שתף קטע נבחר

בושם ומצלמות: כך תיעדו חיות נדירות בעולם

ביערות אוגנדה באפריקה השתמשו מדענים בבושם "אובסשיין" של "קלווין קליין" כדי לפתות חיות בר להגיע לאזור בו מוצבות מצלמות מעקב ותיעדו לראשונה עדות לקיומו של חתול אפריקני זהוב במדינה. בוויטנאם גילו מחדש לאחר 15 שנה את הסואלה, אנטילופה ענקית עם קרניים עצומות הנחשבת לאחד היונקים הנדירים בעולם

עשרה ימים לאחר שחשפו את קיומו בטבע של חתול בר מבורניאו, הגיע כעת תורו של קרוב משפחה נדיר לא פחות. חתול אפריקני זהוב תועד לראשונה על ידי חוקרים מהאגודה לשימור חיות בארה"ב (wcs) וארגון "פנתרה" ביערות אוגנדה.

 

 

ציוד הצילום בו נעזרו החוקרים הוא מצלמות מעקב המופעלות על ידי חיישני תנועה ומסוגלות לצלם גם באור ובחושך, בתנאי מזג אוויר קשה. היתרון הגדול: הן מתעדות את חיי חיות הבר מבלי להפריע להן לשגרת החיים בטבע.

 

הבושם פיתה את החתול הנדיר

הטכניקה בה החליטו למשוך את הטורף היתה מיוחדת במינה. החוקרים השתמשו בבושם "אובסשיין" של חברת "קלווין קליין" אותו התיזו על האזור בו הציבו את אחת המצלמות בשטח. הם בדקו האם חיות הבר נמשכות אל הניחוחות הבושם. זו לא הפעם הראשונה בה נעזרו החוקרים בבשמים כדי לקרב את חיות הבר לאזורים בהם הוצבו מצלמות מעקב. הדבר נעשה בעבר בגוואטמלה וסייע לחוקרים לעקוב אחרי אוכלוסיית היגוארים במדינה. בשנת 2010 נערך מחקר על ידי אנשי האגודה לשימור חיות בר בגן החיות בניו יורק , אז גילו כי הבושם הוא כלי עוצמתי המשפיע על טיגריסים, נמרים ואריות. חפצים שעליהם הותז הבושם, הניעו את החיות הגדולות לשהות בקרבתם וכן להתחכך ולהתגרד בהם.

 

 (צילום: WCS) (צילום: WCS)
(צילום: WCS)

 

ב-2011 הצליחו חוקרי פנתרה לתעד לראשונה את קיומו של החתול האפריקני הזהוב במדינת גבון באפריקה.

 

 

 

הפרט שצולם באוגנדה הפתיע מאוד את החוקרים מאחר שסיפק עדות לראשונה לכך שהחתולים הזהובים פעילים לא רק בשעות הלילה, אלא גם בשעות היום. הטורפים הללו מגיעים למשקל כ-16 קילוגרם, הם חיים ביערות טרופיים במערב אפריקה, במרכזה ובמזרח המדינה. הטרף אותו צדים החתולים הזהובים מתמקד בעיקר בקופים, יונקים קטנים וציפורים.

 

זו לא הפעם הראשונה שנעשה שימוש בבושם של חברת "קלווין קליין" כדי לבדוק האם הוא משפיע על חברי משפחת החתוליים. גם במקלט לחתולים גדולים בארה"ב בחנו את הנושא לעומק.

 

 

הפתעה ביערות ויטנאם: הסואלה שבה מן המתים

מדעני קרן הטבע העולמית (WWF) מדווחים כי לראשונה מזה 15 שנה, התגלתה סואלה שנלכדה בעדשת מצלמת מעקב שהוצבה ביערות בוויטנאם.

 

האנטליפות הגדולות התגלו לראשונה למדע בשנת 1992, מאז יש חשש כבד כי הן בסכנת הכחדה עקב ציד וכריתת יערות. מדענים עדיין לא הצליחו לצפות בסואלה בזמן אמת בטבע והם נעזרים במצלמות מעקב משוכללות כדי לעקוב אחרי אחד היונקים הנדירים והגדולים בעולם.

 

 
בספטמבר 2010 גילו מחדש בלאוס, לאחר עשר שנים את אחד היונקים הנדירים והגדולים בעולם - הסואלה - אנטילופה גדולה עם קרניים חזקות וארוכות.
 
על פי הערכות ישנן עשרות עד מאות סואלות בטבע, בהרים של ויטנאם ולאוס. בספטמבר 2010 גילו את הסואלה מחדש בלאוס, לאחר עשר שנים שלא נצפתה בטבע.
 
 (צילום: WWF-Vietnam)
(צילום: WWF-Vietnam)

 

הסואלה זכתה לכינוי "חד קרן של אסיה" עקב המסתוריות רבה שאופפת אותה. היא למעשה קרובה יותר לבקר, למרות שהיא דומה מאוד לאנטילופה גדולה.

 

הפעם האחרונה בה נצפתה סואלה בטבע בויטנאם היתה ב-1998. "זהו רגע הסטורי למאמציה של ויטנאם להגן על שמורות הטבע והמגוון הביולוגי", מסרו החוקרים בהודעתם.

 

בשיתוף עם קהילות מקומיות וכוח אדם מיומן בדמות שומרי יערות שגוייסו למטרה זו, מקווים  בארגון לחלץ מהאזור את איום הציד המרחף על הסואלה, שנלכדת פעמים רבות במלכודות המיועדות לחיות בר אחרות.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים