שתף קטע נבחר

מטחורים ועד צרבת: 8 סימפטומים בהריון - והפתרון

בזמן ההריון הגוף משתנה מאוד, ובנוסף לכך מתרחשות שלל תופעות, חלקן מציקות יותר וחלקן פחות. למה לצפות וכיצד ניתן להתגבר עליהן? ד"ר יריב רוזנבוים מסביר

הריון הוא תקופה מיוחדת בה הגוף עובר שינויים רבים. חשוב שתדעי אילו שינויים או סימפטומים עשוי לעבור גופך במהלך החודשים החשובים הללו, על מנת לעבור את התקופה באופן הרגוע ביותר. מרבית התופעות הן זמניות וחולפות ככול שההריון מתקדם.

 

כל אישה חווה את ההריון באופן שונה פיזיולוגית, ועליה להיות מודעת למצבה הבריאותי ולתזונה שלה יותר מכל. מהרגע שבו מתחיל ההריון נדרשות התאמות גדולות באנטומיה, בפיזיולוגיה ובמטבוליזם האימהי לשם הריון מוצלח. הקלה על תחושת אלו יפחיתו חרדות מיותרות.

 

1. שינויים בשדיים

אחד הסממנים הראשונים להריון הוא רגישות ותפיחות בשדיים, המופיעים כבר בימים הראשונים. בשליש הראשון להריון השדיים עשויים להתכהות, בעיקר באזור הפטמות. לקראת סוף ההריון ייתכן ויופיע שינוי נוסף - בפעילות בלוטות החלב. אז נוצרים סביב הפטמות בליטות קטנות וחומות, שהן תופעה טבעית בהריון ואינה מסוכנת.

 

בחודשי ההיריון המאוחרים עשויות להופיע הפרשות של קולוסטרום (טרום חלב) מהפטמות. חלב זה עשיר בחלבונים ובנוגדנים של האם, המגנים על התינוק היונק בימיו הראשונים מזיהומים. לשם נוחות ניתן לקנות פדים סופגים מיוחדים לחזייה.

 

2. עייפות

בהריון גוף האישה עובר שינויים המכלים אנרגיה רבה, ואחת התחושות הבולטות במהלכו היא עייפות חריגה מהרגיל הנובעת ממספר סיבות:

 עלייה בכמות הדם שהלב מזרים בכל דקה (עד 50%) ועלייה בקצת פעימות הלב 

אנמיה: בתחילת ההריון יש עלייה בפלסמה, נוזל הדם, וירידה במאגרי הויטמינים והמינרלים הנצרכים על ידי העובר 

ירידה בלחץ הדם: תופעה זו יכולה להופיע אצל נשים בחודשי ההריון הראשונים. במקרים חריפים המצב עלול לגרום לחולשה וכמעט עילפון. ירידה בלחץ הדם נובעת עקב השפעתם של הורמוני ההריון על התרחבות כלי הדם. נשים הסובלות מלחץ דם נמוך בהריון צריכות לשמור על תזונה נכונה העשירה בכל אבות המזון ולהקפיד על שתייה מרובה. כמו כן, מומלץ על ביצוע התעמלות המותאמת לנשים הרות. נשים הסובלות מהתעלפויות חוזרות צריכות לפנות לבירור רפואי.

 

3. בחילות והקאות

בחילות והקאות שכיחות בעיקר בטרימסטר הראשון של ההריון ומקורן ברמות הגבוהות של הורמון ההריון (HCG). רוב הנשים יחוו הקלה משמעותית בטרימסטר השני. אם את מצליחה לאכול ולשתות בין ההקאות, הרי שאין צורך בטיפול נוסף. אך אם אינך מצליחה לעשות זאת או שאת סובלת מחולשה קיצונית - גשי להיבדק ולקבל טיפול.

 

כדי להקל על הבחילות וההקאות מומלץ לאכול מספר ארוחות קטנות לאורך היום, להימנע ממזונות מטוגנים וניתן גם להשתמש בטיפולים טבעיים כמו כמוסות ג'ינג'ר או כדורים ונרות פראמין. במצבים קשים יינתן הטיפול על ידי נוזלים, מלחים וחומרים חיוניים אחרים דרך הוריד.

 

4. צרבת

הצרבת היא סימפטום שכיח בהריון, המתרחש בגלל תת הפרשה של מיצי קיבה. הדבר גורם לתחושת צריבה וגירוי בבטן, ומופיע בגלל נגיעת חומצת הקיבה בוושט, מה שיוצר דלקת ומוביל להופעת תחושת הכאב והצריבה. עליית הורמוני ההריון מרפה את שרירי מערכת העיכול וגורמת להרפיה של שריר ה"שוער" הנמצא בין הושט לקיבה. שריר השוער אמור למנוע חזרה של אוכל מהקיבה כלפי מעלה.

 

מה עושים? ישנן מספר דרכים להקל על התופעה, בהן שכיבה על כרית גדולה בלילה, על מנת להקטין את זווית השכיבה ולמנוע מחומצות הקיבה לעלות כלפי מעלה. הקפידי על שתיית מים מרובה, העדיפי ארוחות קטנות והימנעי ממאכלים מטוגנים, חמוצים, מאכלים מתובלים, שוקולד וקפה. בנוסף מומלץ להימנע מעישון ואלכוהול.

 

כאשר מופיעה צרבת ניתן, במקרים הקלים, להשתמש בתרופות סותרות חומצה המבוססות על אלומיניום ומגנזיום שאינן דורשות מרשם רופא. במקרים קשים יותר יש להתייעץ עם הרופא והוא יכול לתת תרופות הדורשות מרשם, כגון תרופות המפחיתות את חומציות הקיבה.

 

5. שתן

במהלך ההריון קיימת עלייה בנפח וקצב זרימת הדם לכליות, והדבר גורם לייצור שתן מוגבר. עובדה זו, יחד עם הרחם ההולך וגדל ומפעיל לחץ על השלפוחית, מובילה להליכה תכופה לשירותים כבר מהטרימסטר הראשון.

 

ההורמונים מרפים גם את שרירי שלפוחית השתן וכתוצאה מכך עלולה להיגרם דליפת שתן במאמץ, החולפת בדרך כלל לאחר הלידה. במידה ודליפת השתן אינה חולפת ניתן לפנות לטיפול פיזיותרפי של שרירי האגן, הפותר ברוב המקרים את הבעיה. אם עדיין אין הטבה יש לפנות לרופא הנשים.

 

במקביל, בשל עלייה בהורמונים המרפים את השריר, החלק שבדפנות צינורות השתן נוצרת התרחבות שלהם והאטה בזרימת השתן, ומכאן עלייה בשכיחות של זיהומים בדרכי השתן בהריון.

 

6. עצירות

במהלך ההריון חלה עלייה ברמת ההורמון פרוגסטרון, הגורמת לירידה בתנועתיות המעיים. משך עיכול המזון מתארך ומים בכמות רבה יותר נספגים ועלולים לגרום לעצירות. סיבה טבעית נוספת לעצירות היא גדילת הרחם, המובילה ללחץ על המעיים. גם צריכה מוגברת של ברזל באמצעות תוספים עלולה לגרום לעצירות, כיוון שרובו לא נספג.

 

כדי להקל על העצירות מומלצת שתיית מים מרובה, אכילת ארוחות קטנות בתדירות גבוהה ואכילת מזונות עתירי סיבים (פירות, ירקות ודגנים מלאים). באם הרופא המליץ על תוסף ברזל, והנוכחי גורם לעצירות, הפתרון הוא לצרוך תוסף ברזל טבעי שאינו גורם לתופעות לוואי במערכת העיכול. כמו כן, עדיף תוסף ברזל נוזלי, הנספג במהירות וביעילות רבה יותר בגוף.

 

7. טחורים

טחורים הם בעיה נפוצה בזמן ההריון, כיוון שהם נוצרים כתוצאה מלחץ על הורידים בפלג הגוף התחתון בשל הרחם הגדל והעלייה בנפח הדם וברמת הפרוגסטרון, הגורמים להחלשת שרירי פי הטבעת. סיבה נוספת שבעקבותיה יכולים להיגרם טחורים היא זרימת דם מואטת במקום בשילוב של עצירות.

 

הטיפול בכך במקרים הקלים הוא הקפדה על שתיית מים, אמבטיות, אכילת מזון עשיר בסיבים (המרכך את הצואה), משחות ונרות להקלה. במקרים קשים יותר, בהם הטחורים מדממים וכואבים, יש צורך בפנייה לטיפול רפואי.

 

8. כאבי אגן

השינויים ההורמונלים בהריון גורמים להגמשה והרחבה של הרצועות בין עצמות האגן כדי לאפשר לו להתרחב במהלך הלידה. במקרים בהם ההתרחבות גדולה מהרגיל עלולים להופיע כאבים בעצמות האגן, כתוצאה מתנועתיות יתר. הכאבים הללו יכולים להופיע כבר מסוף הטרימסטר הראשון, ולהתגבר בחודשים האחרונים לקראת הלידה. הכאבים עלולים להופיע גם במפשעות בשלבי ההריון המתקדמים ועלולים לפגוע בתנועתיות האישה. התופעה אינה מסכנת את חייה או חיי העובר. הטיפול נעשה על ידי משככי כאבים, הפחתת פעילות גופנית וכן ניתן להעזר בהתעמלות לנשים הרות, פיזיותרפיה או טיפולי רפואה משלימה כגון דיקור ורפלקסולוגיה.

 

9. בצקת

במהלך ההריון הרחם לוחץ על מערכת הורידים בחלקו התחתון של הגוף ובכך מקטין את זרימת הדם.

בעקבות כך ישנה הצטברות של נוזלים רבים ברקמות הרכות בגוף, הגורמים לנפיחות בעיקר בגפיים התחתונות. תופעה זו עלולה להחמיר לאחר עמידה ממושכת או פעילות גופנית מאומצת.

 

על מנת להקל ניתן להרים את הרגליים ולהימנע מעמידה או ישיבה ממושכים. בצקת בחלקו העליון של הגוף (גפיים, פנים) עלולה להיות סימן לרעלת הריון ובמקרה כזה כדאי להיוועץ עם הרופא.

 

הריון הוא תהליך מתמשך, ומומלץ, בעיקר בהריונות הראשונים, לדעת אלו סימפטומים יכולים להופיע במהלכו. חשוב לציין כי ישנן נשים רבות עליהן ההריון עובר באופן חלק, כאלו שסובלות באופן חלקי ובתקופות קצובות ונשים שעליהן ההריון עובר קשה יותר. אל תקלו ראש בסימפטומים ושמרו על ערנות, במקרים חריפים פנו לרופא המטפל בכן.

 

הכותב הוא מנהל מרכז בריאות האישה, שירותי בריאות כללית




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הריון. מרבית התופעות זמניות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים