שתף קטע נבחר

בלי עבר, בלי עתיד: עובד קבלן ברשות המסים

עם שכר של 5,000 שקל בחמש השנים הקרובות וללא שעות נוספות, אפשרויות קידום, תוספת ותק או ימי גיבוש - אמיר שר מועסק כבר שש שנים כעובד קבלן ברשות המסים בתפקיד של טכנאי מחשבים. בטור אישי הוא מבהיר - השביתה שבה פתחו השבוע היא רק ההתחלה

קוראים לי אמיר ובשש השנים האחרונות אני טכנאי מחשבים ברשות המסים, כולן כעובד קבלן. אני נותן מענה לכל בעיות החומרה והתוכנה במשרדי רשות המיסים,שכוללים את מס הכנסה, מע"מ ומיסוי מקרקעין. כ-100 עובדי מחשוב שהם עובדי קבלן עובדים יחד, כתף אל כתף, עם כ-350 עובדי מחשוב שהם עובדי מדינה, באותם תפקידים, עם אותן המשימות.

 

 

יום יום אני מגיע לעבודה, מעביר את כרטיס העובד המסופק על ידי המדינה במשרד בו אני מוצב. למקום העבודה שלי יש את הזכות לנהל אותי כאילו הייתי עובד מדינה, אבל לי אין את הזכויות שמקבלים עובדי מדינה. החברה הקבלנית, שזכתה במכרז מתן שירותי המחשוב ליחידת המחשוב ברשות המסים, היא בסך הכל צינור העברה לכספים. המדינה משלמת לה על עבודתי, והיא גוזרת קופון עלי ועל חשבון משלמי המסים.

 

9 שנים בשכר של 4,300 שקל

השכר של עובדי המחשוב ברשות המסים נקבע בהסכמי שכר ומתעדכן עם הוותק. אצלנו עובדי הקבלן השכר כפוף למכרז ונשאר זהה לכל אורך תקופת המכרז. כך לדוגמה, במכרז לחמש שנים שיצא ב-2004 נקבע שכר של 4,300 שקל ברוטו. כשהסתיימה תקופת המכרז – האריכו אותה בארבע שנים נוספות. 9 שנים, עד 2013, עבדנו בשכר של 4,300 שקל ברוטו.

 

ב-2013 נכנס לתוקף מכרז חדש נכנס, שהביא בשורה מדהימה לעובדי הקבלן: השכר עלה ב-700 שקל והגיע לשיא של 5,000 שקל. זה השכר שנקבל ב-5 השנים הקרובות אם לא ישנו את שיטת ההעסקה הנצלנית והמעוותת הזאת.

 

השכר של עובדי המחשוב ברשות המסים מורכב משכר בסיס, משעות נוספות, מפנסיה וקרן השתלמות, מתוספות ותק, מגמול על לימודים אקדמיים והשתלמויות ומהטבות כמו ביטוחים. השכר שלנו הוא שכר בסיס בלבד ופנסיה, בדרך כלל בלי שעות נוספות. על תוספת ותק אין בכלל מה לדבר.

 

בלי השתלמויות וימי גיבוש

עובד מדינה מקבל שי לחג מוועד העובדים, מוזמן לאירועים של המשרד, להשתלמויות מקצועיות בארץ ובחו"ל ולימי גיבוש. אנחנו נשארים מאחור וממשיכים לעשות את העבודה היומיומית, כי מישהו הרי צריך לעשות אותה. אנחנו מקבלים שי סמלי בסך 120 שקל בראש השנה, ושי קצת יותר משמעותי בפסח בסך 400 שקל.

 

המדינה, שמשתתפת בלימודים אקדמיים של עובדיה ושולחת אותם להשתלמויות, מתעלמת מאיתנו. ההשתלמויות והלימודים האלה הם גם תנאי לקידום – אבל במכרז שלנו אין אפשרויות קידום ואין הבדל בין שכרו של עובד שהתחיל לעבוד ב-2004 לבין שכרו של עובד שהחל לעבוד אתמול.

 

העבודה הקבלנית הומצאה כדי לתת מענה לפרויקטים נקודתיים ותחומים בזמן. לפני שנתיים נחתם הסכם בין ההסתדרות למדינה, שאחד הסעיפים בו קובע שעובד קבלן שמועסק "כתף אל כתף" עם עובד מדינה באחד ממשרדי הממשלה ייקלט אחרי תשעה חודשי העסקה קבלנית ויועסק במישרין על ידי המשרד הממשלתי.

 

 

סעיף אחר בהסכם התייחס לעובדי המחשוב וקבע, שייחתם הסכם קיבוצי בין ההסתדרות לבין האוצר בנוגע להעסקתם הישירה. איך ייתכן שעבודה קבועה במחשוב של רשות המסים שנמשכת כבר למעלה מעשר שנים תיחשב לפרויקט נקודתי? ואיך יתכן ששנתיים לאחר שנחתם ההסכם לא החל אפילו המו"מ בנוגע לעובדי המחשוב?

 

אנחנו, עובדי המחשוב של רשות המסים, עוד נחשבים לבני מזל ביחס לחברינו עובדי הקבלן בתחומים אחרים, כי יש לנו גיבוי מוועד עובדי המחשוב הקבועים ומההסתדרות. העיצומים השבוע היו רק הפתיח. אנחנו יוצאים עכשיו למאבק נחוש כדי לדרוש את זכויותינו – בכנסת ובבית המשפט.

 

הכותב הוא עובד קבלן במחשוב רשות המסים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים