שתף קטע נבחר

3 כללי חובה לבחירת נעל ריצה שתתאים לכם

התאמה של נעלי הריצה למבנה כף הרגל ולסגנון הדריכה קריטית בכל הנוגע למניעת פציעות ולשיפור הביצועים באימון. המבחר בחנויות מסחרר? כך תזהו נכון את מאפייני כף הרגל שלכם ותבחרו בנעליים הנכונות לכם

אם החלטתם להצטרף להתחיל לרוץ כחלק מאורח חיים בריא - דעו שבכל הקשור לבחירת נעלי ריצה קיימת חשיבות מכרעת להתאמה בין מבנה הרגל לצורת כף הרגל ולאופי הריצה.

 

 

מצטיידים לריצה :

 

במקום ללכת לאיבוד בין שלל העיצובים והצבעים המוצגים על המדפים, אמצו את כללי הבסיס הבאים טרם הרכישה:

 

1. בחינת כף הרגל

השלב הראשון הוא הכרת מבנה הרגל שלנו, תוך זיהוי הסימנים שעלולים להביא בסופו של דבר לפציעה לא רצויה - אם נבחר בנעליים בעלות מבנה שאינו מתאים לנו.

 

כדי להגיע לדיוק מרבי באפיון כף הרגל ניתן לעמוד על נייר לח ובכך "לשרטט" עליו את כף רגלנו, או להטביע את כף הרגל בחול. לאחר מכן יש להשוות אותה לאפשרויות הבאות:

 

  • אם הקשת בכף הרגל גבוהה (האיור העליון), כדאי לנו לבחור בנעליים קלות או ניטרליות (ללא תמיכה), בעלות בולמי זעזועים וסוליה המתאימה לקימור החד.

 

  • אם הקשת חצי גבוהה (האיור האמצעי) יש צורך לסייע ליציבות שלנו, לכן כדאי לבחור בנעליים בעלות קצה קדמי רחב יותר עבור אצבעות הרגליים.

 

  • אם קשת כף הרגל שטוחה (האיור התחתון), רצוי לבחור בנעליים יציבות במיוחד בעלות קצה ומרכז רחבים יותר.

 

2. בחינת אופי הריצה

לרוב, נעלי הריצה נחלקות לשתי קטגוריות - נעליים תומכות ונעליים ניטרליות. נעליים תומכות משמשות בעיקר רצים הסובלים מקריסה (נטייה) לכיוון החלק הפנימי של הרגל, ומטרתן ליישר את כף הרגל ובכך לתמוך בה ולשפר את הביצועים. נעליים ניטרליות, לעומת זאת, משמשות רצים ללא קריסה.

 

כדי לדעת לאילו נעליים אנחנו זקוקים, השלב הבא הוא בחינת אופן הריצה שלנו. את זאת עושים בעמידה מול הראי וזיהוי המנח המתאים לרגל מבין השלושה הבאים:

 

  • צורת ריצה נורמלית בשילוב הקשת הגבוהה (האיור העליון) מצביעה על רגל נוקשה ומתאפיינת בחוסר גמישות של כף הרגל.

  

  • קריסה מתונה כלפי פנים (האיור האמצעי) בשילוב קשת נמוכה/בינונית מצביעה על רגל גמישה המאופיינת בנטייה קלה של החלק הפנימי של הרגל.

 

  • קריסה חמורה כלפי פנים (האיור התחתון) בשילוב קשת שטוחה מצביעה על רגל גמישה המאופיינת בנטייה קיצונית של החלק הפנימי.

  

3. בחינת הצעדים

השלב השלישי טרם בחירת הנעליים הוא ניתוח הצעד עצמו, וכאן יש לשאול את עצמנו איזה חלק של הרגל נוגע בקרקע קודם - כריות האצבעות או העקבים.

 

ניתוח הצעד כולל בדיקה של ההליכה או של הריצה וקביעת זווית כף הרגל ביחס לשאר הרגל בשלושה שלבי הדריכה: העקב, מרכז הרגל והבהונות.

 

כאשר העקב מכה בקרקע הוא עשוי להתגלגל קלות פנימה (אופן ריצה יעיל ביו-מכנית), להתגלגל פנימה באופן מופרז, להישאר במקומו או במקרים מסוימים אף להתגלגל החוצה (התפרקדות). כאשר העקבים פוגעים קודם, יש צורך בנעליים בעלות יכולת בלימת זעזועים גבוהה יותר.

 

אפשרות נוספת היא שימוש במכשיר דימות המצוי בחנויות המקצועיות. בעזרתו ניתן לצלם את כף הרגל בעת הריצה ובכך להגיע לתוצאות מדויקות באבחון כף הרגל וסגנון הריצה.

 

עבור כל אחת מהקטגוריות הללו מותאמות נעליים במבנה הנדסי שונה, שנועדו לאפשר לגוף לנוע בדרך הטובה ביותר, לסייע לשיפור הביצועים ולמנוע פציעות.

 

הכותב הוא מבעלי ר.א.ן ספורט יבואנית מותג הריצה BROOKS



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
נעליים נכונות משפרות ביצועים ומונעות פציעות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים