שתף קטע נבחר
צילום: חיות הבית

כלב טוב - כלב רע

הרהורים בעקבות ספרה של מליסה ברימן "מדריך לאנשים המאמנים כלבים טובים" . העובדה הבסיסית שמרבית האנשים המגדלים כלבים מייחסים להם תכונות אנושיות מהווה את עיקר הבעיה. הכלב הופך לבן משפחה לכל דבר והוא מיד מקבל בטעות מעמד של בן אנוש

לפני מספר שנים העביר שר החקלאות דאז, ישראל כץ, תקנות בדבר כלבים מסוכנים. על פי קובץ התקנות כלב מסוכן מוגדר:  כלב שגילו מעל שלשה חדשים, שנשך ונשיכתו גרמה לחבלה.

 

כלב מזן מסוכן - גזע שהשר, באישור ועדת הכלכלה של הכנסת, קבע לגביו בתוספת שהוא גזע מסוכן.  כלב שהוא הכלאה של זן מסוכן, וקיים דמיון בין דפוסי ההתנהגות והתכונות הפיזיות שלו לכלב מסוכן.

 

להלן רשימת הגזעים המסוכנים:

  • אמסטאף (אמריקן סטאפורדשייר טרייר)
  • AmStaff, American Staffordshire Terrier)
  • בול טרייר (Bull Terrier)
  • דוגו ארגנטינאי (Dogo Argentino)
  • טוסה (Tosa)
  • סטאפורדשייר בול טרייר (סטאף אנגלי)
  • (Staffordshire Bull Terrier)
  • פיט בול טרייר (Pitbull)
  • פילה ברזילאי (Fila Brasileiro)
  • רוטווילר (Rottweiler)

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

בהכנת רשימת גזעי הכלבים שהוכרזו כמסוכנים בישראל, נלקחו בחשבון שתי תכונות עיקריות של הכלב: מידת התוקפנות שלו והנזק שהוא עלול לגרום. בכל אחד ואחד מהתקנים של הגזעים המוכרים ע"י ה-FCI, ראשון ברשימת השגיאות הפוסלות בולט הסעיף הפוסל כלב שאופיו אינו יציב (תוקפן או ביישן. כלב פחדן עלול לנשוך מתוך פחד ומסוכן באותה מידה).

 

למרות המחאה של הנוגעים לדבר, גבר השיקול הפופוליסטי על הצורך האמיתי לגעת במהות הבעיה והתקנות נכפו על הציבור והביאו את הקץ על גידול הגזעים האמורים בישראל. חשוב לציין שמגמה דומה התרחשה באותן שנים גם ברחבי אירופה אך שלא כמו בישראל, נבדקו הטענות לעומק והמחאה של אירגוני הכלבנים הצליחה לבטל את רוע הגזירה. (ישנן מדינות בהן קיימת רשימת גזעים מסוכנים אך המשמעות של הרשימה - פיקוח מיוחד ולא איסור מוחלט על גידול).

 

וכך, לאחר מספר שנים שאחת לכמה חודשים כותרות עיתונים מעוררות אימים זעקו באותיות ענק מעל גבי העיתון "הרוטווילר תקף שנית" ותמונות קורעות לב של פעוטות מצולקי פנים דיממו בעמודים הראשונים, החליט המחוקק להתערב ובאיבחה אחת כפה על מגדלי אותם גזעים להפסיק לעסוק בתחביב בו עסקו שנים. כל מי שמקורב לתחום היה שותף לתסכול ולצער של מגדלים ופעילים. מועדוני הגזע והחוגים התרוקנו באחת מחברים ומפעילות, ושנים של השקעה ירדו לטימיון.

 

הסיבה המרכזית שהובילה להחלת קובץ התקנות נובעת מחוסר הבנה של הציבור שאינו מצוי בסודות הגידול ואינו יודע כיצד עליו לנהוג. העובדה הבסיסית שמרבית האנשים המגדלים כלבים מייחסים להם תכונות אנושיות מהווה את עיקר הבעיה. הכלב הופך לבן משפחה לכל דבר והוא מיד מקבל מעמד של בן אנוש.

 

זוהי טעות לחשוב כך וטעות גדולה יותר היא להתייחס לכלב כך. כלב אינו בן אנוש. הוא פועל במסגרת של גבולות הלהקה הברורים. אם יעבור על חוקי הלהקה יענש. הוא מונע ע"י אינסטינקטים. החינוך שהוא צריך לעבור הינו חינוך המכשיר אותו לחיים במסגרת המתאימה לו ולמשפחתו. לא מדובר בילד תפנוקים, גם אם הבית לפתע התרוקן ולהורים נותר רק הכלב לארח לחברה.

 

גורים בני שלושה שבועות המשחקים עם אימם ו"עוברים את הגבול" ננזפים. הנזיפה היא סילוק בעזרת הכפה, "צביטה" באמצעות נשיכה עדינה ולעיתים נשיכה קצת יותר מסיבית. אין כאן נאומי "ריגשי" ונזיפות מילוליות. כך גם כאשר הגורים משחקים זה עם זה, התקשורת היא באמצעות קשר עין, נביחה, דחיפה, שריטה ונשיכה.

 

כאשר הכלב מתקשר עם האדם אלו הכלים שעומדים לרשותו. נביחה אינה יוצרת פציעה אך שריטה או נשיכה כן. תמיד צריך לזכור שאם כלב חש מאויים, הוא ישתמש בכלים שמנינו בכדי להחלץ. כלב הנדחק לפינה ממנה הוא חש כי אין לו מוצא, ינשך.

 

לגיל הכלבים יש משמעות חשובה במקרים בהם אתם נתקלים בדיווח על נשיכה. ישנם מקרי נשיכה בהם מעורבים כלבים צעירים. לרוב יהיה זה במהלך משחק. גורים צעירים "בודקים" את הגבולות ומנסים את כוחם והנשיכה היא כלי לגיטימי מבחינתם. רצוי להתעלם מכגון אלו ולשים לב שהמשחק אינו יוצא משליטה.

 

 (צילום ויז'ואל/פוטוס) (צילום ויז'ואל/פוטוס)
(צילום ויז'ואל/פוטוס)

כלבים קשישים החיים בבית הולכים ומאבדים את חדות חושיהם; השמיעה שלהם יורדת ולעיתים גם הראיה. הם מרבים בשינה ונהנים להתכרבל בשמש בשלווה. כלב קשיש שנם את שנת הצהריים שלו ולפתע יד מתחילה לטפוח לו על ראשו בקריאות "כלב טוב" עלול להיות מופתע מאוד. לעיתים הפתעה שכזאת עלולה להסתיים בנשיכה.

 

חשוב ביותר שכל בני הבית יקבלו תדריך כיצד לנהוג בקשיש ואת המידע יעבירו לכל מבקר חדש בבית. זכרו, אין להשאיר כלב (בכל גיל ובוודאי כלב קשיש) ביחידות עם ילדים צעירים ובוודאי אם מדובר בילדים אורחים שאינם מדרי הבית.

 

אמנם כל כלב הוא סיפור בפני עצמו אך ניתן לאפיין שלושה טיפוסי אופי בכלבים:

 

בעלי הדרגות הנמוכות: מרבית הכלבים שאנו מוצאים, אלו הם כלבים המחפשים לרצות את בעליהם מבלי לשאול שאלות מיותרות, הם אינם מאיימים על סדרי ההיררכיה אם כי אין זאת ערובה שבמצבים מסויימים לא יחפוץ לשפר את עמדתו ההיררכית.

 

בעלי הדרגות הגבוהות: דומיננטיים ושולטים, המהווים אתגר לבעליהם שצריך לנהוג בהם באופן שבו הם לא יחרגו ממקומם.

 

הבלתי מדורגים: אלו הם הכלבים שאינם מוצאים את מקומם, לרוב נלקחו מוקדם מדי מהשגר וחינוכם הבסיסי לא הושלם, הם עצבניים ומתרוצצים תדיר כדי לקחת חלק במערכת אך מבלי לדעת את מקומם הם בלתי יציבים בעליל ובעייתים במיוחד.

 

חלק לא קטן מהאנשים המגדלים כלבים אינו מסוגל לעשות את האבחנה בין טיפוסי האופי הללו ומאחר והיה להם נסיון עם אחד הסוגים לפרק זמן מסויים הם ממהרים להסיק שמדובר בתבנית החוזרת על עצמה.

 

במידה וגידלו כלבים מהדרגות הנמוכות, הרי שיכולות ההתמודדות שלהם עם אחד מהטיפוסים האחרים נמוכה מאוד. הם מעולם לא נדרשו להתמודד עם אופי מאתגר. תמיד הכלב עשה כל שביכולתו בכדי לרצות אותם וכעת הם איבדו שליטה. "הרי עד לא מזמן הם גידלנו כלב והוא היה נפלא".הדבר יוביל ברוב המקרים לענישה, לכעס ובמקרים קיצוניים למסירת הכלב.

 

בכדי להסביר את העקרונות שצריכים להנחות את התייחסות המשפחה לכלב שאספו לביתם ניתן לעשות שימוש בכמה מושגים מעולם הרכיבה והסוסים. מאחר ובארץ הרכיבה אינה נחלת הכלל,

 

 (צילום ויז'ואל/פוטוס) (צילום ויז'ואל/פוטוס)
(צילום ויז'ואל/פוטוס)

 

כמה עובדות בסיסיות על התחום: סוס הוא חיה אצילית, יפה, חזקה ובני אדם נהנים לגדלו ולרכב עליו. הרכיבה אינה טבעית למרביתנו, וכך גם הנגישות לסוסים אינה טבעית וזמינה. בדרך כלל ישנם שיעורים מיוחדים המלמדים בני אדם כיצד לרכב על סוסים בצורה בטוחה. כעת, בואו ונתרגל מעט את המושגים שלמדנו וכיצד הם יכולים להתאים לעיניין הכלבים שלנו.

 

מושג ראשון: אם אחד מבני המשפחה למד לרכב על סוסים זה לא בהכרח הופך את כל המשפחה לרוכבים מיומנים. אם ניישם זאת על גידול כלבים, הרי כדי שכל המשפחה תצא לרכב ביחד על כולם לעבור שעורי רכיבה. כך גם עם הכלב; חשוב שכל המשפחה תעסוק ביחד בגידול, כל המשפחה תגיע לשעורי החינוך והאילוף וכל המשפחה תחלוק בידע ובאופן הפעולה.

 

מושג שני: כאשר נופלים מהסוס, הדבר הטבעי והנכון ביותר הוא לחזור ולטפס אל האוכף. איש לא מאשים את הסוס. המסקנה במקרה זה צריכה להיות שיכולתו של הרוכב טעונה שיפור. אף אחד לא מציע להיפטר ולמסור את הסוס או חלילה להרדימו. לא כך כאשר כלב נושך. מיד מרחפת עננה של "כלב מסוכן" והצעד "הנכון" הוא למסור את הכלב.

 

לעיתים הכלב נקלע למצב בו לא היתה לו ברירה ובהעדר סניגור בנמצא, הוא תמיד ישלם את המחיר. מרבית המשפחות המגדלות כלבים לא טרחו לברר כיצד עליהם להתנהג וכאשר הן מאנישות (מייחסות תכונות אנושיות לכלביהן) הן פוסעות בנתיב הבטוח אל הנשיכה הבאה.

 

מושג שלישי: הסוס חזק וגדול יחסית לבן אדם. אין לתת גישה למי שאינו יודע כיצד להתנהג בחברת סוסים ובוודאי אין לאפשר למי שלא למד לרכב לעשות זאת באופן עצמאי ללא הדרכה מתאימה. לא מדובר רק על רכיבה, תארו לעמכם מה יכול היה לקרות אילו ילד צעיר היה נכנס בשעטה ל"חיבוקי" עם הסוס.

 

כך צריכה להיות גם החשיבה עם כלבים, לעולם לא נשאיר אדם (ובטח לא ילד) במחיצת הכלב שלנו. אפילו אם אנו סומכים ב-100% על הכלב, האדם ובוודאי הילד יכולים להיות בלתי צפויים. חיבוק פתאומי מלא אהבה יכול להתפרש ע"י הכלב לא בצורה נכונה והתגובה עלולה להיות חדה וכואבת.

 

מושג רביעי: גם אם הסוס מכיר היטב את הסביבה, עדיין לא נאפשר לו לצאת לרעות באחו מבלי שאנו או אדם מטעמנו המוביל משגיח ומחזיר. כך גם עם הכלב שלנו, נכון, המונח "חופש" נשמע נפלא אך חופש הוא עניין יחסי. באזור מגודר בו אתם נמצאים ומשגיחים ניתן לשחרר את כלבכם. אל תתעצלו, ותמיד בדקו היכן כלבכם. גם כאשר אתם בטיול בטבע. עלול להיווצר מפגש עם בעלי חיים אחרים, עימות או מרדף שיכול להוביל לתוצאות לא רצויות (במיוחד לאור העובדה שאנו ארץ מוכת כלבת).

 

מושג חמישי: הסוס הוא סוס, הוא אינו יכול להיות בן אדם ולרוב אנו לא נתייחס אליו ככזה. הוא לא יתפוס את כורסתנו, יאכל יחד איתנו לשולחן האוכל או יישן עימנו במיטה. אם כך מדוע הכלב כן? לכלב צריך להתנהג בהתאם למעמדו - אהוב, רצוי אך בדרגה נמוכה מכל בן משפחה אחר. מקומו צריך להיות מוגדר וקבוע, גם אם זה אומר שצריך לתקן אותו ולהעיר לו שוב ושוב. לעולם הוא לא יאכל לפנינו או יתבע לעצמו בעלות על מקום בספה, כורסא חביבה וכיוב'.

 

חמשת המושגים היסודיים שהעלינו לפניכם הם חומר למחשבה להרבה מושגים נוספים שניתן להעלות. אתם מוזמנים להמשיך ולהעלות אותם בעצמכם, העיקרון עובד לכל האורך.

 

לאלו מבינינו שהשורות עד כאן היו מוכרות, הטו כתף, היו שותפים למידע ושתפו אותו עם אלו שאינם יודעים. קיימות מסגרות רבות בהן ניתן לחשוף ולחנך, חשוב שכל מי שאוסף לביתו כלב ידע שמדובר בהתחייבות שעלולה לצאת משליטה והנזק - מי ישורנו.

 

הבעלים אחראי על כלבו

החוק רואה בכלב רכוש, ולך האחריות הבלעדית על מעשיו -עשר נקודות למחשבה

  • כל ‎דבר שהכלב יעשה הוא על אחריותך, ובתוך זה כלולים גם כל הנזקים שיגרום. הנה מספר נקודות העשויות למנוע הסתבכות מיותרת.
  • דאג לכיסוי ביטוחי. הביטוח נוקב בתנאים מסויימים. היה מודע להם, שנן אותם ודאג שהם יתקיימו במלואם.
  • חצר שאינה מגודרת, שער שניתן לפתוח בשגגה או פתח שממנו ניתן להיכנס גם הם באחריותך. גם אם אדם נכנס לחצרך ללא רשותך וננשך, יש לך אחריות ואתה עלול למצוא עצמך בבעיה.
  • אל תניח לאדם שאינו שולט היטב בכלב לצאת עימו לטיול מחוץ לחצר, גם אם הוא בן משפחה או חבר.
  • חשוב שהשילוט על הגדר או השער לא יהיה "כלב נושך". כפי שכבר הזכרנו, מדובר בהצהרה שאינה מביאה תועלת ועלולה ליצור פחד בבאים, ומכאן הכלב יכול לפרש זאת בצורה לא נכונה.
  • כדאי שכלבך יכיר היטב את השכנים ואפילו את הכלבים העוברים בסמוך. נסה לחשוף אותו לסביבתו. לא ניתן למנוע יריבויות בין כלבים דומיננטיים אך ניתן להקטין בצורה ניכרת חיכוכים בצורה כזאת.
  • כלבך נשך? ברר את כל הפרטים וביוזמתך פנה אל הצד הננשך וברר עימו את פרטי המקרה. הצג לפניו את כל החיסונים ועשה כל שביכולתך ע"מ להבין מי עשה את הטעות וכיצד ניתן להימנע ממנה בעתיד.
  • במידה ויש נזק בדוק אם כדאי לך לערב את חברת הביטוח או להתמודד עם הפיצוי בעצמך. במידה ודורשים ממך להסגיר את הכלב לתחנת הסגר, יש מקרים מיוחדים בהם ניתן להשאיר את הכלב ב"מעצר בית". שווה לנסות לשכנע את הווטרינר הרשותי ולנסות לחסוך לך ולכלבך את החוויה המפוקפקת.
  • אם אתה נוסע ברכבך עם הכלב, דאג לעותק מעודכן של רשיון ופנקס החיסונים שלו.
  • למד את "שפת גופו" של כלבך ונסה להקדים תרופה לבעיה. בסביבה שאינה מוכרת, אל תאבד קשר עין עימו גם במחיר שיהיה קשור ברצועה במהלך כל הטיול.

 

לצערנו, אין ספרים בהישג יד בשפה העברית לחינוך כלבים להתנהגות טובה אך בשפות זרות יש ספרים כאלו למכביר. אנו מצאנו ספר מומלץ, במחיר שווה לכל נפש (פחות מ-20$) בשפה האנגלית הכתוב בצורה רהוטה וקלה להבנה "Melissa Berryman - "People Training for Good Dogs. 


פורסם לראשונה 20/01/2014 15:31

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים