שתף קטע נבחר
צילום: חיות הבית

‎על כלבים וצלחות מעופפות

כלבים ונוהגיהם עולים לכר הדשא ובזריזות השמורה רק לכלבי אג׳יליטי הם מנתרים לגבהים מדהימים בכדי ליירט צלחות פריסבי צבעוניות. זהו סיפורה של קירבי מקנב, תלמידת קולג׳ בת 19 מארה"ב וחמישה כוכבים עם זנב, שלכל אחד מהם סיפור ואופי מיוחד

בעולם, הספורט מעסיק המונים. בארה״ב הספורט מהווה עיסוק המניע תעשייה אדירה וסוחף מליונים. הפוטבול, שהתפתח בארה״ב ממשחק הרוגבי האנגלי מהווה את אחד הענפים הפופולריים ביותר ומציב משחקים ברמות שונות לאורכה ולרוחבה של המדינה.

 

אורכו של המשחק אמור להימשך 60 דקות המחולקות ל-4 רבעים. בשל עצירות רבות, עבירות אין ספור והפרעות יזומות (לפרסומות כמובן) הוא אורך יותר משלוש שעות בממוצע. אך אנחנו נתמקד בהפסקות דווקא, כן, ההפסקות היזומות במגרש בין רבע לרבע.

 

ובכן, מה עושים עם 50 אלף צופים בשעה שהשחקנים יורדים לחדרי ההלבשה? בעבר ניתן היה למצוא שלל תזמורות, ריקודים צורניים ומצעדים של ותיקי מלחמות. בעשור האחרון החלו להופיע אורחים שונים לגמרי על הדשא - אורחים נמרצים על ארבע.

 

 (צילום: באדיבות קירבי מקנב)
(צילום: באדיבות קירבי מקנב)

 

בארה״ב החלק המוקדש לתערוכות יופי שווה בגודלו או קטן יותר מפעילות האילוף, מבחני הציד והאג׳יליטי. וכך, כלבים ונוהגיהם עולים לכר הדשא ובזריזות השמורה רק לכלבי אג׳יליטי הם מנתרים לגבהים מדהימים בכדי ליירט צלחות פריסבי צבעוניות.

 

קירבי מקנב היא תלמידת קולג׳ בת 19 המתגוררת במחוז אורנג׳ (קליפורניה), ומגיעה ממשפחה כלבנית עם מסורת של פעילות התנדבותית. אמה של קירבי, סטייסי, פעילה בהצלת כלבים עזובים, ודייב, אביה החורג, מתלווה למופעים ברחבי המדינה ובחלקם אף נוטל חלק של ממש.

 

את העיסוק באג׳יליט החלה קירבי כבר בגיל צעיר; שי צ׳ו שקיבלה ליום הולדתה ה-7 זכה לשם לאקי ובגיל שנתיים החל לעסוק באג׳יליטי, להנאתו בלבד יש לומר. למרות קריירה ארוכה לא צבר תארים (לפני שנים אחדות פרש וכיום הוא בן 13). אך ללאקי היה תפקיד חשוב ביותר, הוא היה המתאבן של קירבי לעיסוק באג׳יליטי ומאוחר יותר בפריסבי. וכך, חדורת מוטיבציה, החלה קירבי לבנות את הנבחרת שלה.

 

זהו הזמן לעשות הכרה עם הנבחרת של קירבי; בנבחרת של קירבי חמישה כוכבים, לכל אחד סיפור אישי ייחודי ואופי מיוחד.

 

 (צילום: באדיבות קירבי מקנב) (צילום: באדיבות קירבי מקנב)
(צילום: באדיבות קירבי מקנב)

 

אמנם לאקי היה הכלב הראשון שעסק באג׳יליטי, אך סקאצ׳ היה הכלב הראשון שנועד לכך; בורדר קולי בן 9 אותו קיבלה קירבי כמתנת חג המולד כשהייתה בת 10. בנוסף לאג׳יליטי החלה קירבי להשתתף עם סקאצ׳ באימוני פריסבי.

 

כך למדה על התחרויות הארציות שבשבע השנים האחרונות היא משתתפת בהם בקביעות עם כלביה. רשימת ההישגים של הנבחרת של קירבי מרשימה במיוחד אם ניקח בחשבון שמספר המשתתפים בתחרויות הארציות מגיע לאלפי מתמודדים, שרק עשרות בודדים מגיעים לתחרויות הגמר. סקאצ׳ בתרגום לעברית הוא רישום ומעיד על נטייתה של קירבי. מלבד לאמן כלבי פריסבי היא מאוד אוהבת לרשום ולצייר כפי שהיא מעידה על עצמה.

 

פלאש, הוא כלב מסוג מקנב בן 6 (למרות השם הזהה - אין קשר בין קירבי לאלכסנדר מקנב, שעל שמו נקרא הגזע), אותו היא רכשה לאחר שראתה את ביצועיו של כלב מקנב אחר השייך לחבר בקבוצתה. לפלאש, עין כחולה ועין חומה, ואופי שליו ורגוע, מאפיין שאינו טיפוסי לגזע כלל עיקר ותכונה שהעניקה לו תפקידים רבים כדוגמן לפרסומות.

 

בליץ, נקבת בורדר קולי בת 6 שקירבי אימצה כשהייתה בת שנה. בליץ נקנתה ע״י אדם שציפה שהיא תהיה כלבת תערוכות מפוארת. משהבין את טעותו הזניח אותה ובכך פגם בתהליך החינוך והחיברות שלה. בליץ הפכה למפוחדת ומסוגרת וקירבי היתה צריכה להקדיש לה תשומת לב רבה.

 

ב-2008 אספה קירבי את בליץ אל ביתה. התרגול והאימון חשף את בליץ למגוון גירויים חדשים ואט אט היא איבדה את הפחד מזרים, ביטחונה התגבש וכיום היא תופסת בהדרגה מקום של כבוד כאחת הכלבות הפריסבי הטובות במדינה! במהלך 2013 צברה בליץ ניקוד גבוה יותר מכל שאר הכלבים, הישג שקירבי לא חזתה גם בחלומותיה... כעת לאחר עונה מוצלחת במיוחד היא קצרת סבלנות לפני התחרויות של 2014 מול המתחרים בצמרת העליונה של הפריסבי בארה״ב.

 

טורץ׳, הוא כלב מקנב בן 3 הגיע אל הנבחרת כמתנת יום הולדת לאביה החורג. דייב, הוא קיווה שטורץ׳, יהיה רגוע כמו פלאש אך תכניות לחוד וביצועים לחוד. דייב עובד במשרה מלאה והזמן העומד לרשותו אינו מספיק לכמות האנרגיה של טורץ׳. כשטורץ׳ היה בן 7 חודשים החליטו דייב וקירבי להשתתף בתחרות מתחילים בכדי לקבוע סופית מי יאמן וינהג בו.

 

 (צילום: באדיבות קירבי מקנב)
(צילום: באדיבות קירבי מקנב)

 

בתחרות התחרו כל אחד בתורו עם טורץ׳ במקצה של זרוק והבא (במהלך דקה זורקים את הצלחת למרחק והניקוד המתקבל הוא מספר התפיסות והמרחק הכולל שנעשה במהלך הדקה).

 

בסופו של יום הניקוד היה 6 לקירבי ו-1 לדייב. וכך טורץ׳ הפך לחבר נוסף בנבחרת של קירבי. עד מהרה הוא בלט בביצועיו וכבר בגיל 20 חודש, ובאופן בלתי מתוכנן הפך לאלוף פריסבי בתחרות הפתוחה והיה לכלב הצעיר ביותר שהשיג תואר אליפות, וגם לכלב המקנב הראשון הזוכה בתואר! קירבי לא מפסיקה להתפעל ממנו ומספרת שלמרות שהוא כבר בן 3 הוא לא מפסיק להשתובב כגור.

 

ספיריט, טרייר מעורב בן 3, הוא כלב קטן שניצל ממש ברגע האחרון מהשמדה. הוא היה פצוע במרפקו והודות לרשתות החברתיות, הגיע לסטייסי, אמא של קירבי. בתחילה הן סברו שהוא יהפוך להיות בטטת כורסה ויארח חברה ללאקי אך מיד כשהוא קלט את האקשן, ראה את פלאש והחבר׳ה מנתרים לגבהים החל להביא את צלחות הפריסבי לקירבי ומאז לא נח לרגע. ספיריט מתחרה במקצה לכלבים קטנים.

 

לתחרויות הפריסבי מספר מקצים כאשר כל מקצה מיועד לרמה אחרת ומשתנה מאירגון לאירגון.

ישנם מספר אירגונים העורכים תחרויות ברחבי ארה״ב ובשנים האחרונות הפריסבי הולך וצובר אוהדים גם במדינות נוספות מחוץ לארה״ב. מועדונים נוספים מוקמים ברחבי ארה״ב וגם מחוצה לה ואביזרים רבים הולכים וצובעים את מדפי החנויות.

 

 

 (צילום: באדיבות קירבי מקנב) (צילום: באדיבות קירבי מקנב)
(צילום: באדיבות קירבי מקנב)

 

גם התחרויות הפכו זה מכבר למסורת ומעיסוק של משוגעים לדבר התגבשה פעילות שנתית ענפה המגיעה בדרך כלל בחודשים ספטמבר אוקטובר לשיא עם עריכת התחרויות הארציות ומאחר ובשנים האחרונות מגיעים אליהן גם מארצות מחוץ לארה״ב, הוכרזו כאליפות העולם. ישנם מקצים לפי גיל הנוהג, רמתו (מתחילים וכיוב׳) וגם מקצים על פי גודלו של הכלב, המאפשר לכלבים בגדלים הקטנים להתחרות מול מתחרים דומים להם.

 

עקרונית ניתן למנות שתי תחרויות בסיסיות: זרוק והבא: התחרות הבסיסית בה צוות של מתחרים (נוהג וכלבו) מתחרים במשך דקה ועם פריסבי אחד. עליהם לבצע כמה שיותר זריקות והבאות כאשר ככל שהתפיסות נעשות רחוק יותר מהזורק, הניקוד גבוה יותר.

 

סגנון חופשי: נוהג וכלבו מופיעים לאורך שתי דקות לצלילי פס קול לבחירתם וכוראוגרפיה מתאימה. לסגנון החופשי בארגונים מסוימים יש גם מקצים נוספים כמו זוגות שם משתתפים שני נוהגים וכלב אחד בכוראוגרפיה משותפת לצלילי מוסיקה.

 

 (צילום: באדיבות קירבי מקנב)
(צילום: באדיבות קירבי מקנב)

 

קירבי מתחרה במועדון כלבי הפריסבי של דרום קליפורניה (www.d2isc.com) אשר עורך 10 תחרויות בשנה ובין לבין קירבי מאמנת את כלביה ומתאמנת על מהלכים חדשים וכוראוגרפיות נועזות.

 

במהלך חופשת הקיץ של 2012 יצאה קירבי עם סקאץ׳, פלאש, טורץ׳ וספיריט עם לורנס פרדריק ו״המחוברים לפריסבי״ שלו (www.k9frisbee.com) למסע הופעות שארך כמעט 3 חודשים בהם הופיעו במיסיסיפי, מסצ׳וסטס, מיין וניו-יורק. קירבי מתכננת להמשיך ולהתחרות אל הרמות הגבוהות ביותר. תחרויות כלבי הפריסבי הולכות ותופסות תאוצה בארה״ב ובעולם ולאחר שערכנו היכרות עם קירבי ניתן להבין מדוע!

 

ענף הפריסבי החל את צעדיו כחלק האמנותי של תערוכות כלבים. כמעט במקביל להתפתחות תחרויות זריזות אחרות כמו האג׳יליטי החלו בתחילת שנות השבעים לפתח ענפים חדשים לבעלי כלבים שלא בדיוק התאימו לתחרויות יופי.

 

כיום, לאחר יותר משלושים שנות פעילות תופס הענף תאוצה ויוצא גם מחוץ לרחבי ארה״ב. אם פעם התחרויות היו מקומיות-אזוריות וכלל-ארציות הרי שאלו הפכו לאליפות העולם ומדי שנה ניתן לראות יותר ויותר מתחרים המגיעים להתחרות ואף מנצחים. לבקשתנו, קירבי עשתה לנו מעט סדר בבלאגן ולהלן הארגונים והתחרויות החשובות הנערכות בארה"ב:

 

 

Ashley Whippet Invitational - זהו למעשה חלוץ הענף והתחרות הראשונה והיא נקראת ע"ש תופס הפריסבי הנחשון Ashley Whippet (...התוכלו לנחש מאיזה גזע היה?) שהחל לפעול כבר בשנות ה-70 של המאה שעברה. התחרות נערכת בשני מקצים; זרוק והבא וסגנון חפשי. במהלך הפעילות השנתית נאסף הניקוד המצטבר של כל משתתף (גם מרחבי העולם). בחודש ספטמבר מוזמנים בעלי הניקוד הגבוה ביותר לתחרות מסכמת הנחשבת לאליפות העולם.

 

Skyhoundz - אירגון נוסף שלקח את הענף צעד אחד קדימה ופיתח מאוד את קטגוריות התחרות למגוון רחב יותר של פעילויות וגדלים עם מקצים מיוחדים לבני נוער מתחת לגיל 15, זוגות של נוהגים ועוד. גם אירגון זה עורך את האליפות שלו בחודש ספטמבר כאשר כל ענף נפרד. גם לאירגון זה מועדונים רבים הפעילים מחוץ לארה"ב והם מנהלים מעקב אחר התוצאות של המתחרים שחייבים לעבור מינימום מסויים בכדי להשתתף באליפות הנערכת אף היא במהלך חודש ספטמבר ונחשבת גם היא לתחרות יוקרתית.

skyhoundz.com

 

UFO World Cup Series - זוהי תחרות השואלת את השיטה מענפי ספורט כמו טניס או גולף והמתבססת על תוצאות שנאספות במהלך שנת הפעילות. ניקוד מצטבר על כל פעילות בהתאם להיקפה, כלומר, הניקוד הנמוך ביותר ניתן לתחרות מקומית, אחר כך לתחרות אזורית ולבסוף לתחרות ארצית. המיקום בתחרויות אלו מזכה את המשתתפים בניקוד. כפי שתעיד הכותרת של התחרות, מדובר בסבב ועל כן ישנן תחרויות לאיסוף ניקוד לאורך כל השנה. הנבחרות להן הניקוד הגבוה ביותר יוזמנו להשתתף באליפות השנתית הנערכת מדי שנה בחודש אוקטובר. הניקוד המצטבר בתחרות בתוספת הניקוד שהקבוצות אספו במהלך כל השנה יקבע מי יהיה האלוף של הסדרה כולה.

 

United States Disc Dog Nationals - תחרות המתמקדת בשני מקצים; סופר-חופשי וסופר-מקצועני. במסגרת הראשונה מתחרים בזרוק והבא ובסגנון חפשי (מוקצב זמן) והסופר מקצועי מתחרים רק בסגנון זרוק והבא. על פי חוקי התחרות על המתחרים לבצע את התרגילים שלהם במסגרת תבנית מתוכננת מראש. התבנית מכילה מספר מהלכים אותם חייבים לבצע אם כי ניתן לאלתר ולהוסיף בין התרגילים.

 

 (צילום: באדיבות קירבי מקנב) (צילום: באדיבות קירבי מקנב)
(צילום: באדיבות קירבי מקנב)
 

 

The Quadruped - אחד האירגונים הבולטים בתחום הוא ללא ספק הקוודרפד (Quadruped), "ארבע-רגלי" בתרגום חופשי. התחרות מושתת על תחרות זריקה למרחקים ארוכים. לכל נוהג וכלבו שלוש זריקות הנמדדות ממקום הזורק ועד לנקודת התפיסה. תחרויות אלו מתחילות בשלבים הראשונים בקבוצות כאשר בכל קבוצה הנוהג וכלבו המשיגים את הממוצע הנמוך ביותר נושר.

 

לבסוף מגיעים לשלבי הגמר הטובים ביותר הממשיכים להתחרות כנגד מנצחי שאר הקבוצות עד שלבסוף נותרים שני מתחרים מהם אחד יוכתר כמנצח. סוג תחרות זה מחייב סיבולת ריכוז והתמדה ונחשב לאחת התחרויות היוקרתיות והחשובות בארה"ב ומשתתפים בה נוהגים וכלביהם מכל רחבי העולם. בדרך כלל בתחרויות אלו ״נשברים״ שיאי קפיצה למרחק; השיא לזורק וכלבו שייך לרוב מקלויד ולכלבו דיווי הוויפט ועומד על 106.4 מ׳ (116 יארד) והשיא לזורקת וכלבה שייך לל. סכונובה ועומד על כמעט 70 מ׳ (76.5 יארד)

 

 (צילום: באדיבות קירבי מקנב) (צילום: באדיבות קירבי מקנב)
(צילום: באדיבות קירבי מקנב)

 

Purina Pro Plan Incredible Dog Challenge - מדי שנה מוזמנים המתחרים הטובים ביותר מסוגם לחוות פורינה במדינת מיזורי למעיין ״אוליפיאדה זוטא״ של מקצועות הדורשים זריזות ומיומנות של נוהג וכלבו.

 

התחרות משודרת בשידור חי בערוצי ספורט רבים בכל רחבי ארה״ב ומושכת קהל רב הבא לראות את המתחרים בענפים שונים, כמו: אג׳יליטי; פריסבי; קפיצות למרחק (תחרות בה נמדד המרחק מקרש הקפיצה ועד לחלקו האחורי של הכלב לאחר שקפץ לבריכת מים); מירוץ לכלבי ראסל טרייר (מרוץ מכשולים שבו מתחרים כלבי ראסל טרייר בריצה כשהם מנסים לתפוס בובה פרוותית הנמשכת בחוט); מרוץ עקלתון (למעשה חלק ממסלול האג׳יליטי בו על המתחרה לעבור שתי וערב בשורה של עמודים, לעבור במנהרת אג׳יליטי ולחזור בשורת העמודים לנקודת הזינוק) ועוד.

 

בשל האופי השונה של התחרויות והגזעים המשתתפים בהן, לכל ענף מספר משתתפים שונה; לתחרויות הפריסבי מוזמנים 4 מתחרים ו-2 נוספים מתחרים בתחרות יום קודם. הצבעוניות והעניין שיוצרת התחרות עזרה לדחוף ענפי ספורט אלו שהתפתחו בארה״ב וכיום ניתן לראות יותר ויותר מתחרים הבאים מאירופה ואף מתברגים במקומות הראשונים.

 

לפרטים נוספים אתם מוזמנים לבקר באתר של קירבי  או לחפש את הסרטונים שלה ב-you tube.


פורסם לראשונה 20/01/2014 15:31

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: באדיבות קירבי מקנב
צילום: באדיבות קירבי מקנב
מומלצים