שתף קטע נבחר

צילום: רעי סגלי

איך מדווחים על ציפור? מדריך

איך לדווח על ציפור שראיתם או צילמתם? כיצד פותחים כרטיס אישי בחינם? איך אפשר לעקוב אחרי ציפורים אהובות ברחבי הארץ ואפילו להכיר חברים חדשים אוהבי ציפורים? מדריך למשתמשים ב"ציפוֹרִיםפֹּה"

"ציפוֹרִיםפֹּה' הוא מיזם משותף של ynet ומאגר המידע הלאומי לציפורי ישראל, שנועד להנגיש לציבור הרחב את העולם העשיר והיפהפה של ציפורי ישראל.

 

המיזם מבוסס על הטכנולוגיה שפותחה במסגרת המאגר המאפשרת לכל אחד ואחת לדווח על ציפורים שראיתם בטיול עם המשפחה, ליד הבית או במקום מגוריכם, ולהעלות תמונות שצילמתם, במטרה ליצור מאגר מידע מקיף ואמין, ולעודד את פיתוח הצפרות בישראל. המאגר כולל מידע מפורט ומדוייק ביותר על מיליוני ציפורים שניצפו עד היום בישראל.

 

המדריך למשתמש שלפניכם, נועד להציג על קצה המזלג את השימושים האפשריים במאגר. מובן שהיריעה קצרה מלהסביר כל פרט, ואנו בטוחים שעם הזמן תמצאו דרכים רבות ומגוונות להכיר את ציפורי ישראל באמצעות המאגר, ואף להעשיר אותו בתצפיות ותמונות שלכם.

 

דף הבית

עם כניסתכם ל"ציפוֹרִיםפֹּה" תקבל את פניכם מצגת תמונות ממבחר הציפורים שנצפו באחרונה. הסרגל שבתחתית התמונה מציג מספר פונקציות לשליטה במצגת:

  • מעבר לדף דיון על התמונה.
  • הגדלה והקטנה של המצגת.
  • הצגת והסתרת סרגל תמונות ממוזערות בחלקה העליון של התמונה.
  • הצגת והסתרת קוביית מידע על התמונה. המידע כולל קישורים לדף הציפור, דף התצפית, דף המקום, ודף הצלם.

 

כמו כן, בעזרת החיצים המופיעים בצדי התמונה תוכלו לדפדף ולהתרשם מן התמונות בקצב הרצוי לכם.

 

מתחת לתמונות תוכלו למצוא את רשימת התצפיות האחרונות שהוזנו למאגר. לחיצה על החלקים המודגשים בכותרת התצפית תעביר אתכם לדף הרלוונטי (דף התצפית, דף ציפור, דף צפר או דף מקום). לחיצה על הכותרת במקום שאינו מודגש, תפתח את רשימת המינים שנצפו, כולל כמויות. פרטים מהתצפית שעדיין ממתינים לאישרור של אנשי המאגר יסומנו בנקודה צהובה. 

 

מעל למצגת התמונות תמצאו את סרגלי השימוש במאגר:

 

 (צילום: רעי סגלי) (צילום: רעי סגלי)

 

דיווח למאגר

באפשרותכם להוסיף תצפית חדשה שביצעתם במהירות ובקלות בעזרת לחיצה על "הוספת תצפית".

 

 ( ) ( )

 

בחלק העליון של דף הוספת התצפית יש למלא: שם מלא, כתובת דוא"ל, תאריך, ומיקום התצפית. את המיקום ניתן לבחור מתוך רשימה של מאות איזורי תצפית ואלפי נקודות תצפית שנמצאות במאגר, או בבחירה על גבי מפה.

 

באפשרותכם לציין בחלק זה גם את שעות התחלת וסיום התצפית. באמצעות לחיצה על הכפתורים בחלק העליון משמאל ניתן להוסיף צופים נוספים שהשתתפו בתצפית, להוסיף תמונות מאיזור התצפית או של הצופים שהשתתפו בה, לכתוב הערות כלליות לגבי התצפית, ולמלא פרטים רבים נוספים הנוגעים לתצפית, כגון טמפרטורה, עננות ועוד.

 

בחלק התחתון של דף יש למלא את הפרטים על הציפורים שניצפו. ניתן לבחור את מין הציפור מרשימה של כל המינים שניצפו בישראל, ולהוסיף את כמות הציפורים מאותו מין. בכל פעם נפתחת בתחתית הדף שורה חדשה להזנת מין נוסף. עבור כל מין ניתן להוסיף פרטים נוספים רבים, ולהעלות תמונות של אותן ציפורים, באמצעות לחיצה על הכפתורים שלצד שם המין והכמות.

 

לחיצה על כפתור 'שלח תצפית' לאחר מילוי כל הפרטים, תזין את התצפית למחברת האישית שתפתח עבורכם באופן אוטומטי, כאשר כתובת הדוא"ל שלכם משמשת כשם המשתמש.

 

הרשמה למאגר

ניתן להנות מהתוכן ש"ציפורימפה" מציע ללא צורך ברישום, אך בכדי להכנס למחברת האישית שלכם עליכם להיות משתמשים רשומים. לשם כך, לחצו על הקישור שבחלק השמאלי העליון של המסך, או על 'מחברת אישית' בתפריט העליון.

 

אם טרם הקלדתם תצפית במאגר, בחרו בחלון שייפתח באפשרות "הרשמה למשתמשים חדשים". כעת תתבקשו למלא מספר פרטים מזהים: שם מלא, כתובת דוא"ל וסיסמה, אותה תתבקשו להקיש בשנית לצורך אימות.

 

מילוי שאר השדות אינו חובה. אל תשכחו לסמן V ולאשר כי קראתם וקיבלתם את תנאי השימוש במאגר. בתום הזנת הנתונים הקישו "המשך".

 

אם כבר הקלדתם תצפית במאגר, תוכלו למלא את הסיסמא שלכם או לבחור באפשרות "שחזור סיסמא" כדי לבחור סיסמא חדשה.

 

בשלב הבא ישלח אל תיבת הדואר האלקטרוני שלכם קישור לאימות הנתונים, או לדף לבחירת סיסמא חדשה. כדי להשלים התהליך שהתחלתם יש להיכנס אל תיבת הדוא"ל ולהקיש על קישור זה.

 

בתום התהליך יפתח עבורכם חלון חדש, בו תופיע המחברת האישית שלכם במאגר. תוכלו לעדכן בה את פרטיכם האישיים, לספר מעט על עצמכם ואף להוסיף תמונה. 

 

הצגת הנתונים

הקטגוריות המופיעות בראש הדף בכחול מאפשרות לבצע חיפוש ממוקד של מידע על ציפורי ישראל על פי מקומות תצפית בארץ, קבוצות צפרות (כגון: חוגים, תחנות טיבוע וכיוצא בזה), צפרים או מיני ציפורים.

 

 ( ) ( )
( )

 

בדף 'מקומות' תקבלו מפה בה נצבעים איזורי הארץ השונים על פי מספר המינים שנצפו בהם ברבעון האחרון. ניתן לשנות את מאפיין הצפיפות, ואת פרק הזמן המיוצג. באפשרותכם גם לשנות את המפה כך שתציג תצלום אויר או מפה משולבת, וגם להגדיל את המפה (כמו את כל שאר המפות בציפורימפה) ע"י לחיצה על אייקון ההגדלה.

 

כל המפות בציפורימפה הן מפות אינטרקטיביות. נסו ללחוץ על המקומות שמעניינים אתכם, ותגיעו למידע נוסף ועשיר.

 

בנוסף למפה ניתן לבצע חיפוש של פרטים על מקומות שמעניינים אתכם מתוך תיבת החיפוש, ולהגיע אל דף 'מקום' של מקומות תצפית שמעניינים אתכם. בדף 'מקום' תוכלו למצוא מידע רב על הציפורים, הצפרים, קבוצות הצפרות, והפעילות שהתבצעה לאחרונה במקום בו אתם מתעניינים.

 

בדף 'קבוצות' ובדף 'אנשים' נמצא שתי טבלאות: דירוג פעילות במאגר של הצפר או קבוצת הצפרות, בשלושת החודשים האחרונים, ודירוג הפעילות שלהם מאז ומעולם. ניתן למיין את הטבלאות לפי רמת הפעילות, מס' התצפיות ומס' המינים שניצפו ע"י לחיצה על כותרות העמודות שבטבלה.

 

לחיצה על שורה מסויימת תוביל לדף 'קבוצה' או לדף 'צפר' הרלוונטי. תוכלו להגיע לדף הצפר או לדף הקבוצה גם ע"י חיפוש של קבוצה או צפר/מטבע מסוים, בתיבת החיפוש שבחלק הימני העליון של הדף.

 

בדף הקבוצה של מרכז דוכיפת, המוצג משמאל, ניתן למצוא פרטים רבים על הקבוצה ופעילותה, לראות תמונות של מינים שניצפו ו/או צולמו ע"י הקבוצה, ולראות מפה עם איזורי הפעילות של הקבוצה. החלק השמאלי התחתון של הדף הוא פנל מתחלף עם 4 סוגי אינפורמציה: סטטיסטיקה על פעילות הקבוצה או הצפר מול קבוצות או צפרים אחרים, רשימה של תצפיות אחרונות, ורשימות מינים מאז ומעולם וברבעון האחרון.

 

 ( ) ( )

 

דף 'ציפורים' כולל רשימה של כל מיני הציפורים שניצפו עד היום בישראל. ליד כל ציפור מופיעה נקודה המסמנת את רמת השכיחות של הציפור בישראל.

 

 ( ) ( )

 

 

אם תבצעו 'כניסה' למאגר (בחלק העליון משמאל), תקבלו ליד כל ציפור עליה דיווחתם למאגר גם סימן וי המציין שמין זה נמצא ברשימת המינים שלכם. אם גיליתי מין שחסר מהרשימה תוכלו להוסיף אותו במהירות ע"י מעבר עם העכבר על סימן התיבה הריקה, ולחיצה על סימן ה- + שהופיע במקומו. ליד ציפורים שיש במאגר תמונות שלהן מופיע אייקון שמאפשר צפייה מיידית בתמונות אלה.

 

דף 'ציפורים' מספק לנו את האפשרות לחפש מיני ציפורים על פי שמותיהם, או על פי סדר האלף-בית. החיפוש יוביל אותנו לדף 'ציפור' של המין הרלוונטי.

 

הנה למשל דף הציפור של הציפור הלאומית של ישראל – הדוכיפת.

 

 ( ) ( )
 

הדף מכיל פרטים בסיסיים על הציפור, ולצדם מספר פונקציות נוספות:

  • אפשרות להוספת תצפית לציפור זו.
  • קישור לשמיעת צליל ציוץ הציפור.
  • תמונה (אם יש בנמצא).
  • מפה אינטראקטיבית המציגה את תפוצתו של מין זה ברחבי ישראל, תוך התייחסות לעונות השנה.
  • עשרים התצפיות האחרונות במין זה. 

 

יצירת קשר

צוות מאגר המידע הלאומי לציפורי ישראל ע"ש יהורז כשר ישמח לעמוד אתכם בקשר בדוא"ל שכתובתו: birdsbase@gmail.com בכדי לענות  על כל שאלה. תהנו!

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רעי סגלי
צילום: רעי סגלי
צילום: רעי סגלי
צילום: רעי סגלי
מומלצים