שתף קטע נבחר

על המשקל: מדוע חיות המחמד שלנו משמינות?

מגיפת ההשמנה העולמית נפוצה לא רק בבני אדם ובשנים האחרונות חיות המחמד שחיות איתנו גם הולכות ותופחות. בסקר שנערך בבריטניה התגלה כי התופעה החריפה בשנים האחרונות. הסכנה היא לא רק בעיות בריאות מסכנות חיים אלא גם פגיעה בתפקוד היומי ונזק כבד לכיס של בעלי החיות

 

 

מחקר שנערך על ידי אגודת ספקי המזון לחיות מחמד בבריטניה מגלה כי בחמש השנים האחרונות עלה מספר חיות המחמד שסובלות ממשקל עודף במדינה. מגיפת ההשמנה העולמית נפוצה לא רק בבני האדם ובשנים האחרונות חיות המחמד שגרות איתנו, הולכות ותופחות.

 

המחקר כלל אלף כלבים וחתולים בהשתתפות של כ-200 וטרינרים מרחבי בריטניה. 77 אחוזים מהווטרינרים אומרים שמגיפת ההשמנה נמצאת במגמת עלייה ועל פי תוצאות הסקר, 45 אחוז מהכלבים, 40 אחוז מהחתולים, 28 אחוז מהארנבונים והמכרסמים ואפילו 15 אחוז בקרב בעלי הכנף סובלים מבעיות של עודף משקל. מבחינת בעלי חיות המחמד 63 אחוז מהם מאמינים כי חיית המחמד שלהן היא במשקל תקין.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

"ההשמנה - צרה צרורה אצל חיות מחמד"

"ההשמנה בקרב חיות המחמד היא צרה צרורה כי אנחנו מתחילים לראות מחלות הקשורות לכך כבר בגיל מוקדם יותר. מחלות לב, בעיות מפרקים, סכרת. השומן מכביד על כל המערכות, גורם לבעיות כליות ובעיקר לבעיות בתפקוד היומי של החיה", אומרת ל-ynet הווטרינרית ד"ר דפנה מאורר מ"המרכז הווטרינרי לחיות בית וחיות אקזוטיות" בחולון.

 

"הרבה פעמים אני עומדת מול משפחה עם חיית מחמד שסובלת מעודף משקל ומבשרת להם שבקרוב הכלב הולך לסבול עקב כך מבעיות במפרקים. עכשיו עומדת בפניהם האפשרות של דיאטה והם צריכים להתחיל לשמור על הכלב מבחינה תזונתית, שזה אומר גם רכישת מזון מותאם ויקר יותר".

 

על פי הסקר הבריטי 30 אחוז מהבעלים של חיות המחמד מעולם לא בדקו את משקל החיות ו-68 אחוז מבעלי חיות המחמד לא עוקבים אחר ההמלצות המקצועיות לגבי כמויות המזון ותדירות האכלת החיות.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

יותר מדי מזון, חטיפים וחוסר בפעילות גופנית

בעיית ההשמנה על פי מחברי הדו"ח נותרת בעיה משמעותית בקרב חיות המחמד, כלבים, חתולים, ארנבונים וגם בעלי כנף. רק 63 אחוז מבעלי החיות המחמד מרגישים כי ישנן בעיות חשובות יותר עמן צריכות חיות המחמד להתמודד. עם זאת 93 אחוז מבעלי החיות המחמד השיבו כי הם היו מודאגים אם היו מגלים שחיית המחמד שלהם סובלת מעודף משקל והיו מוכנים לעשות מאמצים כדי לעזור לה עם הנחייה נכונה בהליך.

 

אז מדוע החיות משמינות? שילוב מנצח של מתן מזון בכמויות גדולות, חטיפים וחוסר בפעילות גופנית מספקת. על פי הדו"ח חטיפים ומתן שאריות מארוחות מהווים את אחד הזרזים להשמנה של החיות.  48 אחוז מהנשאלים המגדלים חיות מחמד, מפנקים אותן לפחות פעמיים ביום עם חטיפים. תוך חמש שנים נרשמה עליה של 28 אחוז בכמות ההאכלות של בעלי חיות מחמד בשאריות מזון לאחר הארוחות.

 

סרטון הסברה מאוייר נגד האכלת כלבים בשאריות מזון (צילום: Simon Tofield / RSPCA UK)

 

משקל עודף - סכנה בריאותית וגם כואבת לכיס

ד"ר מאורר מספרת כי בקרב חתולים שמפתחים בעיות השמנה, חלקם סובלים מחוסר יכולת בסיסית לנקות את עצמם ואת איבריהם.

 

"נתקלתי במקרים בהם חתולים נאלצים לשבת על הישבן, כמו בן אדם, ופשוט מתאמצים כדי לנקות את עצמם. חלקם לא מצליחים לנקות לעצמם את פי הטבעת  או איבר המין ומשם יש פתח לדלקות עור מסביב לאותם איברים. במקרים מסויימים, הבעלים הם אלה שבסופו של דבר יצטרכו לנקות אותם כמו תינוקות, כי החתולים פשוט מסריחים כשהם לא יכולים לבצע את אחת הפעולות הטבעיות שלהם - ליקוק וניקוי עצמי".

 

לדברי מאורר, בעיות ההשמנה נפוצות גם בגזעים קטנים וגם בגדולים. "בעיות של גב תחתון רגיש נפוצות בכלבים קטנים ונמוכים בעלי רגליים קצרות. אצל כלבים גדולים מפרקי האגן לא מצליחים לעמוד במשקל, מפרקי הרגליים הקדמיות גם סובלים מכך. מעבר לעודף המשקל המכביד על העצמות, הסחוסים המפרקים והשרירים, עודף משקל גם פוגע בתהליכים הקשורים לחילוף חומרים ובאיברים פנימיים שונים".

 

 

ההשמנה לא רק מקצרת את תוחלת החיים ופוגעת באיכות החיים של חיית המחמד, אלא גם יוצרת עול כלכלי לא פשוט על בעלי החיות. בבריטניה בה ישנם למעלה מ-24 מיליון חיות מחמד, הוערכה העלות הכספית לבעלי חיות המחמד עקב בעיות עודף משקל בלמעלה מ-210 מיליון ליש"ט.

 

סוגיית ההשמנה הגיעה למימדים חמורים גם בארצות הברית, שם מוערך כי 30 אחוז מחיות המחמד סובלות מבעיות של עודף משקל. לדברי מאורר, תופעת ההשמנה גרמה לווטרינרים לכלול בהליך הבדיקה הגופנית של סימנים חיוניים בסיסיים בכלב או בחתול, לא רק בדיקה של קצב הלב, קצב הנשימה, חום גוף ולחץ הדם, אלא גם את ערך מסת הגוף כסמן חיוני לבריאות הכלב.

 

 

מזון איכותי במינון, פחות חטיפים והרבה ספורט

אז איך שומרים על החיה בריאה וחטובה? "הטיפ הפשוט ביותר הוא לרכוש מזון איכותי ולהקפיד לעקוב אחרי ההמלצות על אריזת המזון כדי להתאים את משקל הכלב לכמות המזון המומלצת ליום", מפרטת מאורר. "חלוקת מזון למנות קצובות, שימוש בכוס מדידה ייעודית המותאמת לסוג המותג מאחר שלחברות שונות יש גדלים שונים של כופתיות או במשקל דיגיטלי".

 

השימוש בחטיפים מבחינת של ברוידא הוא אפקטיבי בעיקר בעת טיפול התנהגותי והיא ממליצה להסתפק בחטיפים תוצרת בית כדוגמת ירקות, במקרה שהכלבים אוהבים לאכול אותם, מאשר רכישת חטיפים שמכילים תבלינים, חומרים משמרים ותוספות ריח מלאכותיות. 

 

"צריך לזכור שכל שארית של מזון שאתם נותנים לכלב לאחר הארוחה של בני המשפחה, עלולה לגרום לבעיות התנהגותיות כי הכלב לומד להתרגל לקבל שאריות והוא יתחיל לנדנד בנושא הזה, כך שכדאי להפריד בין האוכל שלנו לשלהם. בנוסף, ישנה סוגייה של רגישות למזון מתובל של בני אדם שיכולה לגרום לשלשולים".

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

פעילות גופנית מומלצת לכלבים לפחות 20 דקות ביום והזמן האידיאלי הוא שעה ביום. "כלב שיושב כל היום בבית, צריך לרוץ, להזיז איברים ולעשות את הצרכים שלו בנחת ולא בלחץ של זמן. צריך לזכור שזהו הגירוי היחיד שלו מבחינה חברתית, הוא נפגש עם כלבים אחרים ומוציא אנרגיה", מציינת מאורר.

.

"לגבי חתולים, אפשר לשחק איתם בבית ויש מגוון אמצעי העשרה של צעצועים, החל מסמן לייזר, צעצועי חכה שונים ואפילו צעצועים שמצריכים מהם לעבוד קצת ולזוז".

 

בדומה לבני אדם, נראה כי רפואה מונעת והקפדה על תזונה ופעילות ספורטיבית יומית תמנע עלייה במשקל ומחלות הנוגעות לעודף משקל. "אחרי שהגור סיים לגדול, עבר עיקור או סירוס, אני ממליצה לעקוב פעם בחודש ולשקול את החיה", היא מסכמת.

 

"אם מתחילים לראות שיש תנודה כלפי מעלה במשקל, זה הזמן להקפיד יותר על הרגלי התזונה והפעילות של החיה. הרבה יותר קל למנוע השמנה מאשר לנסות להוריד משקל מכלב שמן. למודעות יש תפקיד מפתח בנושא".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים