שתף קטע נבחר

יוזמה במערב: מועצת הביטחון תוביל להסכם

כישלון השיחות בקהיר הגביר את הלחץ במערב לפנות לפתרון הלקוח ממלחמת לבנון השנייה. ועדות ההתנגדות: "ההחלטה לא תחייב אותנו"

האם מודל הסיום של מלחמת לבנון השנייה ייושם ברצועת עזה? דיפלומטים מערביים אמרו ל-ynet בימים האחרונים כי לנוכח חוסר היכולת להגיע להסדרה מוסכמת עם חמאס בקהיר, על ישראל ומדינות המערב לגבש הצעת החלטה שתאושר במועצת הביטחון ותהווה בסיס להפסקת ארוכת טווח.

 

במדינות המערב המוכנות לסייע לשיקום עזה מציבים כמה דרישות, הן בפני ישראל והן בפני חמאס. "אנחנו מצפים מישראל לפתוח מעברים למעבר חופשי של סחורות, ולסייע בחיזוק הרשות הפלסטינית", אמר דיפלומט מערבי שמדינתו מעורבת במהלכים הבינלאומיים. "אבל אנחנו רוצים לראות שינוי מהותי ברצועת עזה, שינוי פוליטי ותחילת תהליך של פירוז".

נתניהו ויעלון. ילכו על המתווה האירופי? (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
נתניהו ויעלון. ילכו על המתווה האירופי?(צילום: ירון ברנר)
 

ארצות הברית, גרמניה, צרפת, אוסטרליה, קנדה ויפן, יחד עם מדינות נוספות, ככל הנראה בהובלת בריטניה, מוכנות לסייע לשיקום רצועת עזה, אולם על רקע הדרישה הישראלית לפירוז, התגבשה ההבנה במערב כי כדי למנוע סבב אלימות נוסף בשנים הקרובות, המערב צריך לתת כתף למהלך מהסוג הזה.

 

"יש מדינות שמוכנות לתת כסף, ויש מדינות שמוכנות לתרום כסף ולשלוח יועצים ביטחוניים שיאמנו את אנשי הרשות במעברים ויבטיחו שלא יהיה מעבר של נשק לתוך עזה", הסביר גורם מערבי בשיחה עם ynet.

מנהיג חמאס חאלד משעל (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מנהיג חמאס חאלד משעל(צילום: AFP)
 

אלא שלפי שעה, נראה כי בישראל עדיין חלוקות הדעות לגבי הסיום המדיני של מבצע צוק איתן. גורם מדיני בכיר אמר ל-ynet כי "נתניהו עדיין מקווה שסבב האלימות הזה ייגמר, וניתן יהיה להגיע להסדרה עם חמאס". בזירה הדיפלומטית והמדינית בישראל יש חילוקי דעות לגבי הסיום האפשרי של הלחימה, וחילוקי הדעות האלה הגיעו גם לאוזניהם ולתשומת לבם של דיפלומטים זרים המוצבים בישראל.

 

"אנחנו שומעים ממשרד החוץ רצון להגיע להחלטה במועצת הביטחון, בעוד שנתניהו רוצה להגיע להסדר דרך קהיר ובגיבוי אמריקני", סיפר שגריר זר. "נתניהו והאמריקנים כנראה שלא מתלהבים מהרעיון של מועצת הביטחון, וזה יוצר מתיחות גם בתוך הקבינט. אבל אם ישראל רוצה פירוז, זה חייב לעבור דרך מועצת הביטחון, ואת זה יש לקדם".

 

לדברי השגריר הזר, "ההחלטה הראשונה שהתקבלה במועצת הביטחון לא מספיקה, לכן צריך לגבש החלטה חדשה. חבל שנתניהו לא קידם חזק מספיק את סוגיית הפירוז אחרי שהוא הציב אותה על השולחן. כרגע במערב רוצים פירוז ושינויים פוליטיים בעזה כדי למנוע עוד סבב אלימות".

 

בשלב זה לא ברור אם ישראל תשוב לשיחות בקהיר ואם האש תירגע בעתיד הקרוב. לפי שעה, המאמצים בישראל מתקדמים בלהכות את חמאס ולנסות להביא אותו להסדרה דרך פגיעה בראשי הארגון. שרים בקבינט ביקרו בחריפות בימים האחרונים את המהלכים המדיניים שכשלו, ולכן עדיין לא ברור אם על רקע המתיחות בין נתניהו לשריו, יתקיים בימים הקרובים משא ומתן מחודש והיכן.

 

בכל מקרה, בימים הקרובים צפוי הלחץ הבינלאומי לגבור בדרישה להביא לסיום הלחימה דרך מועצת הביטחון, מוסד שבישראל לא משוכנעים כי יצליח גם ליישם את החלטתו.

 

ובינתיים בעזה, דובר ארגון ועדות ההתנגדות העממית בעזה אבו-מג'האד הבהיר הלילה כי החלטת מועצת הביטחון, אם וכאשר תתקבל בעניין הפסקת אש בגזרת עזה, לא מעניינת את הפלגים בעזה. "ההחלטה לא תחייב אותנו", אמר הדובר. "נמשיך להילחם עד שישראל תיכנע לדרישות שלנו בעניין הסרת המצור והפסקת התוקפנות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
מועצת הביטחון של האו"ם
צילום: איי פי
מומלצים