שתף קטע נבחר

עתיד ירוק: מחפשים גיבורים בסביבה

הקפדה על מיחזור בקבוקים, עיתונים, זכוכיות והפרדה בין מזון רטוב ליבש; תפעול פינות האכלה לבעלי חיים; פיתוח גינות ירוקות באמצע עיר סואנת ועוד - האנשים שפועלים למען איכות הסביבה הם העתיד שלנו. זה הזמן להוקיר להם תודה ולהמליץ עליהם לגיבורי הסביבה

מצילים את החופים, דואגים להאכיל את הציפורים, יוזמים שימוש באופניים כדי שלא לזהם את הסביבה, מלמדים את דור העתיד כיצד לכבד את הטבע ועוד - שלושה שבועות מאז שהחלה תחרות "גיבורי הסביבה,"‬ ונתקבלו למעלה מ-850 המלצות. 

 

התחרות, הנערכת בשיתוף קקק"ל, "ידיעות אחרונות‭,ONE ,ynet ,"‬ "ידיעות תקשורת" וכלכליסט, היא פרויקט סביבתי שנועד להוקיר את פועלם של אלה בינינו ששומרים על הסביבה, דואגים לדורות הבאים ומקפידים לשמור ולנצל ככל הניתן את משאבי הטבע שניתנו לנו.

 

 

רגע לפני שמסתיימת ההרשמה, הנה כמה סיפורים מעוררי השראה:  

 

כך ניצלו קיפודי העיר

גלית סמואל מתל-אביב הקימה פורום למען טבע עירוני. בזכותם הפסיקה העירייה לרסס בקוטלי עשבים שפוגעים בפרחים, וגם לקיפודים הם דואגים

 

לא רבים יודעים זאת, אך את העובדה שישנם עדיין שטחים רבים בתל-אביב שבהם אפשר לראות פרחי בר ניתן לזקוף לזכות "פורום תושבים למען טבע עירוני ואיכות הסביבה בתל־אביב-יפו‭."‬

 

הפורום, הפועל בהתנדבות מלאה זה ‭6-כ‬ שנים, הוקם על ידי עו”ד גלית סמואל (44)‬ מרמת אביב. אחד הנושאים הראשונים שאליו נרתמו הוא המאבק להפסקת הריסוס ברחבי העיר בקוטלי עשבים כימיים. "מלבד הנזקים הסביבתיים והבריאותיים, הם גם שוללים מהתושבים את האפשרות ליהנות מפרחי הבר‭,"‬ אומרת סמואל.

 

בעקבות קמפיין "בר בעיר" שניהל הפורום נוצר שיתוף פעולה עם עיריית תל-אביב, וזו חדלה לרסס בחומרים אלו ברבים מהשטחים הפתוחים בעיר. לדברי סמואל, "מדובר על ‭30-כ‬ שטחים בשטח כולל של יותר ‭300-מ‬ דונמים‭."‬ כיום מקיים הפורום גם פעילות ענפה של סיורים באותם שטחים.

 

למען הסביבה (מימין) - זיוה ורדי חביליו, אלון אלירן וגלית סמואל  (צילום: דנה קופל) (צילום: דנה קופל)
למען הסביבה (מימין) - זיוה ורדי חביליו, אלון אלירן וגלית סמואל (צילום: דנה קופל)

 

פרויקט נוסף שבו עוסק הפורום הוא "קן לקיפוד‭,"‬ שנועד להגן על שטחי המחיה של הקיפודים בעיר ולשמר אותם. "בשנים האחרונות הם נמצאים במצוקת הישרדות‭,"‬ מסבירה סמואל. "אפילו פעולות גינון פשוטות כמו עקירת שיחים או גידור הרמטי של החצר פוגעות קשות בקיפודים‭."‬ מתנדבי הפורום מקיימים פעילות הסברה נרחבת לתושבי העיר כיצד להימנע מפגיעה בקיפודים.

 

בנוסף מפעיל הפורום "קו חם" לקיפודים, הפועל גם באזורי השפלה והשרון. "יש לנו יותר ‭30-מ‬ מתנדבים, בכל מרכז הארץ, שברגע שמתקבל דיווח על קיפוד פצוע או חולה, הם מגיעים ואוספים אותו לטיפול בבית-החולים לחיות בר, בספארי ברמת-גן‭."‬

 

המאבק האחרון שניהל הפורום, היה להצלת רכס הכורכר, באזור חוף תל-ברוך, שבו אושרה תוכנית בנייה נרחבת. "הערעור שהגשנו נדחה‭,"‬ אומרת סמואל, "אבל הצלחנו להגיע להסכמה עם העירייה, שלפיה היא תשקול להרחיב את שטח הפארק שיושאר על הרכס‭."

(ראובן וייס, ידיעות אחרונות)

 

 

משמר החוף

ענת שמעוני וחבריה הצליחו למנוע בניית כפר נופש גדול בחוף נחשולים ובכך הצילו מהרס את אחד המקומות היפים ביותר בארץ

 

מי שלא מכיר את ענת שמעוני, תושבת גבעת-עדה, אינו יודע מה זה מאבק ללא פשרות - והכל כדי לה ציל את חוף נחשולים שהוא אחת מרצועות החוף היפות במדינה.

 

תזכורת: על פי תוכניות של השנים האחרונות אמור היה לקום בחוף נחשולים כפר נופש ובו ‭500-כ‬ יחידות דיור. "הבנו שהפרויקט הזה יהרוס את רצועת החוף היפהפייה והחלטנו לצאת למאבק‭,"‬ סיפרה שמעוני והוסיפה: "בחוף הוצב שלט גדול שהודיע כי יזמים עומדים להקים במקום כפר נופש. צעירה בשם לירונה ארד, תושבת היישוב הסמוך עופר, שנפטרה בשנה שעברה בגיל 34 ממחלת הסרטן, הבחינה בשלט מבשר הרעות ואירגנה מיד פעילות מחאה. היא עברה לגור באוהל על החוף וגייסה פעילים למאבק. היא עזרה לכולנו להבין שאם לא ניאבק - החוף ייעלם".

 

"בשנה שעברה איבדנו את לירונה שנפטרה מהמחלה הקשה. היא הייתה הגפרור שהצית את כולנו למחאה נגד כפר הנופש. אבל גם אחרי מותה המשכנו במאבק: גייסנו עוד פעילים, החתמנו מטיילים ואורחים על התנגדויות והצלחנו לגייס עורכי דין שעבדו בהתנדבות‭."‬

 

שומרים על החוף (מימין) - ענת שמעוני, זרי גרמי ויעל אורנן (צילום: אלעד גרשגורן) (צילום: אלעד גרשגורן)
שומרים על החוף (מימין) - ענת שמעוני, זרי גרמי ויעל אורנן(צילום: אלעד גרשגורן)

 

לצד שמעוני וחבריה התגייסו ארגונים נוספים: העמותה לאיכות הסביבה בחוף הכרמל "כחול וירוק‭,"‬ "המגמה הירוקה" ו"התעוררות‭."‬

 

‭31-ב‬ ביולי 2012 החליטה הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה לבטל את התוכנית להקמתו של כפר הנופש, אולם המאבק עדיין לא הסתיים שכן מינהל מקרקעי ישראל, משרד השיכון ומשרד התיירות הגישו ערעור על החלטת הוועדה. "אנחנו מאוד שמחים שהצלחנו למנוע את בנייתו של כפר הנופש שהיה הורס את אחד האזורים היפים במדינה‭,"‬ אומרת שמעוני ומבטיחה להמשיך לעמוד על משמר החוף.

(איתן גליקמן, ידיעות אחרונות)

 

 

בית ספר לחיסכון במים

פרויקט סביבתי חינוכי של בית-ספר שריד ברחובות בשיתוף עם קק"ל: התלמידים אוגרים את מי הגשמים במכלים בחצר - ומשתמשים בהם

 

בבית הספר היסודי שריד ברחובות התלמידים לא רק לומדים בשיעור למדעים כיצד לנצל משאבי טבע - הם גם עושים זאת בפועל. מדובר בפרויקט לאגירת מים המבוצע בשיתוף עם חוגי הסיירות של קק"ל שתרמו לבית הספר מערכת משאבות ‭12-ו‬ מכלים לאגירת המים.

 

בעזרת השימוש במערכת אוגרים התלמידים ‭70-כ‬ קוב של מי גשמים בשנה, שבהם נעשה שימוש במכלי הדחת המים בשירותים. החיסכון הכספי מוערך ‭1,000-בכ‬ שקל בשנה, אך לדברי מנהלת בית הספר גילה חראזי והמורה למדעים סיגל כהן-ברק - מעבר לחיסכון הכספי, המטרה היא להנחיל לתלמידים שימוש מושכל במשאבי הטבע.

 

מכלי המים אוגרים את מי הגשמים - בית ספר שריד ברחובות (צילום: תומריקו) (צילום: תומריקו)
מכלי המים אוגרים את מי הגשמים - בית ספר שריד ברחובות(צילום: תומריקו)

 

ואיך זה עובד? מי הגשמים שנקווים על גג בית הספר מוזרמים למכלים גדולים שנמצאים למטה, ומשם מוזרמים בחזרה לבית הספר. נוסף לכך יצרו התלמידים מערכת המזרימה אליהם מים שנאגרים בסביבה. מיה לוי, אחת התלמידות: "ירד בסוף השבוע הרבה גשם והיה כיף לראות שכל המכלים התמלאו‭."‬

 

חוגי הסיירות של קק"ל מפעילים תוכנית אגירת מי גשמים ‭25-ב‬ בתי ספר נוספים ברחבי הארץ. מנכ"ל חוגי הסיירות, לביא זמיר: "זה אחד הפרויקטים המוצלחים שלנו, המשקף את ליבת העשייה של חוגי הסיירות ומחנך תלמידים לחסוך במים ולהיות מודעים לחשיבות של שמירת הסביבה‭."

(מאיר תורג'מן, ידיעות אחרונות)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלעד גרשגורן
מגנים על החופים
צילום: אלעד גרשגורן
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים