגים, תוך הכנת כרטיסי ברכה, איורים והמחזות. אפשר להכין קולאז' של תמונות מעיתונים לפי נושאים כמו: "חמישה טיפים לשמירה על איכות הסביבה", "עונות השנה", "ספורט" ועוד. כך ניתן לתרגל היכרות של מילים חדשות תוך שיוכן לקבוצות ותחומים.

 

אם ילדכם ביישן, שיחה באנגלית באמצעות בובות תסייע לו לתרגל את השפה. גם מחוץ לשעות התרגול, תוכלו לעבור לשיחה באנגלית בפורום המשפחתי, אבל מעבר שכזה יכול להצליח רק כשהילד מרגיש שיש לכך ייעוד ספציפי או סיבה מוצדקת. למשל, תוכלו לעבור לשיחה באנגלית במהלך אריזה לפני נסיעה משפחתית לחו"ל או הכנת מתכון של מאכל בריטי.

 

ישנם ג כמה משחקים משפחתיים שיעזרו לתרגול:

אפשר לתרגל בזמן הנסיעה ברכב את המשחק I spy with my little eye something that begins with - ואז לומר את שם האות, והילד השני צריך לנחש למה ההורה התכוון.

 

לומר את ה-ABC ולאחר ה"סטופ" צריך למצוא מילה באותה האות.

 

תרגול באמצעות שלטי דרכים במהלך הנסיעה גם יכול לעזור (הרבה מהשילוט בישראל מופיע גם באנגלית), או אפילו בביקור בסופר או בקניון – לעיתים, הכיתוב על חנויות או מוצרים הוא באנגלית.

 

משחקים לא רק מוסיפים התרגשות והנאה לתהליך הלמידה ותורמים לחווית רכישת השפה, אלא גם יכולים לרכך גישות של חשש ורתיעה מהשפה הלא מוכרת. בשונה ממשימות לימודיות אחרות, ההצלחה בעת משחק אינה נמדדת רק על-פי היכולות באנגלית אלא קשורה גם למאפיינים הישגיים אחרים של הילד כמו ספורטיביות, אלתור, זיכרון ועוד. תוכלו להיעזר במשחקי קלפים, משחקי לוח, תופסת, משחקי זיכרון, 'הרצל אמר', חבילה עוברת ועוד.

 

איך להשתמש באינטרנט כדי לסייע ללמידה?

נסו למצוא אתרים ללימוד אנגלית בחינם. ישנם מגוון אתרים בהם קיימים שפע של משחקים, סרטונים ופעילויות לימוד לילדים ונוער. אפשר גם לנסות ולהגיע לאתרי אינטרנט של תוכניות טלוויזיה לימודיות באנגלית, כמו "רחוב סומסום", שם תוכלו למצוא מגוון פעילויות משחק לצד שידורי פרקי התוכנית.

 

נסו לאתר יחד עם ילדכם שירים של אמנים באנגלית שהם אוהבים. לרוב האתרים של האמנים הללו משופעים במידע באנגלית בכל מיני רמות. הגלישה המשותפת באתרים של שחקנים, זמרים או שחקני כדורגל הנערצים על ילדיכם בהחלט יכולה לרכך את ההיכרות עם השפה, ועם שיפורה בהמשך.

 

יש טעם לנסות גם ספרים?

בהחלט. גם בעידן הדיגיטלי יש מקום גם לקריאה מסורתית. מה כדאי לקרוא? נסו לבחור ספרים מבוססי איורים ועם טקסט קצר, נהיר ומאיר עיניים. אם יש די.וי.די המציג את עלילת הסיפור, נחמד יהיה לצפות בו במקביל לקריאת הספר.

 

בחרו רק ספרים שמוצאים חן בעיניכם, אחרת ילדיכם יזהו שאינכם מתחברים לספר והדבר עלול להשליך על רגשותיהם.

 

לפני קריאת הספר ערכו היכרות מקדימה עם המילים החדשות. בעת הקריאה, הצביעו על כל מילה שאתם מבטאים על-מנת להרגיל את הילד לקרוא את המילים. עם התקדמות הקריאה, עודדו את הילד להשלים סיומות ומשפטים אבל נסו להימנע מלשאול שאלות רבות מדי.

 

דוגמאות לספרים באנגלית המומלצים לקטנטנים: The very busy spider וגם The very hungry caterpillar -

שניהם נכתבו על ידי Eric Carle וניתן למצוא אותם בישראל. דרך האינטרנט ניתן לרכוש ספר מקסים ואסתטי מבחינה ויזואלית, בשם The Incredible Book Eating Boy של Oliver Jeffers, על ילד שאוהב לאכול ספרים.

 

לאחר שקראתם ביחד מספר מכובד של ספרים, ניתן לעודד את הילד להכין מעין ספר של עצמו: הדקו מספר עמודים יחדיו. שוחחו על העלילה ובחרו דמויות וזירת התרחשות, תוך הקפדה על כך שכל אלה יתבססו על רעיונותיו של הילד. בקשו מילדיכם לצייר מספר איורים ולספר לכם את הסיפור כדי שתוכלו לכתוב, במידה והילד אינו בשל לכך. בסוף התהליך, צרפו את הספר לאוסף הספרים בפינת האנגלית.

 

ומה אם קשה ונמאס?

אם הילד מתלונן שקשה לו ושהוא לא רוצה להמשיך בתרגול, אל תיכנעו לחזור לשפת האם. במצבים כאלו ניתן לשלב במהלך התרגול משחק מילים קליל ולתת לילד לנצח. חשוב לסיים את התרגול כשהילד נינוח ומרוצה.

 

בהמשך מומלץ לשוחח עם הילד על הסיבות לקשיים בתרגול. שקלו מה ניתן לשנות בתרגול הבא - אולי להחליף את המינון או לשנות את אופן הצגת הדברים. בתרגולים עתידיים סמוכים מוטב להתמקד זמן מה בחומרים קלים יחסית על-מנת לתת לילד הזדמנות לצבור ביטחון מחודש בשפה.

 

הכותבת היא מנהלת המחלקה לשירותי אנגלית במועצה הבריטית בישראל





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לא תמיד צריך מורה פרטית
צילום: shutterstock
מומלצים