שתף קטע נבחר

קיץ על החוף: צבות הים מגיעות להטיל ביצים

עונת הרחצה בחופים החלה החודש ומי שמצטרפות אל הרוחצים בים הן צבות הים הנדירות, שמגיעות כדי לחפור בורות בחול ולהטיל בהם את דור העתיד של צבי הים. כמה צבי ים בקעו ושבו לטבע ב-2013 ומה עושים אם פוגשים צבת ים בלילה? "לשמור על שקט ולא לסנוור", ממליצים במרכז הארצי להצלת צבי ים של רשות הטבע והגנים

עונת ההטלות של צבות הים החומות והירוקות יצאה לדרך בימים האחרונים. פקחי רשות הטבע והגנים סורקים מזה מספר שבועות בשעות הבוקר המוקדמות את רצועת החוף מצפון ועד דרום הארץ.

 

המטרה: לאתר קנים טריים שנחפרו בשעות הלילה על ידי צבות הים ולהוציא בביטחה את עשרות הביצים מכל קן להעברה לחוות הדגרה מוגנת. רק בימים האחרונים נמצאו ארבעה קנים של צבי ים, שלושה של צב ים חום ואחד של צב ים ירוק.

 

במרבית ימות השנה מצויות צבות הים בים הפתוח, אך בעונת הרבייה וההטלה הן שבות אל אותם חופים כדי להטיל את דור העתיד של צבי הים המצויים בסכנת הכחדה.

 

צבת ים ירוקה חופרת בור הטלה בחוף הים (צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים) (צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים)
צבת ים ירוקה חופרת בור הטלה בחוף הים(צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים)

 

זיהום אור והפרעות בחופים מרחיקים את הצבות

בשנים האחרונות עם תנופת הפיתוח בישראל, נאלצות צבות הים להתמודד עם רצועת חוף שהולכת ומצטמצמת, נוכחות של כלי רכב באזורי החופים, אשפה, אזורים שבעבר היו חשוכים וכעת מוארים באמצעות תאורה מלאכותית שמקורה בתאורת רחוב, בנייני מגורים, תעשייה ואתרי בילוי הנושקים לחוף הים. זאת בנוסף לאיומי הלכידה ברשתות דיג והתמודדות עם זיהום וקידוחים ימיים.

 

"צבות הים מגיעות בשעת לילה, בוחנות את החוף לפני שהן יוצאות מהמים ואם הן מבחינות בנוכחות של אנשים בשטח, הן עלולות לחזור למים, לחפש מקום מרוחק יותר או לנסות את מזלן שוב למחרת בלילה", אומר ל-ynet יניב לוי, מנהל המרכז להצלת צבי ים של רשות הטבע והגנים ב"מבואות ים" במכמורת. "אם הן לא מצליחות למצוא מקום מתאים בחול תוך מספר ימים הן עלולות להטיל את הביצים בים".

 

 (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

הצבות מגיעות לחוף חופרות בעזרת הסנפירים בור עמוק בחול לתוכו הן מטילות עשרות ביצים. חגיגות ל"ג בעומר שהסתיימו הבוקר והגיעו גם אל החופים, הן רק חלק מסדרת האתגרים עימן מתמודדות צבות הים בעונת ההטלה.

 

לוי ממליץ לשוהים בחוף הים שנתקלים בצבת ים שעלתה להטיל את ביציה בחוף, לאפשר לה להשלים את המלאכה בשקט ובביטחה. "קודם כל, כדאי להנמיך פעילות ורעש. להשתדל להתרחק ממנה ולהיות מאחוריה, לא להאיר עליה עם פנסים או לצלם אותה עם פלאש מסנוור", הוא מציין. "וכמובן שגם לא ללטף אותה. אחת התופעות בל"ג בעומר היא שאנשים משאירים מדורות עם גחלים לוהטים או עצים עם מסמרים דבר שעשוי להוות סכנת כוויה ופציעה לא רק למי שמגיע לטיול בחוף אלא גם לצבות הים".  

 

 

אבקוע (צב ים שבקע מהביצה) בדרך אל הים (צילום ארכיון) (צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים) (צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים)
אבקוע (צב ים שבקע מהביצה) בדרך אל הים (צילום ארכיון)(צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים)

 

כ-11,500 ביצי צבי ים חולצו ב-2013 

בשנת 2013 נאספו על ידי פקחי רשות הטבע והגנים 174 קנים של צבי ים, מתוכן 148 קנים של צבי ים חומים ו-26 קנים של צבי ים ירוקים הנחשבים לנדירים יותר. בהשוואה ל-2012 אז נאספו 123 קנים, לוי מציין כי מאז 2006 ישנה מגמת חיובית במספר הקנים שנמצאו והועתקו בהצלחה. השנה לדבריו, נקבות צבות הים הירוקות הקדימו את הגעתן בחודש.

 

כך לדוגמא, יותר מ-11,500 אלף ביצים של צבות ים חומות וירוקות הועברו להדגרה במקום מאובטח אשתקד. "בזכות הפעולה של העתקת הקינים אנחנו מצליחים להגיע לאחוז גבוה מאוד של בקיעות. השנה בקעו ושבו לים כ-9,000 צבי ים חומים ועוד כ-2,500 צבי ים ירוקים", מסכם לוי. "אני מקווה מאוד שגם השנה תהיה לנו עונה מוצלחת בכל הנוגע לשמירה על צבי הים".

 

נתקלתם בצבת ים שהגיעה לחוף הים או בצב ים פצוע? צרו קשר עם מוקד רשות הטבע והגנים: 6911 * 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים
צבת ים ירוקה מטילה ביצים בחוף הים
צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים
צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים
בדרך החוצה. מהביצה לים הפתוח
צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים
מומלצים