שתף קטע נבחר

צפו: חיבוק עם אריות וטיגריס רודף אחרי אייל

מגזין הטבע של ה-BBC הכריז על הזוכים בתחרות צילום באמצעות מצלמות מעקב בטבע. צפו בטיגריס בנגלי רודף בלילה אחרי אייל בהודו, נמר שלג מופתע בטיבט ושימפנזים נבוכים באפריקה. חברת המצלמות הזעירות GoPro תיעדה את יומו של קווין ריצ'רדסון מתלטף עם חברי המחמד שלו - אריה, לביאות וצבועים נקודים

בסוף השבוע הסתיימה תחרות צילום מיוחדת במינה של מגזין הטבע של ה-BBC. להבדיל מתחרויות צילום טבע בהן מתחרים עשרות אלפי צלמי טבע עם ציוד צילום ועדשות בגודל של טיל כתף ננסי, כאן עיקר העבודה מתבצעת על ידי המצלמה בכוחות עצמה וכמעט ללא מגע יד אדם.

 

מצלמות מעקב המכונות מלכודות מצלמה, מופעלות באמצעות חיישני תנועה ונחשבות לכלי מחקר נפוץ בקרב חוקרי התנהגות בעלי חיים, אקולוגים וארגוני טבע ברחבי העולם. היתרון של הציוד שהוא מאפשר גישה קרובה ביותר לחיות בר, שבדרך כלל חששניות מאוד מבני אדם וכך ניתן לתעד אותן בסביבתן הטבעית.

 

שימפנזים בסיירה ליאון באפריקה (צילום: Nicolas Tubbs / BBC Wildlife Magazine) (צילום: Nicolas Tubbs / BBC Wildlife Magazine)
שימפנזים בסיירה ליאון באפריקה(צילום: Nicolas Tubbs / BBC Wildlife Magazine)
 

(להגדלת התמונה הקליקו כאן)

 

יתרון נוסף הוא קלות ההפעלה והעובדה שהמצלמה המאוחסנת בתוך קופסא מיוחדת, מסוגלת לשרוד את פגעי מזג האוויר, לצלם אלפי תמונות סטילס ושעות רבות של וידאו בתנאי יום ולילה.

 

כך לדוגמא, הצליח Bivash Pandav מהמכון לחקר חיות הבר בהודו לתעד רגע נדיר ביותר של צמד יונקים במאבק הישרדות בהודו. בדרך כלל מרבית התיעודים במצלמות הללו הן של בעלי חיים בתנועה, באכילה ולעיתים אף בהזדווגות, אך תיעוד של ציד נחשב לחריג ונדיר. בתמונה למטה ניתן לראות טיגריס בנגלי, טורף המצוי בסכנת הכחדה, כשהוא רודף בחשיכה אחרי ארוחת הערב שלו, אייל סמבר שנס על נפשו.


 (צילום: Bivash Pandav / BBC Wildlife Magazine) (צילום: Bivash Pandav / BBC Wildlife Magazine)
(צילום: Bivash Pandav / BBC Wildlife Magazine)

 

(להגדלת התמונה לחצו כאן)

 

באתר התחרות המתקיימת זו השנה הרביעית, התפרסמה גלריה מרהיבה של התמונות שעלו לגמר והנהלת BBC Wildlife Magazine מספקת ל-ynet טעימה קטנה מהתמונות הזוכות בתחרות. כל התמונות הזוכות תתפרסמנה בגליון דצמבר הקרוב של המגזין.  

 

אחד היונקים שמצויים בעולם בסכנת הכחדה הוא הלוטרה. לא רק בישראל היא נלחמת על הישרדותה ונחשבת לקשה במיוחד לתיעוד.  Stephen Powles הציב מצלמה סמוך לגדת המים במחוז דבון בבריטניה ותיעד את היונקת השעירה חובבת הדגים, רגע לפני שנכנסה לטבילה במים בשעת ערב.

 

 (צילום:  Stephen Powles / BBC Wildlife Magazine) (צילום:  Stephen Powles / BBC Wildlife Magazine)
(צילום: Stephen Powles / BBC Wildlife Magazine)

 

(להגדלת התמונה לחצו כאן)

 

פומת הרים נתפסה על חם בהרי קנדה. פומת ההרים, המכונה גם ארי ההרים או קוגר, נחשבת לטורף מיומן וזריז.

 

בשנים האחרונות אוכלוסיות הפומות גדלו בהתמדה, אך גם הקונפליקטים בין האדם לחיות הטרף הולכים ומתגברים עם הגידול בשטחי המגורים על חשבון אזורי המחייה של החתולים הגדולים.  


 (צילום:  Arthur Veitch / BBC Wildlife Magazine) (צילום:  Arthur Veitch / BBC Wildlife Magazine)
(צילום: Arthur Veitch / BBC Wildlife Magazine)

 

(להגדלת התמונה לחצו כאן )

 

תוחלת החיים בטבע של הפומות, במידה ולא ניצודו, נדרסו על ידי רכבים או נורו בשוגג על ידי מטיילים מבוהלים, היא כ-12 שנה ואילו בשבי הם מאריכים חיים עד ל-25 שנה.

 

בתור טורפים יחידאים הם נוטים לחיות באזורים מרוחקים ולעיתים נדירות נצפים על ידי בני אדם. הם צדים את הטרף שלהם באמצעות התגנבות ומארב, תוך שימוש בשיטה קטלנית ויעילה: נשיכה עוצמתית בבסיס הגולגולת של החיה ושבירת צווארה.

 

נמר שלג בוחן את מצלמת המעקב שהוצבה בהרי טיבט על ידי חוקרים מסין וטיבט. 

 

 (צילום: Juan Li / BBC Wildlife Magazine,) (צילום: Juan Li / BBC Wildlife Magazine,)
(צילום: Juan Li / BBC Wildlife Magazine,)

 

נמרי השלג נפוצים במדבריות מרכז אסיה ובמישורי היבשת, ונוהגים לשהות באזורים הרריים שגובהם עולה על 5,500 מטר. לפי ההערכות, מספרם של נמרי השלג בטבע עומד על 4,500 עד 7,500 פרטים בלבד ואוכלוסייתם מפוזרת בשטחיהן של 12 מדינות. מצלמות המעקב מספקות בשנים האחרונות עדויות על מצבם של הנמרים המצויים בסכנת הכחדה בטבע.

 

הצילום הזוכה בתחרות הוא לא תיעוד של יונק גדול ונדיר, אלא דווקא של יערון, מכרסם בגודל בינוני בעל זנב ארוך, שתועד לא הרחק מאיתנו - בטורקיה על ידי Halim Yalçın Diker.


 (צילום: Halim Yalçın Diker / BBC Wildlife Magazine) (צילום: Halim Yalçın Diker / BBC Wildlife Magazine)
(צילום: Halim Yalçın Diker / BBC Wildlife Magazine)

 

היערון צולם כשהוא מזנק מהעץ בו הוא מתגורר, בדרכו לצוד חרקים. המכרסם שהיה נפוץ בעבר בטורקיה ודרום מזרח בולגריה, כמעט ונעלם עם כריתת יערות מאסיבית. זהו אחד התיעודים הראשונים שלו בטבע בשנים האחרונות.

 

הלוחש לאריות

לא קל להיות קווין ריצ'רדסון ולהתחיל את הבוקר בליטופים עם אריות, לביאות וצבועים נקודים. ריצ'רדסון, בן 38, זואולוג ופסיכולוג בהכשרתו, עשה הסבה מעבודה משרדית להתמחות קרובה במיוחד בחקר התנהגות של בעלי חיים, רצוי כאלה שיכולים להרוג אותך בכמה שניות.  

 

בשנים האחרונות הוא הרוויח את הכינוי "הלוחש לאריות" ולא לחינם. בשמורת הטבע בדרום אפריקה הוא מטפל בחיות טרף גדולות כאילו היו גורי חתולים וכלבים שגדלים איתו על הספה בבית. אריות, לביאות, צבועים וברדלסים הם החברים הקבועים שלו. אך יש מי שטוען כי הקירבה הנדירה אליה הורגלו חיות הבר, משמשת את ריצ'רדסון לניצול החיות למטרות צילום סרטי קולנוע וטבע. זה לא עצר את חברת המצלמות הזעירות "GoPro", שהגיעה לתעד את שגרת יומו מקרוב ומשלל זוויות מפעימות.

 

 

 

"למרות שהם יכולים להרוג אותי במכה אחת חזקה, הם רואים אותי כאריה לכל דבר, חבר מן המניין בלהקה, ופחות כמאלף שלהם. לשמחתי, העבודה שלי היא לא מאחורי שולחן ומחשב", הוא סיפר בראיון ל-ynet לפני מספר שנים.
 
"בכל יום יש פסגות של ריגוש ואף יום אינו דומה לאחר. אני אוהב את מה שאני עושה, אך זו דרך חיים תובענית ששואבת אותך אליה 24 שעות ביממה. רוב האנשים שמסתכלים על חיי מהצד שמים לב רק לרגעים המשמחים שמצטלמים יפה. הם לא מודעים לתחזוקה היומיומית המאתגרת, לדאגה לגורל החיות ולעתים גם לאבל אחרי מותם של חברים אהובים".

 


פורסם לראשונה 24/11/2013 23:55

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום GoPro
צילום GoPro
צילום: BBC Wildlife Magazine
צילום: BBC Wildlife Magazine
צילום: Bivash Pandav / BBC Wildlife Magazine
צילום: Bivash Pandav / BBC Wildlife Magazine
צילום: BBC Wildlife Magazine
צילום: BBC Wildlife Magazine
מומלצים