שתף קטע נבחר

ערב במצדה: הפעם הראשונה שלי באופרה

מור אלזון צפתה ב"לה טרוויאטה" במצדה והבינה לראשונה את משמעות המושג צלילים שמרטיטים את הלב. התפאורה המפוארת, האורות המרצדים, הזמרים המחוננים והתזמורת המצוינת הצליחו ליצור הופעה מרגשת ועוצמתית. בקרוב כאן בשידור חי

באחת הסצנות המשעשעות בסרט "אישה יפה" לוקח אדוארד (ריצ'ארד גיר) את ויויאן (ג'וליה רוברטס) לצפות בפעם הראשונה באופרה, ולא במקרה הוא לוקח אותה ל"לה טרוויאטה" שבבסיסה סיפור אהבה מייסר וכואב על מעמדות, כבוד ומקומה של האהבה האמיתית בין כל אלה. בתום הסצנה האחרונה על הבמה, אדוארד מביט בוויויאן הדומעת ומחייך לעצמו ברגש, כאילו לומר 'איזה מזל, אמנם זונה אבל לפחות אחת מתורבתת שאוהבת אופרה'. כשנשאלת ויויאן על ידי שכנתה לתא איך היתה האופרה, היא משיבה: "כל כך מדהימה שכמעט השתנתי בתחתונים".

 

גם אני - ממש לא ג'וליה רוברטס וגם לא צמודה לריצ'ארד גיר - נשלחתי לראות אופרה בפעם הראשונה בחיי, ולא פחות מאשר "לה טרוויאטה" ולמרגלות המצדה - בערב החזרה הגנרלית. את שם האופרה הכרתי בעיקר מזפזופי שלט שחלפו ביעף על ערוצים שמשדרים מוזיקה קלאסית ובין היתר אופרות. בדיעבד אני יודעת שאני מכירה, וגם אתם, חלק גדול מהשירים - לא לחינם אומרים ש"לה טרוויאטה" היא אחת מהאופרות הפופולריות בעולם. אני מודה, אופרה היא לא חלק מהמנעד התרבותי שלי, מוזיקה קלאסית וקונצרטים אולי כן, בכל זאת למדתי כמה שנים לנגן בפסנתר, אבל על שירים באוקטבות גבוהות תמיד ויתרתי. חבל שכך.

 

מצדה הפכה לחלק מהתפאורה (צילום: יוסי צבקר) (צילום: יוסי צבקר)
מצדה הפכה לחלק מהתפאורה(צילום: יוסי צבקר)
 

הערב התחיל בכניסה למתחם המרהיב, כמו במסע ברחוב פריזאי, בין תפאורות ענק של קשתות מסותתות, מסעדות בראסרי, מאפיות (בולנג'רי) ושלל אורות נוצצים שלא היו מביישים את השאנז-אליזה. אזור הישיבה עטוף במעטפת שמזכירה ארמון צרפתי, ולאחר שנבלעתי בתוך אחת מדלתותיו, נגלה נוף ייחודי ששילב במה ענקית שעליה מיטב סממניה של פריז - ממגדל האייפל ועד לתחנת הרוח של המולין רוז', וברקע ניצבת מצדה - עליה אורות מרצדים - שהפכה לחלק מהתפאורה.

 

אט-אט התמלאה בימת התזמורת, השחקנים עלו לבמה הענקית ואז החלה המוזיקה לנגן. זו לא היתה הפעם ראשונה שצפיתי בהופעה במצדה, אבל לראשונה האזנתי שם לצלילי מוזיקה קלאסית, ואין ספק שהיה משהו מרגש במעמד הזה. אם להיות סנטימנטלית לרגע, אפשר להבין פתאום את משמעות המושג צלילים שמרטיטים את הלב - אולי היה זה ההד שחזר מקירות המצדה וליווה את התזמורת.

 

סצנות הדואט בין השחקנים היו מופלאות, הדיבור המתנגן בין סולמות עולים ויורדים של מוזיקה והרגש המתפרץ שהוכיח שמדובר לא רק בזמרים מחוננים, אלא גם בשחקנים לא רעים.  הבימה העצומה לא הצליחה להכיל את כובד משקלה של האופרה. עיקר ההתרחשות היה במרכזה כשסביב, כאמור, פוזרו סממניה של העיר פריז, אבל נעלמו מהעין רוב הזמן משום שהזרקורים הופנו אל הזמרים, כיאה למעמד.

 

הסצנות הגדולות עוצרות נשימה (צילום: יוסי צבקר) (צילום: יוסי צבקר)
הסצנות הגדולות עוצרות נשימה
 

 

לא פשוט להביא אופרה שרובה מונולוגים עצובים ודיאלוגים קורעי לב המתרחשים בחדרי חדרים, בפרטיות מוחלטת, אל מקום כמו מצדה. מעבר לקושי ליצור אינטימיות במרחב גדול כל כך, יש לא מעט פרטים טכניים שצריך לשלוט בהם, בין היתר, ואולי החשוב מכל - הסאונד. לא פעם גברה המוזיקה מהתזמורת על קולות הזמרים, ולעתים היה חסר עומק לשירה, סביר להניח שבשל האקוסטיקה המיוחדת של המקום. יחד עם זאת, בסצנות הגדולות לא חסכו באפקטים - ולחגיגה הצטרפו זיקוקי דינור, להבות אש ורקדנים ורקדניות בתלבושות שהיו לחלק מהתפאורה - החל מחצאיות ענקיות שפסי אור שולבו בהן ועד לחישוקים עמוסים בסרטים צבעוניים שהפכו לשמלות. הסצנות הללו היו עוצרות נשימה.

 

אני חייבת להודות שהחלקים המרגשים ביותר בעיני היו כשהמנצח המופלא של תזמורת ראשל"צ המצוינת נתן הוראות לשחקנים ולנגנים ואפילו שר, בקול שלא יבייש שום זמר אופרה, קטעים מתוך האופרה עצמה - היה משהו עוצמתי בעובדה שהוא חי את האופרה הזו בכל רמ"ח איבריו.

 

עם התקדמות העלילה על הבמה, רמת ההתרגשות הלכה וגברה וקשה היה להסיר עיניים ממנה. בסופו של דבר, ולמרות גודלו של המקום אל מול הסיפור הפרטי של ויולטה ואלפרדו, השחקנים הצליחו להעביר, בעיקר בדואטים ביניהם, את הרגש והכאב המספרים את האמת על מערכות יחסים המבוססות על כבוד ומעמד, וכמה האהבה, לא משנה עד כמה היא חזקה, לא תמיד מנצחת.

 

"תגובתם של אנשים שצופים באופרה בפעם הראשונה היא מאוד דרמטית", מסביר אדוארד לוויויאן ב"אשה יפה". "או שהם אוהבים את זה או שהם שונאים את זה. אם הם אוהבים את זה - הם תמיד יאהבו את זה. אם הם שונאים את זה, הם יכולים ללמוד להעריך את זה, אך זה לעולם לא יהפוך לחלק מהנשמה שלהם". נדמה לי שהתאהבתי.

 

האופרה "לה טרוויאטה" במצדה תועבר בשידור חי כאן ב-ynet ביום חמישי, 12 ביוני החל מהשעה 21:30.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יוסי צבקר
"לה טרוויאטה" במצדה
צילום: יוסי צבקר
לאתר ההטבות
מומלצים