שתף קטע נבחר

מפגש המיליארדרים

ערב מיוחד למען פרוייקט תגלית בביתם של הפילנתרופים הישראלים גילה ואדם מילשטיין

בשלישי בערב בביתם של הפילנתרופים הישראלים גילה ואדם מילשטיין, נערך ערב מיוחד במינו בהשתתפותם של שלדון אדלסון ואשתו ד"ר מירי אדלסון. בעבור 2,500 דולר לזוג, יכולתם להתמגל עם אחד האנשים העשירים בעולם ואשתו הישראלית, ובאותה הזדמנות גם להוציא את פנקס הצ'קים ולתרום כמה עשרות או אלפי דולרים למען תגלית, הפרוייקט הלוקח צעירים יהודים מכל העולם לישראל לעשרה ימים של כיף.

 

התמזל מזלו של הפרוייקט שבאנגלית מוכר בשם: Birthright שמיליארדר בסדר גודל של אדלסון החליט לאמץ אותו כבייבי שלו ומאז שופך עליו מיליונים רבים. אלא שגם מי שממוקם במקום השמיני ברשימת עשירי העולם עם כ-40 מיליארד דולר מעוניין שגם אחרים יתרמו למטרות הקרובות לליבם. וכך, ביום שלישי, הגיעו עשירי הקהילה היהודית - כולל חיים סבן – לאנסינו ונהנו מארוחת ערב חגיגית באוהל מפואר שהוקם לצורך העניין והכריזו בזמן המתאים, כמה כל אחד מהם הולך לתרום למען פרוייקט תגלית.

 

מיליארדרים בחברותא: ד"ר מירי אדלסון, חיים ושריל סבן ושלדון אדלסון ()
מיליארדרים בחברותא: ד"ר מירי אדלסון, חיים ושריל סבן ושלדון אדלסון

 

סבן, שישב לצד האדלסונים, סיפר על אחת הפגישות שלו עם אדלסון לפני שנים מספר. "הוא ישב אצלי במשרד וביקש ממני תרומה למען תגלית. חשבתי לעצמי, כמה הוא כבר הולך לבקש? 50 אלף? אבל אדלסון הפתיע אותי וביקש שאתרום חמישה מיליון דולר. לקחתי דף נייר, חילקתי אותו עם עט לשניים, בצד אחד רשמתי תגלית ובצד השני: FIDF (ארגון הידידים האמריקאי של צה"ל –א.א). אמרתי לו: אין בעיה, תתרום חמישה מיליון דולר למען צה"ל ואני אתרום למען תגלית".


חיים סבן והמארחת גילה מילשטיין ()
חיים סבן והמארחת גילה מילשטיין

 

אדלסון לא השתכנע שזו עיסקה טובה והשניים נפרדו ברוח טובה. שנים מספר חולפות ושוב יוצא לשניים להיפגש. "הפעם, החלטתי לבדוק כמה האדלסון הזה בדיוק שווה", גילה סבן את דרכם של מיליונרים הבודקים את מצב הבנק של חברים ויריבים "גיליתי שוואלה, האיש יותר עשיר ממני ואני חשבתי שאני עשיר. הגעתי לשלדון ואמרתי לו: אני תורם כמה שאתה רוצה לתגלית, אבל אתה בתמורה תתרום פי 10 לצה"ל כי אתה עשיר ממני פי עשרה". למרות שאדלסון גם אז לא השתכנע שזו עיסקה טובה, סבן קם והכריז כי הוא תורם מיליון דולר למען תגלית. הקהל מחא כפיים בהתלהבות ומיהר להכריז אף הוא על התרומות שלהם: מאות אלפי דולרים ואף מיליונים של התחייבויות למשך חמש השנים הבאות נזרקו לחלל האוויר בנונשלנטיות של עשירים הנפרדים ממיליון או שניים כפי שאתם נפרדים משלושה-ארבעה דולר בסטארבאקס.

 

אדלסון סיפר מעל הבימה על ילדותו כבן לזוג מהגרים יהודים שהגיעו מאוקראינה וליטא לארה"ב. הוא נולד בניו יורק בשנת 1933 להורים שהתפרנסו בדוחק למחייתם. אביו עבד לפרנסתו כנהג מונית ואדלסון הצעיר נהג למכור עיתונים בפינות רחוב ובגיל 12 החל לעבוד כעצמאי. העסק הראשון שהקים היה לממכר מוצרי טיפוח ובשנות ה-60' הקים עם שני שותפים חברה לטיולים. במהלך השנים עבד כסוכן משכנתאות, יועץ השקעות ויועץ כספי. בהמשך, הוא נכנס לעסקי המלונאות והקאזינו בלאס וגאס והקים את חברת לאס וגאס סאנדס, המחזיקה בבתי מלון ובתי קאזינו מפוארים בווגאס, באי מקאו שבסין, בסינגפור ו-וייטנאם. בזכות עסקים אלה הפך אדלסון לאיש עשיר מאוד ומחוזר מאוד על ידי כולם, מאנשי עסקים ועד ארגוני צדקה למיניהם.


 

בביתם של המילשטיינים ביום שלישי, אדלסון ישב על כיסא בחצר, מוקף ללא הרף באנשים שביקשו להחליף איתו מספר מילים. מי שלא ניחן במרפקים ישראלים, נאלץ להסתפק בהערצה מרחוק באיש העסקים הממולח. על הקשר שלו עם תגלית, סיפר אדלסון: "יום אחד ראיתי שבני מוטרד ועצוב, שאלתי אותו מה קרה והוא סיפר לי שהוא וחבריו מעוניינים לנסוע במסגרת תגלית לישראל, אך זמן ההמתנה רב מאוד בגלל הביקוש. חשבתי שלא יכול להיות שצעירים שרוצים לנסוע לישראל לא יוכלו לעשות זאת בגלל שלתוכנית אין כסף, והחלטתי מיד לתרום ולהטיס אותו ואת כל חבריו לארץ במסגרת תגלית".

 

בניו של אדלסון מנישואיו לד"ר מירי בשנת 1991, הספיקו לטוס לארץ עד היום להערכתו כשישים או שבעים פעם. אבל את החוויה שבטיסה לארץ במסגרת תגלית, עם צעירים בגילם למשך עשרה ימים קסומים, ללא ההורים, את זה אי אפשר לקנות בכסף. אדלסון כמובן לא עצר שם והחליט להמשיך ולתרום עשרות מיליונים למען צעירים אחרים שאין להם אבא ביליונר, והפך כך לתורם העיקרי של הפרוייקט שהוקם לראשונה בשנת 1994.

 

לשמחת ארגון ה- IAC, אדלסון החליט שפעילות מועצת הארגון הישראלי אמריקאי חשובה מספיק על מנת שהוא ישלוף את פנקס הצ'קים וירשום צ'ק על סך 10 מיליון דולר למען פתיחת סניפים נוספים של הארגון בארה"ב. תמיכתו הנדיבה של אדלסון, איפשרה ל- IAC גם להכריז על פרוייקט חדש: 'תגלית לישראלים'. טיול המקביל לטיולים המתקיימים היום לארץ, רק שהם מתנהלים בעברית ומיועדים בעיקר לילדי הישראלים החיים כאן. עד כה, טסו לארץ במסגרת תגלית כ-400 אלף יהודים מכל רחבי העולם, חלקם אף נישאו וחלקם עשו עליה. הגם שרוב המטיילים הצעירים שבים למדינותיהם, הרי הם מדווחים שהטיול חיזק את זהותם היהודית. מחקר עצמאי שערך מרכז מוריס ומרילין כהן ללימודי יהדות מודרנית, באוניברסיטת ברנדייס, מצא שההסתברות שמי שהשתתף בתוכנית ירגיש מחובר מאוד לישראל הייתה גבוהה ב-46% בהשוואה למועמדים שלא השתתפו. בדומה, ההסתברות שבוגרי זכות מלידה יתחתנו עם יהודים הייתה גבוהה ב-51%.

 

מארגון ה- IAC , שהיום הינו בעל שישה סניפים בארה"ב, נמסר: "אנו מאמינים שזהו חלון הזדמנויות נהדר. לא רק על ידי יצירת קשר עם הדור הבא של הישראלים-אמריקאים למדינת ישראל, אלא גם על ידי חיזוקם ועידודם לעשות שינוי ולהשפיע על חבריהם היהודים ושאינם יהודים לגבי מדינת ישראל. דרך ששת הסניפים שלנו, אנו נגייס את הדור הצעיר של ישראלים אמריקאים לערוך את המסע היוצא מן הכלל הזה ונשמור אתם על קשר עם שובם לכאן על מנת להבטיח את המשכיות החוויה הישראלית על חייהם ומעורבותם הפרו-ישראלית בארה"ב. אנו מתכוונים להתרכז במציאת ובחירת מנהיגי העתיד בקהילה".

 

צילום: Moshe E‪.‬ Elgrably

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר מירי אדלסון, שלדון אדלסון וחיים סבן
מומלצים