שתף קטע נבחר

לחם. קל: שלושה מאפים פשוטים

לחם הוא אורח כמעט קבוע בשולחן ארוחת הערב. למרות שניתן לקנות ואפילו להפשיר, אין כמו לחם טרי שיוצא מהתנור ומגיע לשולחן. דניאל ארנון מכינה שלושה סוגי מאפים קלים שכל אחד יכול להכין, ויש לה סיבות ממש טובות לכך

אוכל הוא עניין של טעם וריח ועל כך אין להתווכח. אבל, על עובדה אחת אין עוררין - אין כמו ריח של מאפה טרי שיוצא מהתנור. להיכנס הביתה לניחוח מנחם של לחם או לחמניות ישר גורם לך להרגיש "אני בבית ויותר טוב מזה אין".

 

בתור ילדה, הרבה לפני עידן מאפיות הגורמה המשוכללות, הייתי הולכת עם אחי הגדול למאפיה השכונתית, בה לא היו דלפק מעוצב ועוגות וטרינה צבעוניות אלא רק המון קמח על הרצפה ושפע של פיתות, לחמניות ובגטים. בערב שכזה, ידעתי שארוחת הערב תהיה שונה, שמחה יותר. עד היום ריח לחם שנאפה מחזיר אותי לערבים האלו, שכל מה שהיינו צריכים הוא לחמניה טריה עם גבינה לבנה ואח"כ שוקולד.

 

כיום, חוויות המאפיה כל כך השתנתה. ילדי למשל, כבר לא יוכלו ליהנות מסנדלים מאובקים בקמח לבן וסביר להניח שכבר

לא יראו את מכונת הפיתות הענקית בפעולה. אבל, ריח האפייה והלחם הטרי לא אסכים שיחסך מהם. זו למעשה הסיבה שהתחלתי לאפות, כדי שילדי יהנו מאווירת החום שנוצרת בבית, מהריח הנהדר ומהטעם הפשוט כל כך, שאותי מחזיר לילדות.

 

רבים חושבים שאפייה היא עסק מסובך, ובמקרים רבים זה נכון. אבל, אם אני, זו שהתקיימה במשך שנים על הרפרטואר הצר של אורז וחביתה, הצלחתי להכין לחם לתפארת, אין סיבה שאתם לא תצליחו. כדי שזה יקרה, החלטתי לפשט - רק מתכונים פשוטים, בלי חומרים יקרים וקשים להשגה, בלי שיטות מסובכות, מתכונים קלים. אז קבלו שלושה סוגי מאפים מחומרים פשוטים וזמינים, ללא חומרים משמרים ותוספות לא בריאות. מאפים שיהפכו כל ארוחה לארוחת מלכים.

 

 

לחם טרי ופשוט

המתכון הוא של הלחם הכי פשוט ובסיסי. אם אין קמח מלא, ניתן להשתמש ב-500 גרם של קמח לבן, הלחם עדיין יצא נהדר. ניתן גם להשתמש

ב-500 גרם קמח שמרים שמגיע מוכן ולהשמיט את השמרים מהמתכון.

 

המרכיבים (לכיכר או שניים):

400 גרם קמח לבן

100 גרם קמח מלא

10 גרם שמרים (טריים או יבשים)

10 גרם מלח

2 כפות סוכר

350 מ"ל מים (לא קרים)

 

אופן ההכנה:

  1. מערבבים בקערת המיקסר את הקמח הלבן, הקמח המלא והשמרים. מערבבים בכף כך שהשמרים יעטפו בקמח.
  2. מוסיפים את המלח והסוכר ומפעילים את המיקסר על המהירות הכי נמוכה.
  3. מוסיפים בהדרגה את המים וכשמסיימים מעלים את המיקסר לשלב אחד מהיר יותר. משאירים ללישה ל-7 דקות.
  4. כאשר הבצק התגבש מעבירים לקערה ולשים מעט בידיים כדי לוודא שלא נותרו גושים של קמח יבש.
  5. עוטפים את הקערה במטלית לחה ושמים במקום חמים כשעה כדי שהבצק יתפח.
  6. כעבור שעה, מעצבים כיכר לחם עגול גדול או שניים בינוניים, מכסים שוב במגבת לעוד 45 דקות. בזמן הזה, כדאי כבר לחמם את התנור ל-250 מעלות.
  7. בתום ההתפחה וממש לפני שמכניסים לתנור, חותכים במהירות עם סכין כמה חריצים בחלקו העליון של הבצק.
  8. מכניסים את הלחם לתנור ומייד מנמיכים את הטמפ' ל-220 מעלות. אופים כ-35 דקות עד שהלחם זהוב גם בבסיסו.
  9. מצננים על רשת.

 

חשוב לאכול אותו רק כאשר הוא קר או רק חמים ולא חם מהתנור. את זמן הצינון וזמני ההתפחה ניתן לנצל להכנת מרכיבים אחרים לארוחת הערב או הכנת ממרחים קלים כמו גבינה לבנה עם עירית, לאבנה עם זעתר ושמן זית, חמאה וצ'ילי ועוד.

 

זהוב, פריך, פשוט ומנחם. לחם (צילום: דניאל ארנון) (צילום: דניאל ארנון)
זהוב, פריך, פשוט ומנחם. לחם(צילום: דניאל ארנון)

 

בואיקוס בולגריים וגבינתיים

מלחמת גרסאות ארוכת שנים ניטשת אצלנו בבית. אמי הקפדנית דבקה במתכון המקורי של סבתה ומשתמשת אך ורק בגבינה לבנה וגבינת גלעד. חמותי, הרבה יותר אקספרמנטלית ומוסיפה כל סוג גבינה שקיים במקרר באותו הרגע. זו וגם זו, בולגריות מבטן ומלידה ומוציאות תחת ידן מאפים משובחים, כך או כך.

 

המצרכים:

300 גרם קמח לבן

1/2 2 כפיות של אבקת אפיה

250 גרם (קפסאה קטנה) גבינה לבנה

100 גרם חמאה

ביצה

200 גרם גבינת גלעד / קשקבל

1/2 כפית מלח

פלפל שחור לפי הטע

 חלמון להברשה

 

אופן ההכנה:

  1. מערבבים את כל החומרים בקערה.
  2. יוצרים לחמניות קטנות, בגודל מועדף.
  3. מברישים בחלמון.
  4. אופים כ-30 דקות בתנור שחומם מראש ל-175 מעלות עד שהבואיקוס זהובים וריחניים.

 

 (צילום: דניאל ארנון) (צילום: דניאל ארנון)
(צילום: דניאל ארנון)

 

 

לחם בירה ללא התפחה

לחם בירה הוא אמנם לחם ללא שמרים אבל יוצא במהירות הבזק מאפה נפלא וריחני. בגרסא הזו הוא מתובל וילך נהדר עם חמאה, זיתים ושמן זית.

 

המרכיבים:

350 גרם קמח

1/2 2 כפיות אבקת אפיה 

ביצה

בקבוק בירה לבנה (330 מיל')

1/2 1 כף סוכר

1/2 כפית מלח

1/4 כפית פלפל אנגלי (אופציונלי)

1/4 כפית ג'ינג'ר (אופציונלי)

פלפל שחור לפי הטעם

 

אופן ההכנה:

  1. מחממים תנור ל-180 מעלות
  2. מערבבים בקערה את כל המרכיבים.
  3. מעצבים כיכר לחם
  4. אופים כחצי שעה, עד שהכיכר זהובה

 

 

לחם מעורר בכלום זמן (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לחם מעורר בכלום זמן(צילום: shutterstock)

 


פורסם לראשונה 01/01/2014 11:07

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דניאל ארנון
עם קצת גבינה או חמאה, עונג צרוף
צילום: דניאל ארנון
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים