שתף קטע נבחר

מי יצילנו?

אירגון ההתנדבות היהודי "הצלה" מספק שירותי עזרה ראשונה ושירות רפואי סביב השעון ובחינם

השעה הייתה תשע ושלושים בערב שבת בברוקלין ואורנה יצאה להליכה קלה באוויר המקפיא, כדי להתרענן קצת אחרי ארוחת שבת גדולה. כשעברה לצד ביתה של שכנתה, הבחינה שזו עדיין לא הסירה את קישוטי חג המולד שכבר עבר מחלונות הבית. בדיוק באותו הרגע יצאה השכנה מהבית וכשהבחינה באורנה, נופפה לה לשלום. אורנה לא הספיקה לנופף בחזרה כשראתה את השכנה מועדת ומתגלגלת במורד המדרגות שלפני הבית. על אף הבהלה, עשתה אורנה את הדבר האחד שידעה שיעזור במקרים כאלה והתקשרה ל"הצלה". לא עברו 3 דקות ואיש שירותי החירום של אירגון "הצלה" הגיע בריצה, לבוש בבגדי שבת, ובידיו תיק חירום מיוחד. בזמן שהוא ביצע בדיקה ראשונית, הגיע גם האמבולנס של "הצלה", ולאחר בדיקה קצרה הוחלט לקחת את השכנה לבית החולים. אורנה בינתיים חזרה לביתה שלה, בעוד נציגי הצלה דאגו לנעול את דלת ביתה של השכנה שהייתה בדרכה לבית החולים. בשבת או יום חול, אירגון החירום היהודי ממהר לתת טיפול ראשוני והסעה לבית החולים לכל מי שנזקק לכך, ללא הבדל דת וגזע.

 

"משתדלים לחשוב על הכל ולעזור בכל מה שרק אפשר". מרכז ארגון "הצלה" בפלאטבוש ()
"משתדלים לחשוב על הכל ולעזור בכל מה שרק אפשר". מרכז ארגון "הצלה" בפלאטבוש

 

"חברה הצלה" הוא אירגון התנדבותי ללא מטרות רווח המספק שירות אמבולנסים ומתן טיפול חירום טרום בית חולים, שהפך במרוצת השנים למודל לשירותי הצלה ואמבולנס אזרחיים ברחבי העולם. האירגון הוקם בשנת 1965, בוויליאמסבורג, ברוקלין. את הרעיון הגה הרב הרשל וובר כאשר ביקש לזרז ולשפר את מתן הטיפול הרפואי בזמן חירום ולהקל על הקהילה היהודית החרדית הסגורה יחסית, בכל הקשור במחסומי שפה או בשמירה על מצוות ומנהגים גם במקרי חירום. באותה תקופה עדיין לא הוקם שירות החירום 911, והרעיון של שירות מהיר שמורכב ממתנדבים יהודים, בין השאר דוברי יידיש, התפשט לשכונות חרדיות נוספות בניו-יורק ובסופו של דבר גם לרחבי העולם, כאשר היום גם במקומות כמו אוסטרליה, דרום אפריקה, מכסיקו סיטי, פנמה, קנדה, ברזיל, בריטניה וכמובן ברחבי ארה"ב פועלים אמבולנסים המציגים על צידם את האותיות העבריות "הצלה".

 

כיום מדובר באחד מאירגוני ההתנדבות הגדולים ביותר בארצות הברית, והוא מספק שירות ללא עלות. למרות שהוקם כשירות לקהילה היהודית, "הצלה" מאפשר שירות חירום רפואי והסעה לבית חולים לכל דורש ונזקק. "אנחנו באופן חד משמעי נדאג ונטפל בכל מי שיפנה אלינו יבקש את עזרתנו", אומר דובר אירגון "הצלה" דיווייד שיפר. "אין אצלנו הפרדה והצוות שלנו לעולם לא ישאל מי יהודי ומי לא".

 

לפני מספר שנים פרסמה סוכנות הדירוגים האמריקאית U.S. News and World Report תוצאות בדיקה של זמני התגובה של שירותי האמבולנסים השונים. בעוד שהזמן הממוצע של להגעתם של אמבולנסים משירות 911 עמד על תשע דקות ולפעמים אף יותר, שירות ה"מתנדבים היהודים-אורתודוכסים", כפי שהוגדר בפרסום, דווח כמי שמגיב לקריאות בזמן שנע בין שתיים וחצי דקות לארבע דקות בלבד בכל פעם. מאז האירגון רק ממשיך להשתדרג ולהשתכלל.

 

"אנחנו מגיעים לכל מי שפונה אלינו בתוך זמן שיא של שתיים וחצי עד ארבע דקות", אומר שייפר, "זמן שיא במושגים של מענה חירום והצלה. האירגון שלנו מחולק לאיזורים והמתנדבים של הצלה בדרך כלל יגיעו מתוך הקהילה והאיזור ממנו הגיעה הקריאה לעזרה. מאחר וכל מתנדב של הצלה מצויד בציוד רפואי לטיפולי חירום, שנמצא איתו בכל רגע נתון, הוא יכול לפעול בכל עת ולתת טיפול ראשוני וחיוני עד שיגיע האמבולנס".

 

זמינים יומם וליל

דיוויד סירקיס, פראמדיק ורכז של הצלה מיל בייסין, קנארסי וג'ורג'טאון, מספר שהמתנדבים כולם זמינים תמיד למען קידוש החיים. "בעוד ששירותי הצלה רגילים מקבלים שיחה ומעבירים מידע ממקום למקום, אצלנו העבודה היא כלל מערכתית וישנם שלבים ברורים בעבודה שלנו שמאפשרים לנו לזרז את התהליך. היתרון שלנו הוא המערכת המתוחכמת שדואגת שברגע שנכנסת שיחה, העבודה יוצאת לדרך. היא יכולה לתת לנו את הכתובת המדויקת ומספר הטלפון של המתקשר. מיד יעלו לנו גם פרטי המתקשר, במידה ויצר עמנו קשר בעבר. כבר בתחילת השיחה תאתר המערכת מתנדבים בקרבת מקום ותשלח אותם למקום".

 

"השירות לא יעלה כסף לעולם" ()
"השירות לא יעלה כסף לעולם"

 

אירגון הצלה מורכב ממספר מחלקות שונות הפועלות במשולב. זה מתחיל ב-EMT’s, אנשי העזרה הראשונה, שעברו השתלמויות מטעם מדינת ניו-יורק בטיפולי רפואה דחופה, וממשיכים לעבור השתלמויות כאלו כל שלוש שנים, כמוכתב בחוק המקומי. אנשים אלו פועלים גם בנפרד מהאמבולנסים והם זמינים לפעולה בסביבת מקום עבודתם או מגוריהם בכל שעות היום. "היו מקרים לא מעטים בהם עוד לפני שהגיע אמבולנס, הצלחנו לייצב את המצב", אומר סירקיס. "כשקורים דברים דחופים כל רגע יכול להיות משמעותי. בנוסף", הוא אומר, "אנשי העזרה הראשונה מאיישים גם את מחלקת הטלפנים שלנו". בהצלה מקפידים שכל טלפן יהיה גם איי.אם.טי בכדי שיוכל להשתמש בידע שצבר כדי להבין את המצב אליו הוא מגיב בטלפון וכדי לדעת איך לכוון את הצוותים שבשטח בצורה הטובה ביותר. את הטלפונים מאיישים חברי האירגון הדוברים גם בעברית, יידיש, רוסית, ספרדית, פרסית וצרפתית.

 

המחלקה השניה של הצלה היא זו של הפרמדיקים. כל אחד מהם עבר הכשרה יסודית. הם מצוידים בתרופות, במוניטורים שונים ובכלים חיוניים נוספים. "הפרמדיקים שלנו יכולים לספק לחולים במהירות מירבית כמעט את כל הטיפולים והמכשור שיש בחדר מיון של בית חולים", אומר סירקיס. בנוסף, עומדת לרשות האירגון מחלקה מצומצמת של רופאים. "יש לנו רופאים אשר לפעמים מצטרפים לצוותים שבשטח. אנחנו דואגים, בנוסף, שהרופאים יהיו זמינים עבורנו ביום ובלילה. הם כולם מומחים בתחומם".

 

בהצלה מגדירים את מחלקת התחזוקה של הארגון כאחת המחלקות החשובות ביותר. "מדובר באיכות ובהיערכות לזמן חירום וכשמחלקת התחזוקה שלנו עובדת בקצב האינטנסיבי בו היא עובדת, גם במזג אוויר קשה ובכל חג ומועד, היא דואגת שהכל יעבוד ויהיה מוכן, נקי וזמין. המחלקה דואגת לניקיון האמבולנסים, לחידוש מלאי, לתיקון המכשירים השונים, לוגיסטיקה וכל מה שצריך, ולא פחות חשוב גם מתי שצריך".

 

והכל בחינם

כל נציגי "הצלה" מציינים ללא הרף את חשיבות כבודו ונוחיותו של החולה או הפצוע. "כל אדם נוצר בצלם אלוקים ולכן עלינו לשמור על כבודו ולספק את כל מה שאפשר כדי לדאוג לטיפול הולם ואפקטיבי", אומר דיוויד. "לפעמים אין למטופל מי שישאר איתו וידאג לו בבית החולים, ינחה אותו וילווה אותו לאורך הטיפול. הצוות שלנו שהביא אותו לבית החולים נשאר לצידו ודואג שיקבל את הטיפול הנחוץ. יש מצבים בהם הצוות מזהה צורך של המטופל בבית החולים וידאג שיקבל מה שצריך או יוודא שיש לו את כל הציוד האישי שהוא צריך בעת אשפוזו. לפעמים החולים צריכים שניצור קשר עם רופאים מסוימים או שנמליץ על טיפול ומטפל טוב להמשך. לפעמים הם זקוקים לסיוע פשוט, לכאורה, כמו חזרה לבית שממנו לקחנו אותם כדי לדאוג שהכל נעול וסגור בזמן שהמטופלים בטיפול. אנחנו משתדלים לחשוב על הכל ולעזור בכל מה שרק אפשר".

 

דייויד מציין, שמנסיונו הקהילה היהודית והישראלית מרגישה הרבה יותר בטוח עם הצלה מאשר עם שירותי עזרה ראשונה אחרים. "קודם כל, כאשר מזמינים אותנו לבוא ולעזור, אין את החשש או השיקול הכלכלי של 'כמה זה יעלה?' שכן השירות לא יעלה כסף לעולם. אחת הסיבות המרכזיות להקמת הצלה מלכתחילה הייתה הרצון שאנשים יפסיקו להסס לפני שמבקשים עזרה. בנוסף, מאחר והאירגון מחולק לאיזורים, המתנדבים יגיעו ברוב רובם של המקרים מאותה קהילה ואיזור, מה שעוזר לתחושת הביטחון ומאפשר למתנדבים להעניק יחס של אמפתיה עם רגישות יתרה לצרכים שלהם".

 

במסגרת החוויות של מתנדבי הצלה תמצאו סיפורים מעניינים: "מאחר ואנחנו עובדים בעיקר מול הקהילה היהודית, אנחנו רואים בתקופות מסוימות לאורך השנה מקרים נפוצים של בעיות מיוחדות במינן", אומר דייויד ומספר על בעיות שעולות בעיקר בחגים. "בחנוכה יש עליה משמעותית של כוויות ואת העלייה הכי גדולה בקריאות אנחנו רואים בתקופה שלפני חג הפסח, בה יש מקרים רבים של פציעות וחבלות הקשורות בשימוש לקוי בחומרי ניקוי". הבעיה אגב, לא משתפרת עם השנים וחוזרת בכל אביב מחדש.

 

באירגון הצלה מנסים לאורך כל השנה להדריך ולהנחיל מידע חיוני בקרב הקהילה על הסכנות והפתרונות האפשריים. ממודעות שמפרסמים בעיתונים עם תזכורות על בכנות בטיחות עונתיות, חוברות שמופצות בבתי כנסת ומרכזים קהילתיים על נושאים חשובים רבים כמו שריפות, בטיחות בקיץ, בטיחות בעת שחיה, נהיגה, תזכורות על תקנים שונים ועוד. בנוסף, מציע הארגון לקהילות השונות העשרה והרצאות בנושאים רפואה ועזרה ראשונה, כמו למשל על החייאה וטיפולי חירום.

 

רבים מחברי הקהילות היהודיות ברחבי ניו-יורק מספרים על יחס חם שקיבלו ממתנדבי הצלה, יחס, כך מציינים באירגון עצמו, שמוענק גם לבני המשפחה של המטופלים. "לבני המשפחה והמטפלים יש לעתים קרובות צרכים חיונים משלהם כאשר קורה משהו, ובדרך כלל שירותי הצלה רגילים לא ידאגו לבדוק או לטפל בבעיות מהסוג הזה. הם לעתים קרובות נדחקים לשוליים, וכל המשאבים מכוונים למטופל בלבד. מתנדבי הצלה הוכשרו כדי להעניק עזרה כוללת לכל בני המשפחה, בין היתר גם כדי להקל על המטופל ולהעניק לו תחושה רגועה וטובה יותר שבעיניינו תורמת להחלמתו". מתנדבי הצלה מספרים על עזרה שבאה לידי ביטוי במתן עצות והדרכה, הענקת חבילות מזון, ולפעמים אפילו קצת כסף, כאשר אנשים לא מוכנים למצב החירום שנקלעו אליו. בהצלה ידאגו גם למי שנשאר בבית, בעיקר אם מדובר בילדים. בעת הצורך, מתנדבי הצלה ירתמו גם לאירגון של תמיכה וסיוע על ידי גופים אחרים.

 

בכל שכונה בניו-יורק בה מתגוררת קהילה יהודית ישנם צוותים מיוחדים של הצלה, עם מיכשור ותקציב משלהם. בסך הכל ישנן 16 חטיבות כאלו ברחבי ניו-יורק. כל אחת מהחטיבות האלה מנוהלת על ידי שניים או יותר רכזים, אשר במסגרת תפקידם ידאגו לגיוס כספים לתקציב הסניף, לרכישת ציוד ולתחזוק התנאים הקיימים. הם גם אחראים לדאוג לגיוס של מתנדבים מקומיים, שיהוו מערך כוח אדם הולם, ידאגו לאמבולנסים ורכישת ציוד ויבצעו ביקורת מתמדת לאבטחת איכות ולאכיפת כל כללי חברה הצלה.

 

"רק לפני מספר שבועות ערכנו כנס לגיוס תרומות בקהילה", מספר דיוויד. "הרבה אנשים מאיזור מיל בייסין, קנארסי, ג'ורג'טאון ושכונות סמוכות, הגיעו כדי לתמוך בנו. זו הדרך שלנו לשרוד. הצלה לא מקבלים שום מימון מהמדינה. יש לנו ארבעים מתנדבים ושלושה אמבולנסים ואנחנו מנסים לקנות אמבולנס נוסף. ככה פועלים בארגון. הקהילה מתגייסת לעזור".

 

הרגיעו אותי

בערב ההתרמה החגיגי של ארגון חברה "הצלה" , עליו מספר דיוויד, נאסף לא מעט כסף שניתן באהבה ע"י רבים מתושבי האיזור. כל אחת ואחד מהם ידעו שהכסף הזה עלול להיות תעודת הביטוח שלהם מתישהו בהמשך הדרך. רבים מהם, כמו רבים נוספים ברחבי ניו-יורק, כבר גילו בזמן אמת כמה משמעותי וחיוני יכול להיות השירות המהיר של חברת הצלה. "אני הגעתי לערב הזה כי בשבילי זה כמו לשלם לביטחון של המשפחה שלי", מספרת מירי חלפון. "הם תמיד שם ואני יודעת שגם אם יש לי חשש ואני לא בטוחה מה עלי לעשות, כשהם באים הם אומרים לי, בודקים ומרגיעים אותי. כשאמא שלי הייתה במצב לא טוב, הם הרגיעו אותה, תירגמו לה לעברית את כל מה שהצוות בבית החולים אמר ונשארו איתה עד שאחד מאיתנו הגיע". "כשהתינוקת שלי נפלה מהספה", מספרת יערה דן, שהגיעה גם היא לתרום לאירגון, "לא הייתי בטוחה מה עלי לעשות. האנסטינקט היה להתקשר להצלה. הם הגיעו תוך רגע והרגיעו אותי. אפילו שהמקרה שלי אולי לא הצריך את זה, הם הבינו והרגיעו אותי".

 

התגובות הנלהבות של חברי הקהילות השונות הן הכוח המניע של הצלה, ובכל קהילה נרתמים לעזור ולגייס את המשאבים כדי להבטיח את המשך מתן השירות. "אנחנו מסתמכים ללא ספק רק על התרומות האלו כדי שנוכל להמשיך להתקיים ולהשתכלל", אומר דיוויד. "אפשר לתרום כל השנה באתר של הצלה ובבתי הכנסת הקהילתיים בכל חג". בנוסף, ממש כמו אותה גאלה שנערכה במיל בייסין, כל סניף מקיים אירועי התרמה שנתיים אשר נועדו לגיוס הכספים.

 

עם אלפי מתנדבים שנרתמים לעשיה, תמיכה ועזרה, נראה שלקהילה היהודית והישראלית יש רק מה להרוויח מהאירגון המיוחד והחשוב הזה. אל תהססו להשתמש בהם מצד אחד, ומצד שני, נסו לשבור את הסטטיסטיקה של תאונות ביתיות החוזרות על עצמן שוב ושוב. במלים אחרות, בסוף חג הפסח, השתדלו להשתמש בזהירות בחומרי הניקוי כדי לסיים את החג בשלום.

 

מועדים לשמחה.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים