שתף קטע נבחר

הלילה: הירח מתקרב לשבתאי

מיד לאחר השקיעה, חרמש הירח יתקרב לכיוון שבתאי עד שיכסה אותו. מחר בלילה לקראת חצות: שיאו של מטר מטאורים קטן – אלפא-אוריגידים

הערב (31 באוגוסט), תיראה התקבצות נדירה בשמי הערב. מיד לאחר שקיעת החמה ייראה חרמש הירח כשהוא הולך ומתקרב לעבר כוכב הלכת שבתאי ממערב למזרח (עם שקיעת החמה, ייראה חרמש הירח מימין לשבתאי).

 

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

הירח יכסה את שבתאי

בעת השקיעה של הירח ושבתאי במערב, לקראת השעה 22:30, הירח יהיה מרוחק משבתאי מרחק השווה למחצית מגודלו הזוויתי של הירח (בעת ההתקבצות, הצד המואר של הירח יפנה מערבה ואילו הצד האפל לכיוון שבתאי). כשעה לאחר שקיעתם של שבתאי ושל הירח תתרחש התכסות של שבתאי בירח – הירח יכסה את כוכב הלכת שבתאי, אולם לצערנו, התופעה לא תיראה עבור צופים מישראל אלא רק לעיני אלה המצויים במערב אפריקה והחוף המזרחי של ארצות הברית. תושבים במערב אירופה ייראו את הירח חולף מתחת לשבתאי.

 

אולם שבתאי והירח לא לבד. בעת ההתקבצות בינם ייראה כוכב הלכת מאדים כמה מעלות דרומית להם, בולט בגונו האדום. הירח, מאדים ושבתאי מצויים בעת ההתקבצות בקבוצת הכוכבים מאזניים, כאשר לשמאלם (דרומית מזרחית מהם), עולה קבוצת עקרב.

 

מי שיצפה בירח ובשבתאי בטלסקופים קטנים יוכל לראות כמובן את מכתשי הירח ואת טבעותיו של שבתאי. מאדים, שבעת זו הולך ומתרחק מכדור הארץ, ייראה כדיסקה קטנה בגוון כתום-אדום, כאשר בגלל מרחקו הגדול קשה לראות פרטים על פניו. מאדים ישוב ויתקרב לכדור הארץ בעוד כשנתיים, בחודש יוני 2016.

 

מטר מטאורים אלפא-אוריגידים

מחר (ב') ייראה שיאו של מטר מטאורים קטן – אלפא-אוריגידים. המקור של המטר הזה הוא בקבוצת הכוכבים עגלון (אוריגה בלטינית), שבה מצוי הכוכב הבהיר קפלה. הקבוצה זורחת בכיוון צפון מזרח לקראת השעה חצות. בעת שיאו של המטר ייראו כמה מטאורים בלבד בשעה (הקצב התיאורטי עומד על כ-6 מטאורים בסך הכל לשעה), אולם אלה מטאורים מהירים, הנכנסים לאטמוספירה במהירות של 60 ק"מ לשנייה.

 

מקור מטר המטאורים הוא בשביט קיס, שחלף בשנת 1911 ליד השמש. הירח ישקע במערב עם זריחת קבוצת עגלון בצפון מזרח ולפיכך אורו לא יפריע למטר. המטר יימשך עד מחצית חודש ספטמבר. כרגיל במטרות מטאורים, רצוי לצאת למקום חשוך כאשר אין צורך במשקפות או בטלסקופים ולהביט לכוון צפון מזרח

בסביבות השעה חצות.

 

 

מידע נוסף על אירועים בשמי ישראל וכן מפת כוכבים מסתובבת להורדה ואת ספר השנה האסטרונומי לשנת 2014, הכולל את כל האירועים האסטרונומיים לשנת 2014 אפשר למצוא בלוח השנה האסטרונומי לשמי ישראל.

 

דר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים, יו"ר האגודה הישראלית לאסטרונומיה, מנהל מצפה הכוכבים בגבעתיים ומנהל פורום אסטרונומיה ב-ynet.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
שבתאי. יכוסה על ידי הירח
צילום: AFP
צילום: ארז ארליכמן
יגאל פת-אל - קוסמוס טלסקופים
 האגדוה הישראלית לאסטרונומיה
קוסמוס
מומלצים