שתף קטע נבחר

קיקסטארטר נגד הנדסה גנטית

פרוייקט קיקסטארטר ייחודי הציע תמורה יוצאת דופן - צמח הזוהר בחושך. לאחר שמומן בהצלחה, החליטו לפתע בהנהלת האתר להוסיף תקנה האוסרת מתן אורגניזם מהונדס גנטית כתמורה. מדוע?

חדשני אך מסוכן: פרויקט קיקסטארטר הציע לתומכיו זרעים מהונדסים גנטית, שהוכנס אליהם DNA של גחליליות ודגים הזוהרים בחושך, מה שגרם לצמח עצמו לפלוט אור בצורה טבעית בחושך. הפרויקט עלה לאוויר באפריל השנה עם בקשה ל-65 אלף דולר, ומומן בהצלחה עם יותר מ-480 אלף דולר. אז מדוע יהיה זה הפרויקט האחרון מסוגו?

 

 

זמן קצר לאחר שהפרויקט מומן בהצלחה הוחלט בהנהלת קיקסטארטר, לאחר שהתייעצו עם מדענים מומחים, לאסור על תמורות שהונדסו גנטית. זאת מתוך חשש לנזק אקולוגי ברחבי העולם, כתוצאה מהכנסת זנים חדשים למדינות זרות. על פי היוצרים, הפרויקט הינו חוקי, לפחות בתוך ארה"ב, אך ישנן מדינות בעולם שבהן חל איסור חמור על הכנסת אורגניזמים זרים לתוך המדינה. כך או אחרת הכנסה של צמחים זרים, בין אם הם מהונדסים גנטית ובין אם לאו, כפופה לאישור של רשויות החוק בכל מדינה.

 

המדיניות החדשה של קיקסטארטר אינה משפיעה על אלו שתמכו בפרויקט זה, שכן הוא מומן בהצלחה וחלק מהתומכים כבר קיבלו את התמורות שלהם. אך החל מעכשיו והלאה לא ניתן יותר לתת תמורות שעברו שינוי גנטי. אחד מיזמי האתר, ינסי סטריקלר אמר בראיון לאתר The Verge שהוחלט לאסור על תמורות מסוג זה לאחר דיון מדעי, שבו נטען כי הכנסת אורגניזם מהונדס גנטית לסביבה חדשה יכולה לגרום לשינוי סביבתי הרה אסון.

 

בעבר היו מקרים כמו בסין עם הסיפור על היבול העמיד לחרקים, שהעביר את התכונות המהונדסות גנטית לעשבים שבאזור מה שגרם לנזק חקלאי לא קטן. בכל התערבות בטבע ישנו פוטנציאל גבוה מאוד להסב נזק לסביבה, ובמיוחד שניתן לגלות אותו רק אחרי שהוא כבר נעשה - וזה יהיה מאוחר מדי. אך השאלה שנשאלת כאן היא מדוע קיקסטארטר בכלל מתערבת בנושאים שכאלה, ולא נותנת לכל מדינה לאכוף את חוקי הייבוא כפי שקורה כעת?

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים