שתף קטע נבחר

אירועי השבוע בניו-ג'רזי

יש עברית בצפון אמריקה

"אין עוד תנועה לאומית בהיסטוריה שהצליחה כמו התנועה הציונית. לצערנו התנועה נמצאת ברדוקציה. הרדוקציה הזו מסוכנת מפני שהשיח הבינלאומי עוסק בעיקר בבעיות הגיאו-פוליטויות של ישראל. אני טוען שהעיברית היא לא רק שפה, היא חלק מהתרבות שלנו, מהזהות. אם משה רבנו היה מופיע מולנו היום, יכולנו לדבר איתו בשפתו. מתחולל כאן שינוי היסטורי חיובי". כך בפתח דבריו של קונסול ישראל בניו יורק עידו אהרוני לכבוד הקמתה של המועצה ללשון העיברית בצפון אמריקה. מספר גופים חברו להסתדרות הציונית העולמית להקמת המועצה בצפון אמריקה ובהם נימנים המכון לקידום העברית, מידלברי קולג', מסצ'וסטס, קרן שטיינהרדט ו- i-center בשיקגו. אברהם דובדבני (דובדב) יו"ר ההסתדרות הציונית העולמית: "זהו מהלך חדש מסוגו. עד היום אף אחד לא עסק בנושא הלשון העיברית מחוץ למדינת ישראל. הבנו שהנושא הוזנח, והחלטנו לעשות מעשה בשיתוף פעולה עם יולי אדלשטיין השר לקליטת עליה ושר ההסברה והתפוצות, שמשרדו העביר לצורך הפעילות שלנו ארבעה מליוני שקלים איתם בנינו ארבעה מרכזים מתאימים לאוכלוסיות בני כל קשת הגילאים מגן ועוד מבוגרים ליד מיאמי פלורידה, בבורלי הילס, בסיליקון ואלי ובברוקלין, מרכז בשם 'מתחברים'. אנחנו מתעתדים להקים שני מרכזים נוספים השנה ועובדים לאתר את המקומות הנכונים."

 

ד"ר דוד אליאך (במרכז) עם חברי המועצה החדשה. צילום: שחר עזרן ()
ד"ר דוד אליאך (במרכז) עם חברי המועצה החדשה. צילום: שחר עזרן
 

 

לא ניתן היה להתעלם מיריית הפתיחה של הקמת המועצה. נראה כי העוסקים בדבר בחרו קודם "לעשות" ואח"כ להראות. הם הגיעו לשלב שבו צריך לקבל הכרה, ורוצים שידעו על קיומם. המועצה תשרת כארגון מטריה. מוסדות החינוך מכל הרמות, פורמאליים ולא פורמאליים יוכלו לפנות אליהם, ולקבל מענה הולם. דובדב: "אם לא נתערב, אנחנו חוששים שהקשר יאבד. אנחנו מביאים מורים שליחים יעודיים. בקרב הקהילה הרוסית-יהודית נמצאים שליחים שלנו שדואגים להנחיל לא רק את השפה, הם מלמדים גם מורשת ישראל והיסטוריה".

 

במסגרת המושב הראשון שהתקיים במלון דאבל –טרי בניו ארק ביום ראשון ושני התכנסו אנשי אקדמיה, רבנים ומורים לדון בהמשכיות. עו"ד לארי קוברין, יו"ר הכנס הראשון דן עם הפעילים בתחום השפה העיברית והחיזוק שלה כחוט מקשר בין יהודי התפוצות וישראל. מיותר לציין שכל הדיונים וההתכנסויות נערכו בעיברית צחה. במועצה משתתפים בשלב זה כ-40 אנשים והם עוסקים בהתווית קוי עבודה. הם רואים בשפה חיבור בין העבר, ההוה והעתיד. יותר מ-150 איש מרקעים שונים השתתפו בכנס הראשון שיש מי שאמר ששומעים מבין חדריו את משק כנפי ההיסטוריה מרחף. הם באו להעלות רעיונות, להביא כלים אפקטיביים ולעודד את הרעיון. המועצה מצידה תיתן חסות לארועים ולמחקרים הקשורים בשימור השפה העיברית בצפון אמריקה. דובדב: " הלשון העיברית היא לא עוד שפה זרה, היא חלק מהמהות של כל יהודי בעולם. בחור ממוצא רוסי אמר לי פעם: "בעיברית לא לומדים בעיברית נזכרים". ההסתדרות רואה בחיזוק השפה העברית חיבור ישיר לארץ. כל מי שמתעניין יכול לפנות לדר. שמחה ליבוביץ' ולדיתי ליבוביץ' ולקבל מהם מענה. הם נציגי ההסתתדרות הציונית העולמית בצפון אמריקה. כל העוסקים במלאכה הם על טהרת אנשים מקומיים. פרופ. משה בר אשר המכהן כנשיא האקדמיה ללשון העיברית הוא חבר כבוד במועצה. כולם בעלי עמדות בכירות. נציגי זרמים. חינוך פורמאלי ובילתי פורמאלי".

 

בשיא טקס הפתיחה הוענק אות כבוד לדר. דוד אליאך (1922) שרבים מתלמידיו ישבו באולם. דר. אליאך הוא בוגר ישיבת חברון וסמינר המזרחי למורים והחל את דרכו החינוכית בכפר הנוער הדתי שליד חיפה. הוא שימש כמדריך, מורה, מנהל ואב. באמצע שנות ה-50 הגיע לישיבת פלטבוש ושרת שם בכל מגון תפקידי ההוראה והניהול במשך 40 שנה. חז"ל אמרו "כשהתינוק מתחיל לדבר, אביו מדבר עימו בלשון הקודש ומלמדו תורה. ואם אינו מדבר עימו עברית או מלמדו תודה, כאילו קברו" ציין בעיברית רהוטה ובילתי מתפשרת חתן הפרס לכל מחיאות הכפיים של הקהל שעמד על רגליו לכבודו.

 

עוד הרשימו בנוכחותם תלמיד ישיבת בן-פורת יוסף שקראו בעברית רהוטה את דברי פתיחה הטקס ומקהלת הילדים של ביה"ס האקדמיה לעברית צ'רטר בברוקלין בניצוחו של ישי פישר.

סיכם הקונסול אהרוני את דבריו במילים: " זהו קטן בנצחון הגדול של התנועה הציונית".

 

לקבלת פרטים נוספים על המועצה יש לפנות לרכזת הפרוייקט, יועצת להסתדרות הציונית רוית בר-אב wzousa@gmail.com

 

 

למלא את החלל

הדס ירון זכתה בפרסים רבים על משחקה בסרט 'למלא את החלל' כולל בפרס השחקנית הטובה בפסטיבל ונציה, פרס שניתן לראשונה לשחקנית ישראלית במסגרת פסטיבל חשוב זה. יפתח קליין שלקח על עצמו תפקיד משמעותי בסרט שכמעט מחצית מקרב הצופים הישראלים בסרטים בישראל נכחו בו בשנה שעברה, לא מאכזב גם הוא. בסיפור על משפחה חרדית אחת, עם התלבטויות, מגבלות, לחץ משפחתי והתמודדויות שנרקמות בזהירות רבה לוקחת אותנו הבמאית החרדית רמה בורשטיין בפתיחות בנבכי נפשו של הסיפור. הסרט יוקרן במוצ"ש בשעה 8:30 בערב בסטודיו Life Movement בכתובת    6-01 Saddle River Rd, Fair Lawn. 10$ למזמינים מראש ו-12$ בדלת. פופקורן, אוכל טוב ונטוורקינג מובטח כחלק מהתוכנית. כל ההכנסות קודש לבית הספר ללימודי עברית "ניצנים" nitzanimfairlawn@gmail.com 

 

כמאה ועשרים איש נכחו במפגש עם הסופרת, העיתונאית והצלמת ליהיא לפיד ב-JCC בטנפליי ()
כמאה ועשרים איש נכחו במפגש עם הסופרת, העיתונאית והצלמת ליהיא לפיד ב-JCC בטנפליי

 

ארוחת שבת קהילתית

בי"ס 'בראשית' עושה פעולות שונות כדי שהילדים וההורים ירגישו שייכות, ולא רק לשעורי הבית שהם מקבלים בעיברית מהמורים. השנה כחלק מתוכנית הלימודים הם עוסקים בנושא "קיבוץ גלויות". במוצ"ש האחרון הרימו את הכפפה יעל מונהייט-יהב ולימור אופיר, והזמינו את הקהילה לארוחת שבת שתביא את התוכנית לידי מימוש באמצעות חושים נוספים, הטעם והריח. משפחות הקהילה הוזמנו לבשל מאכלי עדות מבית, להביא אביזרים איש איש ממקורותיו ולחלוק את המסורת עם משפחות בית הספר. על השולחן בכניסה לאולם הודלקו נרות שבת ע"י אחת מנותנות החסות לבית הספר עינת מצפי, וראש העיר חיפה, מר יונה יהב ערך את הקידוש יחד עם אבי כהן שמוביל את היוזמה. השולחן המרכזי הוקדש לאביזרים ונראו עליו כובע מהודר מבוכרה שהביאו איתם הילה ואריק כהן שתומכים בבית הספר, סירי ג'חנון מבית העדה התימנית, סט תה מרוקאי ועוד. את קירות האולם קישטו פוסטרים שסיפרו על המנהגים המרכזיים וכמובן מאכלים מסורתיים.

 


 

 

FIDF - NJ

במוצ"ש הקרוב יערך ערב הגאלה השנתי התשיעי במספר בסימן "שגרירים" של אגודת הידידים של צה"ל בסניף ניו ג'רזי. אבי אורן וסמי בר-אור מדווחים כי נשארו מקומות ספורים באולם שמבטיח ארוע שלא ישכח עם הפתעות שלא ישאירו אף אחד אדיש. הארוע יערך באולם Sheraton Meadowland Hotel, East Rutherford בשעה 7:30 בערב. לפרטים והזמנת מקומות: Arielle.kramer@fidf.org או 646-274-9646

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קונסול ישראל בניו יורק, עידו אהרוני . צילום: שחר עזרן
מומלצים