שתף קטע נבחר

"התשמע קולי" זכתה בפסטיבל הצגות הילדים

ההצגה שבמרכזה ילדה חרשת שנלחמת על מקומה בחברה השומעת, זיכתה בפרסים גם את השחקנית רינת מטטוב והמחזאי גדי צדקא. "הפרס שלנו היה המפגש עם הקהל", אומרים היוצרים

התחרות הרשמית בפסטיבל הבינלאומי להצגות ילדים בחיפה ננעלה אמש עם הכרזת הזוכים. חבר השופטים בראשותו של הסופר יהודה אטלס בחר להעניק את הפרס להצגה "התשמע קולי" מאת ובבימויו של גדי צדקה.

 

התשמע קולי. מחזה רגיש ומשחק כובש לב (צילום: כפיר בולוטין) (צילום: כפיר בולוטין)
התשמע קולי. מחזה רגיש ומשחק כובש לב(צילום: כפיר בולוטין)
 

בנימוקי חבר השופטים נכתב: "כל מרכיבי ההצגה יוצרים מארג חוויתי, שגורם להזדהות רגשית עם הגיבורה הנאבקת, כנגד כל הסיכויים, על מקומה בחברה ובעולם. זוהי הצגה מרגשת וסוחפת המשאירה את הקהל - גם אחרי שהאורות כבים - עם תובנה, רגישות וחומר למחשבה".

 

חבר השופטים בחר להעניק ליוצר ההצגה גם את פרס המחזה. בנימוקי השופטים נכתב: "צדקה כתב מחזה רגיש ומשכנע שפותח בפני הצופה צוהר אל עולם שאינו מכיר". במרכז המחזה ילדה חרשת שנלחמת על מקומה בחברה השומעת. גיבורת המחזה מבקשת ומצליחה לפרוץ את גבולות ההפרדה הלא רשמית אך הקיימת, זו המקטלגת ודוחקת ילדים עם מוגבלויות כמו חרשות, אל מסגרות מיוחדות.

 

אולי פיל. עולם מקורי מלא דמיון ושמחת חיים (צילום: כפיר בולוטין) (צילום: כפיר בולוטין)
אולי פיל. עולם מקורי מלא דמיון ושמחת חיים(צילום: כפיר בולוטין)
 

במקביל גרפה ההצגה גם את פרס השחקנית שהוענק לרינת מטטוב, שחקנית שומעת שצוללת עמוק אל תפקיד תובעני ויוצא דופן. בנימוקי השופטים נכתב: "הפרס מוענק על משחק רגיש ומרגש הכובש את לב הצופים מהרגע הראשון. מטטוב בנתה דמות שלמה, משכנעת וסוחפת אל עולם הדממה. היא מעוררת אמפטיה מתחילת ההצגה ולכל אורכה". ביצירת ההצגה היו שותפים יוצרים ושחקנים חרשים ושומעים. לצדה של מטטוב משחקנים שובל בן זאב, עידית טפרסון, מור ענטר ויונתן שוורצברג. 

עם ההכרזה על הזכייה הודיעה ההפקה כי בכוונתה לתרום את כספי הפרס, 20 אלף שקלים, במלואם לעמותת "שמע" המסייעת לילדים כבדי שמיעה ומקיימת במסגרת זו פעילויות העשרה תומכות. "הפרס האמיתי שלנו היה המפגש עם הקהל שקיבל אותנו באהבה עצומה", אומר המחזאי והבמאי ל-ynet ומוסיף: "אחרי כל הצגה אנשים נגשו ודברו על החוויה שהם עברו ולשם כך, הרי, אנחנו פה. כל השאר הוא בונוס"

 

"היה לנו חשוב מאד להגיע לקהל צעיר ולהשמיע את הקול הזה כיוון שבלי לשים לב ומתוך בורות, החברה מציבה בפני האוכלוסייה הזו מחסום אחרי מחסום. אנחנו נמצאים בדיכוי בלתי מודע של קבוצות עם מוגבלויות שחיות בתוכנו.

 

מכאן נובע הצורך של הדמות הראשית בהצגה לשבור חומות שאנשים בנו מתוך תפיסות מוטעות של המציאות. התיאטרון בעיני הוא כלי נפלא לבטא באמצעותו חומה ולפרוץ אותה. זה, בכל אופן, מה שמעניין אותי לעשות. אני חושב שתיאטרון הוא סוג של טיפול פסיכולוגי קבוצתי שמפגיש אותנו עם עצמנו, ומאפשר לחוות חוויה נפשית שתישאר חרוטה".

 

פרס הבימוי, בסכום של 2000 שקלים, הוענק במסגרת התחרות ליוצרת ההצגה, "אולי פיל", השחקנית והמחזאית, ירדן בר-כוכבא. בנימוקי הפרס כתבו השופטים: "הפרס מוענק לבמאית על יצירת עולם מקורי, מלא דמיון, צבע ושמחת חיים". ההפקה המוזיקאלית גרפה במקביל גם פרס שהוענק לשירה וייז על עיצוב התלבושות וציון לשבח שהוענק למוזיקאי דידי שחר על כתיבת הלחנים.

 

זמנים של שקט. פרס מופע הרחוב הזר (צילום: דניאל זעפרני) (צילום: דניאל זעפרני)
זמנים של שקט. פרס מופע הרחוב הזר(צילום: דניאל זעפרני)
 

 

פרס השחקן הוענק ליולי סקר על תפקידו בהצגה "קיסר השכונה". השופטים העניקו במקביל גם אות הוקרה מיוחד לשחקן רוברט הניג, המשתתף בהצגה בתפקיד אורח. פרסים נוספים הוענקו למלחינה שוש רייזמן על כתיבת המוזיקה להצגה "יש דרקון בירקון" שגרפה במקביל גם את פרס עיצוב התאורה שהוענק לחני ורדי.

 

את רשימת הפרסים בתחרות הרשמית נועלת ההצגה "תופר החלומות" עם זכייה בקטגוריית עיצוב תפאורה שהוענק במשותף לאורית ליבוביץ', רויטל גריך ודניאלה מור, שעיצבו את התפאורה, הבובות והאביזרים.

 

השנה לראשונה בתולדות הפסטיבל הוחלט להעניק במקביל לתחרות הרשמית גם פרסים למופעי תיאטרון הרחוב, שמתקיימים באופן מסורתי במתחם תיאטרון חיפה והפכו עם השנים למוקד מרכזי שמושך אליו אלפי מבקרים.

את אירועי החוצות ניהלו השנה במשותף אבי גיבסון בראל וינון צפריר, מייסדי תיאטרון אורתו-דה, שהפכו את ההפנינג לחגיגה גדולה של תיאטרון פרוע, משתולל ומחוץ לקופסא.

 

בניגוד לתחרות הרשמית את הזוכים בפרסי תיאטרון הרחוב הכתיר הפעם הקהל. הפרס שחולק במקביל להפקות ישראליות וזרות הוענק למופע "ימים של שקט" של היוצר דניאל זעפרני, הפועל בצרפת ולהפקה "סופר סבתא", של נורית יחיאלי שהציג בפסטיבל בבכורה.

 

אות הוקרה בתחום תיאטרון הרחוב בישראל הוענק לאברהם דנא שהציג בפסטיבל את "להצית את הדמיון", מופע חדש שיצר בשיתוף עם דניאל ויאו.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: כפיר בולוטין
קיסר השכונה. גרף שני פרסים
צילום: כפיר בולוטין
לאתר ההטבות
מומלצים