שתף קטע נבחר

שובה של האנונימיות ברשת

סינדרום סנואודן ממשיך להכות גלים: יותר ויותר חברות, מותגים ומפתחים טכנולוגיים מתחילים להפנים כי פרטיות הצרכנים איננה הפקר ומתחילים לפתח תוכנות וטכנולוגיות שיאבקו במציצנים דיגיטליים

זוכרים את הימים האבודים בהם האינטרנט היה המעוז הבלתי מעורער של חופש הביטוי, שיתוף אינסופי, ויותר מכל אנונימיות? ובכן, יתכן וימים אלו עומדים לשוב. אין ספק כי השנים האחרונות היו בסימן של כרסום בפרטיות: כבר מזה זמן רב כולנו ידענו שבעידן הרשת אנונימיות איננה מובנת מאליה, ושפרטים אישיים אודותינו יכולים להגיע לכל עיניים חטטניות ועקשניות בסייבר-ספייס.

 

נחשף שהכל חשוף

אולם שום דבר לא הכין אותנו לרעידת האדמה של שנת 2013: הגילויים של אדוארד סנואודן, לוחם חופש או בוגד מתועב- תלוי את מי שואלים, הביאו לשיאים חדשים את ההבנה עד כמה חיינו הדיגיטליים פרוצים ונגישים לכל דורש, בדגש לעיניה של סוכנות איסוף המודיעין הטיטנית של ארה"ב, ה-NSA. אולם גם לתאגידי עמק הסיליקון הגדולים, כמו פייסבוק, גוגל ומיקרוסופט.

 

כך, לא פלא שאחד הסיפורים הגדולים ביותר של התקשורת הדיגיטלית בסוף השנה ותחילת השנה החדשה היתה עלייתה ואולי נפילתה המטאורית של סנפטצ'אט, אפליקציית ההודעות המידיות, שהבטיחה עולם של הודעות זריזות וחשאיות, שוויה הוערך במחירים אסטרונומיים, אולם בשל בעיית אבטחה חשפה פרטים של 4.6 מיליון משתמשים - האם זה ישפיע על מחירה על הנייר? נדע בקרוב.

 

היא עוד תשוב

בנוסף לכך, הגילויים על היקף הריגול הדיגיטלי של ה-NSA, הובילו לכך שגוגל, יאהו ומיקרוסופט החלו בתהליכי הצפנה מאומצים כדי לחסום, או לפחות לעשות רושם של חסימת הרחרוח הקיברנטי של סוכנות המודיעין. כל אלו מצטרפים למגמה שנדמה שצוברת תאוצה בעולם הדיגיטלי - שובה של הפרטיות.

 

 

אדוארד סנואודן - חשף שהכל חשוף (צילום: AFP PHOTO / CHANNEL 4) (צילום: AFP PHOTO / CHANNEL 4)
אדוארד סנואודן - חשף שהכל חשוף(צילום: AFP PHOTO / CHANNEL 4)

 

 

האם זו רק ההתחלה של טרנד גדול יותר, מאמץ נגדי להחזיר מעט מהכבוד האבוד של מושג הפרטיות החבוט? לפחות לפי חלק מהאנליסטים הטכנולוגיים, התשובה היא כן - שנת 2014, אשר כבר נפתחה בנאום שנוי במחלוקת של הנשיא אובמה על שינוי מדיניות הציתות של ה-NSA, עומדת להיות "שנת הפרטיות", ובה יותר ויותר חברות, אפליקציות ויצרני טכנולוגיה ינסו לשכנע את הלקוחות כי המוצר שלהם הינו "חסין ריגול". אולם האם לענקי עמק הסיליקון וליזמים טכנולוגיים יש בכלל את היכולת לעצור את סוכנות איסוף המודיעין האומניפוטנטית, או שמא מדובר בטריק שיווקי שנועד למשוך לקוחות תמימים?

  

סמארטפון חסין ריגול

הסנונית שכנראה מבשרת אודות בואו של טרנד הפרטיות הינו ה"בלאקפון", הטלפון החכם הראשון אשר מפתחיו טוענים כי הוא "חסין NSA", גולת הכותרת הטכנולוגית של פרטיות ואנונימיות. הטלפון מפותח על ידי חברת Geeksphone, החברה האחראית על ייצור טלפונים חכמים עם מערכת ההפעלה Firefox, וכן על ידי חברת האבטחה Silent Circle, חברת שגם אחראית על מיזם ה- Dark Mail, פרוטוקול דוא"ל חדש שאמור להיות מאובטח הרבה יותר מקודמיו.

 

הסמארטפון החדש יריץ גרסה מיוחדת של אנדרואיד המכונה Private os, שתאפשר לנהל שיחות רגילות ושיחות וידאו, להעביר קבצים ולהוריד אפליקציות כמו כל סמארטפון אחר, אולם בצורה "מאובטחת לחלוטין". הטלפון גם יכיל תכונות "השמדה עצמית" בדומה לסנאפצ'אט, כאשר כל תוכן בו, החל משיחות, הודעות וקבצים יכולים למחוק את עצמם לאחר זמן נתון.

 

 

אולם האם הבלאקפון באמת יכול להישאר בלתי נראה ומאובטח מפני המבט שאינו ישן של סוכנות ה- NSA? לפי מספר מומחי אבטחה, המאמץ ליצור טלפון חסין ריגול הינו חסר תוחלת. כך למשל, מומחה האבטחה הבריטי גראהם קלאלי טוען כי בעוד שהרעיון של יצירת טלפון מאובטח יותר ראוי לשבחים, ספק אם הוא יוכל להיות חסין בפני מאמצי ריגול משמעותיים: "להגיד שמשהו הינו חסין NSA משול לנפנוף דגל אדום בפני שור. אם מכשיר שכזה יהפוך להיות הסטנדרט של אנשים המעוניינים לשמור את שיחותיהם חסויות בפני הרשויות, אתם יכולים להיות בטוחים כי האקרים צמאים לתהילה וסוכנויות מודיעין מרחבי העולם ימצאו דרכים לנטר אותו".

 

אפליקציות לפרנואיד הדיגיטלי

המאמץ להפוך את העולם הדיגיטלי למאובטח יותר מפני ריגול וחדירה לפרטיות לא מסתיים בטלפונים משוכללים, ומתכנתי אפליקציות לא מחכים לטכנולוגיות חדישות על מנת לנסות ולרכב על טרנד הפרטיות. כך למשל האפליקציה Snoopwall למכשירי אנדרואיד, מתיימרת להגן על הטלפון החכם מפני ריגול קיברנטי, וירוסים, גניבת מידע, תוכנות רוגלה ואפילו להאריך את חיי הסוללה.

 

אפליקציית השידוכים הגיאוגרפית Singlearoundme מציעה תכונה יותר מתוחכמת - היא מאפשרת למשתמש לשנות את מיקומו בעולם על פני רשת ה- GPS, וכך לשלוט אילו משתמשים באפליקציה ידעו את המיקום המדויק של המשתמש, ואילו יקבלו מידע שגוי. כרגע התכונה ניתנת לשימוש רק במסגרת אפליקציית השידוכים, אולם יש להניח כי לא ירחק היום ובו נוכל לשנות את מיקומנו בעולם וכך להטעות עיניים חטטניות. וכמובן שבעקבות סנאפצ'אט, יצאו לשוק אפליקציות שונות למחיקה והצפנה של הודעות טקסט, כמו Confide ו- Surespot.

 

מי שבאמת מעוניין לקחת את הפרנואידיות לשלב הבא, מוזמן להשתמש במוצרים של Ironkey, אשר מייצרים כונני פלאש ניידים מאובטחים במיוחד. הכוננים מצוידים במערכת הצפנה ייחודית אשר מוגנים על ידי סיסמא ותוכנת אבטחה שמונעת ריגול מקוון. כמו כן, כונני ג'יימס בונד אלו מצופים בשכבת חומריים אפוקסיים ייחודית שמגנה בפני רטיבות וניסיונות פריצה פיזיים. כמוצא אחרון, הכוננים מכילים מנגנון השמדה עצמית שגם דואג לגבות את המידע בשרת מקוון לפני שהמידע מושמד.

 

 

אופנה חשאית וכלי נשק חמים

המאמצים להחזיר את כבודה האבוד של הפרטיות לא נעצרים בריגול דיגיטלי ומקוון בלבד, אלא גולשים לאיטם גם לעולם הריגול האופטי. אחד מהחלוצים בתחום הינו המעצב אדם הארווי, אשר לקח על עצמו את המשימה לייצר "אופנה חסינת ריגול".

 

בין הפרויקטים של הארווי ניתן למצוא ביגוד מיוחד שנועד להסוות את הלובש מפני אמצעי ראייה תרמיים המורכבים על מל"טים; את ה- Offpocket, כיס ייחודי אשר מנטרל תקשורת נכנסת ויוצאת מהטלפון החכם מהרגע שהוא מוכנס לכיס; Cv Dazzle, קו אופנה ייחודי לעיצוב שיער ואיפור שנועד להטעות ולבלבל טכנולוגיות לזיהוי פנים; ולבסוף, פטנט שיכול להיות להיט בקרב סלבריטאים באשר הם, ה-Camoflash, מכשיר פלאש אשר נדלק בתגובה לאורות פלאש אחרים ובכך מסוגל לשבש תמונות של צלמי פפראצי.

 

 
המאבק בריגול ממעוף הציפור יכול לעבור מייצור של טכנולוגיה פאסיבית כגון לבוש, לנקיטת מאמצים אקטיביים, ולעיתים אלימים יותר. בתגובה לאישור השימוש במל"טים אזרחיים של מנהלת התעופה האמריקנית בתחילת השנה שעברה, קבוצות המתנגדות לשימוש ברובוטים המעופפים החלו לנסות ולגבש דרכי פעולה. וכך, דיונים מקוונים ברשת החלו לפרוח עם רעיונות שונים ומשונים כגון שימוש בעפיפונים על מנת לעצור את רוטורי המל"טים ולהפילם, ועד להפעלת גלי רדיו על מנת לחסום את תדר ההפעלה שלהם. בטקסס מעדיפים להשתמש בשיטות מעט פחות מתוחכמות ומעט יותר ישירות, ופשוט לנסות ולצלוף במל"טים באמצעות נשק חם ולרסקם.
 
הסרטון שלעיל נוצר על ידי שני חובבי נשק כהדגמה ומחאה על הפרת הפרטיות על ידי מל"טים, כחלק מתכנית הטלוויזיה "Brothers In Arms" העוסקת בכלי נשק חמים. כרגע מדובר בתכנית טלוויזיה לצרכים בידוריים בלבד, אולם מדובר בהדגמה משכנעת לכך שלא כולם יקבלו בהכרח את מל"טי המשלוחים של אמזון בזרועות פתוחות.
 
 
האם גל הפרנואידיות הינו תופעה חולפת בלבד, מהמורה קלה בכנף של ג'מבו האח הגדול השועט קדימה, או שמא מדובר בשובו האיטי של הגלגל לאחור, לימים מעט יותר פרטיים וחשאיים? קשה עוד לייצר הערכה ברורה. מה שבטוח הוא שכיוונם של טרנדים טכנולוגיים מוכרע, כמו דברים רבים, על ידי רצון הצרכנים. אם מספיק לקוחות יחליטו להצביע ברגליים כנגד מותגים שפוגעים בפרטיות, יתכן ובעתיד הקרוב נוכל לראות מיתון מסוים בחיטוט האובססיבי בחיינו הפרטיים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתוך אתר Cv Dazzle
מי שמביט בי מלפנים לא יודע מי אני
מתוך אתר Cv Dazzle
מומלצים