שתף קטע נבחר

ויזות לימודים לארצות הברית

התקבלתם ללימודים בארה"ב, מזל טוב! הנה מה שאתם צריכים לדעת על ויזת לימודים

הגעת להחלטה ללמוד בארה"ב ואפילו בחרת מקצוע וגם מוסד לימודי. עכשיו עולה השאלה מה צריך לעשות כדי להיות בסטאטוס חוקי ללימודים ולהיכנס בשערי ארה"ב.

 

קיימים מספר סוגי ויזה המיועדים לאנשים שמבקשים ללמוד בארה"ב. לכל סוג ויזה כזה נדרשת קבלה של מוסד לימודים ספציפי בארה"ב. חשוב לציין כי לא כל המוסדות מאפשרים מתן ויזה. כלומר, טרם מנסים להתקבל אל מוסד זה או אחר יש לברר מול הרשויות באם מדובר במוסד אשר נכלל ברשימת המוסדות אשר מאפשרים קבלת ויזה.

 

שני הסוגים העיקריים הם ויזות F ו M, כאשר הסוג הראשון (F) מיועד ללימודים אקדמאים כמו קולג׳, אוניברסיטה, תיכון, בית ספר יסודי ואף מוסדות ללימוד שפות. הסוג השני (M) מיועד ללימודים שאינם מוגדרים אקדמאים ושאינם נכנסים תחת ההגדרה של מוסד ללימוד שפות או תוכניות תרגול/חילופי סטודנטים. ללימודים מסוג זה הויזה המתאימה היא J. בנוסף, ישנה אפשרות להגיע לארה״ב למטרת קורס ספציפי או תוכנית מוגדרת במסגרת הויזת תייר B1/2. תכניות לימוד אלה בדרך כלל אינן נחשבות לנקודות זכות לתואר ולרוב נמשכות תקופה קצרה.

 

 

על מנת לעמוד בתנאי קבלת הויזה, מועמדים המגישים בקשה נדרשים להוכיח רמת אנגלית מספקת שתאפשר לימודים בארה"ב, או להוכיח שבית הספר בו הם מתכוונים ללמוד יספק להם שיעורי אנגלית. בדרך כלל הדרך להוכחת השליטה באנגלית מתבצעת באמצעות מבחן TOEFL.

 

כמו כן, המועמדים לויזה נדרשים לספק מסמכים המעידים על כך שיש ברשותם מספיק כסף בכדי לכסות את הוצאות הלימודים והמחיה בזמן השהייה בארה״ב.

 

דרישה בסיסית נוספת היא להראות כוונה לחזור למדינת המוצא בתום הלימודים. הדרישה היא למעשה להראות שאין בכוונת המועמד או מועמדת לויזה להגר. הדרישה קיימת גם בויזות אחרות, כמו ויזת עבודה למשל, אך ישנן ויזות שמאפשרות כוונה להגר - קרי הגשת בקשה לגרין כארד בזמן השהייה. ויזות אלה נקראות Dual-Intent Visas, וכוללות ויזות מסוג H, L, E, O (ויזות עבודה, עסקים, מנהלים, השקעה, סחר, אמנים) וכו'.

 

 

עבודה בזמן הלימודים  

בעלי ויזה מסוג M רשאים לעבוד במהלך שהותם בארה"ב אך ורק אם הדבר נדרש כחלק מהכשרתם המעשית ואם ההעסקה אושרה מראש ע"י שירותי ההגירה האמריקאיים (USCIS).

 

במקרים מסוימים, בעלי ויזה מסוג F רשאים לקבל אישור עבודה בארה"ב. בכל מקרה, אשרת העבודה מוגבלת לתחומי הקמפוס באישור המוסד האקדמי ולרוב מוגבלת ל- 20 שעות שבועיות.

  

 

התמחות מעשית אופציונאלית - OPT

סטודנטים מסוימים זכאים לשהות של 12 חודשים נוספים לצורך התמחות מעשית אופציונאלית (OPT - Optional Practical Training), לאחר סיום התואר. מדובר למעשה בעבודה לכל דבר ועניין. לרוב, תקופת ה- OPT אינה חלק מההתמחות המעשית האקדמית של הסטודנט ואינה נלקחת בחשבון כאשר נקבע תאריך סיומה של תוכנית הלימודים. בתקופה זו רשאי הסטודנט לעסוק בכל תחום הקשור למקצוע הנלמד במהלך התואר.

 

 ( צילום: shutterstock ) ( צילום: shutterstock )
( צילום: shutterstock )

 

חלק ניכר מבוגרי המסלולים האקדמאים שנהנים מאפשרות התעסוקה תחת ה-OPT מתכננים המשך מסלול תעסוקה ואולי מעבר לכך בארה״ב. המעבר הטבעי ביותר לאותם בוגרי מסלולים אקדמאים, אחרי שנת עבודה תחת OPT, הוא ויזת H-1B.

 

הדרישה הבסיסית של ויזת ה H-1B היא תואר אקדמאי שלמעשה מביא לידי ביטוי דרישה של ״יכולות מיוחדות״. אותן יכולות, שבאות לידי ביטוי בעצם האחיזה בתואר האקדמאי, מקנות יתרונות לבעלי התואר ולו מעצם היותם כאלה. בדרך כלל מדובר בבעלי מקצועות חופשיים שהחברות שמעסיקות את אותם אנשים קשורות לתחומי הלימוד וההתמחות.

 

יתרון נוסף שיש לבוגרי המסלול האקדמאי בארה״ב על פני מהגרים אחרים, בבואם לעבור לויזת H-1B נובע מהעובדה שתקופות ההמתנה לא חלות עליהם כפי שחלות על מחזיקי ויזות מסוגים שונים. מכיוון שמועד הגשת ויזת H-1B הוא בחודש אפריל אך האישור שניתן תקף לא לפני הראשון לאוקטובר, יתכן מצב בו המועמד ימצא בארה"ב ללא סטאטוס חוקי. לפני מספר שנים חוקקו חוק מיוחד לבוגרי ויזות סטודנט ומחזיקי OPT שמיועד למנוע את קטיעת הרצף החוקי של אותם אנשים. החוק שנקרא  Cap-Gap מאפשר למחזיקי ויזת סטודנט ו OPT להמשיך להחזיק בסטטוס שלהם (למרות שפג תוקפו החוקי) עד לתחילת עבודתם במסגרת ויזת ה H-1B ומאפשר להם מעבר חלק לשוק העבודה תחת הויזה (ובהמשך להשגת הגרין כארד, למעוניינים בכך).

 

 

בני משפחה של מחזיקי ויזות סטודנט  

ילדים מתחת לגיל 21 ובני/בנות זוג של בעלי ויזות מסוג  F או  M רשאים להגיש בקשה לויזות נלוות (F2 או M2), על מנת להצטרף למחזיק הויזה העיקרי. בני הזוג או הילדים רשאים ללמוד אך לא לעבוד. כמובן שישנם סוגי ויזה נוספים (לדוגמא, ויזת ה J) המאפשרים לבן או בת הזוג לעבוד, אך קצרה היריעה מלהכיל את כולם במאמר זה.

 

בעלי ויזת סטודנט רשאים להיכנס לארה"ב עד 30 יום לפני תאריך הרישום ללימודים. בעת הכניסה לארה"ב במסגרת ויזת סטודנט, ינתן למחזיקי הויזה אישור להיכנס ולשהות בארה"ב כל זמן שמעמדם כסטודנטים לא השתנה. כלומר, כל זמן שהסטודנטים לומדים בתוכנית לימודים מלאה, גם אם פג תוקפה של הויזה בדרכון יוכלו להמשיך לשהות בארה"ב. בעלי ויזה מסוג F רשאים להישאר בארה"ב עד 60 יום לאחר תום הלימודים. תקופה זאת נקראת Grace Period.

 

 

הגשת הבקשה לויזה  

ניתן להגיש בקשה לויזת סטודנט בשגרירות האמריקאית בארץ אחרי שעומדים בכל התנאים שצוינו בהתחלה. אפשרות נוספת היא לשינוי סטטוס בתוך ארה״ב ובתנאי שעומדים בקריטריונים הנ״ל ונמצאים בסטטוס חוקי שמאפשר מעבר לסטטוס אחר.

 

הכותב הוא עו"ד שלומי אטש, מוסמך בניו יורק וישראל. עו"ד אטש מטפל בלקוחות מכל רחבי העולם.

ההתקשרות עמו מתבצעת ע"י טלפון, אימייל, פקס או כל אמצעי אלקטרוני אחר.

 

ליעוץ ראשוני חינם בעברית או אנגלית בטלפון ישיר - 646.820.0662

או באימייל shlomi@atashlaw.com.

 

מאמר זה מובא כשירות לקורא ואינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי.


פורסם לראשונה 01/04/2014 17:09

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים