שתף קטע נבחר

כיצד נגרמות סתימה בכיור ונזילה בצנרת?

לא פעם אנו נתקלים בבעיות אינסטלציה: ברז דולף, פיצוץ, סתימות או נזילות בצנרת. איך נוצרות הבעיות, מתי אפשר לטפל בהן לבד ומתי נזדקק לבעל מקצוע? שאלות ותשובות

בעיות בתחום האינסטלציה מעלות הרבה שאלות, ולרוב אנחנו לא מקבלים מספיק תשובות שיעזרו לנו באמת. לכן, אספנו בכתבה הבאה את כל השאלות שצרכנים נוטים לשאול, ובעזרת מומחים אנחנו שמחים לתת קצת תשובות, שיעזרו לכם להיות צרכנים טובים ונבונים יותר.

 

החלק הראשון: כך תפתחו סתימה בכיור

בעיות אינסטלציה? הטיפים הקטנים שיצילו אתכם

הישארו מעודכנים - הצטרפו לעמוד הפייסבוק של ynet

 

דליפות ופיצוצים

מדוע הברז דולף?

לדליפה של ברז עשויות להיות מספר סיבות:

 

בלאי טבעי - הרכיבים השונים של הברז, ובעיקר הגומיות האוטמות את נזילת המים, מתבלים עם הזמן ומאבדים את האפקטיביות שלהם. לכן, לאחר מספר שנים, קיים סיכוי לא רע שהבלאי הטבעי יוביל לדליפה.

 

שימוש לא נכון בברז - אם הברז נסגר בצורה חזקה מדי, הגומיות עלולות להישחק מהר מהצפוי ולהוביל לדליפה.

 

הברגה או התקנה לא מספיק טובה - ראש ברז שהוברג באופן לא הדוק או התקנה לא טובה של הברז בכיור עשויים לגרום לדליפה.

 

איכות הברז - כמו כל פריט אחר בבית, גם בין ברזים יש הבדלים באיכויות. ברזים מהסוג הפחות איכותי, עשויים לפתח בלאי או קורוזיה זמן קצר בלבד לאחר התקנתם, לעיתים אפילו תוך מספר חודשים מועט. לעומתם, ברזים איכותיים יותר אמורים לתפקד כראוי במשך שנים.

 

מה עדיף, תיקון הדליפה, או החלפה בחדש? 

באופן עקרוני, תיקון של דליפה יהיה זול יותר מהחלפת החלק. עם זאת, במקרים מסוימים כדאי לשקול לחיוב החלפה של הברז או הניאגרה.

 

רכיב ישן - גם האביזרים הסניטריים שלנו לא יחיו לנצח. יום יום הם "מתמודדים" עם בלאי, קורוזיה, אבנית ונזקים אחרים שעשויים לפגום בתקינותם. לכן, אם נתקלים בבעיה באביזר ישן, מומלץ להחליף אותו על מנת שלא להתמודד עם בעיות חוזרות שיגרמו לנזקים בבית ובכיס.

 

דליפה חוזרת - דליפה שחוזרת על עצמה עשויה להעיד על פגם ברכיב מסוים, גם אם הוא נרכש לאחרונה. גם במקרים כגון זה, מומלץ לשקול החלפה של הרכיב, במקום להוציא כסף על תיקונים.

 

אחריות - אם האחריות בתוקף, מומלץ להחליף את הרכיב על חשבון האחריות. זאת בהנחה שהיא מכסה החלפה של הפריט התקול בפריט חדש.

 

התחדשות בעיצוב הבית - לעיתים כדאי להחליף את הרכיב במקום לתקן אותו, על מנת ליצור רענון והתחדשות בעיצוב הבית.

 

   (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

רוני כץ, מנהל "פשוט אינסטלטור", המעניק שירות באזור חדרה והסביבה, אומר כי כשמדובר בברזים, לרוב עדיף להחליף את הברז. "רק בברזים יקרים במיוחד משתלם להחליף מנגנונים בתוך הברז, במקום להחליפם. ברוב המקרים, ברגע שהוא דולף, מחליפים אותו".

 

בכל מקרה, מומלץ לשקול בזהירות את האפשרויות ולא לקבל החלטות נמהרות - מצד אחד, לא לקבל כל הצעה להחלפה, אך מצד שני גם לא לסרב בתוקף להצעה של בעל המקצוע להחליף את הרכיב הדולף. שקלו כל מקרה לגופו, קבלו החלטה צרכנית נבונה, ותוכלו ליהנות מברז חדש או מניאגרה מתוקנת.

 

מהם הנזקים שעשויים להיגרם בעקבות פיצוצים ונזילות בצנרת?

פיצוצים ונזילות יכולים להוביל לשורה של נזקים, חלקם חמורים מאוד:

 

בזבוז של מים וכסף - מים עולים כסף - והמשמעות היא שכל עיכוב בתיקון של פיצוץ או נזילה עלול לנפח את חשבון המים ולהכאיב לכיס. בנוסף לבזבוז הכספי, פיצוץ בצנרת גורם גם לבזבוז כמויות גדולות של מים בכל יום שעובר. במדינה יבשה כמו ישראל, מדובר באובדן מיותר במיוחד.

 

נזק מצטבר לצנרת - פיצוצים ונזילות עלולים לגרום לנזק מצטבר בצנרת, שיצריך תיקון והחלפה של חלקים נרחבים. מחיר עבודות כאלו עשוי להגיע לאלפי ועשרות אלפי שקלים.

 

נזקי רטיבות למבנה עצמו - רטיבות עשויה להוביל לעובש, נפיחות בקיר, פגיעה במערכת החשמל הביתית, נזק לבטון ולמבנה, ומגוון בעיות אחרות.

 

הצפה - מים שנוזלים מהצנרת הפגומה עלולים לחדור אל תוך הבית או הדירה, להציף אותה ולגרום לנזק לתכולה ולמבנה.

 

נזק למרצפות - מרצפות עשויות לשנות את הצבע שלהן בעקבות רטיבות, כמו גם פוטנציאל מסוכן לסדקים ואפילו דחיקה של מרצפות ממקומן.

 

נזקי רטיבות לדירות הסמוכות - בבניינים עם מספר קומות, הרטיבות שנובעת מפיצוץ בצנרת עשויה לחדור ולהסב נזק לדירות נוספות. כדאי לשים לב שעל פי החוק בישראל, האחריות על כיסוי הנזקים בדירות הנוספות תחול על בעל הדירה שבה התרחש הפיצוץ, לכן כדאי לפתור במהירות את הנזקים בדירה שלכם, לפני שתאלצו לשלם גם על התיקון אצל השכנים.

 

איך בעל המקצוע יתקן פיצוץ בצנרת? 

פיצוץ בצנרת מתחיל לרוב בסדק או חור קטן בצינור. זרם המים שחודר דרך החלק הפגום מפעיל עליו לחצים, שגורמים להתרחבות הסדק ובסופו של דבר לפיצוץ בצינור.

 

לאחר שסגרתם את השיבר, צריך לתקן או להחליף את החלק הפגום בצנרת. אם הפיצוץ התרחש בחלק חשוף, כלומר לא מכוסה על ידי קיר, הבעיה פשוטה יחסית - האינסטלטור ינסר את האזור הפגום וישים במקומו צינור חדש (כמו טלאי). במקרה בו הצינור הפגום נמצא מתחת למרצפות או מאחורי קיר, המצב מורכב יותר משום שיש צורך לחשוף את הצינור באמצעות שבירת הקיר או הרצפה. התיקון של הצינור מתבצע באותו אופן, אך האינסטלטור ייאלץ לבנות מחדש את הקיר או הרצפה. באופן ברור, המחיר של תיקון כזה גבוה בהרבה מתיקון נזילה בצינור חשוף.

 

אם הצנרת בבית שלכם ישנה, מומלץ להחליף חלק גדול יותר מהאיזור הפגום בלבד, על מנת לצמצם את הפרשי הלחצים בתוך הצנרת, הנובעים משימוש בצינורות מסוגים שונים. במקרה בו הפיצוץ התרחש בצנרת במצב גרוע מלכתחילה, כדאי לשקול החלפה של כל הצנרת בחדר או בבית.

 

לדברי כץ, "הכל תלוי בצינור. אם הצינור רקוב לכל אורכו, עדיף להחליף בחדש. אם לא תחליפו, מן הסתם יהיה פיצוץ נוסף והתיקון הבא כבר יהיה הרבה יותר יקר. אם הצינור 'בריא', אפשר לעשות תיקון נקודתי". באשר לתיקון של נזילה בחלק חשוף או מוסתר, אומר כץ כי "לעיתים בעל המקצוע נותן הצעת מחיר לתיקון נקודתי, אך מגלה שצריך לשבור את הקיר ולחשוף את הצינור, מה שמייקר את העבודה. חשוב שהלקוחות יהיו מוכנים לכל סיטואציה ויבינו שלפעמים חומרת המצב מתגלה רק בזמן העבודה".

 

פתיחת סתימות 

כיצד נוצרות סתימות?

להיווצרות סתימות בפתחי הניקוז ובשירותים יש שתי סיבות עיקריות:

 

חדירה של עצם זר לצנרת - כיור המטבח עלול להיסתם בעיקר בעקבות חדירת שאריות מזון אל פתח הניקוז בכיור. בחדר הרחצה או במקלחת, הסתימה נוצרת, ברוב המקרים, משערות, חול ולכלוך שנשטף מגופנו בזמן שאנחנו מתקלחים. שירותים נסתמים לרוב מהשלכת דברים שאינם נייר טואלט, לרבות שיער, מגבונים לחים ומוצרי היגיינה.

 

בלאי והיווצרות אבנית בצינורות - סתימה כזו מתרחשת בעיקר במבנים ישנים. הבעיה העיקרית של הצנרת שהותקנה בעבר היא הצטברות אבנית, דבר שמונע מעבר תקין של מים.

 

   (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

האם כדאי להשתמש בכימיקלים לפתיחת סתימות?

חנויות חומרי הבניין מציעות מגוון חומרים לפתיחת סתימות, המבוססים על כימיקלים. על גבי האריזה מובטחת פתיחה מהירה וקלה של הסתימה, אך עם זאת, השימוש בחומרים כימיים אינה מומלצת, ממספר סיבות עיקריות:

 

יעילות מוגבלת - חלק גדול מהחומרים עוזרים לסתימות קלות בלבד, ובאופן חלקי. החומרים הכימיים יעזרו רק ביצירת פתח צר בסתימה, כך שהצנרת צפויה להיסתם שוב לאחר זמן קצר.

 

נזק לצנרת - המרכיבים הפעילים של החומרים לפתיחת סתימות עשויים להזיק לצנרת עצמה, לעקם אותה ואף להוביל להתפוררות של הצינורות.

 

נזק סביבתי - הכימיקלים שתעבירו דרך הצנרת שלכם עשויים לחלחל לאחר מכן לאדמה ולגרום לנזק סביבתי.

 

סכנה בריאותית - החומרים הפופולריים לפתיחת סתימות עלולים להוביל לנזק חמור במקרה של מגע עם עור חשוף.

אורגד אדיב, מנהל "אדיב איתורי נזילות צנרת", אומר כי "אחרי שתגלו שהסתימה לא נפתחה, תאלצו ככל הנראה לקרוא לבעל מקצוע. בגלל השימוש בחומרים, לבעל המקצוע תהיה עבודה קשה יותר, המחיר יהיה בהתאם - וההפסד כולו שלכם". בכל מקרה, אומר אדיב, אם קראתם לאינסטלטור, עדכנו אותו לגבי החומר שהשתמשתם בו, כדי שיידע איך להגן על עצמו מחשיפה ישירה לחומר המסוכן.

 

למה לחץ המים נמוך?

בעיות בלחץ המים בברזים ובמקלחת עלולות לנבוע ממספר סיבות נפוצות:

 

סתימה בצנרת הביתית - מדובר באחד הגורמים השכיחים ביותר ליצירת בעיות בלחץ המים. הזמינו בעל מקצוע שיאתר את הסתימה, ושחררו את לחץ המים.

 

סתימה בצנרת האזורית/ שכונתית - אם לחץ המים חלש גם בבניינים שלידכם, מדובר ככל הנראה בסתימה בצנרת האזורית. צנרת זו נמצאת באחריות העירייה או המועצה המקומית, ולכן יש להתריע ולדרוש מהרשות המקומית לטפל בבעיה.

 

סתימה בברז או בראש הברז - לחץ מים נמוך עשוי לנבוע מהצטברות של אבנית או לכלוך אחר בברז מסוים, או אפילו רק בראש הברז. ראשי מקלחות נוטים לסבול מבעיה זו.

 

בעיה במשאבה - סיבה זו שכיחה בבנייני קומות, בהם מותקנת משאבה המספקת מים לקומות הגבוהות של הבניין.

 

ברז ראשי - לחץ מים נמוך עלול להיווצר במידה שהשיבר סגור בחלקו.

 

נזילה בצנרת - הצנרת הביתית היא מערכת סגורה, ולכן כל "בריחה" של מים עשויה לגרום ללחץ מים נמוך.

  

איך מתקנים בעיית לחץ מים?

ניקוי או החלפת ברז/ ראש ברז - אם לחץ המים הנמוך נובע מסתימה בראש המקלחת, אפשר בהחלט לפתור את הבעיה לבד על ידי טבילתו בתרכובת של מים חמים וחומץ למשך כשעה. לחילופין, ניתן לרכוש נוזל להמסת אבנית בחנות לחומרי בניין.

 

יצירת קשר עם הרשות המקומית - במידה שהבעיה משותפת לכל הבניינים בשכונה, מדובר בסתימה בצנרת האזורית, הנמצאת תחת אחריות העירייה או המועצה המקומית. צרו קשר עם מוקד השירות ובקשו לתקן את הבעיה בהקדם.

 

שטיפה בלחץ גבוה - אחת השיטות לפתיחת הסתימה שהובילה ללחץ המים הנמוך, היא הזרמת מים בלחץ גבוה על מנת לדחוק החוצה את הלכלוך שסתם את הצנרת.

 

סירקולציה הפוכה - עוד שיטה לניקוי הצנרת היא הזרמת מים בכיוון ההפוך לכיוון זרימת המים.

 

מעקף צנרת - במקרים בהם הבעיה בלחץ המים נובעת מצנרת במצב גרוע, אותה לא ניתן לתקן, האינסטלטור יתקין צנרת חדשה שתעקוף את הצנרת הישנה במיקום הרלוונטי.

 

התקנת משאבת מים - בחלק מהמקרים, בעיקר בבניינים גבוהים או בעלי צנרת ישנה, יש להתקין משאבה מיוחדת שתפקידה להגביר את לחץ המים.

 

לדברי אדיב, באזורים שהיו חקלאיים בעבר, קיימת בעיה הפוכה של לחץ מים גדול מדי. "לדיירים באזורים אלו אני ממליץ על אביזר בשם 'מקטין לחץ', כדי לווסת את לחץ המים ולמנוע פיצוצי צנרת מיותרים".

 

לפני כל הזמנה של אינסטלטור, מומלץ בחום לדעת מראש את טווח המחירים המומלץ בתחום, על מנת לוודא שלא עובדים עלינו כבר בשלב הצעת המחיר או לאחר סיום העבודה.

 


מחירון אינסטלציה מומלץ לעבודות נפוצות

מחירון אינסטלציה מומלץ לעבודות נפוצות
סוג עבודה מחיר מומלץ בש"ח
ביקור אינסטלטור 150-250
תיקון פיצוץ בצנרת גלויה 300-500
תיקון פיצוץ צנרת בתוך קירתחת הרצפה- פירוק של עד 10 מרצפות, תיקון עד 2 מטר צנרת, ללא עלות צבע 800-1,400
איתור פיצוץ (שימוש במכשור מתקדם) 600-1,000
תיקון דליפת ברז 150-250
תיקון דליפת ברז אמבטיה 200-300
תיקון דליפת מים מהניאגרה 150-250
פתיחת סתימה בכיור אמבטיה (קפיץ ידני) 200-250
פתיחת סתימה בכיור מטבח 250-350
פתיחת סתימה באמבטיה 250-350
ניקוי ברז/ ראש ברז /פילטר 150-200
מעקף צנרת 1,000-1,500
התקנת משאבה להגברת לחץ מים

(לא כולל עלות משאבה)

1,000-1,500
התקנת ברז 200-250
התקנת כיור/אסלה 250-350
התקנת ניאגרה 200-300
התקנת אסלה 250-350
התקנת אמבטיה 800-1,300
החלפת סיפון 150-250

רוצים לדעת עוד? היכנסו ל-מחירון האינסטלציה המלא

 

 

מה ניתן לעשות אם המחיר שגבה האינסטלטור היה גבוה מדי?

"חברת המקצוענים מציעה לצרכן הישראלי מוקד לגישור ויישוב מחלוקות בין צרכנים לבעלי מקצוע", אומרת יפעת צימרמן, סמנכ"ל השיווק של החברה. החברה מקפידה על סינון בעלי המקצוע ועריכת בקרה ופיקוח על השירות והמחיר ששולם בפועל - במקרים בהם הצרכן סבור שהמחיר שנגבה ממנו גבוה מדי - מומלץ כי יפנה למוקד, להליך גישורי מול בעל המקצוע.

 

"במידה ויתברר כי אכן נגבה ממנו מחיר גבוה שלא כדין יהיה זכאי הצרכן להחזר כספי, ובעל המקצוע יוסר מרשימת בעלי המקצוע של המקצוענים, על מנת שמקרים מעין אלו לא ישנו. באמצעות מדיניות זו, אנחנו מעודדים את בעלי המקצוע להראות הוגנות מלאה מול הצרכנים - פשוט משום שמשתלם יותר להיות הגון".

 

בפרק הבא של מדריך האינסטלציה, מונחון האינסטלציה השלם, בעזרתו תוכלו להבין סוף סוף את שפת האינסטלטורים - מה זה 'צנרת מגלוונת', איפה יש 'נחש' במציאת דליפות, ומה ההבדל בין ברז ניל לברז פרח.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים