שתף קטע נבחר

הבריאות מחכה: השנה הראשונה של יעל גרמן

עם הרבה ועדות ומעט החלטות בינתיים, שרת הבריאות עוד רחוקה מלפרוע את שטר ההבטחות. השנה הקרובה תהיה קריטית כדי להעריך את השפעתה על המערכת החולה

יעל גרמן הייתה הבטחה גדולה כשמונתה לשרת הבריאות מטעם "יש עתיד". נכון להיום, לאחר שנת כהונה, היא עדיין לא פרעה את שטרות ההבטחה. מצד שני, עוד מוקדם להספיד את הקדנציה של גרמן, שמנסה לחולל מהפך בכמה תחומים רגישים במערכת הבריאות. מרבית היוזמות של גרמן נמצאות בינתיים בדיונים בוועדות שהקימה.

 

סוגרים שנה לממשלה:

השרים והח"כים בטורים מיוחדים באולפן ynet

גיא עוני: השנה של השר מאיר כהן

פצעי בגרות: השנה של השר שי פירון

שיבוש מהלכי משפט: השנה של לבני

מעצב פנים: השנה של גדעון סער

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

הוועדות שהקימה השרה עוסקות בנושאים שונים כמו השתלות איברים, מחלות נדירות ותרומות דם. הוועדה המרכזית ביותר היא זו הבוחנת את נושא הכנסת השר"פ (שירותי רפואה פרטיים) לבתי החולים הציבוריים, ונושאים כלכליים נוספים שעשויים להשפיע מאוד על האופן שבו אנחנו צורכים ומקבלים שירותי בריאות - ביטוחי בריאות, תיירות מרפא ותאגוד בתי החולים.

 

גורמים במערכת הבריאות טוענים שבגלל עבודת הוועדה לא ניתן לקדם נושאים שונים שחופפים את עבודתה וישנם נושאים בוערים שלא סובלים דיחוי. למעשה, הוועדה הייתה אמורה להגיש את המלצותיה כבר לפני כמה חודשים, אך לנוכח מורכבות הנושאים והלחצים הרבים שמופעלים עליה, טרם עשתה זאת. גורמים בוועדה מסבירים כי הנושאים הנידונים כבדים ורציניים מדי ומוטב שההכרעות יתקבלו לאחר דיון מעמיק.

שרת הבריאות, יעל גרמן (צילום: אפרים בראל) (צילום: אפרים בראל)
שרת הבריאות, יעל גרמן(צילום: אפרים בראל)

כבר מיומה הראשון בתפקיד הצהירה גרמן על קידום שוויון במערכת הבריאות. היא החליטה לנסות לאפשר לאוכלוסיות שונות לתרום דם, והבהירה שבכל הקשור לפונדקאות לא צריך להיות הבדל בין גברים לנשים. אך בזמן שהומואים ואתיופים עדיין לא יכולים לתרום דם, הרי שלפני כחודשיים הכריזה שרת הבריאות על מהפכת הפונדקאות שסוללת את הדרך לפונדקאות עבור הומואים. בהחלטה דרמטית וליברלית מאוד, הבהירה גרמן שבעיניה אין הבדל בין זוג הטרוסקסואלי, הומואים או גברים ונשים יחידנים - כולם ראויים להיות הורים ולכולם מגיעה הזדמנות שווה. החוק החדש אושר בשבוע שעבר בוועדת השרים לחקיקה.

 

פוריות האישה הפך לאחד מהדגלים שאותו גרמן מניפה. משרד הבריאות פרסם באחרונה הנחיות חדשות לטיפולי הפריה חוץ גופית שהתבססו על המלצות המועצה הלאומית לרפואת נשים, נאונטולוגיה וגנטיקה. ההמלצה היחידה של המועצה שלא התקבלה הייתה הורדת גיל הזכאות לטיפולים מ-45 ל-44, כלומר, הגבלת האפשרות של נשים להפוך לאימהות עקב גיל. גורמים במועצה אומרים שהדבר לא התקבל לאחר שהשרה התנגדה.

 

אחד המשברים הגדולים ביותר שאירעו בשנה האחרונה במערכת הבריאות הוא התפשטות נגיף הפוליו והחשש ממקרה שבו אדם יחלה בשיתוק. כאן נתנה גרמן גיבוי מלא להחלטות המשרד והשתתפה באופן פעיל בקבלתן וביישומן. היא עודדה את קמפיין החיסונים, ירדה הרבה לשטח כדי לשוחח עם התושבים בתחנות ההתחסנות, ובכך נתנה לנושא דחיפה משמעותית.

 

מנגד, היא לא תמיד העניקה גיבוי לאנשים שעליהם היא ממונה. שתי דוגמאות שממחישות את הבעיה: כשבכירי המשרד אסרו על מבצעי מכירות של תחליפי חלב מחשש לפגיעה בהנקה, גרמן תמכה ביוזמה, ולאחר הביקורת הציבורית חזרה בה והותירה את הגורמים המקצועיים ללא גיבוי. גם במקרה שבו ח"כ פנינה תמנו שטה עוררה את הדיון בנוגע לתרומות דם של יוצאי אתיופיה, את כל האש ספג מד"א, והשרה הסתפקה בהוצאת הודעה לתקשורת שבה אמרה שמדובר בעוול שצריך לתקן. זאת אף שמדובר בנהלים שנקבעו על ידי המשרד שעליו היא ממונה.

 

בהדסה קראו לה "מנותקת" 

שרת הבריאות הקימה עליה ביקורת רבה בחודשים האחרונים. עובדי הדסה קראו לה "מנותקת" במשבר האחרון וטענו שלא הייתה מספיק מעורבת, וגם כשכן בחרה להתערב היא לא תמכה בהם מספיק.

 

במקביל, גרמן הפכה לאויבת מספר אחת של צרכני הקנאביס הרפואי ואף זכתה להפגנות קולניות מול ביתה הפרטי. חלק מהחולים שבתו רעב בדרישה לקבל את החומר ותלו בה את האשמה בכך שאינם מטופלים. בתחילת כהונתה היא תמכה פומבית בנושא והצהירה שכל מי שצריך לקבל אכן יקבל, אלא שבחודשים שעברו גילו החולים קשיים בירוקרטיים רבים, ואף על פי שהיא החליטה לשפר את השירות בנושא, הם ומגדלי הקנאביס הרפואי עדיין רואים בה כמי שבאה לחסל את הענף, במידה רבה בגלל החלטת הממשלה שהעבירה והסדירה את התחום.

יש גם ועדה בנושאי השתלות איברים (צילום: דבורה שרר) (צילום: דבורה שרר)
יש גם ועדה בנושאי השתלות איברים(צילום: דבורה שרר)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

בניהול השוטף של מערכת הבריאות נדמה שהכול נשאר אותו דבר. יחד עם בכירי המשרד היא מצליחה להגדיל את התקציב למוסדות הרפואיים, אך אלו עדיין סובלים מגירעונות חריפים

שמאיימים על פעילותם השוטפת (בנוסף לנתונים שבגרפים - לקופות החולים גירעונות של כשני מיליארד שקלים), מספר הרופאים והאחיות עדיין לא מספק והתורים רק מתארכים. בשנים האחרונות התחילו במשרד הבריאות לבצע כמה צעדים בעניין, כך שהמשך הפעילות בכיוון אמור לשפר את השירות הרפואי לאזרחים ולאפשר למערכת לטפל בצורה טובה יותר בחולים.

 

כשקודמה בתפקיד, ח"כ יעקב ליצמן (שרשמית היה סגן שר הבריאות), התחיל את כהונתו, הוא זכה להתנגדויות עזות בתוך המערכת ולעתירות לבית המשפט נגדו. אלא שבסיום הכהונה זכה לשבחים רבים מצד הגורמים המקצועיים. גם גרמן מעוררת עד עתה ביקורת רבה, אך יש לה עוד זמן רב להותיר את חותמה במערכת. בינתיים כולם עוצרים את נשימתם בציפייה להמלצות הוועדה שלה, ועד אז גם השבחים וגם הביקורות יהיו מדודים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: בראל אפרים
השרה גרמן
צילום: בראל אפרים
מומלצים