שתף קטע נבחר

עסקים ירוקים: בונים את העתיד

נושא איכות הסביבה מקיף תחומים רבים - רובנו מכירים את המיחזור, את הפרדת הפסולת ושומעים על כך שהשינויים בסביבתנו תלויים בעיקר בנו, אבל ישנם נושאים שגדולים מאיתנו, כמו למשל בנייה, שימוש נכון במים ועוד - הנה שלוש חברות שהחליטו לעשות שינוי למען עתיד ירוק וטוב יותר

בשנים האחרונות הפך צמד המילים "בנייה ירוקה" לפופולארי בקרב חברות בנייה, אנשים שמחפשים לרכוש דירה או בית וכמובן בפי אנשי סביבה. אבל מה זה אומר לבנות ירוק? האם מספיק שיהיו חבלי כביסה שמאפשרים לוותר על המייבש? האם דוד שמש הוא חלק מבנייה ירוקה משום שהוא חוסך בצריכת חשמל?

 

  • הצטרפו אלינו לעמוד גיבורי הסביבה

 

בנייה ירוקה הינה שיטת בניה ותכנון המושתת על עיקרון ידידותיות לסביבה. הבנייה הירוקה היא בנייה חדשנית בטכנולוגיה שלה ובחשיבה שלה קדימה. הבניינים בישראל, ובעולם ככלל, מהווים את צרכני האנרגיה הגדולים ביותר והמפגעים הסביבתיים הגדולים ביותר- בין אם מדובר בעצם הליך הבנייה של אלו שגורמת לזיהום סביבתי רב ובין אם מדובר בתפעול היומיומי שצורך חשמל רב בעקבות תאורה, מזגנים ומכשירי חשמל או מים שמתבזבזים בכיור המטבח, באמבטיה וניאגרות השירותים. המודעות לצורך לחסוך במשאבים הטבעיים שלנו ולשמור על סביבה ירוקה לעצם קיומנו גדלה עם השנים וזו באה לידי ביטוי בעולם הבנייה הירוקה.

 

על פני כדור הארץ חיים כ-7 מיליארד בני אדם ובשנים הקרובות יצמח המספר ל-10 מליארד, זה אומר ששטח המחייה שלנו יצטמצם, כמות המים לאדם תפחת וכמות האנרגיה שנצרוך תעלה באופן ישיר לכמות האנשים החיים על פני הכדור. בשנים האחרונות קיימת דאגה לעתיד המין האנושי על פני כדור הארץ, בהתחשב בחדשות הזורמות מכל מקום על התחממות גלובאלית, שינויי אקלים, עליית מפלס פני הים וכדומה.

 

המחשבה שבעוד עשר שנים לא יהיה לנו מספיק מקורות אנרגיה על מנת להתקיים, שלא לדבר על מזון שיספיק לכל בני האדם, מדליקה נורה אדומה ומכריחה אותנו לחשוב על פתרונות שיאפשרו לנו בצורה יומיומית ופשוטה "לעבוד" עם הסביבה וליצור תנאים לפיתוח בר-קיימא שיאפשר לנו להעניק לטבע על מנת שהוא ימשיך להעניק לנו.

 

איך נדע שהדירה שלנו אכן ירוקה?

  • בקשו תעודה או "אישור תכנון" ממכון התקנים, או כל אישור אחר שמאשר שהמבנה נמצא בתהליך של הסמכה לתו ירוק של מכון התקנים. ללא אישור, לא תוכלו לדעת האם אכן מדובר בבנייה ירוקה.

 

  • בקשו הסבר על הבידוד בבית, לפעמים ע"י ההסבר שמקבלים מבינים האם זה אכן אמיתי או שסתם מוכרים לכם שטויות.

 

  • בדקו את החלונות ולראות שיש זיגוג כפול המבודד את הבית מהתנאים בחוץ לפעמים יש גם ציפוי מסנן קרינה על החלונות. איך יודעים אם הזיגוג בחלונות כפול? אם מסתכלים טוב רואים מרווח בין 2 זגוגיות.

 

  • וודאו שהמזגנים הם בדירוג אנרגטי גבוהה A או אינוורטר (אם נותנים מזגנים בפרוייקט).

 

  • בדקו שקיימים בדירה מתגים מרכזיים לכיבוי מרכזי של תאורה על מנת שלא נשכח אורות ומזגנים שיוצאים מהבית.

 

  • בדקו באמבטיות ובחדרי הרחצה שהותקנו ברזים חסכוניים ומיכלי הדחה דו-כמותיים. כמו כן, בדקו שבגינה יש פיתוח צמחייה חסכונית, שיש פחות מדשאות, ומערכות השקייה חכמות.

 

  • וודאו שיש מקום למיחזור פסולת.

 

"מטרת הבנייה הירוקה היא ליצור סביבת מגורים בריאה ונוחה תוך הימנעות, ככל האפשר, מפגיעה במשאבים טבעיים מתכלים ופגיעה באיכות הסביבה, וכמובן להביא לחיסכון בהוצאות השוטפות של הבית בגין חשמל ומים. בנייה ירוקה פירושה תביא לחיסכון של כ-25% לפחות בצריכת החשמל, על ידי אוורור, איטום, מיזוג, תאורה וכו'. תוספת העלות הממוצעת לדירה שנבנית בבית עם תקן ירוק נעה בין 25,000-40,000 שקלים לכל היותר", אומרת דורית סדן, סמנכ"לית השיווק של שיכון ובינוי נדל"ן.

 

עתיד ירוק מתחיל בבנייה ירוקה ()
עתיד ירוק מתחיל בבנייה ירוקה

 

האלמנטים הירוקים בבנייה ירוקה, היא מוסיפ, מתייחסים לארבעה תחומים עיקריים: חיסכון באנרגיה, חיסכון במים, טיפול בקרקע ונושאי איכות סביבה ואיכות חיים. "בימים בהם אנשים מחפשים להוזיל עלויות חשמל ומים, בנייה ירוקה בהחלט מהווה נדבך חשוב".

 

בפועל ה'בנייה הירוקה' באה לידי ביטוי בתחומים הבאים: בידוד איכותי של קירות וחלונות המבנה שימוש בחומרי בנייה בריאים בעלי תקן ירוק; הכנה למאווררי תקרה בחדרי השינה; חסכמים בכל הברזים והמקלחות; בורות חלחול להחזרת מי הגשם חזרה לקרקע; מערכות טיפול באבנית היוצרת חסכון בצריכת החשמל של מכשירים ביתיים ומסייעת בשמירה על אורך חייהם; פתחים לכיוון מערב לאוורור טבעי ברוב הדירות; קירות מבודדים; חלונות כפולים מבודדים בחזית דרומית; פיתוח סביבתי עם צמחייה חסכונית במים + מערכת השקייה חכמה המפחיתה את צריכת המים בכעד 30 אחוז; חדר מיחזור פסולת; פארק רחב ידיים במרכז הפרויקט וחדר אופניים.

 

חברת שיכון ובינוי נדל"ן מאמצת את תקן 5281 לבנייה ירוקה מאז שנת 2008 בכל פרויקט ושכונה שהחברה מקימה. ההחלטה לבנות ירוק על פי תקן הינה החלטה שיש לה היבטים עסקיים, סביבתיים וחברתיים גם יחד.

 

מהפכה בחקלאות הזעירה במדינות מתפתחות

מדינות מתפתחות רבות סובלות ממחסור באמצעי הובלת מים והשקיה מודרניים ובהתאם מחוסר יכולת לספק את צריכת המזון המקומית. רוב החקלאים משקים ע"י הצפת השטחים במים - שיטה הגורמת בזבוז עצום במים, קשה ליישום ותלויה מאוד במזג האוויר.

 

נען דן ג'יין, חברת השקיה בינלאומית עם שורשים ישראליים, מציעה במדינות אלה מוצר ייחודי, דריפ-קיט, המאפשר לחקלאים קטנים ליישם את שיטת ההשקיה בטפטוף באמצעים פשוטים הזמינים להם.

 

הדריפ-קיט הוא ערכה מוכנה של טפטוף בקנה מידה קטן הניתנת להפעלה ע"י גרביטציה וידע מינימלי, ומאפשרת לחקלאים קטנים לשפר את יבוליהם באופן ניכר. המוצר נמכר במדינות מתפתחות רבות, בעיקר באפריקה, אסיה ומרכז אמריקה ומהווה מהפכה בביטחון התזונתי לקהילות החקלאיות במקומות אלו.

 

"ישראל חלוצת ההשקיה בטפטוף. אנחנו גיבורי סביבה במקומות בהם לחקלאים קטנים, בשטחי גידול קטנים, אין מקורות אנרגיה להשקיה יעילה", אומר אמנון אופן, דירקטור בחברת ג'יין. "הראש יהודי פיתח שילוב בין שתי שיטות השקיה: השקיה בגרביטציה והשקיה בטפטוף. הדבר מאפשר לעשרות מיליוני חקלאים קטנים לגדל ירקות בטפטוף במקומות שעד היום לא היה ניתן בשום שיטה אחרת לגדל שם, ולייצר לעצמם הכנסה שמשפרת את רמת החיים שלהם פי כמה וכמה".

 

מביאים את המים למקומות בצורת ()
מביאים את המים למקומות בצורת

 

נען דן ג'יין (NaanDanJain), חלוצת חברות ההשקיה בישראל, היא מובילה בינלאומית בפתרונות השקיה, ומציעה את המגוון הרחב ביותר של מערכות, אביזרים וטכנולוגיות השקיה. החברה מתמחה במתן פתרון מתקדם, גמיש ומותאם ללקוח, החוסך משאבים ועלויות ומגביר את תפוקת היבולים. לחברה 9 חברות בנות בעולם, ו-6 אתרי ייצור. לנען דן ג'יין 70 שנות ניסיון פורה ביותר מ-100 מדינות ברחבי העולם.

 

בונים למען העתיד

"בשנים האחרונות חלו תמורות בתקני הבנייה הירוקה והבידוד התרמי, שמטרתם חיסכון באנרגיה וצמצום השפעת הבניינים על הסביבה. חשוב להבין כי בנייה ירוקה אינה דבר השמור רק לאנשי איכות סביבה, לבית ירוק יתרונות רבים לא רק לסביבה אלא גם עבור דיירי הבית מבחינת איכות חיים, נוחות וחיסכון. אני מאמין שבעידן שבו אנו חיים אנחנו לא יכולים להרשות לעצמינו לא לבנות בצורה אקולוגית המתחשבת בסביבה", אומר ליאור רונן, ראש אגף בניה ירוקה ומנהל קשרי מתכננים באיטונג בישראל.

 

הבלוק הצמנטי הירוק של איטונג הוא בלוק העשוי מחומרים טבעיים, בעיקר: חול, צמנט, מים ואוויר. הוא מכיל 75% אויר, מה שמקנה לו את תכונות בידוד מעולות ומאפשר שימוש במינימום חומרי גלם ולחיסכון במחצבי טבע. הבלוק הוא בעל תו הירוק וכן עומד בתקנים בינ"ל מחמירים לאיכות הסביבה.

 

הבלוק עצמו ירוק בגלל כושר הבידוד המעולה שלו שמאפשר חיסכון בחשמל וצמצום פליטת גזי חממה (לצורך העניין גם הבלוק הישן של החברה כזה) חיסכון של עד-30% בהוצאות החשמל השנתיות על מיזוג, לעומת בניה בבלוק רגיל. בנוסף, הוא אינו מזהם את הסביבה וניתן לאסוף שאריות בלוקים מאתר הבניה אשר נגרסים ומשמשים לבידוד גגות. יתרונות נוספים של הבלוק הם עמידותו ברעידות אדמה, כושר עמידות יוצר דופן באש, חוזק עיגון לתליה ועמידות ברטיבות.

 

בנייה ירוקה למען העתיד ()
בנייה ירוקה למען העתיד

 

ליאור הוביל יחד עם המהנדס הראשי של איטונג והמחלקה לבניה ירוקה בחברה את פיתוח בלוק ה- XT החדש, בשילוב מעבדות הפיתוח של איטונג הבינלאומית בגרמניה, המציג ערכי בידוד תרמי שטרם נראו בבלוק אחיד והומוגני. פיתוח הבלוק חייב הערכות שונה בתהליך הייצור ובתרכובת הייצור, בהשקעה של מליונים במפעלי החברה. הוא הראשון שהבין וגרם לחברה להשתמש בבלוקים בחתכים עבים יותר מהסטנדרט. עבה יותר מבודד בצורה משמעותית טוב יותר, שהביא לתחילתה של מגמה בענף הבניה- המעבר לחתך קיר עבה יותר מהסטנדרט הנהוג. במסגרת תפקידו הוא נמצא בקשר רציף יומיומי עם המועצה לבניה ירוקה על מנת למצוא עוד פתרונות בניה ירוקים אשר יקדמו את הבניה הירוקה בישראל.

 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים