שתף קטע נבחר

גייטס: מחנון לטייקון לפילנתרופ

עם כישריו העסקיים והטכנולוגיים, הקים ביל גייטס את מיקרוסופט בשנות ה-70. בעשורים שחלפו מאז הוא חולל מהפכות שהביאו את המחשוב האישי לעולם המערבי ושרד מתחרים מבפנים ומבחוץ. כעת, עם פרישתו מתפקיד היו"ר, הוא יתפנה לעסוק יותר במפעל הפילנתרופי שלו ולקדם את העולם השלישי

מייסד חברת מיקרוסופט ביל גייטס, פרש מתפקידו כיושב ראש מועצת המנהלים, התמנה ליועץ טכנולוגי ולמעשה סיים עידן משמעותי בחייו ובעולם הטכנולוגיה והמחשוב האישי, שהיה אחד מחלוציו העיקריים. זאת לצד דמויות כמו סטיב ג'ובס שהקים את אפל, חלוצי האינטרנט ואחרים.

 

במקביל לפרישתו של גייטס מינתה מיקרוסופט מנכ"ל חדש: סאצ'יה נדאלה (Satya Nadella). נדלה, בן 46, החליף את סטיב באלמר שפרש גם הוא, והפך למנכ"ל השלישי במספר של החברה

לאחר גייטס וסטיב באלמר. במקומו של גייטס יכהן כיו"ר החברה הדירקטור החיצוני, ג'ון ת'ומפסון.

  

 

האיש שהביא את ווינדוס

גייטס בן ה-58 ייסד את מיקרוסופט עם פול אלן בשנת 1975 וביחד הם יצרו את חברת התוכנה הגדולה והמשפיעה ביותר בעולם. בין המוצרים המזוהים ביותר של החברה תמצאו את מערכות ההפעלה Windows, חבילת יישומי המשרד - Office וקונסולת המשחקים 360 Xbox. זאת לצד ציוד חומרה כמו מקלדות ועכברים. לגייטס היסטוריה של פרישות שאינן בדיוק פרישות. עם השנים הוא ביצע עזיבה הדרגתית מתפקידו כמנכ"ל וארכיטקט תוכנה ראשי ועד היום כיועץ חיצוני. 

 

ההתחלה

בתחילת שנות ה-70 ביל, גייטס נרשם ללימודים באוניברסיטת הארוורד היוקרתית, שם הוא גר במורד המסדרון מאחד סטיב באלמר. בזמן לימודיו בהארוורד, גייטס פיתח גרסה של שפת התכנות BASIC עבור המיקרו מחשב הראשון - ה-MITS Altair.

 

1975

בשנה השלישית ללימודיו, גייטס עזב את הארוורד כדי להקדיש את כל מרצו למיקרוסופט. גייטס האמין שהמחשב יהיה כלי רב ערך בכל שולחן עבודה, במשרד ובבית, והחל לפתח תוכנה עבור מחשבים אישיים. בעניין זה, הראייה קדימה של גייטס שבה חזה לפחות במידה כלשהי, את הפוטנציאל הגלום במחשבים אישיים, היה גורם משמעותית בהצלחתה של מיקרוסופט בתעשייה.

 

לאורך השנים מיקרוסופט הצהירה שמשימתה היא לשפר את טכנולוגיית התוכנה ולהפוך את השימוש במחשב לקל, יעיל ושימושי לכולם - משהו שלא תמיד הצליחה לעשות עם מערכות הפעלה בעייתיות כמו Windows ME וכן עם ויסטה. גם ווינדוס 8 מגיעה כיום רק ל-10 אחוזים מהמחשבים, ועם כל עדכון שלה, נראה כאילו מיקרוסופט חוזרת לממשקים הקודמים המוכרים והפשוטים יותר.

 

1981

בסופו של דבר סיפורו של גייטס הוא סיפורה של מיקרוסופט, וזהו סיפור של ניצול הזדמנויות וכוחנות. ההזדמנות הגדולה ביותר, שהפכה את החברה לענק העצום שהיא היום, הגיעה בשנת 1981. IBM מייצרת מחשב אישי שיוצר מהפכה: ה- PC 5150. החידוש: סטנדרטים אחידים לתוכנה ולחומרה. IBM שיווקה את המחשב האישי כפלטפורמה פתוחה, אשר כל חברה יכולה לפתח עבורה חומרה ותוכנה.

 

על מערכת ההפעלה של המחשב הביתי הופקדה החברה הקטנה דאז - מיקרוסופט. במה שנחשב לטעות הגדולה ביותר של עולם ההייטק בכל הזמנים, העסקה הייתה שמיקרוסופט תספק רשיונות שימוש במערכת ההפעלה שכונתה DOS, ללא הבטחת בלעדיות ל-IBM.

 

את המערכת אגב, שכונתה Qdos רכש גייטס תמורת 50 אלף דולר, ושינה את שמה. התוצאה של המהלך היא "תואמי IBM" שהציפו את השוק ונגזרת מכך: המון רשיונות שמכרה מיקרוסופט.

 

1985

זינוק נחשוני נוסף עשתה מיקרוסופט כשהייתה בת 10. השנה היא 1985 והיא שולטת בשוק עם DOS. אבל היא רוצה להמשיך לשלוט. ב-20 בנובמבר משיקה מיקרוסופט את "ווינדוס" שכרגע היא בסך הכל תוסף לדוס. המערכת שואבת השראה, או גונבת את הרעיון של הליסה 2 של אפל, שקיבל בעצמה השראה מרעיונות שהיו כלואים במעבדות זירוקס - ממשק גרפי. במקום לכתוב שם של קובץ, אפשר פשוט לסמן אותו עם העכבר. "זו מערכת ייחודית למשתמשים כבדים במחשב אישי", אמר אז גייטס. ב-1986 מיקרוסופט הונפקה בבורסה והפכה לחברה ציבורית.

 

 

ג'ובס

המהפכה השנייה של מיקרוסופט נמשכת עד היום עם שליטה כמעט מוחלטת בשוק מערכות ההפעלה, אבל היא מאבדת את הדומיננטיות הגדולה שהייתה לה. הסיפור כרוך ביריב העסקי של ביל גייטס - סטיב ג'ובס. הם נפגשו לראשונה בסוף שנות ה-70. גייטס אמר שהם בעצם "גדלו יחד". יו"ר מיקרוסופט אף נפגש עם מנכ"ל אפל על ערש דווי.

 

בתחרות העסקית בין החברות שנבראו בצלמם, הסתמן מהפך חשוב בשנת 2007. כן, האייפון שינה את הכל. האייפד שהגיע לאחר מכן, המשיך את המגמה: העולם עובר לניידים. גייטס הודה: אפל הבינה איך לעצב טאבלט הרבה לפני מיקרוסופט שניסתה וניסתה - החל משנת 1991, לייצר מכשיר נייד חכם וזול. היא כשלה עם מוצרים יקרים מדי, לא יעילים וכאלה שאף אחד לא רצה. ב-2002 אמר גייטס "שכואב להיזכר באותם טאבלטים מוקדמים של שנות התשעים". הוא אמר את זה על רקע השקת מכשיר מבוסס XP. מכשיר שהציג חיי סוללה קצרים, שעלה 1,500 דולר ופעל באמצעות עט סטיילוס. הכאב לא נגמר, והוא גם ממשיך עם הסורפייס שהוציאה מיקרוסופט שנה שעברה - וגם לא התרומם. 

 

הסופרייס - לא שחזר את הצלחת האייפד (צילום: שחר שושן) (צילום: שחר שושן)
הסופרייס - לא שחזר את הצלחת האייפד(צילום: שחר שושן)

 

גייטס אמר לאחר מותו של ג'ובס כי היה רוצה שיהיה לו "את חוש העיצוב שלו, שכל דבר היה צריך לעמוד בסטנדרט אסתטי". עוד הוסיף גייטס כי "ג'ובס ידע על מיתוג. היה לו חוש מדהים לגבי שיווק".

 

אפל עוד ממשיכה לשוט בתוואי שהנהיג ג'ובס גם לאחר מותו, ולא הושפעה רבות ממהלכי מיקרוסופט בשוק הניידים. גם לא עם הסרפייס וגם לא מערכת ההפעלה הניידת על מכשירים של אחרים, אך כן מאבדת את כוחה לטובת אנדרואיד של גוגל. 

  

שנות ה-90: בכל האמצעים

בחיים האישיים, גייטס התחתן בינואר 94 עם מלינדה לבית פרנץ' ולהם שלושה ילדים. שנה אחר כך בגיל ‭,39‬ הוא הפך לאדם העשיר בעולם, עם הון אישי שהוערך אז בכמעט 13 מיליארד דולר. ב1999, גייטס מפרסם את ספרו השני - Business @ the Speed of Thought - עסקים במהירות המחשבה, שעסק בדרך שבה טכנולוגיה יכולה לפתור בעיות עסקיות בדרכים חדשות. הספר פורסם ב-25 שפות ונמכר ביותר מ-60 מדינות, ואף מופיע כרב מכר בעיתונים כמו הניו יורק טיימס, USA Today והוול סטריט ג'ורנל.

  

שנות התשעים היו אגרסיביות ביותר מצד מיקרוסופט בהנהגתו של גייטס. למשל מלחמת הדפדפנים.

 הקרב, אחד הקשים של התעשייה, על כניסת האינטרנט בהדרגה לכל בית במהלך העשור. מיקרוסופט מגיעה לשוק בו ישנה שליטה מוחלטת של חברת נטסקייפ (80%). בסופו של העשור היא פשוט נעלמה (אבל על חורבותיה הוקמה פיירפוקס).

 

הדרך של מיקרוסופט הייתה לנצל את היותה מונופול במערכות הפעלה ולספק את הדפדפן שלה - אקספלורר. משנת 98, אי אפשר גם להסירו. העוצמה הכלכלית של מיקרוסופט סייעה לה להתמודד במשפטים ארוכים מול הממונה על ההגבלים העסקיים באירופה וארה"ב, ובד בבד פיתחה את האספלורר כדי שיהיה יותר דומה לנטסקייפ, המוצלח יותר.

 

משחק יותר נבזי או ממולח, תלוי מאיזה צד אתם, היה שילוב חבילת כלים עבור שרתים בווינדוס NT, ובכך לפגוע בעקיפין בנטסקייפ שהכנסותיה היו מבוססות שירותים כאלה. מכה אחרונה: פרונט פייג' - הכלי לעיצוב דפי אינטרנט של מיקרוסופט נראה טוב רק באקספלורר.

 

המשפטים נגד מיקרוסופט כללו גם הופעה של גייטס ב-1998, שתוארה לאחר מכן על ידי שופט: "מתחמקת, מתריסה ויהירה". בהמשך חייבו רגולטורים אירופאיים את מיקרוסופט לתת לגולשים לבחור באיזה דפדפן יגלשו באינטרנט.

 

שותפים לעבודה אולי גם סבלו מתוקפנותו של גייטס, שאינו נחשב לטיפוס עדין במיוחד. מנכ"ל מיקרוסופט ישראל לשעבר, אריה סקופ, סיפר כיצד גייטס נהג להגיב כאשר שמע הצעה מפי אחד המנהלים שלו: "זה הרעיון המטומטם ביותר ששמעתי אי-פעם‭,"‬ נהג לומר בכעס. המטרה של התגובה התוקפנית היא לשמוע את מיטב הצידוקים מפי המציע כמו גם לסנן את כל מי שחושב להטריד חינם. ועדיין, אפשר להבין את המנהלים שהתלוננו על אווירה קשה בפגישות עם האיש.

 

ב‭1985-‬ נטען כי גייטס שכר את שירותיהן של שתי מנהלות בכירות במסגרת חוק האפליה המתקנת שחייבה להעסיק נשים במשרות בכירות, אולם הוא היה עסוק בהעלבות חוזרות ונשנות, ואחת מהן ביקשה לעזוב את החברה.

 

2000

גייטס שימש כיושב ראש החברה ומנכ"ל עד שנת 2000, אז קיבל על עצמו את תפקיד ארכיטקט התוכנה הראשי, כשסטיב באלמר, חברו מהאוניברסיטה ואחד העובדים הראשונים של החברה, מונה למנכ"ל.

 

דווח כי גייטס נהג להעיר הערות סרקסטיות במהלך ישיבות, שהבהירו לנוכחים מי עדיין הבוס וחתרו באופן מכוער תחת מעמדו של באלמר. שנה לאחר מכן הדבר הגיע לידי פיצוץ של ממש בין השניים, ורק מאמצי תיווך של חברי הדירקטוריון הובילו ליישור ההדורים. "נאלצתי להשתנות‭,"‬ הודה גייטס.

 

2006: מחזיר

ביל גייטס מודיע על כוונתו לפרוש מפעילות יומיומית בחברת מיקרוסופט, על מנת שיוכל להתמקד בפעילות בקרן הצדקה על שם ביל ומלינדה גייטס, אשתו. גייטס הודיע כי ימשיך לשמש כיושב ראש החברה גם לאחר שיעביר את סמכויותיו לבכירים אחרים עד חודש יולי, 2008.

 

על אף פרישתו של גייטס, באלמר יישאר בתפקידו כאחראי על האסטרטגיה העסקית של החברה והפעילות השוטפת. אין לו שום כוונה לפרוש, הוא אמר. "אני כאן לטווח ארוך".

 

"העולם נוטה להתמקד בי ללא כל פרופורציה", אמר גייטס בענווה. למעשה, לדבריו, מיקרוסופט היא חברה עם "עומק יוצא דופן ומאגר כשרונות רחב". "שכבת ההנהלה שלנו מעולם לא הייתה כה חזקה", הוא אמר.

 

סוף עידן גייטס

ב‭27-‬ ביוני, נכנס ביל גייטס בפעם האחרונה למשרדי מייקרוסופט על תקן עובד במשרה מלאה. זו הייתה הפעם הראשונה מאז היה בן 17 שבו לא הקדיש את כל- כולו לחברה שהקים. לכולם ברור שנגמרה תקופה.

 

 למרות זאת, גייטס לא עזב את מייקרוסופט לגמרי. הוא עשה את מעבר התפקיד כדי להקדיש את רוב זמנו לעסקי הפילנתרופיה הנרחבים שלו עם אשתו, אך המשיך להיות מעורב בענייני החברה ואף פקד את משרדו ליום עבודה בשבוע. גייטס המשיך בתפקידו כיושב ראש מיקרוסופט וכיועץ בפרויקטי פיתוח משמעותיים.

  

למרות הפיתוחים המשמעותיים, החברה שיצר גייטס היא אחת האיטיות ביותר להגיב לשינויים בשוק, כשנראה שהיא לפעמים מתעקשת לחנך את המשתמשים שלה, במקום ללמוד מהם.

 

פילנתרופ - השנים המאוחרות

ביל גייטס  הוא האיש העשיר בארצות הברית, וכאחד האנשים העשירים בעולם. ככזה, הוא גם אחד הפילנתרופים הגדולים בעולם. תרומות נכבדות של 28 מיליארד דולר לקרן Gates אף לקחו ממנו את התואר של העשיר בעולם ב-2011

  

לפי דיווח של פורבס הוא תרם למחלקת מדעי המחשב של הארווארד, שם למד, לספריות, לתיכונים ולארגוני צדקה בסיאטל. ב-1999 הקים את הקרן שלו ביחד עם וורן באפט ותרם בעיקר לתחומי הרפואה והחינוך.

 

עם השנים, גייטס הקדיש פחות ופחות זמן למיקרוסופט, ויותר ויותר זמן לקרן שלו ושל אשתו.

 

הקרן קמה כדי לשנות באופן מהותי את החיים של העולם השלישי: במציאת דרכים להפטר ממה שנדמה לרובנו כמו רעות חולות שאין להפטר מהן, כמו רעב, מגפה ותמותת תינוקות.

אחד הפיתוחים שעליהם עובדת הקרן הוא אסלות. הכלי הזה שמובן מאליו לאנשים בעולם המערבי ומוריד לביוב את הפסולת מהגוף שלנו, פחות טריוואלי במדינות מתפתחות. ל-2.6 מיליארד אנשים אין אף פעם גישה לשירותים.

 

כחלק מהמאמצים להפוך את העולם למקום טוב יותר, רכשה קרן גייטס 200 ליטרים של צואה מלאכותית כדי לערוך בדיקות לאסלות חדשות שלא מצריכות שימוש במים או אפילו חיבור לתשתית ביוב. בקרן גייטס העריכו כי 1.5 מיליון ילדים יכלו להינצל במהלך במהלך 2011 אם רק היו חיים בסביבה עם מערכת תברואתית טובה יותר. הקרן של גייטס גם עוסקת רבות בנושא המלריה ובמלחמה באיידס ברחבי העולם.

 

 

 

לאחרונה גייטס קידם את אתר GatesLetters באמצעות סרטון משעשע שיצר בתוכנית הלילה של ג'ימי פאלון, במטרה מוצהרת שיהפוך לוויראלי. בסרטון הוא מונה את "שלושת המיתוסים שמונעים צמיחה אצל העניים" ומנסה לשנות את התפישה על מנת להמשיך את המאמץ להילחם בעוני.   

 

 

 

עשירים לא נהיים עשירים יותר

גייטס טוען כי הרעיון של "עשירים נהיים עשירים יותר ועניים הופכים לעניים יותר" הוא שגוי. "למעשה, הכנסות ורווחה צומחות כמעט בכל מקום, כולל אפריקה". מיתוס נוסף לדבריו של גייטס, הוא שסיוע בין מדינות הוא מיותר. לדבריו מי שחי לפי המיתוס הזה מקבל מידע חלקי בלבד ומעוות על כספים שבוזבזו בתוכניות שונות. מהחוויה האישית שלו, התרומות מסייעות באיכות ובאריכות ימים. התרומות מצילות מטפלות ומחסנות מיליארדים של ילדים.

 

המיתוס השלישי לדבריה של מלינדה גייטס, אשתו, הוא שהצלת חיים תביא לפיצוץ אוכלוסין. לדבריה, הם מקבלים תגובות כאלה ברחבי הרשת וכי בעוד ברורה הדאגה לצפיפות האוכלוסין וקיימת מאות שנים, חשיבה כזו לא נכונה ומובילה לצרות.

 

"לכולנו ישנה הזדמנות להפוך את העוני ליוצא דופן במקום הכלל", כותבים הזוג גייטס, "למי מאיתנו שמאמין בערך החיים אין עבודה שמעוררת יותר השראה בעולם כיום".

 

(אביב מזרחי, שחר שושן, אהוד קינן)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים