שתף קטע נבחר

הדברה ירוקה ושיטות אחרות: טיפים לניקוי מזיקים

העונה החמה הגיעה, ואיתה גם הג'וקים, הנמלים ושאר החבר'ה הלא סימפטיים האלה. רגע לפני שהאורחים הלא קרואים משתלטים לכם על הבית, קבלו כמה שיטות מצוינות של הדברה ירוקה בשיטה עצמית. ואם גם זו לא עוזרת - קבלו טיפים חשובים להדברה מקצועית בבית

הבית שלנו הוא סביבה מוגנת ונעימה עבורנו, אבל היא גם קוסמת למגוון רחב של מזיקים כמו חרקים, נמלים, עכברים ואפילו נחשים. בקורלציה מושלמת, הכמות המספרית שלהם עולה ככל שעולה מד הטמפרטורה, והם מתחילים להגיח מפינות הבית, מחדרי המדרגות, על השיש במטבח ועל הרצפה, בחיפושם אחר מזון.

 

הדברה - כתבות נוספות בנושא:

הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet

 

מלבד הבעיה האסתטית, הנוכחות שלהם בבית שלנו מטרידה מאוד ברמה הבריאותית, וכדאי למהר ולטפל בבעיה לפני שהקיץ מתחיל, רגע לפני שהחרקים החדשים בוקעים מהביצים שלהם.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

תיקנים (ג'וקים)

התיקן הוא אחד השורדים החזקים ביותר בטבע, והוא אשף אמיתי בכל האמור במציאת מזון. זו הסיבה לכך שאנו נתקלים בג'וקים במקומות שונים בעיר – בבית, ברחובות, בפתחי בורות הביוב ועוד. ג'וקים עלולים להעביר מחלות, ולכן מומלץ להדביר או להרחיק אותם מהר ככל האפשר.

 

מניעה: כדי למנוע כניסת ג'וקים לבית חשוב מאוד לשמור על ניקיון וסדר. זה הופך את בית הגידול שנקרא "הבית שלנו" להרבה פחות אטרקטיבי. חשוב לסתום סדקים ופתחים שדרכם הם עשויים להיכנס. כמו כן, חשוב לבצע ביקורות וניקיונות תקופתיים של בורות הביוב הביתיים או השכונתיים, מאחר ששם הג'וקים שוהים ומטילים ביצים.

 

שווה לנסות לבד: מעט חומץ הדרים במים לשטיפת הרצפה יכול לעשות פלאים בהרחקת ג'וקים, וכך גם אקונומיקה. בנוסף, קיימות מלכודות שונות ללכידת ג'וקים (מלכודת שטיח, ג'ל ועוד), שמורידות את מספרם בבית באופן משמעותי. דרך נוספת להדברת תיקנים טבעית היא שפיכת כמויות גדולות של מים רותחים (15 ליטרים ואף יותר) לתוך פתחי הניקוז, במיוחד אלו של המקלחות.

 

נמלים

בניגוד למרבית המזיקים האחרים, נמלים לא נחשבות כמפגע תברואתי, אבל נמלים על השיש במטבח, בצנצנת הסוכר, באמבטיה ובחדרי השינה, זה לא מחזה נעים.

 

מניעה: שמירה על ניקיון הבית והחצר משיירי מזון הוא הדרך האופטימלית להרחיקן. הקפידו לאטום היטב צנצנות דבש וסוכר, חפיסות שוקולד וכל דבר שיש בו רמיזה לטעם האהוב על הנמלה - מתוק.

 

שווה לנסות לבד: נמלים נרתעות מניחוחות מסוימים. מספר נסו לטפטף מספר טיפות של תמצית שמן מנטה, רוזמרין או לוונדר סמוך לקן או לפתחים שמהן הנמלים נכנסות לבית. גם פיזור תבלינים שונים כמו קינמון, פלפל שחור או אפילו מלח מביא לתוצאה דומה. יצירת "מכשולים" כמו שרטוט קו מגיר או טלק גם תבריח את הנמלים. קיימות גם טכניקות הדברה אלקטרונית נגד נמלים, שמשבשות את מערכת הניווט שלהן וגורמות להן לנטוש את האזור.  

 

 (צילום: Shuuterstock) (צילום: Shuuterstock)
(צילום: Shuuterstock)

 

עכברים וחולדות

עכברים וחולדות יכרסמו את דרכם למזון כמעט דרך כל דבר – לרבות קירות, דלתות ואפילו חוטי חשמל. מכרסמים ידועים כמעבירי מחלות והחולדות מסוכנות במיוחד, לכן מומלץ להתפטר מהן הכי מהר שרק אפשר.

 

מניעה: הכלל החשוב ביותר הוא שמירה על ניקיון משיירי מזון. אל תתנו להם סיבות לבקר בביתכם. בנוסף, כדי למנוע חדירת מכרסמים לבית מומלץ לסתום חורים ופתחים שמהם הם יכולים להיכנס. חתול ייתן להם סיבה מצוינת לעבור לדירה הבאה.

 

שווה לנסות לבד: מלכודות שלוכדות את המכרסמים (ולא הורגות אותן) הן פתרון הומני וירוק. אחרי התפיסה ניתן לשחרר אותם בשטח פתוח. מוצרים בעלי ניחוח מנטה במקומות שונים בבית, עשויים להרתיע אותם ולגרום להם ללכת.

 

יתושים, זבובים, ברחשים

חרקים מעופפים כמו יתושים וזבובים נמשכים לסביבת בני האדם מאחר שבה הם מוצאים את הדרוש לקיומם, כמו שיירי מזון, דם ועוד. הם מציקים, מעבירים מחלות, גורמים לזיהום המזון ומסבים אי נוחות, ולעתים אף כאב הנגרם מעקיצות ומגירודן.

 

מניעה: חלונות מחופים ברשתות הם רעיון מצוין למי שרוצה למזער את כמות המכונפים בסלון ובחדרים, וחשוב לוודא שאין מצבורי מים עומדים ליד הבית. הם מושכים אליהם יתושים.

 

שווה לנסות לבד: גרניום או נענע ששתלתם באדניות בחלון עשויים להרחיק אותם - הם לא מסמפטים את הריח. נסו גם למרוח מעט חומץ או אקונומיקה על פתחי החלונות והדלתות.

מומלץ לתלות בבית או מחוץ לו מלכודות מיוחדות שמושכות את המזיקים והורגות אותם (כמו מנורות המפיצות אור סגול).

 

 (צילום: Index open) (צילום: Index open)
(צילום: Index open)

 

נחשים

כתוצאה מתהליך מואץ של עיור, שכולל בניה חדשה באזורים שהיו חקלאיים בעבר ושמשו בתי גידול של חיות בר רבות, לרבות נחשים, החלו מפגשים עם נחשים להפוך שכיחים יותר. הם מתרחשים ברחוב, בחצר ואפילו בתוך הבית. למרבה הצער, לא כולם מסתיימים בשלום.

 

מניעה: הקפידו על חצר נקייה מערימות צמחיה או גרוטאות, מאחר שאלו משמשות עבורם כמסתור. כמו כן, שמרו על חצר ובית נקיים משיירי מזון - אלו מושכים עכברים וחולדות, המעדן האהוב על נחשים.

 

שווה לנסות לבד: כאשר נתקלים בנחש כללי ההתנהגות ברורים - בשום פנים ואופן אסור לנסות להרוג או לתפוס אותו, גם אם הוא נראה קטן או לא מזיק. יש להתרחק בזהירות ולקרוא מיד ללוכד נחשים. במידת האפשר יש לשמור על קשר עין עם הנחש, אך רק אם הדבר לא מסכן אתכם.

  

השיטה הקלאסית - המדביר

אם שיטות ההדברה הירוקה העצמאית לא הועילו, תזדקקו לעזרתו של מדביר מקצועי. יש מדבירים המתמחים בשיטות ירוקות מתוחכמות יותר (כמו תדרים אלקטרונים המפריעים למכרסמים, למשל) אבל לעתים אין ברירה, וכדי לנקות את הבית יש לפנות לשיטות המסורתיות של ההדברה.

 

כדי שתקבלו את השירות הטוב ביותר, מציידת אותנו יפעת צימרמן, סמנכ"ל השיווק של אתר "המקצוענים" במספר טיפים הכרחיים להתנהלות מול המדביר.

 

"הזמנת הדברה לבית היא לא רק עניין של נוחות ואיכות חיים" אומרת צימרמן, " אלא גם של שמירה על בריאותם של יושביו. יתושים, קרציות, עכברים ואפילו יונים - כל אלו ומזיקים אחרים יכולים להעביר לבני האדם מחלות קשות.

 

"חומרי הדברה הם רעל ולכן הדברה לא מקצועית שנעשית על ידי בעל מקצוע לא מיומן עלולה להזיק לבריאות ולגרום להרעלה. בתחום הזה קריטי לבחור בעל מקצוע מורשה, בעל תעודת הסמכה של מדביר מהמשרד להגנת הסביבה. אל תתביישו והקפידו לראות את התעודה כדי לוודא שאכן בחרתם במדביר מוסמך".

 


מחירון הדברת נמלים ותיקנים, מתוך אתר המקצוענים

מחירון הדברת נמלים ותיקנים, מתוך אתר המקצוענים

דירת 2 חדרים

220-180 שקל

דירת 3 חדרים

250-200 שקל
דירת 4 חדרים 280-230 שקל
דירת 5 חדרים 300-260 שקל

למחירון ההדברה המלא (הרחקת יונים, הדברת פרעושים, הדברת עכברים ועוד)

 

כל כמה זמן מומלץ לבצע הדברה בבית?

 

צימרמן: "רצוי לבצע טיפול הדברה מונע אחת לשנה, כשהתקופה המומלצת לכך היא האביב (לפני בקיעת החרקים החדשים). הוא ימנע את הופעתם של חרקים, יתושים ומזיקים אחרים.

 

באילו צעדים כדאי לנקוט כדי שההדברה תהיה יעילה ככל האפשר?

 

"כבר בשיחה הטלפונית עם המדביר, ספרו לו אילו מזיקים מטרידים אתכם או אם אתם חושדים בנוכחותם של מזיקים מסוימים. כנגד כל סוג של מזיק קיים חומר הדברה ייעודי ושיתוף המידע עם המדביר יאפשר לו לבחור בחומרי ההדברה המתאימים ביותר כדי שההדברה תהיה אפקטיבית. בנוסף, אם ידוע לכם מראש על ריכוזי מזיקים, נקודות נגועות או קינים של מזירים בתוך הבית או מחוצה לו, הסבו את תשומת לב המדביר".  

  

איך שומרים על בריאות בני הבית?

חומרי ההדברה הם חומרים מסוכנים לבני אדם ולבעלי חיים ולכן כדאי להקפיד בנושא זה על מספר פעולות חשובות, לפני ואחרי ביצוע ההדברה.

 

לפני ביצוע ההדברה

1. חומרים: שאלו את המדביר באילו חומרי הדברה הוא מתכוון להשתמש לפני תחילת העבודה ורשמו את שמותיהם. בררו את מידת רעילותו והאלטרנטיבות שיש לו. אם אחרי ההדברה אתם חוששים שאחד מבני הבית או בעל חיים הורעל חלילה, פנו מיד לרופא וידעו אותו בסוגי החומרים בהם השתמש המדביר.

 

2. בעלי חיים: אם אתם מגדלים חיית מחמד בבית, עדכנו את המדביר מראש.

 

3. אזור ההדברה: בררו מראש באילו חלקים של הבית תבוצע ההדברה.

 

4. הנחיות: בקשו מהמדביר הוראות בטיחות כדי להימנע מהרעלה. באותה נשימה בקשו לקבל הנחיות מפורטות כיצד יש לנהוג במקרה של הרעלה. חשיפה לחומרי הדברה אינה מומלצת (גם אם כתוב עליהם שאינם מסוכנים לבני אדם) לכן במהלך ההדברה צאו מהבית ובדקו עם המדביר כמה זמן מומלץ לכם להישאר בחוץ.

 

אחרי ביצוע ההדברה

1. כדי לשמור על יעילות ההדברה, בדקו עם המדביר כמה זמן עליכם להמתין לפני שטיפת הבית אחרי ביצוע ההדברה.

 

2. את הסחבה בה השתמשתם לניקוי הרצפה אחרי ההדברה, זרקו לפח האשפה. היא תהיה ספוגה בחומרי הדברה.

 

"מלבד בדיקת תעודת ההסמכה של המדביר לפני ביצוע ההדברה, חשוב לבקש ממנו חשבונית בסיום העבודה", אומרת צימרמן ומוסיפה: "החשבונית מהווה אסמכתא לכך ששילמתם לבעל המקצוע ושהוא ביצע את עבודתו. בלעדיה יהיה קשה מאוד לבקש ממדביר לחזור ולבצע שנית עבודה שלא התבצעה כהלכה.

 

"המלצתי היא לבקש מהמדביר שיכתוב על גבי החשבונית את חומר ההדברה בו עשה שימוש. כך, יהיה נוח לאתר את שם החומר במקרה של הרעלה. בנוסף, מומלץ לבקש מהמדביר אחריות בכתב על עבודתו, כולל התחייבות למספר החודשים שבהם המזיקים לא ישובו".

 

הזמנתם מדביר שעשה את העבודה, לכאורה, אבל 24 שעות בלבד אחרי לכתו, המקקים חזרו לשרוץ בכל פינה. מה אפשר לעשות?

 

"תעודת האחריות שקיבלתם מהמדביר נועדה בדיוק בשל כך", אומרת צימרמן, "וכצרכנים אתם רשאים לדרוש מהמדביר לבצע הדברה חוזרת במידה והראשונה לא הוכיחה יעילותה. דברו עמו ובקשו ממנו לשוב ולסיים את העבודה".

 

ואם המדביר מסרב לבצע הדברה חוזרת - מה אפשר לעשות?

 

צימרמן: "כשמזמינים בעל מקצוע ממקור מוסמך, הסיכוי לכך קטן. כך למשל, אם הזמנתם מדביר מהמקצוענים ויש לכם מחלוקת מולו, בין אם מדובר בעבודה לא תקינה או במחיר מופרז, אנחנו מפצירים בכם להתקשר למוקד הגישור ויישוב המחלוקות שלנו. תתפלאו - זה עוזר.

 

"צרכנים מופתעים לגלות שאחרי פניה למוקד בגין עבודה שלא בוצעה כראוי כספם הושב להם או שבעל מקצוע חזר לתקן את העבודה ללא תשלום נוסף כי לדאבוני, במציאות הישראלית אנחנו כבר לא מצפים לראות חברה מסחרית שעומדת לצד הצרכן. אבל כשאסטרטגיית החברה מושתתת על מטרות לזמן ארוך, על תפיסה של הוגנות צרכנית מתוך הבנה שצרכן מרוצה הוא צרכן חוזר, זה פשוט.

 

"נעדיף להוציא משורותינו בעל מקצוע לא מתאים, לספוג את העלות האמורה, ולהרוויח צרכנים נאמנים שחוזרים למקצוענים שוב ושוב כדי למצוא בעל מקצוע לבית בענפים שונים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים