שתף קטע נבחר

הקיץ הגיע - המדריך המלא לעונת השיפוצים

חוץ מחום ולחות, עונת הקיץ מביאה עמה גם את עונת השיפוצים. הילדים לא בביה"ס ונוח יותר לשדרג את הבית. כמה זמן ייקח השיפוץ, איך בוחרים שיפוצניק ועוד טיפים לחיסכון בעלויות

שיפוץ הבית מהווה, לעתים קרובות, את ההוצאה המשמעותית ביותר בתחום בעלי המקצוע לבית, שירותים וצרכנות בכלל. על מנת שהשיפוץ יהיה מוצלח, צריך לשנן מושגים כגון כתב חומרים ולדעת מה ההבדל בין "חומר שחור" ל'חומר לבן". לרובנו זה לא חלק מהלקסיקון, אז מה עושים?מפסיקים להיבהל וממשיכים לקרוא.

 

 

להכין תוכנית

בתור התחלה, חשוב להחליט מה אנחנו רוצים להפיק מהשיפוץ - ליצור תוכנית שתכלול את צרכי דיירי הבית, ואם יש חיות מחמד אז לשקלל גם אותן. יש לאזן בין צרכים שונים: פרטיות לכל דייר בחדרו, מטבח מרווח עם מקום למקרר ותנור אפייה, חדר אורחים שיתאים לסלון שקניתם ועוד.

 

לדברי ויקטור אייש, שיפוצניק עם למעלה מ-30 שנות ניסיון מחברת ויקטור ושלומי שיפוצים ועבודות גמר, "הכי טוב זה לעבוד עם תוכנית אדריכלית. יש לקחת מעצב פנים, במיוחד מי שלא מבין ושלא בטוח מה הוא רוצה, ולהכין יחד תוכנית עם בעל המקצוע".

 

אייש מסביר כי "שלב זה נקרא להכין כתב חומרים - כמה נצטרך מכל חומר על מנת להשלים את השיפוץ. צריך לעשות קצת שיעורי בית, ועם גיבוש התוכנית תדעו מה אתם רוצים ומה אתם מתכוונים לעשות".

 

לקנות חומרים

שלב קריטי בגיבוש תוכנית השיפוץ הוא כתב חומרים, כלומר - כמה ואילו חומרים נצטרך לקנות על מנת להשלים את השיפוץ. לדברי חגי דר מחברת א. חפרלמטר, "כדאי להגיע לקבלן השיפוצים עם תוכניות מסודרות שהכין מעצב או אדריכל שמציגות כיצד נראה הבית, מה יהיה תהליך העבודה וכיצד אנו רוצים שהבית ייראה בסופו של דבר".

 

לפני כן, אומר דר, חשוב לתכנן את נושא הצנרת והחשמל. בנוסף, "מומלץ לבצע לסקר השוק של מבצעי העבודה עם כתב חומרים, כלומר להכתיב את התטכנית לבעל המקצוע", הוא מוסיף.

 

באשר לחיסכון בעלויות החומרים על ידי קנייה עצמאית, השיפוצניקים לא ממש בעד. "לרוב מקובל שלמעט הכלים הסניטריים, כלומר הכיור, הברזים והקרמיקה שאותם מזמין הלקוח באופן פרטי - המשפץ הוא זה שקונה את החומרים", מבהיר דר, "אני לא אוהב שלקוח רוצה להזמין חומרים בעצמו, כי אני מכיר את הספקים שלי ויודע כמה טוב הטיט או כמה חזק הדבק".

 

הכלים הסניטריים נקראים בשפה מקצועית גם 'חומר לבן', משום שלרוב הם עשויים מקרמיקה לבנה. את שאר החומרים לעבודה, הנקראים 'חומר שחור', מזמין לרוב בעל המקצוע. אייש מחזק את הדברים: "חוץ מהכלים הסניטריים, שזה יותר כמו לבחור עיצוב, שיפוצניקים לא יאהבו שהלקוח מספק את ה'חומרים השחורים' - כי זה גם יאריך את העבודה וגם יסרבל אותה, אם החומרים, למשל, לא יגיעו או שלא יהיו מתאימים".

 

לבצע סקר שוק

כעת, משתוכנית השיפוץ בידיכם וגם כתב כמויות הכולל את החומרים לשיפוץ ומחיר מוערך, עליכם לבחור את בעל המקצוע שיבצע עבורכם את העבודה. מומלץ להציג בפני מספר בעלי מקצוע את אותה תהוכנית וכתב החומרים ולבקש הצעת מחיר והערכת משך השיפוץ. כמו כן, כדאי לנסות להתרשם מעבודות קודמות של השיפוצניק ולבקש גם המלצות מלקוחות קודמים.

 

"אם תבואו עם תוכנית וכתב חומרים, לא יהיו הפרשים גדולים בהצעות המחיר, או מקרים שבהם אחד יתן לכם הצעה עבור 12 מ"ר ואחר עבור 15 מ"ר", אומר דר, "אם אתם יודעים מה אתם רוצים - אתם רק מבקשים תמחור, ויותר נח להשוות בין ההצעות השונות".

 

עוד בנושא:

 

הכי חשוב - סקר שוק בקרב בעלי המקצוע (צילום: Index Open) (צילום: Index Open)
הכי חשוב - סקר שוק בקרב בעלי המקצוע(צילום: Index Open)

 

סגירת חוזה

אחרי שבצעתם הזמנה מול בעל המקצוע, יש לערוך מולו את חוזה העבודה בדייקנות ובבהירות. לדברי יפעת צימרמן, סמנכ"לית השיווק בחברת המקצוענים, יש כמה כללים שחשוב להקפיד עליהם בעת חתימה על החוזה.

 

"ראשית, חשוב לוודא שהקבלן רשום ומבוטח בביטוח קבלני. יש לזכור שמותר לכם להתמקח מול בעל המקצוע, גם על עלות החומרים וגם על מחיר העבודה", היא אומרת. "מומלץ להתעניין במקור החומרים ובאיכותם. חשוב להגיע להסכמות לגבי אחריות על העבודה וביטוח לעובדים. בנוסף, התעקשו שהקבלן עצמו יהיה נוכח במקום ככל הניתן על מנת לפקח על העבודה, וגם אתם בקרו מדי פעם בדירה והתעדכנו לגבי התקדמות השיפוץ".

 

אחד האלמנטים החשובים בחתימה על החוזה היא סוגיית הביטוח. לא תרצו, חלילה, שאחד העובדים ייפגע והאחריות תיפול עליכם. "באופן אישי, אני עושה ביטוח לעובדים שלי ולעצמי. זה גם כולל ביטוח בסגנון צד ג', אם שכן למשל נכנס להתלונן על הרעש או משהו דומה ונפגע", אומר דר.

 

אייש מוסיף כי "קבלן שלא מציג אשרות ביטוח - לא לקחת אותו. חייבים לרשום את זה בהסכם. בחוזה יש לרשום באופן חד משמעי וברור שהקבלן מבטח את הפועלים, ולהתעקש על זה וגם על קבלת פוליסה מסודרת. כל דבר אחר מהווה סיכון חד משמעי".

 

הנחות וטיפים

אז השקעתם אלפי שקלים בשיפוץ. איפה בכל זאת אפשר לחסוך מעט? לדברי צימרמן, "ניהול הפרויקט בעצמכם יכול לחסוך כסף - אבל לא מתאים לכל אחד. זה מתאים רק למי שבקיא בנושא וזמנו בידו. אם זה שיפוץ מקיף כולל אינסטלציה, חשמל, ריצוף ועוד, תיאלצו לתאם בעצמכם בין בעלי המקצוע השונים".

 

בנוסף, אומרת צימרמן, "מומלץ לפרוס את התשלומים לפי התקדמות העבודה. כך גם לא תקלעו למצוקה תקציבית וגם תבטיחו התקדמות לפי התוכנית. בכל מקרה חשוב שתיקחו בחשבון תוספת של 20% למחיר השיפוץ שהערכתם. מניסיון, גם אם הכנתם תוכנית מוקפדת, תוך כדי שיפוץ עשויים להתגלות דברים שלא ידעתם לצפות מראש, או תוספות אסתטיות שמייקרות את התהליך ולמרות שלא תכננתם קורצות לכם. בכל מקרה עדיף שההערכה תהיה גבוהה יותר מהביצוע בפועל ולא להיפך".

 

באשר לחומרים הסניטריים, כדאי לחפש כאלה גם בחנויות עודפים, וניתן בהחלט להתפשר ולא לקנות את הקולקציה האחרונה שתהיה לרוב יקרה יותר. לדברי בעלי המקצוע, החודשים העמוסים הם בדרך כלל בין מאי לספטמבר, ואם באפשרותכם לערוך שיפוץ דווקא בחורף - זה יכול להתבטא במחירים מעט זולים יותר וזמינות גבוהה וכן סיום העבודה במהירות.

 

כמו כן, כדאי לבדוק הנחה בארנונה בזמן השיפוץ. ברשויות מקומיות רבות ניתן לקבל הנחה כזו או אף פטור מתשלום לתקופת השיפוץ, כמובן בצמוד להצגת חוזה העבודה ומסמכים שונים.

 


מחירון המקצוענים לשיפוץ הבית

מחירון המקצוענים לשיפוץ הבית
שירות מחיר
הריסה ופינוי כולל בלוקים, גבס ועוד 90-110 שקל למ"ר
הדבקת ריצוף 140-160 שקל למ"ר
ריצוף בטיט (תלוי בקומה ובצנרת) 140-220 שקל למ"ר
ריצוף כולל פירוק ריצוף קיים 180-280 שקל למ"ר
תקרת גבס כולל צבע ושפכטל 220-260 שקל למ"ר
נקודת מים חדשה צנרת SP (ללא סגירת קיר/ריצוף) 1,200 שקל

 

למחירון המלא באתר המקצוענים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים