שתף קטע נבחר

לאח ואחות מותר לגור ביחד, או שזה ייחוד?

שאלה:

 

האם לאח ואחות מותר לגור יחד בקביעות? (ברכי).

 

<< לכל השו"תים במדור החדשו"ת >>

 

 

תשובה:

 

אחד היצרים החזקים בחברה האנושית הוא יצר המין, הדוחף אנשים בכל המגזרים למעשים אסורים, וערוצי החדשות מלאים בסיפורים כאלה.

 

כדי אף לעזור לאנשים להימנע ממעשים אסורים, קבעו חכמי ההלכה כללים שונים על מנת למנוע מצבים של קירבה, העלולה להביא למעשי איסור בין גברים לנשים. אחד הכללים הידועים הוא איסור "ייחוד": הלכה האוסרת על גבר ואישה זרים להימצא לבדם במקום סגור, מלבד במקרים מיוחדים. למרות זאת, קבעה המשנה (מסכת קידושין, פרק ד'), כי מותר לאם לשהות עם בנה, שכן אין לחשוש שייחוד זה יגרור את שניהם למעשה אסור.

 

בגמרא (מסכת קידושין דף פ"א עמוד ב), נאמר: "אמר רב יהודה אמר רב אסי: מתייחד אדם עם אחותו, ודר עם אמו ועם בתו". בדברים אלה יש הבחנה בין ההיתר של אח להתייחד עם אחותו, לבין ההיתר של אם לגור עם בנה. כאשר אם ובן גרים יחדיו – אין כל חשש שיפתחו מערכת יחסים אסורה, ולכן מותר להם לגור ביחד באופן קבוע, ואילו אח ואחות, אם יגורו זמן רב ביחד - עלולים לפתח מערכת יחסים אסורה (יחסים כאלו יהיו לרוב בכפייה, כפי ששומעים לא אחת, לצערנו).

 

עם זאת, החשש הוא נדיר, לכן קבעו חז"ל שמותר לאח להתייחד עם אחותו מדי פעם, אולם אסור לו להתגורר

איתה באופן קבוע. הלכה זו אמנם לא נפסקה בפירוש בשלחן ערוך, אולם הובאה על ידי הפוסקים האחרונים (פרשני השולחן ערוך חלקת מחוקק לאבן העזר סימן כב סעיף קטן א; הגר"א שם, סעיף קטן ב).

 

סיכום: להלכה, אין איסור לאח ולאחות להתגורר יחד באופן עראי, אולם מגורים באופן קבוע – אסורים (משיב: הרב חיים בורגנסקי).

 

  • לבירורים ושאלות אפשר לפנות למענה הטלפוני של צהר בענייני בהלכה. ימים א'-ה', בין השעות 19:00-23:00, בטלפון 1-800-200-377.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים