שתף קטע נבחר

עובד בנתגז: פוטרתי בגלל חשיפת שחיתויות בחברת החשמל

עובד שפוטר מהחברה הממשלתית נתגז טוען כי גורמים בחברת החשמל פעלו לפיטוריו בגלל שהתלונן על שחיתות בחברה. בחברת החשמל מכחישים את הטענות ובנתגז טוענים כי פוטר בגלל צמצומים

עובד שפוטר בשבוע שעבר מהחברה הממשלתית "נתגז", שעוסקת בתפעול והקמה של הרשת להולכת גז טבעי, טוען כי פיטוריו נגרמו בשל התערבות של גורמים בחברת החשמל, הלקוח הגדול ביותר של חברת נתגז. העובד פוטר לפני כשמונה חודשים מחברת החשמל, ולאחר פיטוריו פנה לגורמים שונים והעביר להם מידע שממנו עולה לכאורה חשד לאי סדרים שונים בחברת החשמל ואף למעשי שחיתות.

 

 

בשבוע שעבר זומן העובד, שמועסק בחדר הבקרה של נתגז, לשימוע לפני פיטורים. בשימוע נטען בפניו כי החברה צריכה לצמצם את עלויות התפעול שלה בשל החלטת רשות הגז (הגורם המפקח על החברה) להקטין את היקף העלויות שבהן היא מכירה לצורך קביעת תעריף הולכת הגז. מנהליו טענו, כי מאחר שבמחלקה שאליה הוא שייך, הוא נחשב לעובד בעל הניסיון הדל ביותר, החליטו לפטרו.

 

העובד פנה לנציבות תלונות הציבור וביקש שיוציאו לו צו הגנה מפני פיטורים. בבקשתו טען כי מאז שהחל להעביר מידע לגורמים שונים - ביניהם מבקר המדינה, חברי ועדת הכלכלה של הכנסת וועדת הביקורת של חברת החשמל –בנוגע למה שהוא הגדיר כהתנהלות לא תקינה של חברת החשמל, מתנכלים לו במקום העבודה הקודם ופועלים כדי לגרום לפיטוריו ממקום עבודתו החדש.

 

עוד טען העובד כי מנהל בחברת החשמל פנה אליו בבקשה שיחדל מפניותיו לגורמים שונים וכי מנהלים אחרים בחברת החשמל פנו לגורמים בנתגז בבקשה שהחברה תפסיק להעסיקו. כמו כן, ציין העובד כי היחס המפלה כלפיו בנתגז החל עוד קודם לכן, כאשר נדרש לעבור בדיקות פוליגרף ופסיכולוג, מה שלא נדרש מחבריו לחדר הבקרה בחברה. בנציבות תלונות הציבור הודיעו לעובד כי טענותיו יבדקו, אך הבהירו כי אין בכוונתם להעניק לו צו הגנה מפני פיטורים. זאת, מפני שצו כזה מוענק רק במקרה שהחברה שמבקשת לפטר את העובד היא החברה שנגדה התלונן.

 

נתגז: שיקולים עסקיים בלבד  

בחברת נתגז דוחים את טענות העובד. "במסגרת דיונים שערכה החברה עם רשות הגז הטבעי בחודשים האחרונים, החליטה הרשות להקטין חלק מעלויות התפעול של החברה", נמסר בתגובה. "לאור החלטה זו החברה בוחנת דרכים לצמצום העלויות, כמצופה מחברה עסקית. פיטורי העובד נעשו כחלק מצמצום עלויות זה, כאשר במסגרתו אף הקפיאה החברה גיוס מתוכנן של עובדים נוספים.

 

"חברת החשמל, או כל לקוח אחר של החברה לצורך הדיון, מעולם לא היה מעורב בשיקולי כ"א או שיקולים אחרים אשר אינם מעניינו, והחברה מקפידה קלה כחמורה על התנהלות עסקית ועניינית מול לקוחותיה ומול עובדיה כאחד. הפסקת העסקתו של העובד נובעת משיקולים עסקיים בלבד, וכל טענה לפיה פוטר ממניעים אחרים מהווה מניפולציה ואינה נכונה".

 

מחברת החשמל נמסר בתגובה, כי "חברת החשמל דוחה מכל וכל את הטענות המועלות בכתבה. מאחר והמלין בחר שלא להיחשף ולשמור עם אנונימיות , אין לנו יכולת לבחון את נסיבות עזיבתו את חברת החשמל ולהגיב לגופו של עניין. בכל מקרה לא מוכר לנו כל אירוע אשר חברת החשמל פעלה למניעת העסקה של עובד כלשהו ואנו מוקיעים מכל וכל התנהלות כזאת, באשר היא".

 

ביום ה' פנתה גם תנועת אומ"ץ, הפועלת למען מינהל תקין וצדק חברתי-משפטי, למבקר המדינה בנושא. "על פני הדברים, נראה, ולו לכאורה, שהנימוקים הפורמאליים להפסקת עבודתו בחברת הגז אינם בהכרח אמיתיים והם בבחינת מס שפתיים לשם הכשרת ההליך אשר יגרום לאובדן מקום עבודתו ופרנסתו עקב היותו 'טרבל מייקר'", כתב למבקר עו"ד עמירם סבר, חבר בצוות המשפטי של אומ"ץ.

 

"נוכח האמור, אנו מבקשים בדיקתך ופעולתך הדחופה למניעת פיטוריו עד סיום בדיקה מעמיקה בעניין זה. נציין שפרט לפן המשפטי, אנו סבורים שיש להתייחס במקרה זה גם לפן האנושי והציבורי - סיוע לעובד המצוי במצוקה קשה ועזרה ותמיכה במעיזים להתלונן ולחשוף מעשי שחיתות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים