שתף קטע נבחר

ההשקעה הנכונה

קהילת ROI מתמחה בטיפוח הנהגה צעירה לקהילה היהודית העולמית. בשבוע שעבר כינס האירגון בירושלים עשרות מנהיגים יהודים צעירים מרחבי העולם כדי לחלוק רעיונות, להדק קשרים ולפעול למען יהדות חברתית, מגובשת ובינלאומית

הודית, מרוקאי, סיני, בריטי וישראלי נפגשים לשבוע של סיעור מוחות בירושלים. אולי נקלקל קצת את הבדיחה אם נוסיף שכולם יהודים, ושזו בכלל לא בדיחה. בשבוע שעבר נפגשו במלון קראון פלאה בירושלים 150 צעירים יהודים מרחבי העולם למפגש שכל כולו יוזמות ויזמות לחיזוק והידוק הקהילה היהודית העולמית. ראיתי את הקבוצה לראשונה על מרפסת המלון: ערב רב של צעירים, בכל גווני העור וסגנונות הלבוש האפשריים, חולקים חוויות, מייעצים עצות ומעלים רעיונות. השעה הייתה עשר בלילה, היום שלהם התחיל בשבע בבוקר.

 

נטוורקינג ליזמות חברתית. צילום: סטודיו עדי דיגיטל ()
נטוורקינג ליזמות חברתית. צילום: סטודיו עדי דיגיטל

 

את הכנס המרשים הזה מארגן אירגון "קהילת ROI". השם עצמו לקוח מעולם העסקים, ראשי התיבות של המונח Return on Investment, או ההחזר על ההשקעה. אוסף האנשים שהתקבץ בירושלים הוכיח שלא כל הצלחה היא הצלחה עסקית, מצד אחד, ושההשקעה בקהילה היהודית העולמית בהחלט משתלמת, מצד שני. המתכנסים הם בשנות העשרים והשלושים לחייהם, מנהיגים צעירים שהגיעו מיותר מ-40 ארצות בעולם, כולם יהודים אשר נבחרו בקפידה מתוך מאות מועמדים והוטסו מקצוות תבל לשבוע המיוחד הזה. חבר'ה שבגילם הלא מופלג מחזיקים ברזומה מרשים במיוחד. הם נבחרו כי הם מובילים יוזמות מקומיות חדשניות ויצירתיות גלובליות ווירטואליות, כי הם יהפכו את העולם היהודי לקהילה אחת גלובלית ומקושרת המציעה נתיבים חדשים ומגוונים להתחברות לאורח החיים היהודי וכי הם מצוידים באמביציה למרחקים ארוכים.

 

"זה התחיל לפני 8 שנים", אומר ג'סטין קורדה מנכ"ל האירגון, "הרעיון היה ליצור רשת גלובלית של יזמים יהודים שיובילו יוזמות יהודיות חברתיות, כאלו המבוססות על ערכי היהדות בארץ ובעולם, אשר הולך ונהיה יותר ויותר חילוני". המטריה הכלכלית-רעיונית תחתה הארגון פועל האירגון נקראת קרן שוסטרמן, המנוהלת על ידי סנדי קארדין ואותה הקימו צארל'ס ולין שוסטרמן, זוג יהודיים מטולסה, אוקלהומה, אשר עשו את הונם בעסקי הנפט.

 

 

אז איך בעצם מתבצעת ההעצמה הזו? כל "מחולל שינוי" מגיע עם פרויקט, חלקם עם פרויקט כמעט גמור, חלקם בשלב הרעיוני בלבד. השבוע בירושלים מורכב מימים אינטנסיביים הנפתחים בשיעורי יוגה וארוחת בוקר, שלאחריה נפגשים להרצאת מוטיבציה ממישהו שכבר "עשה את זה", למשל שי רשף, שהקים את אוניברסיטה לעם. לאחר מכן בוחרים כיתת מומחה בה רוצים להשתתף, או ב"פיץ' איט", בו כל אחד יכול להעלות נושא, לכתוב אותו על הלוח ולהזמין משתתפים אחרים לשבת, להקשיב, להגיב, לשוחח. אפשר גם לקבוע פגישה אחד על אחד עם המנטורים שהובאו לוועידה במיוחד או לעשות נטוורקינג בלאונג' על קפוצ'ינו וקערת פירות יבשים. זה בדיוק המקום בו פגשתי את בן לאנג מניו-יורק, עוד לא בן 19, יזם בנשמתו ובעל בלוג פופולארי בשם Epiclaunch. לא מזמן, הוא נסע לישראל על מנת לשרת בצבא. "באחד מסופי השבוע, קראתי על יוזמה שבלומברג הרים בניו-יורק ונדלקתי. מיד קניתי את הדומיין Mapped in Israel ובניתי אתר אינטראקטיבי שממפה את כל הסטארט-אפים בארץ, שיראה מה זו אומת הסטארט-אפ עליה כולם מדברים". האתר, בינתיים, נהפך להצלחה מסחררת עם עשרות אלפי מבקרים מדי חודש, והפניות מהתקשורת העולמית המשתמשת באתר על מנת להראות מה קורה בתחום ההי טק בישראל. "לפני שבועיים קבוצה מוייטנאם פנתה אלי כי הם ראו את המפה והחליטו לבוא לפה לבקר את ארץ הסטארט-אפ. הם אפילו שלחו לי את הספר 'סטארט אפ ניישן' בוייטנאמית". הוא מחייך בבישנות. "הכי משמח אותי שאנשים מוצאים עבודה דרך האתר ויוצרים שיתופי פעולה".

 

 

מאיזור הלאונ'ג העברתי את עצמי לאולם המרכזי, אשר חולק לקבוצות מיקוד. חברי הוועידה מעלים נושא לשיחה ומתפצלים לקבוצות דיון, כל נושא מקבל חצי שעה ובסופה עוברים לנושא אחר. ואני, ישראלית, חצי אשכנזיה וחצי ספרדיה באופן טבעי התיישבתי בקבוצה שדנה ביהודים חצי חצי. את הנושא הציע ג'ארד ג'קסון מפילדלפיה. הוא יהודי חצי ואפריקאי חצי. ממש כמו לני קרביץ. "גדלתי בסביבה שלא קיבלה אותי", הוא סיפר. "לא הקהילה האפרו-אמריקאית ולא הקהילה היהודית. הרגשתי תחושה של בושה בחלק מהמוצא שלי, כל פעם בחלק אחר. מהמקום הזה ולאחר שפגשתי עוד רבים כמוני הקמתי את האירגון 'יהודים בכל הגוונים' (JIAH - (Jews in All Hues. הארגון מחזק את הזהות של אנשים שהם חצי חצי, גורם להם להרגיש נוח עם עצמם כאנשים פרטיים וכחלק מקהילה. יותר מחמישים אחוזים מהיהודים בצפון אמריקה הם חצי חצי, ילדים שנולדו מנישואי תערובת, ולמרות זאת אנחנו, בעיקר אם אנחנו נראים שונה, נתפשים כמיעוט בתוך מיעוט".

 

סיפור אחר

"הסינרגיה בוועידה היא מחשמלת", אומר לי נח ברנמוף מברוקלין, בעודנו פוסעים לכיון ארוחת הצהריים. זה המקום הנכון לדבר בו עם נח, שלפני שלוש שנים פתח בברוקלין אתMile&Deli , דלי קטנטנן והיפסטרי בבורום היל, שקורא תיגר על אלו שטוענים שאוכל יהודי הוא לא קול. שלוש שנים עברו וזאגאט דירגו את נח ברשימת 30 השפים המוערכים ביותר מתחת לגיל שלושים. הקרן של השף המהולל ג'יימס בירד בחרה בו ככוכב העולה של השנה. הדלי של נח גרם למבקרי האוכל מהמגזינים היוקרתיים ביותר להגיע למקום הקטנטן ולצאת משם עם דמעות אושר בעיניים וגם מלפפונים חמוצים ומקרל מעושן טו גו. מאז הוציא נח ספר בישול יהודי, פתח עוד סניף בנוהו במנהטן, ובעזרת המגזין TABLE הנחשב אירגן ועידה בניו-יורק שדנה בעתיד האוכל היהודי. כבוד.

 

אישה עם חזון. לין שוסטרמן
אישה עם חזון. לין שוסטרמן

נטוורקינג היא אחת ממילות המפתח של הוועידה והיא מתרחשת בכל מקום, אפילו במוזיאון ישראל, לשם נלקחה הקבוצה ביום הרביעי של הוועידה. במוזיאון חולקנו לקבוצות, כל קבוצה סיירה עם אוצר מהמוזיאון. אנחנו, ברי המזל, זכינו במנכ"ל המוזיאון, ג'יימס סניידר, שעזב את ניהול מומ"א בניו-יורק לפני כ-20 שנה לטובת מוזיאון ישראל בירושלים. "היה לי חזון למה אני רוצה שהמוזיאון הזה יהיה", הוא אמר. החזון שלו הפיח רוח חיים חדשה במוזיאון ישראל, שהיום נחשב לאחד המוזיאונים המוערכים בעולם. "אפילו הנשיא אובאמה הגיע לבקר אותנו", הוא מגלה. "כששאלתי אותו מתי ביקר בפעם האחרונה במומ"א הוא לא זכר, אבל את הביקור פה הוא אמר שלא ישכח לעולם".

 

בארוחת הערב אשר נערכה בגן המוזיאון עלתה לין שוסטרמן לבמה, אשה אצילית בשנות ה-70 לחייה, לבושה בחליפה ורדרדה ומשקפיים סגלגלות. היא דיברה על היופי והחשיבות שיש ביכולת לחלום, ליצור חזון ולהגשים אותו. בדיוק אותו החזון שהיה לבעלה כשנפט עלה 3 דולר לחבית. "אתה חייב שיהיה לך חזון, אתה חייב שיהיה לך את הכוח הנפשי ואתה חייב שיהיה לך את האומץ להגשים את החזון".

 

בערב האחרון, בעודנו מפזזים לצלילי מוזיקה במסיבת אוזניות, הרהרתי בשיחה שנהלתי עם לנה וולפסון מסן פרנסיסקו, שהקימה את אירגון One Percent Foundation (OPF) והצליחה לגרום לצעירים לתרום אחוז אחד מהמשכורת שלהם למען אירגונים פילנתרופים. וולפסון ורבים מהמנהיגים האחרים אליהם נחשפתי בימים האחרונים מתמודדים עם אתגרים דומים: גיוס כספים, צמיחה, מוטיבציה, התמודדות עם חוסר ודאות. ולמרות כל הדאגות, מדובר אחת הקבוצת הכי חדורות מוטיבציה ואופטימיות שפגשתי בחיי.

 

הסופר יאן מרטל כתב ב-Life of Pi: "אני יודע מה אתה רוצה. אתה רוצה סיפור שלא יפתיע אותך, שיאשר את מה שאתה כבר יודע, שלא יאלץ אותך להביט גבוה, למרחק או באופן שונה", אומר לי יוני פרנקל, המנכ"ל היוצא של "דור חדש" בניו-יורק. "כל האנשים שפגשתי פה, רוצים בדיוק את ההפך, סיפור שיפתיע אותם, שיאפשר להם לראות שונה, רחוק וגבוה, זה מדהים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מהדקים קשרים וחולקים רעיונות
מומלצים