שתף קטע נבחר

בגלל הכסף: ההגנה מטילים מתעכבת

סוללות חדשות של "כיפת ברזל" ומערכת "שרביט קסמים" לא נקלטו עדיין בצה"ל בגלל הקיצוץ בתקציב: "השלכות דרמטיות"

חיל האוויר מעכב את קליטתן של שתי סוללות כיפת ברזל ואת קליטתה של מערכת שרביט קסמים בגלל אילוצי תקציב - כך נודע ל"ידיעות אחרונות".

 

עוד בחדשות:

מהפכה בתכנון: בית משפט חדש לערעורים

נפטרה לוחמת המחתרת שמרדה בנאצים

 

צה"ל מחזיק היום בשש סוללות כיפת ברזל. מערכת ההגנה הזאת הוכיחה את יעילותה ואת נחיצותה במבצע "עמוד ענן" והצליחה ליירט יותר מ-80% מהרקטות שנורו לעבר ישראל ולגרום לכך שרק 4% מהן פגעו בשטח בנוי.

חייל בסוללת כיפת ברזל ליד אשקלון (צילום: EPA) (צילום: EPA)
חייל בסוללת כיפת ברזל ליד אשקלון(צילום: EPA)
  

לפי התוכנית, אמור היה חיל האוויר להכניס באחרונה לשימוש שתי סוללות נוספות, שביעית ושמינית, וזאת כדי לתגבר את מערך ההגנה בדרום ולתת מענה גם לאיומים מצפון. הכנסה לשירות של כל סוללה דורשת תקני כוח אדם בסדיר, בקבע ובמילואים וכן מערכת תשתיות רחבה. בחברת רפאל ובצה"ל טוענים שהכל כבר היה מוכן לקליטת הסוללות הנוספות, אלא שבגלל הקיצוץ בתקציב הביטחון הוחלט להקפיא את קליטתן.

 

"הקיצוץ בתקציב, שהושת גם על חיל האוויר, אינו מאפשר בשלב הזה לקלוט את הסוללות", אומרים גורמים בחיל.

 

נוסף על שתי הסוללות האלה אמור צה"ל לקלוט חמש סוללות נוספות בשנים הקרובות. להוצאה הכספית הכבדה שכרוכה ברכישת הסוללות ובתחזוקתן מתווספת גם הוצאה גדולה על טילים מיירטים מדגם טמיר למערכות האלה. מחיר כל טיל: 50 אלף דולר.

 

השבוע פורסם שארה"ב מבקשת להעביר חלק מפיתוח הטילים האלה לתעשיות המקומיות האמריקאיות – מה שיגרום לפגיעה בתעשיות הביטחוניות בישראל.

 

בשל הקיצוצים בתקציב הורה מפקד חיל האוויר, אלוף אמיר אשל, לדחות גם את קליטתה של מערכת שרביט קסמים. מדובר במערכת שאינה נמצאת כיום בשירות צה"ל ושאמורה לתת מענה לטילים ולטווח הבינוני והארוך שלפי הדיווחים מצויים בידי חיזבאללה, כמו טילי פאתח 110. אלה טילים מדויקים בעלי ראש נפץ כבד.

 

גורמים בכירים בצה"ל טוענים כי בניגוד לפרסומים על תוספת לתקציב הביטחון, תקציב צה"ל קוצץ משמעותית. "יש לכך השלכות דרמטיות שהציבור כלל לא מודע להן", אמרו.

 "בשנים האחרונות הבין האויב שהדרך הזולה והיעילה לפגוע בבטן הרכה של ישראל היא באמצעות טילים, ולכן נאלצת מערכת הביטחון להשקיע מיליארדי שקלים בהצטיידות במערכות הגנה מתאימות, שעלותן אדירה".

 

בצה"ל מציינים שבמקרה של מלחמה רב זירתית גם כל הסוללות שאמורות להיקלט בשנים הקרובות לא ייתנו מענה מלא.

 

מדובר צה"ל נמסר: "לאור אתגרי התקציב ובמסגרת התוכנית הרב שנתית בוחנים בצה"ל את החלופות השונות כדי לעמוד במשימות הביטחון וההגנה ובה בעת לפעול על פי מתווה התקציב שקבע הדרג המדיני. בשל מחסור במשאבים תומכים להקמת הסוללות נוצר פער בקליטת מערכות ההגנה האווירית".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
פחות הגנה מהמצופה
צילום: EPA
מומלצים