שתף קטע נבחר

כהן וגרושה שנישאו בקפריסין חייבים גט?

שאלה:

 

אם כהן וגרושה התחתנו בקפריסין, האם הם נחשבים לנשואים? האם הם מחויבים להתגרש בבית דין רבני? (נחמה, תל אביב).

 

 

תשובה:

 

יש להתייחס לשני חלקים: א. דין נישואי קפריסין. ב. נישואי כהן וגרושה.

 

נישואי קפריסין

מבחינת ההלכה, "נישואים אזרחיים" אינם נחשבים, משום שלא נעשו בפני עדים כשרים וכדת משה וישראל. עם זאת, מכיוון שמבחינת רשויות המדינה, הזוג נחשב כנשוי ורשום כנשוי – הרבנויות בארץ מבקשות מזוג כזה להתגרש "לחומרא", כדי למנוע בעיות שונות.

 

<< לכל השו"תים במדור החדשו"ת >>

 

כאמור אלה רק גירושין לחומרה, ובמקרים שבהם אחד מבני הזוג מסרב להתגרש, או שאי אפשר למצאו – בתי הדין נותנים היתר להתחתן גם בלי מעשה גירושין.

 

נישואי כהן וגרושה אסורים מהתורה בפירוש

וכך נאמר: "אֱמֹר אֶל הַכֹּהֲנִים בְּנֵי אַהֲרֹן ... וְאִשָּׁה גְּרוּשָׁה מֵאִישָׁהּ לֹא יִקָּחוּ" (ויקרא, פרק כ"א). לכן, כהן המתחתן עם גרושה עובר על איסור "לאו".

 

מהו התוקף של מעשה הנעשה בניגוד להלכה? תלוי בסוג האיסור. לפעמים יש מצבים שבהם למעשה אין תוקף כלל. למשל, אם אדם "מתחתן" עם אחותו, או עם אישה נשואה – אין הדבר משפיע על מעמדם האישי.

 

אולם לפעמים יש מצבים שבהם אמנם נעשה איסור, ולמעשה יש תוקף והשלכות. כהן הנושא גרושה שייך לקטגוריה השנייה, כלומר, נעשה איסור, ויש למעשה תוקף, והם נחשבים כנשואים לכל דבר (למשל, האישה נחשבת כאשת איש לכל עניין). לכן, עליהם להתגרש בבית דין רבני ככל זוג שהתחתן כהלכה.

 

במקרה הנדון

הנישואין כאמור אינם נחשבים להלכה, והבקשה לגירושין של זוג כזה - כאשר הגבר אינו כהן - הוא רק לחומרה.

מבחינה זו, לא יהיה הבדל גם לכהן שהתחתן אזרחית עם גרושה, וגם הם יתבקשו לכתחילה להתגרש בבית דין. כל טוב (משיב: הרב שמואל שפירא).

 

  • לבירורים ושאלות אפשר לפנות למענה הטלפוני של צהר בענייני בהלכה. ימים א'-ה', בין השעות 19:00-23:00, בטלפון 1-800-200-377.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutetrstock
צריכים להגיע לבית הדין
צילום: shutetrstock
מומלצים