שתף קטע נבחר

לבד בכלוב: הצצה לחיי העגלים ברפתות החלב

רגע אחרי הגשת כתב האישום נגד עובדי משחטת "אדום אדום" בגין התעללות בחיות לקראת שחיטה, ארגון "אנונימוס" חושף תמונות מחיי העגלות בתעשיית החלב ברפתות בארץ, בהן תועדו עגלות בכלובים קטנים ואף קשורות בשרשרת לתא. ביום שישי הקרוב ייערך בכיכר רבין מפגן מחאה במסגרת יום ההזדהות העולמי עם בע"ח במשקים המתועשים

 

 

בשנה האחרונה תיעדו אנשי מחלקת החקירות של עמותת "אנונימוס" את תנאי ההחזקה של עגלות ברפתות לחלב ברחבי הארץ.

 

אנשי העמותה מגדירים את מבצע התיעוד תחת הקוד "גורים בצינוק" וטוענים כי נחשפה בפניהם תמונת מצב קשה. רבות מהעגלות מוחזקות בתאים וכלובים צרים, חלקן נתונות בבידוד משאר העגלות ובעיקר מהאמהות שלהן המאכלסות את הרפתות.

 

כדי שהפרות תוכלנה לייצר חלב בכמויות גדולות, הן צריכות להמליט עגל מדי שנה. מדוע מופרדות העגלות מהאמהות ומוכנסות לכלובים? במרבית מהרפתות נוהגים להפריד את העגלים מהאמהות לאחר ההמלטה כדי למנוע העברה של מחלות וסיבוכים רפואיים. ברפתות מעניקים לעגלים חלב אם ראשוני לאחר שעבר בדיקות קפדניות ובהדרגה תעבור העגלה לתחליף חלב.

 

 (צילום: אנונימוס) (צילום: אנונימוס)
(צילום: אנונימוס)

 

כלובים צרים, לא מאפשרים תזוזה ונקשרים בשרשרת

באנונימוס הציגו בפני ynet עשרות תמונות מרפתות בעשרות ישובים, מושבים וקיבוצים ברחבי הארץ וטוענים כי מדובר ב"תנאים קשים שבהם כלואים העגלים, אשר נולדו לפרות שמזריעים מלאכותית כל שנה כדי ששטף החלב לא ייגמר לעולם", אומרים בעמותה. 

 

"הצילומים חושפים כליאה של עגלים בבידוד בכלובים צרים, לעתים צרים עד כדי-כך שאינם מאפשרים תזוזה, צעד אחד קדימה או אחורה – או אפילו סיבוב במקום. במקרים מסוימים אף נקשרים העגלים בצווארם בשרשרת מתכת, בנוסף לכליאתם בכלוב. החזקת עגלים בבידוד מנוגדת להנחיות הוועדה המדעית לרווחת בעלי-חיים של האיחוד האירופי ומהווה גם עבירה על חוק צער בעלי-חיים".

 (צילום: אנונימוס) (צילום: אנונימוס)
(צילום: אנונימוס)

 

רמי בל, אחד התחקירנים הוותיקים בעמותה אומר כי על אף שהנושא מוכר לארגונים למען בעלי חיים מזה שנים, רק לאחר שהחל פרויקט המיפוי של התאים והכלובים בהם מוחזקים העגלים, החלו להצטבר בעמותה עוד ועוד תמונות שתיעדו מחזות דומים ברחבי הארץ.

 

"הזדעזענו מהכלובים הצרים והחלודים שבהם כלואים רוב העגלים הצעירים. אתה רואה שהם במצוקה. בעיקר בולט הצימאון שלהם לחברה ומגע, כשכל עגל שהתקרבתי אליו ליקק לי את הידיים ולא רצה להפסיק", הוא מתאר את המחזות בהם צפה במשקים.

 

"בדיוק כמו גורים של כלבים, גם הם רוצים לרוץ ולקפוץ ולשחק, וברור שהם מתוסכלים ומשועממים מהכליאה הקיצונית בכלוב קטנטן, רחוקים מאמא ומכל חברה של עגלים או אנשים. אפילו אדמה נקייה לעמוד עליה אין להם, אלא סורגים או טפחות או שהם פשוט מתבוססים בצואה שלהם. הפגיעה בעגלים האלה היא אחת הסיבות העיקריות לדעתי, לזה שיותר ויותר אנשים מפסיקים לצרוך חלב". 



 (צילום: אנונימוס) (צילום: אנונימוס)
(צילום: אנונימוס)
 

 

"קשה להניח שיש תקווה לשינוי במישור החוקי"

לאחר התיעוד הממושך, בעמותה חברו לעמותת "תנו לחיות לחיות" ושלחו מכתבי התראה למספר רפתות שלדבריהן התגלו "הפרות קיצוניות ושיטתיות של חוק צער בעלי חיים".

 

עו"ד יוסי וולפסון, ציין במכתבי הפניות כי "בידוד העגלים פוגע בצרכים טבעיים ובסיסיים שלהם: הצורך האלמנטרי במגע פיסי. הצורך הפשוט באינטראקציה חברתית. תוצאת הבידוד היא חסך חמור, שעשוי להיות גורם מכריע בהתפתחות 'התנהגות סטראוטיפית', תסכול ואף פגיעה בריאותית. החזקת העגלים כפי שתועדה מונעת מהם כמעט כל תנועת גוף והתנהגות. הם לא יכולים להסתובב במקום, ואפילו מנוחה ושינה בתנוחה טבעית נמנעות מהם".

 

בעמותה טוענים כי התגובות של הרפתות למכתבי הפניות נעו בין דחייה גורפת של טענות העמותה, התעלמות ועד להודאה בקיומם של ליקויים מועטים שיתוקנו בהקדם. "באנונימוס" מביעים ביקורת על כך כי למרות שישנן תקנות בחוק הנוגעות לטיפול בעגלי חלב - עגלים המיועדים לפיטום ולשחיטה, הן אינן חלות גם על עגלים שנועדו לתעשיית החלב, וכי הפעולות שהובטח לנקוט בהן בחלק מהרפתות היו הרחבת תאי העגלים במקומות בהם נראה כי היו קטנים מהמותר והפסקת קשירת העגלים בשרשרת בתאים מבודדים. 

 

 (צילום: אנונימוס) (צילום: אנונימוס)
(צילום: אנונימוס)

 

מספר רפתות ציינו בתגובה כי הן עומדות בתנאי התקנות המאפשרות בידוד עגלים תוך שמירת קשר ראייה בין האם לעגלה. וחלקן ניאותו להרחיב את אורכי הכלובים הקיימים. ברפתות אחרות דחו את הטענות וציינו כי החזקת העגלים במלונה, נועדה כדי לטפל בעגל בימיו הראשונים במטרה להגן עליו ורק לאחר מספר ימים, הם מועברים למכלאה.

 

"לנוכח העובדה שמשרד החקלאות מעכב כבר מעל עשור טיוטות תקנות ליישום חוק צער בעלי חיים בחזיריות, מדגרות ומתקני התעללות נוספים, קשה להניח שיש תקווה לאיזשהו שינוי במישור החוקי. הכדור אם כן, נותר במגרש הצרכני, בו כל אחד מאיתנו יכול להחליט האם הוא רוצה לרכוש מוצרים שכרוכים בכליאת תינוקות בצינוק. גם אם הכלוב יהיה קצת יותר נקי, ויתווספו לו כמה סנטימטרים שיאפשרו לעגל להסתובב במקום - כלוב הוא לא בית של אף אחד", מסכם חגי כהן, פעיל בעמותה. 

 

ביום שישי, ה--4 באוקטובר יציינו בישראל את יום ההזדהות עם בעלי-חיים במשקים תעשייתיים, שמצוין בעולם זו השנה ה-30. באירוע מחאה שאורגן על ידי "אנונימוס" ועמותת "שב"י" אמורים להגיע כאלף איש שיקיימו הפגנה שקטה כמחאה על השימוש בחיות בתעשיות המזון מן החי.

 

משרד החקלאות: עובדים על תיקון תקנות לכלל העגלים

"משרד החקלאות ופיתוח הכפר עובד על תיקון תקנות החזקת עגלי חלב כך שיחולו על כלל החזקת העגלים. לאחרונה אף הקים המשרד פורום מקצועי לרווחת הבקר, המשותף לאנשי מקצוע בתחום ולעמותות למען בעלי חיים.

 

תפקיד הפורום הוא ליצור קבוצת עבודה ודיון בסוגיות ובעיות שונות הקשורות ברווחת הבקר, במטרה לגבש המלצות מושכלות ומקצועיות לחקיקה ולהנחיות מקצועיות. הפרויקט הראשון ששם לו למטרה המשרד להשיג במסגרת הפורום הינו התקנת התקנות לעיל. 

 

ביקורות במסגרות מגוונות בהן מוחזקים בעלי חיים מתקיימות באופן שוטף ושגרתי כחלק מפעילות המשרד לאכיפת חוק צער בעלי חיים. הביקורות נעשות הן בעקבות פניות ותלונות אזרחים למשרד והן פעולות יזומות על סמך מידע מודיעני שמגיע למשרד, וכן אכיפה יזומה וביקורת יזומה במשקים חקלאיים ובמסגרות שונות להחזקת בעלי חיים, כדוגמת חנויות ופינות חי.

 

במשרד מציינים כי ביצעו ביקורות שבעקבותיהן הליקויים תוקנו. המשרד קורא לאזרחים לפנות למשרד עם כל חשד לעבירה על חוק צער בעלי חיים. פניות בנושא ניתן להעביר אל מחלקת צער בעלי חיים בשירותים הווטרינרים במשרד החקלאות, באמצעות: דוא"ל ל- welfare@moag.gov.il או לפקס: 03-9681661. את הפניות מומלץ להעביר בתוספת תיעוד, פרטים באתר האינטרנט של המשרד. כל תלונה נבדקת!".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים