שתף קטע נבחר
צילום: AFP, רויטרס

תרגיל משעל

הפסקת האש ההומניטרית ששלף ראש הזרוע המדינית של חמאס עלולה לשחק לטובתו. במצב כזה יכולים אנשיו לשפר יכולות כדי להמשיך להרוג חיילים

חאלד משעל, ראש הזרוע המדינית של חמאס ולמעשה האיש שמנהל בפועל את העניינים, מנסה לרדת מהעץ. הוא אינו רוצה שייראה כאילו הוא מוותר על התנאי שהציב מתחילת השבוע להפסקת אש - קבלת כל דרישות חמאס להסרת המצור ודרישות אחרות שהציב.

 

ההצעה של משעל, שאותה הוא מציג כוויתור נדיב כתוצאה מ"ניצחון" גדול שנחל ארגונו, נשמעת הגיונית ואף קרובה ברוחה להצעה שמקובלת על מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי ועל מזכ"ל האו"ם באן קי-מון. סביר להניח שקרי דיבר על שליט קטאר וזה הבהיר למשעל שהגיעה השעה להתגמש.

 

אפשר להניח שההצעה הזו לא תידחה על הסף על ידי הקבינט המדיני-ביטחוני שהתכנס הערב. השלבים השני והשלישי של הצעה זו אינן בהכרח נוגדים את האינטרסים של ישראל. מה שבעייתי זה מה שחאלד משעל מכנה "הפסקת אש הומניטרית לכמה ימים".

 

הפסקת אש הומניטרית אמנם מאפשרת לכוחות צה"ל להישאר בשטח הרצועה ואף לחשוף עוד ועוד מנהרות ואת תוואי המנהרות שכבר התגלו. אבל, מה יקרה אם הכוחות ירצו להשמיד את המנהרות בפיצוץ? זה יאפשר לחמאס לטעון שישראל מפרה את הפסקת האש.

 

אם תישמר הפסקת אש זו, היא תאפשר לישראל להכין את המנהרות לפיצוץ בתנאי שהמחבלים לא ייכנסו למנהרות בזמן הפסקת האש וינהלו נגדם לחימה מתחת לקרקע. וגם חיל האוויר לא יכול לפעול כדי להגן על הכוחות באמצעות יצירת חומת אש סביב כוחותיו, כפי שהוא עושה כרגע.

 

היתרונות של חמאס: לתפוס עמדות ולהכין קווי הגנה חדשים

אבל מה שחמור יותר מנקודת ראות ישראלית היא העובדה שאנשי חמאס וארגוני החבלה האחרים ברצועה יכולים להפיק המון יתרונות מהפסקת אש בשעה הזו:

 

- הם יכולים להתקדם ולתפוס עמדות באזורים שמהם ברחו בגלל הפצצות חיל האוויר והפגזות הארטילריה הישראלית. הם יכולים למקם עמדות צלפים וטילי נ"ט חדשים מול המגנים הסטטיים של צה"ל שמחפים על הכוח המיוחד שמטפל במנהרות.

 

- המחבלים יכולים גם לייצב ולהכין קווי הגנה חדשים, כולל מטענים ומלכודים באזורים שעיניהם צופות שינועו כוחות צה"ל אם תישבר הפסקת האש. הם גם יכולים לחדור במנהרות שעוד נשארו שלמות, לחכות לרגע המתאים ולצאת באמצעותם לשטח ישראל, או אפילו לזנב בכוחות צה"ל הבאים להביא הספקה לכוחות בשולי השטחים הבנויים.

 

אלו רק שתי דוגמאות באופן שבו המחבלים משפרים את יכולותיהם בחסות "הפסקת אש הומניטרית" כדי לפגוע ולהרוג בחיילי צה"ל ברגע שבו יחליטו שהפסקת האש ההומניטרית נגמרה.

חיפש עץ לרדת ממנו. משעל (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חיפש עץ לרדת ממנו. משעל(צילום: AFP)

הרמטכ"ל גנץ ומח"ט גולני עליאן (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
הרמטכ"ל גנץ ומח"ט גולני עליאן(צילום: דובר צה"ל)

אמצעי לחימה שנמצאו במנהרה (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
אמצעי לחימה שנמצאו במנהרה(צילום: דובר צה"ל)

חיילי צה"ל באזור הרצועה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חיילי צה"ל באזור הרצועה(צילום: AFP)

אפשר לכן לומר, שהפסקת אש הומניטרית היא יתרון מצד אחד מפני שהיא

מונעת לחימה ואבדות בצדנו. אבל, היא שבירה מאוד וחמאס, אחרי שישפר את עמדותיו במהלכה, יכול להפר אותה ולהיכנס להמשך שלבי המיקוח ויישום הפסקת האש, מחוזק צבאית ומעודד מוראלית. צריך לזכור שלא כל אמצעי הייצור הרקטות שיש לחמאס נפגעו בהפצצות חיל האוויר ואם תהיה הפסקת אש הומניטרית לכמה ימים ותתחדש הלחימה אחרי כן, הוא יוכל עוד לשגר עוד כמה טילים חדשים מייצורו לעבר גוש דן ואף מעבר לו.

 

אין ספק - משעל הושיב את הקבינט על קרני הדילמה כשקיבל למעשה את הצעת מזכיר המדינה קרי ומזכיר האו"ם באן להפסקת אש הומניטרית תחילה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים